Meri-Porin koulujen puolesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Meri-Porin koulujen puolesta.


Vieras

#51 Re: Re: Re:

09.10.2013 15:56

#22: dragohoho - Re: Re:

Mutta tuossa nyt ei vain satuttu mainitsemaan, minkä koulun opettajista oli kyse :) Oli siellä varmaan muitakin opettajia kuin Meri-Porin lukion ja Länsi-Porin lukion opettajia.

Anu

#52 Re:

10.10.2013 12:33

#5: dragohoho -

Meri-Porin lukion opettajat vastustavat hienon työyhteisönsä tuhoamista. Heille työpaikka tarjoaa suurta tukea kasvatus- ja opetustehtävässä, joka heidän harteilleen on aiemmin, ja toivottavasti myös tulevaisuudessa, suotu. Meri-Porin lukion opettajat opettavat suurella sydämellä, aina aitoina, omina itseinään. He kasvattavat ja tukevat nuoria - opiskelija voi mennä kouluun kuin toiseen kotiin. Lukioikäiselle on tärkeää oppia kantamaan vastuu omista tekemisistään ja oppimisestaan - siis kasvaa aikuiseksi. Tässä opettajat ovat tärkeässä osassa, kun he ohjaavat nuoria oikeaan suuntaan.

Itse Meri-Porin lukion kasvattina tiedän, miltä tuntuu aikuistua lämpimässä yhteisössä, joka pitää kasvatistaan huolta jokaisella elämän osa-alueella - jokaikinen päivä. Tiedän miltä tuntuu, kun voi myös lakin saatuaan palata tuohon kouluun hakemaan apua esimerkiksi jatko-opintoihin hakiessaan. Se tuntuu hyvältä. 
Tuntuu aivan uskomattoman hienolta voida kävellä takaisin Katrin toimistoon ja kertoa kuulumisensa, pyytää apua tai neuvoa. Uskomatonta on myös se, miten rehtori ohjaa oikeaan suuntaan, hankkii avun ihan itse, jos entinen opiskelija sitä tarvitsee. Sama tapahtuu, kävelee sitten kenen tahansa opettajan luokkaan.

Uskomattomalta tuntuu myös se, että tällainen paikka voidaan edes kuvitella lopetettavaksi. Meri-Porin lukio on ollut niin monen nuoren ponnahduslauta elämään, että alhainen sisäänotettujen keskiarvo ja Porin talous eivät saa sitä kaataa. Siirrettäköön Länsi-Porista Meri-Poriin opiskelijoita, ei aina kaikkia asioita pois Meri-Porista.
Älkää näännyttäkö pientä paikkakuntaa aivan kuivaksi.

jokke

#53 Re: Re:

10.10.2013 14:30

#52: Anu - Re:

Puhut suurella rintaäänellä  Meri-Porin lukion kasvattina, kuinka hyvää opetusta siellä annettiin. Saanko kysyä, että mitkä lukiot ovat vertailukohtasi? Oletko opiskellut muissa lukioissa? Onko muissa lukioissa  opetus jollain tavalla heikompaa, vaikka opettajien koulutus ja opetussuunnitelmat ovat samat?


Vieras

#54 Re: Re: Re: Re:

10.10.2013 16:47

#51: - Re: Re: Re:

Niin silloihan on todella helppo puhua, kun asia ei koske omaa koulua.

Katri Ylitalo, rehtori

#55

10.10.2013 17:06

Lämmin kiitos teille kaikille, jotka olette antaneet tukenne Meri-Porin lukiolle!
T.P.

#56

11.10.2013 11:18

Mäntyluotoon muuttaa yhä enemmän lapsiperheitä sen idyllisyyden ja pikkukylämäisyyden vuoksi, minkä takia ihmettelen suuresti Mäntyluodon koulun mahdollista lakkauttamista. Sieltä on aikamme saatossa viety kaikki pois lähikauppoja myöten, joten onko tarpeellista "eristää" sitä enempää viemällä koulukin? Mäntyluodon koulun ilma- ja pihapiiri ovat hyvät, eikä kouluun tai sieltä kotiin kulkevilla ole pelättävää myöskään kävellen, koska reitit ovat turvallisia isojen, raskasliikenteisten teiden ylittämistarpeen puuttuessa.

Mitä Meri-Porin lukioon tulee, ovat mielestäni väitteet Porin heikoimmasta lukiosta täysin päättömiä. Oppimistulokset ratkaisevat ja ne näyttävät niin reipasta plussaa, että muut saisivat hävetä edes sortuneensa iänikuiseen sonnanjauhantaan, kuinka "junttilukio on vajaaälyisten juippien viimeinen vaihtoehto". Olen erittäin pettynyt, ettei Porin lämminhenkisintä lukiota tunnuta arvostettavan sen oman piirin ulkopuolella ollenkaan. Uskon ja tiedän kuitenkin, että Meri-Porin lukion opettajat tukevat ja auttavat oppilaitaan, kävi miten kävi. Sitä ei saa pois, vaikka koulutilat lukiolta vietäisiinkin. Toivon, että sen lisäksi IT- ja YT-linjat säilyisivät sellaisinaan, vaikka Meri-Porin lukio sulautettaisiinkin toiseen keskustan lukioista. Pelkään, ettei niin kuitenkaan tule käymään, ja Meri-Porin lukion solmimat hyvät, valtakunnalliset ja ulkomaiset, yhteistyösuhteet kaatuvat kokonaan.

Eräs ihmetyksen aiheistani on ollut myös Pihlavan (ja Mäntyluodon) koulun siirtäminen Meri-Porin lukion tiloihin. Minun korvaani tämä kuulostaa lähinnä siltä, että lukion tiloihin olisi tulossa suurremontti, sillä tilat eivät todellakaan sovellu alakouluikäisille. Sekä ulko- että sisätilat pitäisi uudistaa rankemmalla kädellä, jotta ne sopisivat Pihlavan ja Mäntyluodon koululaisten tarpeisiin. Piha on auttamattomasti liian pieni, vaarallinen ja karu pienten lasten leikkipaikaksi, kuten joku jo tiesi aiemmin kertoa. Missä kohtaa kyseisessä suunnitelmassa syntyy säästöä? Sehän kuulostaa suorastaan absurdilta rahareiältä!

Lattomeren aktiivi

#57 Mielenilmaus

11.10.2013 11:31

Kaikki mukaan mielenilmaukseen Eetunaukiolle lauantaina 12.10. klo 12-13
Lisätietoja https://www.facebook.com/eiporinkouluverkkouudistukselle
Silja

#58

11.10.2013 11:38

FAKTOJA:
1. Meri-Porin lukion kustannukset/oppilas verrattuna Porin muihin lukioihin ovat huomattavasti kalliimmat Porin kaupungille
2. Meri-Porin lukio ei sijaintinsa vuoksi ole vetovoimainen. Opiskelijoita ei ole riittävästi.
3. Porin lukiolaisia "karkaa" esim. Ulvilan lukioon, koska keskiarvo ei heillä riitä keskustan lukioihin ja Meri-Poriin asti he eivät halua lähteä. Pori menettää tässä menettelyssä sievoisen summan valtion avustuksia.
4. Porin koulutoimestakin on pakko säästää, kun rahat eivät muuten riitä. Meri-Porin lukion ja Länsi-Porin lukioiden liittäminen kahteen keskustan lukioon tuo mukanaan merkittäviä säästöjä.
5. Kahden keskustan lukion kurssitarjonta on paljon monipuolisempi kuin pienen lukion kurssitarjonta.

Vieras

#59

11.10.2013 20:53

Ei ikinä uskoisi kuinka huonoa päätöksenteko-kulttuuria Porissakin on.Eikä järjenhäivää tällaisessa "säästössä" - pitemmänpäälle!!!! Asukkaiden ja perheiden mielipiteistä viis - missä kaikki puheet tarpeellisesta lähidemokratiasta - sanahelinää vain..

Vieras

#60 Re:

12.10.2013 12:24

#58: Silja -

Eiköhän niitä Porin lukiolaisia siis "karkaa" jatkossa nykyistä enemmän Ulvilan lukioon, kun keskiarvo ei edelleenkään riitä keskustan lukioihin ja molemmat lukiot, joihin pääsee pienemmällä keskiarvolla on lakkautettu. Tuskin ne keskiarvorajat keskustan lukioissa niin paljon uudistuksen myötä laskevat.

En nyt ole kartasta välimatkaa mitannut, mutta veikkaisin ettei Ulvilan lukioon ole yhtään sen lyhyempi matka keskustasta, kuin Meri - Poriinkaan. Luulen, että kyse on enemmän asenteesta ja koulun aliarvostuksesta, kuin välimatkan pituudesta.

Olen kanssasi kuitenkin samaa mieltä siitä, että säästöjä tarvitaan, mutta kannattaako niitä tehdä lasten- ja nuorten hyvinvoinnin kustannuksella? Pidemmällä tähtäimellä ne säästöt saattavat kuitenkin käydä melko kalliiksi.


Vieras

#61 Re: Re: Re:

12.10.2013 12:30

#53: jokke - Re: Re:

Itse olen myös entinen Meri-Porin lukion oppilas, vielä silloin ei ollut Rieskalan hienoa koulua, mutta Meri-Porin lukio oli ja pääsin sieltä v.1976 ylioppilaaksi. Jo silloin puhuttiin koulun huonosta tasosta ja kaikkea muuta ikävää. Koulu oli jo silloin samanlainen lämminhenkinen ja reilu ja oppimistulokset hienoja ja perinne jatkuu, Jälkeenpäin on joitakin ikäluokkani ystäviä todella kaduttanut, että lähtivät kaupunkiin hienoihin kouluihin esim.silloiseen" tipulaan".Ikuiset traumat jäivät. Uskon, että erot koulujen välillä tässä mielessä on kaventuneet, mutta Meri- Porin oppilaat osoittivat tänään Eetu-aukiolla että Meri-Porin lukion henki on jäjellä ja ehkä vain vahvistunut, niin paljon lukiolaisia oli liikkeellä. Hienot opiskelijat, hieno koulu. Meri-Porin lukion tulee saada jatkaa. Remontin tarpeessa olevista kouluista tulee valita lakkautettava lukio, jos nyt vähentää pitää ja säästää.

silja

#62 Re: Re:

13.10.2013 19:14

#60: - Re:

No huh,huh. Kun kaikki lukiot siirtyvät keskustaan ja aloituspaikkojen määrä säilyy samana, niin totta kai keskustan lukioihin silloin  pääsee alhaisemmallakin keskiarvolla. Ei lukioiden aloituspaikkoja nyt olla vähentämässä.

Ulvilaan "karanneet" lukiolaiset muuten asuvat lähinnä Itä-Porissa, josta siis on paljon lyhyempi matka Ulvilan lukioon kuin Meri-Porin lukioon

lukiolainen

#63

13.10.2013 21:00

Kissa pöydälle:
Meri-Porin lukio mainostaa kovasti ympäristökurssejaan ja ilmaisutaidon kurssejaan. Oikeasti monet näistä kursseista ovat täytekursseja lukion muiden oppiaineiden opettajille, jotta heille saadaan oppitunteja riittävästi.
Vai mitä mieltä olette esim. siitä, että matematiikanopettajat vetävät vaelluskursseja ja valokuvauskursseja metsässä tai ruotsin opettaja opettaa ilmaisutaidonkursseja?
Toteutuuko opiskelijan oikeudet ammattitaitoisesta opetuksesta?
Luultavasti opettajatkin opettaisivat mielummin niitä oppiaineita, joihin heillä on koulutus.

Lukion rehtori voisi myös rehellisesti kertoa, kuinka monta opiskelijaa yleensäkin on valinnut tämän ympäristölinjan. Käsittääkseni luku on aika pieni.
Katri Ylitalo

#64 Re:

14.10.2013 07:32

#63: lukiolainen -

abcdef

Vastaan lyhyesti esitettyihin väitteisiin, mutta toivotan kirjoittajan tervetulleeksi tulemaan keskustelemaan kanssani kasvokkain.

Ympäristötieteiden ja ilmaisutaidon kurssit ovat opetussuunnitemaamme kuuluvia kursseja, jotka liittyvät opetusministeriön meille määräämään erityistehtävään. Olen valinnut kyseisille kursseille sellaiset opettajat, joiden kyvyt, taidot, kokemus ja harrastuneisuus takaavat korkeatasoisen opetuksen. Valinta on ollut ilmeisen onnistunut.

Ympäristötieteen linjalla opiskelee vuosiluokasta riippuen 12-16 opiskelijaa.

Tervetuloa tutustumaan!

Katri Ylitalo, rehtori

044 7015382


Vieras

#65

14.10.2013 16:02

Mielestäni olisi sääli, jos ympäristö- ja taidepainotteinen lukio porista lopetetaan. Lyhytnäköisen säästöpolitiikan sijaan tulisi Meri-Porin lukiota markkinoida tehokkaammin, koska on hienoa, että niillekin, jotka eivät loista luonnontieteellisissä ja kieliaineissa, taataan mahdollisuus lukio-opintoihin. Miksi halutaan kaikki keskittää, kun nytkin on monelta taholta todettu opetusryhmien olevan yleisesti liian suuria!?! Lapsiperheitä on Meri-Porissa paljon ja tilaa täällä on useammillekin, mutta jos koulut viedään, kuka tänne enää haluaa muuttaa..?!? Hyvät bussiyhteydet takaavat kauempaa tulleidenkin joustavan opiskelun.  Parempi ratkaisu olisi jos eri hallintokunnat kantaisivat kortensa kekoon ja edesauttaisivat sitä, ettei Meri-Porista tarvitsisi kouluja lopettaa. Pitemmän päälle se olisi yhteinen etu!


Vieras

#66 Re:

14.10.2013 16:21

#63: lukiolainen -

Mielestäni se, onko ympäristöalan tai ilmaisutaidon aineiden yksittäisten kurssien opettaja mihinkin varsinaisen koulutuksensa saanut, ei ole tärkeintä, vaan se, mihin hänen oma harrastuneisuutensa ja muu tietotaitonsa riittää. On hieman yksisilmäistä ajatella, että näitä oppiaineita ja kursseja saisi vetää vain jonkin tietyn alan tutkintopaperit taskussaan. Ihmisten - myös opettajien -  osaaminen koostuu monesta tekijästä ja uskon sen perusteella kyseisiin kursseihin valitun sopivimmat opettajat. kaikilla linjoilla on varmasti täyttynyt sallittu vähimmäismäärä osallistujia, on luonnollista ettei joka vuosi jokaiselle kurssille saada maksimimäärää osallistujia, varsinkin kun kyse on vapaavalintaisista linjoista. On ollut tunnettua, että Meri-Porin Lukioon ei ole joka vuosi saatu maksimimäärää opiskelijoita, mutta erittäin positiivinen asia on, että nekin nuoret ovat saaneet opiskelupaikan, jota eivät todennäköisesti muuten olisi saaneet - keskiarvovaatimukset muissa lukioissa olisivat monelle olleet liian kovat..Päättäjien pitäisi tajuta, ettei nykyisenlaisen nuorisotakuun aikana tasapäistämiseen ole kertakaikkiaan varaa. Jos ns. "pehmeämmät lukiot" lopetetaan, tulee painetta muihin toimenpiteisiin jotka taas nielevät valtavasti resursseja ja tietysti rahaa!?!

lukiolainen

#67 Re: Re lukiolainen vastaa

14.10.2013 18:28

#66: - Re:

Eikö olekin jännä juttu, että harrastuneisuutta ja tietotaitoa näiden erikoiskurssien opettamiseen sattuu löytymään juuri niiltä omilta Meri-Porin lukion opettajilta, joiden oman oppiaineen tunnit ovat vähissä?

Porista saattaisi kyllä löytyä ihan oikeitakin alojensa eksperttejä opettamaan ilmaisutaitoa ja ympäristötieteitä.

OS

#68 Re:

14.10.2013 19:57

#58: Silja -

FAKTOJA:
1. Meri-Porin lukion kustannukset/oppilas verrattuna Porin muihin lukioihin ovat huomattavasti kalliimmat Porin kaupungille

- Muista lisätä väitteisiisi tästä lähtien aina lähteet. Uskottavuus kyseisellä argumentilla ei ole kovinkaan kummoinen, jos et pysty sitä osoittamaan todeksi. Vertaa "Porkkana saastuttaa luontoa huomattavasti enemmän, kuin peruna."


2. Meri-Porin lukio ei sijaintinsa vuoksi ole vetovoimainen. Opiskelijoita ei ole riittävästi.

- Tilanteen on aiheuttanut vuosia jatkunut huhumylläkkä koulun lopettamisesta. Ei kovinkaan moni lukiolainen uskalla tulla lukioon, josta joutuu muuttamaan pois. Itse kuulin huhuja jo omana lukioaikanani 2005-2008, joten mikään uusi juttu ei ole. Tämä on saanut alkunsa kaupungilta tulleista vihjeistä vuosien saatossa.


3. Porin lukiolaisia "karkaa" esim. Ulvilan lukioon, koska keskiarvo ei heillä riitä keskustan lukioihin ja Meri-Poriin asti he eivät halua lähteä. Pori menettää tässä menettelyssä sievoisen summan valtion avustuksia.

- Lähdettä tähänkin. Luuletko keskiarvonsa riittävän, kun Meri-Pori ja Länsi-Pori lopettavat? Enemmän heitä hakeutuu silloin Ulvilaan. Tahtoisin myös tässä sivumennen kertoa ylpeänä, että Meri-Porin lukio menestyi parhaiten porilaisista lukioista tänäkin vuonna ja koko Porin parhain ylioppilas oli tänävuonna MP:n kasvatti.


4. Porin koulutoimestakin on pakko säästää, kun rahat eivät muuten riitä. Meri-Porin lukion ja Länsi-Porin lukioiden liittäminen kahteen keskustan lukioon tuo mukanaan merkittäviä säästöjä.

- Meri-Porin kunnostaminen yhtenäiskouluksi tuo miljoonien remontin. Tämän lisäksi PSYL ja Lyseo, jotka kärsivät jo nyt tilanahtaudesta (Psyllissä neljä tyhjää luokkaa, liian pieni opettajainhuone), joten nämäkin rakennukset vaativat remonttia. Kaiken kukkuraksi kuntien velvoite maksaa lukiolaisten koulumatkat tulevaisuudessa lisää hintaa. Säästöt saattavat vaikuttaa tutustumatta aiheeseen suurilta, mutta todellisuudessa ainoa mistä säästetään on lämmitys, kun tyhjiä luokkia ei tarvitse lämmittää.


5. Kahden keskustan lukion kurssitarjonta on paljon monipuolisempi kuin pienen lukion kurssitarjonta.

- Tuo ei nyt ole olennaista alkuunkaan. Molemmat lukiot pystyvät tarjoamaan ylimääräisiä kursseja pakollisten lisäksi runsaasti. Isolla lukiolla taas ei oppilashuolto pelaa kovinkaan hyvin, koska sadoista oppilaista on vaikeaa pienennetyillä resursseilla pitää huolta. Pienet lukiot pystyvät kohtaamaan oppilaan henkilönä ja tukemaan tätä jopa lukion ulkopuolisissa asioissa. Ei se määrä, vaan laatu.

OS

#69 Re: Re: Re lukiolainen vastaa

14.10.2013 19:58

#67: lukiolainen - Re: Re lukiolainen vastaa

En ymmärrä kiukuttelusi pointtia. Voisitko hieman paremmin selittää, mikä harmittaa? Eivätkö ilmaisutaidon tai ympäristötieteiden opettajien asenteet miellytä?

silja

#70 Re: Re: Meri-Porin koulujen puolesta

14.10.2013 20:39

#68: OS - Re:

1. Kertomani faktat perustuvat koulutusviraston antamiin julkisiin selvityksiin, jotka kaikki koulutusasioista aktiivisesti kiinnostuneet henkilöt Porissa kyllä tietävät. Saat  kaikki nämä faktat Porin koulutusvirastolta helposti, kunhan vain tiedustelet.

Meri-Porin lukion kalleutta Porin kaupungille voin sen verran perustella, että sitä tuetaan vuosittain noin 200 000 euron ylimääräisellä avustuksella muihin Porin lukioihin verrattuna, koska oppilaskohtaiset kustannukset ovat niin suuret.

Pienissä maalaiskunnissa valtio tukee ylimääräisellä avustuksella alle 200 opiskelijan lukioita. Porissa tällaisen pienen lukion ylimääräiset kustannukset joutuu valitettavasti maksamaan Porin kaupunki.

Kaikki lukiolaiset pääsevät tulevaisuudessa keskustan lukioihin Porissa, sillä aloituspaikkoja ei olla karsimassa, vain rakennuksia.

jk. Näillä sivuillakin on jo kerrottu, että Länsi-Porin lukio oli STT:n lukiovertailussa Porin paras lukio tänä vuonna. Tosin tällaiset tutkimukset voi jättää omaan arvoonsa.

OS

#71 Re: Re: Re: Meri-Porin koulujen puolesta

15.10.2013 07:01

#70: silja - Re: Re: Meri-Porin koulujen puolesta

Nyt onkin sitten kysyttävä, mistä tämä johtuu? Millaisia etuuksia lukiolaisille annetaan 200 000e? Miten tämä näkyy? Saavatko opettajat parempaa palkkaa? Onko muissa Porin lukioissa tälläisiä lisäsummia?

os

#72 Re: Re: Re: Re: Meri-Porin koulujen puolesta

15.10.2013 07:08

#71: OS - Re: Re: Re: Meri-Porin koulujen puolesta

Ja nyt, kun luin tarkemmin viestin niin huomasin mainintasi tuosta 200k.

Sinikka Forssell

#73 Meri-Porin koulujen puolesta

17.10.2013 15:22

Satakunnan Kansan pääkirjoituksessa 15.10.2013 oli teksti: "Meri-Porin ja Länsi-Porin lukion lakkauttaminen tuntui saavan yleisön hyväksynnän. Tämä on oikea ratkaisu, sillä lopputuloksena on varmasti laadukas ja monipuolinen kurssitarjonta, mikä Porin lukiolaisille on tärkein asia. Lukioihin ei liity myöskään sellaista tunteiden paloa kuin kyläkouluihin".

Olen eri mieltä!
Olen lukenut useita printtimediassa, adressin yhteydessä ja SK:n nettipalstoilla olleita Meri-Porin lukiota puolustavia kirjoituksia. Olin mukana lauantain mielenosoituksessa, jossa Meri-Porin lukiolaiset olivat kyltteineen ja lauluineen puolustamassa koulunsa olemassaoloa.

Vanhempi lapsistani pääsi Meri-Porin lukiosta ylioppilaaksi v. 2012 ja opiskelee nyt Turun Yliopistossa. Nuorempi on Meri-Porin lukion toisella luokalla ympäristötiedelukiossa. Kurssitarjonnassa ei ole ollut mitään puutteita! Rehtori ja opettajat tuntevat oppilaansa, innostavat tekemään lukiodiplomeja, kannustavat heitä opinnoissa ja elämässä.

Olen omassa työssäni Sachtleben Pigments Oy:n labroissa päässyt läheltä seuraamaan työlleen omistautuneita opettajia, jotka tuovat oppilaitaan labrakursseille. Ympäristönäytteiden haku, niiden monipuolinen analysointi ja kansainväinen leirikoulu ovat valtakunnallisesti huomioitu, hieno lisä, lukion opetuksessa.

Ilmaisutaitolukiolaisten esityksistä ovat oppilaiden vanhemmatkin päässeet nauttimaan ja hyvä on laitettu kiertämään Pihlavan seurakunnan kanssa yhteistyössä, osana etiikan kurssia. Senioreiden upeat Vanhojen Tanssit paikallisen Meri-Porin soittokunnan tahdittamina jäävät ikuisesti mieleen. Lukiomme on koko kylän koulu. Muutamat oppilaat ovat tunteneet toisensa esikoulusta tai jopa päiväkodista lähtien. Pitkä matka yhdessä valkolakkiin asti.

Kaupungin päättäjillä on edessään arvovalinta, suositaanko pelkästään suuruutta vai annetaanko nuorille ja opettajille mahdollisuus valita pienempi, yhteisöllinen lukio.

Toivon, että lukiolaiseni voi opiskella myös abiturienttivuotensa aloittamassaan lukiossa, ei remontin melskeessä PSYL:issä.


Vieras

#74

01.11.2013 08:13

Ehkä olisi parempi laittaa Meri-Porin lukion lakkauttaminen ja alakoulujen lakkauttaminen eri adresseihin.

Vieras

#75

09.04.2014 18:48

On se ihme, jossei enäjärvem koulua säilytetä. Pieniä lapsia, ikäkausi muuuttuu, ja tarve kasvaa. Kuka vie lapset kouluun enäjärveltä pihlavaan? Pitääkö jäädä pois töistä jotta saa lapset kouluun????? Mihin menee silloin verorahani??
Nimim 30 000 euroa vuodessa!!! VEROA!!!!!