Kaukaniemi_suojeltava_rakentamiselta

Kaukaniemen alue sijaitsee Tampereella, Kaukajärven rannalla, ja sillä on sekä kulttuurihistoriallista että luonnonsuojelullista arvoa. Alueella on aikanaan sijainnut arkkitehti Viivi Lönnin suunnittelema, jugend-tyyppinen kartano (1906), joka hoidon puuttuessa valitettavasti rapistui ja  Tampereen kaupungin toimesta purettiin vuonna 1974.

Kaukaniemen luonnonvarainen kasvilajisto käsittää 262 lajia ja viljelyjäänteitä ja -karkulaisia sieltä löytyy 106 lajia; alue on mainittu kaupungin luonnonsuojelusuunnitelmassa yhtenä suojelukohteena. Kartanon mailta löytyy  erikoisia puulajeja, mm.  banksinmänty, kontortamänty, palsamiphta, saarni, hopeakuusi, tuoksupoppeli ja kynäjalava. Harvinaisista hyönteisistä mainittakoon niinijäärä,  lehmuksenoksajäärä ja tuominopsasiipi, sienistä erittäin uhanalainen kuoppajänönkorva.  Kaukaniemessä on myös kartanon vanhoja, villiintyneitä hedelmäpuita, marjapensaita, istutuksia, polkuja,  sammaloituneita kivijalkoja  ja omalaatuinen, tenhoava tunnelma. Lisäksi Kaukaniemen alue on tärkeä koillisen Tampereen asukkaille: siellä ulkoillaan, pestään mattoja, hoidetaan viljelypalstaa, uidaan ja sukelletaan, ja sinne tekevät koululaiset luonto- sekä hiihtoretkiään.

Tampereen kaupunki on ottanut Kaukaniemen alueen yhdeksi täydennysrakentamisen kohteekseen, ja suunnittelee kaavoittavansa alueelle noin 50 pientaloa, yhteensä 15 000 asumisneliötä.  Rakentamisen  sanotaan parantavan asuin- ja elinympäristöä luomalla edellytyksiä palvelujen säilymiselle ja kehittymiselle sekä mm. luonnonalueiden ja –varojen säästämiselle. Käytännössä se kuitenkin lisäisi liikennettä jo ennestään tukkoisella ja kapealla Kangasalantiellä, kuormittaisi lähistön kouluja ja päiväkoteja ja veisi koko kaupungilta tärkeän virkistys-, luonto- ja kulttuurikohteen.

Me allekirjoittaneet haluamme, että Kaukaniemen rannoille ei rakenneta asuntoja vaan aluetta suojellaan ja sitä kehitetään yleiseen virkistyskäyttöön! Tampereen kaupungin on asuinrakentamisessaan ensisijaisesti hyödynnettävä pusikot, pellot, niityt ja vanhat teollisuusalueet, Kaukaniemi tulee jättää kuntalaisten iloksi!


TAI

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista sivustollamme. Adressin tekijä näkee kaikki antamasi tiedot.

Saat sähköpostiviestissä linkin vahvistaaksesi allekirjoituksesi. Varmistaaksesi, että saat lähettämämme viestit, lisää info@adressit.com yhteystietoihisi tai turvallisten lähettäjien listalle.
Facebook
Onko oikein, että asevelvollisuus koskee vain miehiä?