IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ


Vieras

/ #2534 Re:

12.03.2014 07:44

#2532: -

 

Hyviä pointteja oli ohjelmassa. Olen itsekin ehdottomasti sitä mieltä että pitkällä aikavälillä maailman energiahuolto tulee ja on pakko uudistaa. Tekniikka on vasta kehittymässä ohjelmassakin nähtyihin pientaloihin. Suurimittaiseen sähköntuotantoon noilla menetelmillä on vielä matkaa. Itse näen että sähköauto ei ole ratkaisu liikenneongelmiin. Vetytalous tulevaisuudessa vasta avaa kunnon tiekartan maailmalle.

Ohjelmassakin mainittiin että ei aurinkokennoilla maailmaa pelasteta. Valottomat kuukaudet on kuitenkin jollain muulla hoidettava. Toinen suuri ongelma on suurten kaupunkien lämmittäminen aurinkokennoilla. Auringottomina talvikuukausina, jolloin pakkaset paukkuu, ei aurinkokennoilla tee yhtikäs mitään. Juuri näinä kuukausina tarvitaan Suomessa kaukolämpölaitoksia, jotka omaavat suuren potentiaalin kaupunkien ja taajamien kerrostalojen sekä käyttöveden että lämmityksen hoitamiseksi. Tässä suomalainen tekniikka on maailman kärkeä. Yhdistetyt lämmön ja sähköntuotantolaitokset ovat lajissaan maailman huippuluokkaa, ja ovat hyvä vientiartikkeli maallemme.

Joskus hamassa tulevaisuudessa uudet keksinnöt ovat niin pitkällä, että niiden kaupallistaminen on mahdollista. Toki nykyisinkin aurinkokennot ovat kaupallistettuja, mutta vain marginaaliseen yksittäisten ihmisten "näpertelykäyttöön". Kun puhutaan suurteollisuuden sähköntarpeesta ja suurten kaupunkien kaukolämmöntarpeesta, ei uudet innovaatiot riitä näiden massiivisten tarpeiden tyydyttämiseen.

Vetytalouden läpimurtoa odotellessa joudumme käyttämään Suomessa vielä vähintäänkin useita kymmeniä vuosia  perinteisiä voimaloita. Suursähköntuotantoon ydinvoimaa ja suurlämmöntuotantoon turve- ja puuvoimaa. Myöhemmin sitten tulevaisuudessa ydinfuusio ja vety ovat pääroolissa. Marginaalisena mukana tulee myös tuuli- ja aurinkovoima. Vesivoimaa tullaan rakentamaan tulevaisuudessakin lisää maailmanlaajuisesti, myös Suomessa.