Kiuruveden kiinteistöjen sisäilman ongelmien korjaamiseksi

Heli Kaarina Kananen
Vieras

/ #3 entäs muut kohteet?

07.03.2011 07:08

Hienoa, että ihmiset kiinnostuvat siitä millaisissa tiloissa heille tarjotaan palveluita, joiden tulisi edistää hyvinvointia ja terveyttä. Näin pitäisikin toimia: siis ennen kuin lapset tai aikuiset sairastuvat. Ihmiset kuitenkin sairastavat paljon tietämättään kosteusvauriomikrobien ja kastuneista rakennusmateriaaleista erittyvien haihtuvien yhdisteiden takia.

Tässä on lueteltu kouluja, joiden osalta pitäisi vakavasti miettiä, kannattaako varoja tuhlata enää "korjauksiin", vaan purkaa vaurioituneet rakenteet ja tehdä uutta.

Uusikin tosin voidaan pilata esim. väärällä suunnittelulla, kiireellä ja vaikkapa rakennusmateriaalien kostumisen seurauksena. Maan alle tai rinteeseen ei tulisi rakentaa; siitä ei tervettä tule, vaikka rahaa pantaisiin kuinka paljon. Rakennusten elinkaariajattelu tulisi vähintään uudisrakentamisessa lanseerata käyttöön ja kiinteistönhuoltoon kouluttaa ja satsata lyhytnäköisten säästöjen sijaan. Esim. ilmanvaihdon katkaiseminen tai sen pienentäminen päiväkäytön ulkopuoliseksi ajaksi ei palvele kokonaisuutta, vaan lisää sisäilmaongelmia.

Entäs ne muut kiinteistöt, joista tässä ei puhuta?

Joka tapauksessa kiitos jo siitä, että kaupungille on perustettu sisäilmatyöryhmä ja asiaan on ottauduttu aivan erilaisella tarmolla kuin aiemmin.