Palomiesten eläkeikää on laskettava

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Palomiesten eläkeikää on laskettava.

Riitta grumann
Kauniainen

#26

07.03.2007 16:56

Onneksi meillä kaikilla saa olla oma näkökulma palomiesten eläkeikäkysymykseen !
Kuitenkaan en ymmärrrä edellisen kirjoittajan suoranaista antipatiaa tiettyä ammattikuntaa kohtaan(viittauksena puheet asian voivottelusta ja palomiesten katkeruudesta, asemalla "makaamisesta" jne.). Ei ole nuoruuden VPK-aika paljon avannut silmiä, vai mistä antipatia johtuneekin....
Riitta grumann
Kauniainen

#27

07.03.2007 17:02

Mielestäni Jukka Vuokon kirjoitus olisi meidän kaikkien, sinunkin Heikki, hyvä lukea ajatuksella ! Kiitos !!
Heikki Näränen
Helsinki

#28

08.03.2007 12:35

Hyvät Riitta ja Jukka,
Älkää luetelko tuollaista liturgiaa. Kysyn teiltä suoraan: Onko teidän mielestänne mahdotonta, että palomiesten ongelmat pyrittäisiin ratkaisemaan
muilla keinoin laitoksen sisällä (esim. työaikajärjestelyillä ym.)?
Kun näköpiirissä ei todellakaan ole lainmuutosta, joka asettaisi palomiehet
parempaan asemaan muideneläkkeelle pääsijöiden kanssa, eikö oli aika kokeilla
keinoja, jotka voisivat ratkaista ongelman tai helpottaa sitä?

Syy miksi otin tähän asiaan kantaa löytyy palomiesten amerikkalaistyylisestä
manipuloivasta, alatyylisestä ilmoituksesta 05.03.2007 Hesarissa.
Rupesi taas ######maan miksi Suomessa on järjen käyttö kiellettyä ja pyritään
ajamaan omia etuja ohi muiden ammattilaisten rakentamalla paketilla. Itse palomiehiä vastaan minulla ei ole mitään; ihmettelen vaan miten he suvaitsevat
että tuollaisia naurettavia kampanjoita tehdään heidän nimissään.
Riitta grumann
Kauniainen

#29

08.03.2007 12:47

Parahin Heikki !

Koska keskustelusi taso alkaa olla jo vähän turhan aggressiivista ja jopa ala-arvoista, toivotankin sinulle näin mielipiteidemmme vaihdon lopuksi :Hyvää ja Onnellista Elämää !
Heikki Näränen
Helsinki

#30

08.03.2007 13:20

Kiitos,
Tätä ei tosiaan kannata jatkaa, koska et vastannut mihinkään asiakysymyksiin.

...mutta hyvää kevättä Sinullekin.
Kimmo Hiltunen
Helsinki

#31

08.03.2007 17:53

Heikki,sanoit tuossa aijemmin,että tiedät palomiehen työstä jotain.Myös toteat,että ensiapu ja kuoleman kohtaaminen vaatii kovuutta.Tätäkö ei sinun tietojesi mukaan ole palomiehen työssä? Palomiehen koulutukseen kuuluu myös ensihoito ja sairaankuljetus (ainakin Helsingissä)jonka jälkeen ko.henkilöt kohtaavat kuolemaa ja ikäviä tilanteita sairaankuljetus tehtävissä päivittäin.(Oma kyseenalainen ennätykseni on 4 peräkkäistä kuolemaan päättynyttä sairaankuljetus tehtävää)Lisäksi tehtäviin kuuluu myös tällaisten suru-uutisten ilmoittaminen omaisille joiden hätä ja kärsimys saattaa olla liian suuri, jotta voivat ymmärtää läheisen ihmisen kuoleman.Nämä työt kuuluvat meille palomiehille vaikka sinun tietojesi mukaan näin ei ole.Tuo kaikki muu tarinasi makaamisesta asemalla on jätettävä omaan arvoonsa ,se vaan vahvistaa tuolla aijemmin esiin tullutta kateutta jonka olen jutuistasi aistinut.
Kimmo Hiltunen
Ylipalomies Helsinki
Heikki Näränen
Helsinki

#32

09.03.2007 10:29

Höpsistä Kimmo, luepa tarkemmin mitä kirjoitin.
1) En ole väittänyt, ettei palomiehen ammatti vaadi kovuutta. Sitähän olen kokoajan sanonut ja sen vuoksi sinne ei kannata työhön sopimattomia(= heitä,
jotka kokevat työn vaikeaksi) päästää ja pitää. Totesin, että muissakin ammateissa vaaditaan samoja ominaisuuksia fysiikkaa ja henkistä kapasiteettia.
Olenkohan väärässä?
2) En ole väittänyt, etteivätkö luettelemasi ikävät tehtävät kuulu palomiehen
ammattiin. Sanoin, etteivät ne kuulu siihen PÄIVITTÄIN=JOKA PÄIVÄ. Kukaan palomies, eivätkä varsinkaan kaikki joudu päivittäin kuoleman kanssa tekemisiin.
Onneksi näin ei ole, muuten meiltä Suomesta loppuisivat asukkaat:-).
3) Suru-uutisten toimittamisesta en ole kirjoittanut mitään.

Sen sijaan, että keskityt epäoleellisiin asioihin, kuten joihinkin kateussyytteisiin, niin voisitko reilusti PALOMIEHENÄ vasta seuraaviin kysymyksiini/parannusehdotuksiini:

1) Luuletko, että vaikeaksi kuvaamaasi palomiehen ammattia voisi helpottaa, jos työvuoro lyhennettäisiin sanotaan vaikkapa 8-10 tuntiin, jolloin väsymys vuorojen loppupuolella ei ainakaan aiheuttaisi stressiä?
2) Olisitko itse halukas edelliseen?
3) Onko mielestäsi työpaikallasi otettu tarpeeksi huomioon työntekijän ikä/kunto työtehtävien jaossa?
4) Kun alalla kuvataan olevan työssäkestämisongelmia, pitäisikö työhönvalintavaiheessa kiinnittää aikaisempaa enemmän huomiota valittavien soveltuvuuteen palomiehen ammattiin?
5) Kokevatko palomiehet mielestäsi epäoikeudenmukaiseksi 90-luvun palomiesten
eläkeiän muutoksen ja ovat katkeria siitä?
6) Oletko sitä mieltä, ettei mitään muuta kannata yrittää palomiesten työpaineiden helpottamiseksi, kuin vaatia alempaa eläkeikää, kuin mitä se tällä hetkellä on?

Jos vastaat edellä oleviin kysymyksiini, niin saamme paljon ensikäden tietoa
tähän ongelmaan.
Riitta grumann
Kauniainen

#33

09.03.2007 11:38

Hyvä Heikki ! En voi olla palaamatta keskusteluun, sillä ihmettelen todella sitä, että voit sanoa ylipalomies Kimmon Hiltuselle hänen keskittyvän epäolennaisiin asioihin hänen kertoessaan työnkuvastaan. Mielestäni kaikki sinun kirjoitukset ovat epäolennaisia , samoin ovat asettamamasi ns. parannusehdotukset(mikä sinä olet näitä ehdotuksia latelemaan?). Miten voit ehdottaa parannuksia, kun tietosi ko.alasta ovat todella puutteellisia(suorastaan kaunaisia) ja perustuvat MUTU-ajatteluun. Mielestäni olisi parempi, että keskityt nykyisen alasi(mikäli sinulla sellainen on) kehittämis/parannusehdotuksiin ja annat ammattihenkilöiden keskittyä todellisiin kysymyksiin koskien palomiesten työtä.En usko palomiesten kaipaavan sinun tekemiä ehdotuksia, varsinkin kun kaiken takana on sinun palomiesten työtä kohtaan näkyvä antipatia ja kauna(olisitko itse joskus halunnut palomieheksi kenties, mutta et päässyt ?). Joten siirryhän Heikki eteenpäin !
Juha Pakarinen
Helsinki

#34

09.03.2007 12:43

Moro moro Heikki!
Olet tässä puhunut uudesta työajan kokeilusta palomiehen ammattiin. Sitä sinun ehdottamaasi 8-10 tunnin työaikaa on kokeiltu ja on parhaillaan kokeilussa eräässä kaupungissa. Jos haluat saada tietoa tarkemmin tästä työajan antamasta hyödystä palomiehen ammattia ajatellen, niin ota yhteyttä sellaiseen pelastuslaitokseen, missä sellainen on käytössä ja pyydä kirjoittamaan tänne. Voin antaa vinkin, että täältä helsingistä on n.600km yhteen n.120 000 asukkaan kaupunkiin missä on tällainen työaika kokeilussa. Tämä tilanne, iäkkäiden palomiesten kohtaamasta raskaasta rasituksesta ei ole sillä työajalla yhtään miksikään muuttunut.
Palomiesten työaikaa on pohdittu kyllä ihan viime vuosina suomessa ( On ollut työryhmiä yms.).Tämä työaikakysymys ei todellakaan poista sitä asiaa, että vanha, raskaaseen tehtävään asetettu palomies on vaaraksi sekä itselleen, että myöskin parilleen, esimerkiksi savusukellustehtävässä.
Meillä Helsingissä on mahdollista "keksiä" vanhalle palomiehelle kevyempiä tehtäviä, mutta ei kaikille heille.
Se, että sanoit ettei niitä fyysisesti raskaita tehtäviä satu kaikille joka työvuorossa, voi osittain pitää paikkaansa, ainakin heidän kohdallaan kenelle on kevyempiä tehtäviä saatu järjestettyä. Mutta, onko tässä jotain järkee, kun pelastuskoulu Helsingissä ja pelastusopisto Kuopiossa kouluttaa teräksen kovia palomiehiä,nuoria, terveitä, koulutettuja palomiehiä, ketkä voisivat siirtyä vanhemman palomiehen paikalle. Kykenisi suoriutumaan kaikista tehtävistä, saataisiin nuoret valmistuneet opiskelijat töihin, eikä iän tuomat rasitteet painaisi niskassa, eikä IKÄ ENNENKAIKKEA toisi työkavereille ja itselleen vammautumisen tai kuoleman vaaraa raskaissakaan työtehtävissä. Tällaiseen onnettomuuteen riittää yksi raskas tehtävä, jossa ei ole työaika oleellinen millään tavalla.
Aikaisemmin eläkkeelle siirtyessään vanhemmallakin palomiehellä on vielä mahdollisuus saada pelastusalan ulkopuolelta töitä. Mutta ei kukaan ota töihin 60 v. vanhaa palomiestä joka on sairastunut entisessä työssään ja on vain sairaslomilla.
Hyviä ja turvallisia päivien jatkoja!
-Nuorempi palomies alennetun eläkeiän puolesta-
Etunimi Sukunimi
Järvenpää

#35

09.03.2007 13:04

Arvoisa Rouva Grumann,

moititte kanssanne eri mieltä olevia alatyylisyydestä ym., mutta olette kuitenkin jo ensimmäisessä kommentoinnissanne ilmoittaneet, että kanssanne erimieltä olevat ovat kateellisia. Kuten muistetaan, kateus on yksi kuolemansynneistä. Suosittelen teitä muistelemaan vanhaa, varsin hyvää ohjetta rikasta ja malkasta tai vähän tuoreempaa, mutta samaa tarkoittavaa ohjetta roskasta ja hirrestä. Muutenkin suhtautumisestanne paistaa läpi kovin subjektiivinen suhtautuminen asiaan. Teillä lienee sukulaisia tai ystäviä pelastuslaitoksella.

Sitten yleisemmälle tasolle. On perin epätodennäköistä, että palomiesten eläkeiän laskemisesta takaisin 55 ikävuoteen löytyisi poliittista yksimielisyyttä. Asiaahan on vatvottu jo melkein 20 vuotta, eikä asia ole koskaan edennyt nyt meneillään olevia adressin keruuta ja poliitikkojen vaalienaluslausuntoja pidemmälle. Eräänä merkittävänä syynä tähän on se, että on olemassa paljon muitakin fyysisesti ja henkisesti rasittavia sekä vastuuta sisältäviä ammatteja, joiden harjoittajat tulisivat vaatimaan varhennettua eläkkeelle pääsyä. Esimerkiksi sähkölinjojen korjaustyöt ovat työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan fyysiseltä rasittavuudeltaan samaa tasoa kuin savusukellus. Autonkuljettajiin, siivoojiin ja hoiva- ja hoitotyöntekijöihin kohdistuva rasitus on luonteeltaan toisenlaista, mutta kuitenkin jatkuvaa ja varsin kuluttavaa. Lisäksi edellä mainituista ammateista siivoojaa lukuun ottamatta löytyy myös merkittävä vastuu toisten ihmisten hengestä ja terveydestä. Useimmista ammateista löytyy perusteita, joiden nojalla ao. ammatin edustajat voisivat kysyä ihan perustellusti, että eikös mekin?

Toki yhteiskunta voisi järjestää varhaisen eläkkeelle pääsyn kaikille, jos niin vain haluttaisiin. Kysymys on vain rahasta. Nykyiset eläkevakuutusmaksut pitäisi suurin piirtein tuplata, jos työuraa lyhennetään useilla vuosilla samalla kun eläkevuodet lisääntyvät vähintään saman verran. Työnantajat tuskin tähän suostuisivat, joten lasku lankeaa edun saajan eli työntekijän maksettavaksi. Pakkosäästäminen aiempaan eläkkeelle pääsyyn tarkoittaisi siis noin viidenneksen siivua pois palkasta. Yksilötasolla tähän on ollut mahdollisuus erilaisten eläkevakuutus- ja sijoitusinstrumenttien avulla vaikka kuinka pitkään. "Vaatimattomalla" 250-300 euron kuukausisäästöllä 25-30 vuoden ajan pystyy turvaamaan mukavan toimeentulon ikävuosiksi 55-63. "What’s Your number?"

Ja sitten takaisin punaisten autojen pariin. On muistettava, että savusukellus ja yölliset sairaankuljetukset eivät ole ainoita pelastusalan työtehtäviä. Esimerkiksi Helsingin pelastuslaitoksella, jonka kokonaisvahvuus on noin laitoksen oman ilmoituksen mukaan n. 600 henkilöä, on operatiivisen toimialan ulkopuolella parisen sataa henkilöä. Jos järjestelmä olisi eläkeikäuudistuksen yhteydessä n. 20 vuotta sitten rakennettu sellaiseksi, että jo työhönottovaiheessa huomioidaan koulutukseen otettavien (HelPel kouluttaa pääosin itse omat palomiehensä) edellytykset jatkokoulutukselle ja tuo jatkokoulutusväylä luotu, niin ongelman mittasuhteet olisivat paljon pienemmät. Lieneekö tätä ratkaisua edes yritetty, vaikka kyseessä on sentään kustannusten kannalta melkein nollasummapeli? Toki lisäopintojen ajalta maksettava opiskelupalkka (ei kai kukaan kuvittele, että työnantajan palveluksessa oltaessa työnantajan järjestämässä koulutuksessa oltaisiin opintotuella??) on jonkinlainen kustannus, muttei läheskään verrattavissa eläkeiän alentamisen aiheuttamiin kustannuksiin. Ja tarkoitushan ei ole, että kaikki ovat mestareita ja asiantuntijoita vaan se, että 20-25 vuoden pääosin miehistötasoisen palveluksen jälkeen päästään työn ohessa tapahtuvan koulutuksen kautta kevyempiin ja yleensä myös vähän paremmin palkattuihin hommiin.

Pahoittelen, että en olosuhteista johtuen voi esiintyä omalla nimelläni.
Heikki Näränen
Helsinki

#36

09.03.2007 13:22

Hei Juha,
Kiitos kommentista kysymyksiini. Olisi mielenkiintoista lukea kokeilun tulokset sitten kun ne valmistuvat (kokeiluhan on kesken?). Haittavaikutuksia lyhennyksestä tuskin on ilmennyt. Rahahan näissä eläkeasioissa yleensä on takana. Näitä eläkeikiä pyritään pitämään identtisinä pituudeltaan kaikissa ammattiryhmissä. Nostettiinhan HKL bussikuskien eläkeikää samaanaikaan kuin teidänkin. Itse uskon siihen, että eläkeiät tulisivat olla kaikilla samat.
Ihmiset ovat kestokyvyltään erilaisia ja kestokyvyn (ja tietysi monien muidenkin tekijöiden) mukaan tulisi sijoittautuminen työtehtäviin valikoitua, vaikka sitten välillä ammattia vaihtaen. Palomiesten, kuten monien muidenkin kohdalla tulisi tehdä työtehtäväjärjestelyjä sekä laitoksen että esim. kaupungin sisällä. Parasta olisi, että kaikki vaatisivat eläkeiän yleistä laskemista kaikille työelämässä oleville, vaikka sitten veronalennusten kustannuksella. Rahahan tähän on jostakin saatava.
Ps. Riitan iloksi lähden työmatkalle, enkä ole "tyhmiä kysymässä" tällä
foorumilla (ainakaan pariin viikkoon).
Riitta grumann
Kauniainen

#37

09.03.2007 13:28

Hyvä Etunimi Sukunimi !

Ensinnäkin toivoisin Sinun lukevan ajatuksella Heikki Näräsen aivan ensimmäisen kommentin ko aiheesta.Tähän viittasin puhuessani alatyylisyydestä ja kateudesta, samoin kuin myöhempäänkin esittettyyn mielipiteeseen viitaten(esim., ####maan, jota ei tarvitse tässä varmasti sinulle suomentaa). En ole siis moittinut muita mielipiteidensä esilletuojia, en varsinkaan siis niitä, jotka uskaltavat esiintyä ,huolimatta kaikista olosuhteista, omalla nimellään.

Toiseksi: minulla ei ole sukulaisia tai ystäviä pelastuslaitoksella. Ehkäpä nyt voi olla, koska olen , ilman omia intressejä, puolustanut palomiesten taistelua alennetusta eläkeiästä.Tämän kannan takana pysyn.
Antti Piha
Helsinki

#38

09.03.2007 15:05

Olen kyllä allekirjoittanut tämän adressin, mutta samantien voisi perustaa muitakin samantapaisia. Otetaan esimerkki terveydenhuollosta. Eivät vanhat lääkärit tai sairaanhoitajat jaksa tehdä ylipitkiä tyävuoroja. Onneksi tämä asia on hoidettu työpaikoilla hienovaraisesti. Miksei palomiehillä muka onnistuisi sama sopivin työjärjestelyin?

Toinen esimerkki voisi olla ikääntynyt rakennustyöläinen, joka ei huimauksen takia pysty enää työskentelemään rakennusten kattotelineillä (esimerkki on vieläpä tosi). Mielestäni palomiesten työaikajärjestelyt on hoidettava sisäisin järjestelyin, ei eläkeikää laskemalla. Käänteinen esimerkki voisi löytyä armeijasta, jossa 20 palvelusvuoden jälkeen pääsee täydelle eläkkeelle. Siispä nelikymppiset menevätkin toiseen työhön 25 vuodeksi.

Periaatteessa siis kannatan työaikajärjestelyjä, mutten välttämättä eläkeiän laskemista.
Airi Rämö
Vantaa

#39

13.03.2007 07:47

Henkka, tuskin meiltä työvoima loppuu, onhan meillä työvoima reservi. On vaan pistettävä työhön kykenevät palomieskoulutukseen, ja annettava huonokuntoisten palomiesten jäädä ansaitulle eläkkeelle.
Etunimi Sukunimi
Oulu

#40 #40

14.05.2007 13:04

Vuokko puhuu asiaa. Entäpä, jos itse olisit palavassa talossa / tarvitsisit apua esimerkiksi kolarissa? Entäpä, jos 6 hengen vuorossa olisi kaksi 62-vuotiasta palomiestä, joilla jo kamppeiden pukemiseen menee se 5 minuuttia asemalla? Jäävät todennäköisesti asemalle. Entäpä, jos tilanne vaatisi 5 palomiestä? Niin... Miettikääpä sitä.
heiheihei hei
kotka

#41

02.06.2007 00:27

Palomiehet valittavat korkeasta eläkeiästä ja työn raskaudesta, mutta silti palomiehet ajelevat Kotkalaisessa satamassa henkilöautoja laivoista lisätyönään.

Joo, onhan se varmaa rankkaa kun pitää tehdä kahta työtä.

Niin ja vielä sellanen että ne palomiehet mitkä ajelevat niitä autoja ovat lähes eläkeikäisiä.

Ja vielä onhan Kotkassa työttömiäkin jotka ne autot voisi ajaa, vai onko palomiesten ansiot niin heikko että pitää tehdä toistakin työtä. Ei todellakaan ole!

Hävettää ihan palomiesten puolesta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Eläkeiän lasku - en todellakaan allekirjoita - kun tiedän mitä palomiehet tekevät ainakin kotkassa, en tarkoita autojen ajoa vaan heidän tyypillisiä työpäiviä.
Etunimi Suku
Helsinki

#42

27.09.2007 13:51

Ei näköjään palomiesten eläkeikä laske ainakaan lähitulevaisuudessa, jos nämä kommentit kuvaavat vallitsevaa mielipidettä asiasta. Puolesta ja vastaan on esitetty mainioita argumentteja. Se tosiasia että palomiehet tekevät toista työtä vapaapäivinään, johtuu luultavasti ihan siitä, että palkka on niin kehno.

Suora lainaus eduskunnan sivuilta:

Luotettavasti palomiehen työtä on selvittänyt Suomen Työterveyslaitos, jonka tutkimuksissa todetaan, että jo yli neljäkymmentävuotiaalla palomiehellä on vaikeuksia selvitä kaikista työtehtävistään omaa, työparinsa ja pelastettavan turvallisuutta vaarantamatta. Työterveyslaitoksen tutkijat, professori Veikko Louhevaara ja erikoistutkija Raija Ilmarinen, toteavat raportissaan "Pelastajan toiminta- ja työkyky" (s. 33) seuraavaa: "Fyysisen työkyvyn ylläpitäminen alkaa olla keskimäärin ongelmallista ikääntyvillä eli yli 45 vuotiailla palomiehillä. He arvioivat, että yli 55 vuotiaista palomiehistä korkeintaan yksi tuhannesta voi selviytyä ylikuormittumatta ja terveyttään vaarantamatta vaativista savu- tai kaasusukellustilanteista."

Palomiehen työn raskautta kuvaa myös se, että Saksassa palomies kuolee keskimäärin 65,2-vuotiaana, kun miesväestö keskimäärin elää yli 74-vuotiaaksi (Die Welt-lehti 8.4.1998). Suomessa on tehty vain yksi seurantatutkimus Lappeenrannassa vuodesta 1960 vuoteen 2000. Tuona aikana lappeenrantalaiset palomiehet kuolivat keskimäärin 59-vuotiaina, eikä joukossa ollut yhtäkään tapaturmaisesti kuollutta. Suomessa miesväestö elää keskimäärin 72,4-vuotiaaksi.

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_399_2006_p.shtml

Jos tuo 59v keski-ikä olisi edes suuntaa antava valtakunnallisesti, niin työnantaja ja työntekijäjärjestöt voisivat ottaa yhteiseksi tavoitteekseen suomalaisen palomiehen keski-iän nostamisen saksalaisen virkaveljensä tasolle. Silloin 65 vuotiaana eläkkeelle jäävä palomies voisi nauttia 0,2 vuotta leppoisista eläkepäivistä. Ainakaan palomiehiä ei voisi syyttää eläkepommista.

En kuitenkaan allekirjoita, eläkeiän lasku maksaisi kunnille liikaa. Myöskin muut raskasta työtä tekevät ammattiryhmät olisivat silloin vaatimassa eläkeiän laskua. Jotain muita keinoja olisi keksittävä, joku viisas kun keksisi mitä.

Ilkka Soini
Espoo

#43 Tehdään ja koetaan itse ja kommentoidaan sitten.

30.09.2007 20:02

Asioita on helppo arvostella ja miettiä minkälaista työ on... ottakaapa selvää työnsisällöstä ja vaativuudesta itse, mitä se vaatii kun hälytys tulee ja ikinä ei tarkkaan tiedä mikä vastassa odottaa "kohteessa". Mikäli oikeasti osaa tehdä kaiken ja silä nopeudella mitä määräykset edellytävät ja koko ajan priorisoida ja järjestellä asioita paikan päällä niin hyvä. En arvostele ketään vaan itse tiedän mitä vaatimuksia ja odotuksia palomiehille on asetettu. v.2002 Ollut "kentällä" pelastustehtävissä, harjoittelemassa, sekä tosipaikan sattuessa näkemässä ja pelastamassa. Tällä hetkellä en ole kyseisissä tehtävissä. Jos joidenkin työtä täytyy arvostaa niin se on palomiesten, sekä hoitohenkilökunnan. Ei sivusta katsoja vaan itse työtä tehneenä tiedän. Tsemppiä kaikille palomiehille ja hoiohenkilökunnalle.

-Palomiehenä toiminut-

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

20.02.2008 20:05


Miikka Nikkinen
Jokioinen

#45

18.05.2008 16:45

Kuten jotkut ovat sanoneet niin palomiehen hommiin ei kuulu pelkästään savusukellus, mutta se on työssä vaativin suoritus fyysisesti. Ei ole mitenkään kevyttä kävellä paineilmalaitteiden, letkukehikoiden, sammutushaalarin, ja muiden pakollisten savusukellus tavaroiden kanssa, lamput, paloköydet jne. Tälle paketille painoa kertyy 50-60 kiloa. Myös hengittäminen maskin kanssa ei ole samanlaista kun ilman laitetta. Toki kun on laitteita käyttänyt paljon niin hengittäminen helpottuu. Nämä ylimääräiset kilot niskassa saa ruumiin lämmön nousemaan käveltäessä kohti kohdetta. Maski lisää lämpörasitusta naamassa. Ja näiden lämpöjen lisäksi tulee lämpösäteily palavista materiaaleista. Jos savuihin on jäänyt ihminen ja ihminen on tajuton, kuten se yleensä on jos savuja on hengittänyt. Ihminen pitäisi saada ulos rakennuksesta vaikka hän painaisi 100 kiloa. Onhan siellä liekeissä aina pakosti kaksi sukeltajaa, jos nyt vaikka jakaisimme sen 100 kiloa kahdella, jolloin tulisi vielä 50 kiloa lisää savusukeltajan harteille. Eihän se tietenkään noin mene, mutta ymmärrätte toivottavasti mitä tarkoitan tuolla. Nyt palomiehellä olisi noin 100 kiloa ylimääräistä painoa mukana. Tämän kannatteleminen ei ole mitenkään kevyttä fyysisesti.

Entäpä ammattiurheilijat, vaikkapa jääkiekkoilijat. Oletteko viimevuosina tavanneet sm-liigassa tai mestiksessä 60 vuotiaita pelaajia? Toki on vaikea verrata jääkiekkoilijaa palomieheen, mutta samanlaiseen rasitukseen molemmat joutuvat. Pelaajat ovat 60 minuuttia vähintään pelissä, mutta he eivät pelaa sitä 60 minuuttia tehokkaasti, vaan ovat välillä vaihdossa. Palomies ei voi kesken tilannetta luistella vaihtoon, vaan joutuu olemaan tulimeressä niin kauan kun palo on sammutettu, tai ilma alkaa loppua. Ne jotka väittävät ettei palomiehen homma ole rankkaa yli 50 vuotiaille, ovat väärässä. Kyllä se homma teeveessä näyttää helpolta, mutta ei se siltä tunnu kun itse on laitteiden kanssa kohteen sisällä
Korkeanpaikan työskentelijä
Vieras

#46 Älkää valehdelko

13.11.2010 16:24

Lähes 40 vuotta alalla olleena totean että eläke"ongelma" poistuu kun poliittisilla ja urheilusuoritusten peruusteella valitut palomiehet poistuvat alalta
Jo vain

#47 Re:

05.09.2011 22:19

#7: Ossi Heiskanen -

Älä huoli. Mikäli olisit palomies, olisi selkä muutenki romuna. Mutta sillä romulla selällä joudut kuiten 65-ikään asti painamaan sitä duunia, missä se selkä menee romuksi. :)

Sähkäri

#48 Re:

06.01.2015 11:21

#21: Riitta grumann -  

 Riitta voisi nyt katsoa vaikka tilannehuoneesta kuinka paljon todellisuudessa esim. kuukaudessa jossakin kaupungissa tulee hälytyksiä ja kuinka monessa hälytyksissä niistä joutuu killumaan, kiipeilemään, savusukeltamaan yms... siis todella harvoin. Sattuuko ne harvat kerrat edes samalle miehelle.Yleensä VPK suorittaa sammutustehtävät ja likaavat välineensä sekä itsensä. On kuntosalit, tv. viihdekeskukset, pelit, sängyt yms..... Mahdollisuus pitää itsensä levänneenä ja huippukuntoisena jos vain viitsii ja vieläpä veronmaksajien rahoilla. Sitä en kiellä etteikö pelastustyö ole arvokasta työtä mutta ei viitsisi porata tästä eläkeasiasta yhtään mitään sillä eläkettä ei pidä jakaa pelastustöiden mukaan vaan todellisten palvelusvuosien sekä työnraskauden/työolosuhteiden mukaan joita meillä tehtaissa, valimoissa, kaivoksissa, kivipölyissä, asbestitöissä (muutama esimerkki vain) ja vieläpä niistä sähkötöistä, ei se Riittakaan elä ilman sähköä kovinkaan kauan.