SUOMELLE OIKEUS PÄÄTTÄÄ ITSENÄISESTI SUSIKANNASTA

Sonja Mäkipaja
Kirkkonummi

/ #155

22.02.2008 20:09

Susiviha juurtaa menneisyydestä, kun maailmassa ei ollut vielä korkeaa nykyteknologiaa ja susista oli ehkä paljonkin haittaa. Mutta ei susia nyt kyllä liikaa ole. Jos se on joillekin se mistä kiikastaa, kannattaa ajatella paljonko ihmisiä on maailmassa ja sitten paljonko tuhoa ihmisen käsien kautta on kulkenut. Ajatellaanpa vaikka sademetsiä, noin esimerkkinä vain. Mittaamaton määrä eliölajeja on kuollut, koska ihminen ei välitä, tai sitten joku lietsoo turhaa pelkoa kansalaisten mieliin. Kun lapsille opettaa miten suden kohdatessa tulee toimia, ei ole vaaraa, varsinkaan, kun susi ei mielellään lähesty ihmistä, edes lasta, mikäli tämä osaa käyttäytyä oikein.
Kun katselee näitä susivihan puolustajien kommentteja, huomaa, että moni kirjoitus alkaa suurinpiirtein jollakin suoralla, järkkymättömällä ilmaisulla, ettei heidän päätään pysty kääntämään tai sellaisella kommentilla, joka ulkopuolisen silmissä voi vaikuttaa totuudenmukaiselta, mutta sisältää pelkkää puppua. Esimerkiksi luin jonkun viestistä: "...Nämä verenhimoiset sudet käyvät viattomien lasten kimppuun..." (tai jotain vastaavaa, melkein samoin sanoin). Eikö teistäkin sutta vaivihkaa mustamaalata pahikseksi ja pikkulapsi on viaton enkeli.
Huomaa myös ettei osa ole ajatellut asioiden järkevyyttä, vaan valinnut vain puolen ja päättänyt järkkymättä pysyä sillä puolella. Jotenkin tuskahduttavaa, kun ihmiset eivät mieti omilla aivoillaan. En soimaa tässä kaikkia, jotkut toki miettivät ja pohtivat päänsä puhki ja päätyvät silti allekirjoittamaan tämän adressin. Senkun vain, heillä on varmasti siihen pitävät perustelut.
En silti ymmärrä miksei ihmisen tuotosta voisi korjata ja susikantaa elvyttää. Susi ei kuitenkaan ole tarkoituksellaan mikään ilkeä elikko. Eli olen kyllä sitä mieltä, että esim. vesikauhuiset tai muuten vialliset (joko mieleltään tai terveydeltään) sudet saisi ampua jo niiden omaksikin hyväksi, mutta on turhaa ampua jokaista sutta, joka eteen tulee.
Tiedän kyllä, että painotatte kaiken aikaa, ettei tämän adressin tarkoituksena suinkaan ole se, vaan että saisi itse päättää susikannasta. Mutta näin jossain sellaistakin, että se ei saisi kasvaa ja sitä minä vastustan. Jos susikantoja ei voi nostaa, niin tekö ajattelitte pitää sen samassa tasossa... Ei, ihmiset innostuvat jahdista ja lopulta kannat näyttävät taas sitä samaa kuin ennen suojelutyötä.
Toivon, että ihmiset nostavat ne aivonsa sieltä narikasta, nostaisi itseään niskasta ja kerrankin ajattelisi mitä tämä adressi edustaa, ennen kuin allekirjoittaa, varsinkin jos aikoo tehdä sen huvikseen, vitsillää, omaksi ilokseen tai vaikka kaverin pyynnöstä, adressiin lainkaan tutustumatta.

~ S.M