IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

kokoomuslainen

#1110 Tutkittua tietoa odotellessa

17.04.2012 15:21




Hyvin monissa mielipidekirjoituksissa tällä ja monilla muillakin palstoilla erottuu sellainen näkökanta, että turvetuotanto on ainut syypää humukseen ja sedimentteihin vesistöissä. Jos tämä toteamus on absoluuttisesti totta, niin on pakko heittää ajatus: mistä kaikki ne sedimentit tulevat niihin vesistöihin, joiden yläpuolisilla valuma-alueilla ei ole turvetuotantoa laisinkaan?

Löysin uutisen jossa kerrotaan kuinka Turun ja Jyväskylän yliopistot tutkivat Geologian Tutkimuslaitoksen kanssa yhteistyössä, kuinka paljon Keski-Suomessa sijaitsevien Martinjärven ja Ison Kivijärven pohjaan on kertynyt sedimenttejä viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana. Järvet ovat uutisen mukaan samankaltaisia, mutta toisen alueella on turvetuotantoa, toisen ei. Odotan mielenkiinnolla tutkimuksen tuloksia. Osittain siksi että itselläni on tuttavia jotka asuvat noilla seuduin ja myös asukkaat siellä ovat keskenään eri mieltä siitä kuinka suuri on turvetuotannon osuus. En tiedä tarkemmin onko alueella muita turpeen parissa toimivia yrityksiä kuin Vapo. Tulee väistämättä mieleen ajatelma, että jos sedimenttien paksuus ei poikkea suuresti näiden järvien välillä, niin silloin on kyllä kiintoainepäästöistä syyttäminen jotain muuta kuin turvetuotantoa. Katsotaan tuloksia.

Vastaukset


Vieras

#1270 Re: Tutkittua tietoa odotellessa

2012-05-09 20:48:28

#1110: kokoomuslainen - Tutkittua tietoa odotellessa

Osuit naulankantaan. Luin jopa uutisen, jossa paikallinen "asiantuntija" väitti koko Martinjärven olevan täynnä läheiseltä tuotantoalueelta valunutta turvetta. Mielenkiinnolla odotettaan tuloksia :(