Hämeen hätäkeskusta ei saa lakkauttaa

Sisäministeri Anne Holmlund (kok) on päättänyt 9.3.2010, että hätäkeskustoiminta lakkautetaan Hämeessä ja siirretään Turkuun.

Hämeen hätäkeskuksessa työskentelee 49 työhönsä motivoitunutta ammattilaista. Hämeen hätäkeskus kykenee vastaamaan 92% puheluista alle 10 sekunnissa. 2% yli tavoitteen. Hämeen hätäkeskus on ollut laadullisesti maan parhaimmistoa, josta on otettu mallia muihin keskuksiin.

Tämä ammattitaito on rakentunut kokemuksesta, keskuksen sisäisestä koulutuksesta ja motivoituneesta työyhteisöstä. Kaikki nämä vuosien tuloksekkaan työn tulokset valuvat hukkaan aiotun yhdistämisen myötä. Matka Hämeen työssäkäynti alueelta Turkuun on noin 150km, eli liian pitkä päivittäin matkattavaksi vuorotyöhön. Hämeen hätäkeskuksen työntekijöistä on 2 mahdollisesti siirtymässä Turkuun.

Aiottu siirto siis hävittää alalta 47 ammattilaista. Yhden päivystäjän koulutus maksaa noin 50 000 euroa Kuopiossa, alueellisena kurssina enemmän. Aikaa koulutukseen menee 1,5 vuotta. Jos näistä tingitään, tingitään myös palvelun tasosta. Palvelun tason lasku on pahimmillaan sitä, ettei keskeneräinen päivystäjä tunnista elotonta ihmistä, joka nopealla ja oikean avun hälyttämisellä olisi ollut pelastettavissa.

Mikään tietojärjestelmä ei korvaa vuosiin paikallistuntemusta. Paikantaminen antaa viitettä sijainnista, joka ei ole riittävä edes kaupunkialueella. Maaseudulla linkit ovat niin harvassa, että erehtymisen vaara on suuri. Tekniikka ei myöskään ole aukoton, aina ei ole mahdollista paikantaa tai se ei toimi. Tuntuu, että tämä asia on päättäjille vaikea ymmärtää, mutta kokenut päivystäjä ymmärtää tuskan, kun on kyse hädästä ja mökkitiestä tai vieraasta kaupungista eikä osoitetta löydy, jonka ambulanssi syöttäisi navigaattoriinsa.

Hämeen hätäkeskusalue eroaa suuresti Varsinais-Suomen hätäkeskusalueesta. Menee vuosia, että Varsinaissuomalaiset päivystäjät oppivat Hämeen erityispiirteet. Hämeessä on 2 päärataa ja useita ristiin kulkevia valtateitä, joiden matkustajamäärät ja vaarallisten aineiden kuljetukset tuovat omat riskinsä. Toimiva yhteistyö muiden viranomaisten kanssa alueella on toimivan kokonaisuuden perusta, onhan hätäkeskus avun ensimmäinen lenkki hädän hetkellä monen viranomaisen suuntaan.