IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Pien-Saimaa on jo tuhottu vuosikymmeniksi!

#977 Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus

02.03.2012 20:58

#976: Arska - Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus

"Joka on joskus käynyt luonnontilaisen alueen suolammella, tietää miltä se näyttää"

-kyllä, vesi on tummaa, mutta kirkasta ja ilman lilluvaa kiintoainesta

"Ja lietettä löytyy pohjalta metrikaupalla"

-tottakai, kun suolammella ollaan, niin siellähän sen pitääkin olla (niin ei pidä olla alkuperältään jopa karuhkoiksi luonnehdituilla järvillä!)

"tuntuu ja haisee"

-heh hömppää, katso edellinen, paitsi ettei tunnu, koska ei ole sitä pöllytettyä kiintoainesta ihoon tarttumassa, helposti voi viedä katiskat tai verkot kyseisenlaiselle paikalle, eikä pyydykset ole taatusti "karvoittuneet" jo yhdessä vuorokaudessa!

"Maamme tuhansien kirkkaiden metsälampien valuma-alueet ovat kivennäismailla"

-ai niin, ne ovatkin juuri kaikki nämä rötväytyneet järvet juuri turveperäisen maa- ja metsätalousalueiden vaikustuspiirissä, ei Arska parka, ei se niin mene. Olen toki käynyt lammilla / pikkujärvillä, joiden ympärillä on, jopa valtaosaltaan, aivan normaalia kuusimetsää, mäntykangasta, sekametsää, jopa suon reunaa jne. Kuten nyt pilattujen järvienkin ympärillä. Eikä niissä tuvetuotannon valumavesistä vapaissa vesistössä ole ainakaan silmämääräistä ongelmaa ollut havaittavissa, jopa kalat viihtyy!

"virallisesti osoitettu"

-kukahan, missähän, mitenköhän, missä faktat ja tilastot jne. Jos tukeudut Vapon omaan "strategiaan", mikä siis edelleen on aivan muuta kuin totta (kts. sana strategia wikipediasta esim.), tai johonkin yksittäiseen kevytkätisesti tehtyyn tutkimukseen, jollaisia ainakin näillä sivuilla olleet turpeen noston puolustajien esittämät ovat toistaiseksi eittämättä olleet, niin virallisuudesta puhuminen on kovin kaukaa haettua "totuutta".

"olisi turvealan ihmisten syytä vaatia näille samankaltaista käsittelyä kuin turvetuotannolla on"

-eli ehdotonta kiistämistä ja tiukkaa propakandaa, ennen kaikkea mitään oikeasti tekemättä tai satsaamatta!

"Loppuisipahan turha syyttely, ja samalla alkaisi vesistötkin puhdistua."

-tätä tuttua mantraa voi edelleen hokea siellä peilin edessä, niin konsensus ja omantunnon tuskattomuus pysyvät vallitsevina, vaikkei olisikaan niin sanotusti "turvealan ihminen", mutta on Arskan kaltaisesti sitä mieltä, että muissa on vika, ei energia firmassa. Toisaalta samalla voidaan todeta, että kaikilla toisilla on ongelma, ei energia firmalla. Valitettavasti!

Vastaukset

Arska

#978 Re: Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus

2012-03-02 22:47:15

#977: Pien-Saimaa on jo tuhottu vuosikymmeniksi! - Re: Re: Re: Uusi laaja tutkimus näyttää toteen kuinka vähäinen on turvetuotannon saastuttavuus

Turvetuotannon vesiä on tarkkailtu 80-luvun loppupuolelta saakka, ja näiden mittausten pohjalta tiedetään tarkoin, mitä ne sisältää. Maa- ja metsätalouden vesiä on tutkittu vain satunnaisesti, mutta jo näiden tulosten pohjalta nähdään, että niiden päästöt hehtaaria kohden ovat suuremmat kuin turvetuotantosoilta tulevat. 50- ja 60-luvuilla metsäojitettiin soita monin paikoin "uittamalla" ojien turve alapuoliseen vesistöön. Etenkin 80-luvulla karjatilojen lietelantaloista johdettin nesteet suoraan vesistöön, niin että etenkin keväisin hajut laskuojien varsilla olivat "yököttävät". Nyt nämä molemmat päästöt näkyvät vesistöissä ns. sisäisenä kuormituksena. Tämän valitettavasti kuvitellaan aiheutuvan turvetuotannosta. Jo pelkkä taselaskenta osoittaa, että turpeet olisi pitänyt polttamisen sijaan päästää vesiin, jotta vaikutukset olisivat sellaiset kuin yleinen luulo on. Yhteinen huoli on tietysti vesiemme tila. Jotta se paranisi on toimenpiteet suunnattava sinne, mistä valtaosa kuormituksesta tulee. Nykyinen välinpitämättömyys suurimmista kuormittajista johtaa vain siihen, että vesien tila edelleen huononee, ja turvetuotanto saa syytteet niskaansa. Sitten kun turvetuotanto loppuu  viimeistään silloin ymmärretään oikea tilanne. Toivottavast se ei ole liian myöhäistä vesistöjen kannalta. Tiedoksi sinne Saimaalle, että Lapissa on vesiä joiden äärellä ei ole merkittävää maa- ja metsätaloutta, mutta on turvetuotantoa. Ja vedet ovat puhtaita!