Vastustamme Valviran aikeita puuttua kilpirauhasongelmien hoitoon

Sain avun Liothyroninista

/ #205 Vieraalle vastaus

26.06.2013 20:33

Vieras: voit itsekin tilata Valviralta tähän keissiin liittyviä papereita. Valvira ei tietenkään anna julki potilaiden nimiä, mutta heillä on velvollisuus antaa tietoja esim. potilaiden mahdollisista oireista. Tätä kautta saat itsekin tietää jo aika paljon. Ja kannattaa kysyä tarkkoja tietoja: kantelijat väittävät esim. että potilaiden hormonitasapaino on vaurioitunut. Miksi muka näin? No, kun potilaiden TSH on nollassa! :) Tämä tarkoittaa kantelijoiden mukaan häiriytynyttä hormonitasapainoa. Sellainen on tietysti sitten minullakin, sillä oma TSH:ni on myös nollassa :) Eli kysy Valviralta, miten kantelijat ovat perustelleet väitteensä.

Toinen tietolähde on Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Fimealla on tilastot mm. kaikista lääkkeiden haittavaikutuksista. Tässä kantelussa oli kyse nimenomaan Liothyroninilla annettavasta hoidosta. Fimealla ei ollut 12.6.2013 mennessä yhtäkään ainutta haittavaikutusta Liothyroninista. Ei lievää haittavaikutusta saatikka vakavaa, ei yhtään ainutta rekisteröityä haittaa. Mikäli nämä potilaat olisivat olleet ongelmissa Liothyronin -lääkkeen johdosta, niin siitä olisi haittailmoitus Fimealla. Mutta eipä ole.

Voit soittaa Fimealle ja tiedustella asiaa. Ja vinkiksi: vertailun vuoksi kysypäs Fimealta haittavaikutustilastot tavallisimmista masennuslääkkeistä tai vaikkapa Buranasta tai Para-Tabsista :) Nyt alkaakin nimittäin tulla jo ihan toisenmoista tilastoa. Maksansiirtoja jne, kyseisten lääkkeiden haittoina.

Kaikille olisi eduksi, jos Valvira tulisi paremmin julkisuuteen tästä tapauksesta. Mutta luultavasti turha toivo, eli tiedot joutuu nyhtämään irti osa kerrallaan. Valvira on mokannut pahemman kerran ja tätä heidän on vaikea tunnustaa. Ovat luottaneet omaan asiantuntijaansa, asiantuntijaan joka on osoittautunut mokaksi.