Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

Kommentoitu viesti

Pekka Hacklin
Vieras

#336 Re: Re: Re: Re: Omilla aivoilla ajattelua

09.12.2010 12:56

#331: Outi Keinänen - Re: Re: Re: Omilla aivoilla ajattelua 

Ei meillä Outi ole Tornion Yrittäjissä minkäänmoista resurssia alkaa hoitamaan yhden toimialan kilpailutusasiaa. Vapaaehtoisesti (ilman kokouspalkkioita) koitamme viedä asioita eteenpäin yleisen yritystoiminnan kannalta. Puolipäiväinen sihteerimme hoitelee juoksevat asiat, muuten hoidamme asioita oman toimemme ohessa.

Toiminnassa pitää muistaa myös tasapuolisuus, tietyn toimialan asioihin resurssien käyttäminen on pois toisilta toimialoilta. On tietysti harmittavaa, jopa henkilökohtaiseksi epäonnistumiseksi, katsottavaa, että toiminnasta esitetään tämänkaltaisia näkemyksiä. Siis, että hankintalakia, kilpailuttamista ym. koskeva keskustelu ei puolestamme ole ollut näkemyksesi mukaan riittävän ponnekasta. Pikemminkin näemmä siis ympäripyöreätä yleishymistelyä.

Onneksi Suomen Yrittäjien aluejärjestöllä Länsi-Pohjan Yrittäjillä ja Suomen Yrittäjillä on enemmän mahdollisuuksia tiedon levittämiseen. Keskustelin tämän vuotisen PJ:n kanssa asiasta. Ahti muisteli vuosikymmenen  puolivälin tienoolla järjestetyn hankinta-laki seminaarin. Siellä oli Suomen Yrittäjistä asiantuntija luennoimmassa. Paikalla ei ollut kuulemma kaupungilta ketään. Syksyn SY:n asiantuntijapuhujasta jo mainitsitkin. Mikäli kaupunki haluaa hyödyntää tällaisia tapahtumia, pitää niistä itse osata ottaa hyöyty irti.

Kyllä kai terve maalaisjärkikin jo sanoo, että hankintalaista puhuttaessa, se puhe koskee kaikkia kaupungin hankintoja. Siis myös sosiaali- ja terveyslautakunnan palveluja. Hankintalain soveltaminen on kaupungin asia. Ei yksittäiset yrittäjät tai yrittäjäjärjestöt voi puuttua detalji-tason kysymyksiin tarjouspyynnöissä. Kaupungin henkilöstölle pitää varata resurssia saada koulutusta hankintalaista ja sen tuomista mahdollisuuksista, mikäli asiaan halutaan kohennusta. Kaupungin johdon on vietävä tämä asia organisaatioon, jos katsovat asian oleelliseksi. Hankintalain osaaminen organisaatiossa kehittyy vain, jos siihen johdon puolesta osoiteta selkeää tahtotilaa. Herää kysymys, että keiden asia tuon tahtotilan osoittaminen on viime vuosina ollut?

Vastaukset

Outi Keinänen
Vieras

#337 Re: Re: Re: Re: Re: Omilla aivoilla ajattelua

2010-12-09 16:20:12

#336: Pekka Hacklin - Re: Re: Re: Re: Omilla aivoilla ajattelua 

Niin Pekka.

Jokainen toimii omien resurssiensa, kykyjensä, innostuksensa ja motiiviensa puitteissa.

Kun mainitsit Ahtin, niin voin sanoa, että hän on ollut hyvä pj. ja oman alansa erinomainen asiantuntija. Toimin samassa vapaaehtoisessa (ei kokouspalkkioita) järjestötyössä hänen kanssaan tälläkin hetkellä ja ihailen hänen tapaansa hoitaa asioita, hän tekee, eikä vain aio.

Ehkä sellaista hänen tapaistaan kuunteluvalmiutta ja sen jälkeen asioiden tarkastelua uudelleen, voisi laajemminkin viljellä. Ehkä uutena yrittäjäjärjestöjen jäsenyrityksen edustajana sitä on nyt herkemmin tarkaillut yrittäjäjärjestöjen toiminnan vaikuttavuutta omalla toimialalla. Ei kai sinun tulevana yhden paikallisjärjestön pj:na kannata kaikista itseesi ottaa? Päinvastoin, sinun olisi varmaan hyvä nyt herkällä korvalla kuunnella, mitä asioita olisi tarvetta kehittää. Tietenkin, jos koet, että kaikki on hyvin, eikä mitään tarvitse tehdä, eikä kehittämisehdotuksia kannata ottaa vastaan, niin sillepä ei voi sitten mitään. Mutta en usko, että se on lopullinen näkemyksesi, vaikka siihen suuntaan olet hiukan vastaillut mulle. 

Positiivista on, että olet alkanut kysellä asioista. Sitä kannattaa jatkaa joka suuntaan, myös sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajien suuntaan. Tarjosin vilpittömästi yhteistyötä. Eikös vähäisiä resursseja kannata suunnata sinne, missä on suurimmat ongelmat, ihan valtakunnan tasollakin? Kankaanrannan Marttikin oli katsonut MOT-ohjelman, joka käsitteli juuri alan ongelmia. Ne edellyttävät tietysti asioihin paneutumista, että tietää, mistä puhuu. Vaihdoimme aiheesta ajatuksia hänen kanssaan.

Kovin yksityiskohtiin menevää puuttumista ei ole, jos puhutaan hinnan ja laadun suhteesta kilpailutusprosessissa. Eikä sekään, että keskustellaan, mistä laatu muodostuu sosiaali- ja terveyspalveluissa. Osaamiskysymys se kuitenkin on, kuten kaikilla aloilla. Asiantuntijuutta löytynee kuitenkin Suomesta alalta kuin alalta. Palvelujentuottajat ovat alansa osaajia, jos heitä oikeasti kuunneltaisiin tilaajan taholta.

On varmasti paljon vaikeampaa käsitellä kilpailuttamisen ongelmia toimialoittain, mutta se on ainoa tapa pureutua tällähetkellä konkreettisiin sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttamisessa esiintyviin ongelmiin. SY kehittämispäällikkö sivusi niitä kyllä, mutta pitäisi myös pohtia, miten ongelmia vähennetään ja ratkaistaan. Ehkä tässä on sekä alueellisen Länsi-Pohjan yrittäjien että erityisesti SY:n aika reagoida laajemmalla rintamalla, sillä kyse on aika isoista asioista myös yhteiskunnan näkökulmasta.

Yrittäjäjärjestöt ovat tietenkin vain yksi osa ja muita osapuolia ovat mm. kuntaorganisaatio, kuntalaiset, asiakkaat ja palveluntuottajat sekä lainsäädännön laatijat. 90-luvun puolesta välistä alkaen yrittäjäjärjestöt ovat voimakkaasti ajaneet sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttamista. Nyt on aika tarkastella tuloksia ja sitä, soveltuuko kilpailuttaminen ihan kaikkeen toimintaan. 

Kunnissa toimintamallien muutokset ovat hitaampia kuin pikkuorganisaatioissa. Kuten olen maininnut valtuusto on edellyttänyt Torniossakin palvelustrategian laatimista. Sitä on vaikea sanoa, poistaako sekään kaikkia ongelmia. Asenneongelmia se ei varmasti poista.

Hankintalakikoulutusta on järjestänyt Kuntaliitto ja niihin yleensä on laajasti osallistuttu kaupungiltakin, niin työntekijät kuin luottamushenkilöt. Toisaalta hankintoja valmistelevien ja johtavien viranhaltijoiden olisi hyvin tärkeää osallistua myös yrittäjäjärjestöjen järjestämään koulutukseen, jolloin tulisi monipuolisempi kokonaisuus ja eri lähetymistavan tarkastelu lisäisi tarvittavaa ymmärtämystä. Operatiivinen johto vastaa henkilöstön koulutukseen osallistumisesta.

Pekka, tätä keskustelua riittää vaikka kuinka pitkään, mutta ehkä vaihdamme foorumia ja palaamme asiaan uudelleen, kun puheenjohtajuutesi alkaa. Kuten sanoin, teen yhteistyötä mielelläni asioiden kehittämiseksi parempaan suuntaan.

Hyvää Joulun aikaa.