IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ


Vieras

/ #2554 Vihreiden Ville Niinistö näyttää vihreää valoa turpeen käytölle

13.03.2014 09:59

 

 

Vihreiden ympäristöministeri Ville Niinistökin on kääntynyt turpeen käytön kannalle. Kun kaikki faktat tulee pöytään ministerin eteen, niin ei hänkään voi olla niin tyhmä että olisi sillä kannalla että turvetuotantoa pitäisi Suomessa vaikeuttaa. Ministerien tehtävänä on edesauttaa koko Suomea, taloutta, työllisyyttä, verokertymää, kauppataseen tasapainottamista, vaihtotaseen tasapainottamista jne. Ei noissa päätöksissä voi olla jokin idioottimainen ideologinen näkökanta taustalla, vaan aidot Suomen tasavaltaa koskevat vaikutukset kokonaisuudessaan.

Ministeri Niinistö lupasi myös tuoda hallituksen kehysriiheen esityksen henkilöstöresurssien kasvattamisesta että turvetuotantolupien valtava lupasuma saataisiin viimeinkin purettua. Todella hienoa tällainen toiminta. Pitkään Niinistö on ollut jarruttamassa turvetuotantoa, mutta nyt viimeinkin hänkin heräsi todellisuuteen ja liittyi turpeen puolestapuhujien joukkoon. Siitä suurkiitos ministeri Ville Niinistölle!

Lehtijuttu on Suomenmaasta muutaman viikon takaa helmikuulta:

 

 

 

Turve varasti pääroolin, kun eduskunta käsitteli tiistaina ympäristönsuojelulakipakettia. Ministeri Ville Niinistö (vihr.) liputti turpeen energiakäytön jatkamisen puolesta. Useat edustajat pitivät linjausta yllättävänä. Osa edustajista epäili silti, että vihreät haluaisivat lopettaa turpeen nostamisen kokonaan.

Ympäristöministeri Niinistön mielestä eduskunnassa on laaja yhteisymmärrys soiden kestävästä käytöstä.

Luontoarvoiltaan arvokkaita Etelä-Suomen soita on Niinistön mielestä tarpeen suojella kuten ympäristönsuojelulaissa esitetään.

– Turvetuotantoa voidaan jatkaa ojitetuilla soilla. Pyritään ohjaamaan luvanhakijoita alueille, missä ristiriidat ovat pienempiä, Niinistö linjasi.

Niinistön mielestä Suomessa on jo aika hyvä tasapaino luonnonsuojelun ja turvetuotannon kesken.

KESKUSTAN kansanedustaja Antti Rantakangas muistutti, että Suomen hyödyntämiskelpoisista turvevaroista on nyt tuotannossa vain 0,6 prosenttia.

Rantakankaan mielestä on kansantalouden kannalta paljon järkevänpää käyttää kotimaassa työllistävää turvetta kuin kivihiiltä.

– Ympäristönäkökohtien tulee ilman muuta olla tuotannossa kunnossa, kansanedustaja lisäsi.

MILJOONA kotia lämpiää ainakin osittain turve-energialla. Rantakankaan mielestä on surullista, että vihreät asettavat kivihiilen turpeen edelle polttoaineratkaisuissa.

Kokoomuksen Janne Sankelo odottaa, että ympäristölakiesitys merkitsee voimaan tullessaan myös helpotuksia ympäristölupien hakuun.

Vasemmistoliiton Risto Kalliorinne muistutti, että Oulun kaupunki lämpenee tehokkaasti energialla, jonka pääraaka-aine on turve.

– Ei tämä turvetuotantoa Suomesta lopeta, mutta parantaa sen ympäristöystävällisyyttä, Kalliorinne arvioi ympäristölakipakettia.


LUPASUMAN purkutalkoot? Sdp:n Rakel Hiltunen esitti ympäristöministerille talkoita tuhansien lupien suman purkamiseksi.

– Olisiko mahdollista, että purettaisiin tietyssä ajassa tämä lupasuma ja päästettäisiin esimerkiksi Vapo voimistamaan toimintaansa sillä hyvällä strategialla, mihin he ovat sitoutuneet, Hiltunen esitti ministerille.

Hiltusen esitystä kannattivat heti perussuomalaisten Pentti Oinonen ja keskustan Rantakangas.

Ympäristöministeri Niinistö kertoi, että hän tuo maaliskuussa hallituksen kehysriiheen määräaikaisen henkilöstölisäyksen lupasuman purkamiseen.

Kokoomuksen Markku Eestilä muistutteli, että jatkossa on sitten vihreiden vastuulla jos turvetuotantoon tulee lisää lupaongelmia.

VIHREIDEN Satu Haapanen ei Eestilän kommenteista pitänyt:

– Kohtuutonta, että yhtä puoluetta vastuutetaan tällä tavalla kun on koko hallituksen yksimielisestä esityksestä kyse, kansanedustaja parahti.

Haapanen epäili salikeskustelussa ”keskustapuolueen” ympäristöystävällisyyttä moneen kertaan. Puhutaan yhtä, mutta tehdään toista, vihreiden kansanedustaja totesi.

Oras Tynkkynen (vihr.) muisti muistuttaa, että on ihan sama mitä Santeri Alkio on sanonut luontoarvoista. – Niillä puheille ei pelasteta yhtään uhanalaista lajia, Tynkkynen julisti.