IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ


Vieras

/ #2574 Suomi - öljyvaltio

19.03.2014 09:10



Savonlinnalaisen kansanedustajan Kaj Turusen puheenvuoro reilun kahden kuukauden takaa:



Maamme suurin rakenteellinen ongelma on energiatalous. Energiakauppataseemme on miinuksella yli 7 miljardia. Se on sama summa minkä Kataisen hallitus ottaa ensi vuonna lisää velkaa.

Hallituksen päätöksessä, rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanosta, ei puututa tähän
asiaan millään tavalla. Herää kysymys, miksi. Taustalla lienee tukku päätöksenteon virheitä ja vihreitä. Virheiden myöntämisen vaikeus ja alistuminen vihreiden painostukseen hallituksessa. Hallitusohjelmaan kirjattiin turvetuotannon alasajo niin, ettei se korvaudu kivihiilellä. Nyt merkittävää kotimaista bioenergiaa, turvetta, kuitenkin ajetaan alas vaikka nähdään sen
korvautuvan nimenomaan kivihiilellä. Ympäristövastuullinen turvetuotanto olisi hyväksyttävä kansantaloutemme nimissä.

Energiaomavaraisuutta on nostettava kaikin keinoin merkittävästi nykyisestä kolmestakymmenestä prosentista.

Nykytilanteessa kivihiili on halvempi polttoaine kuin kotimainen puu ja turve. Kotimaisen bioenergian aseman heikkeneminen johtuu ennen kaikkea kivihiilen maailmanmarkkinahinnan laskusta ja hallituksen päätöksestä leikata metsähakkeen tukea sekä korottaa turpeen verotusta.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Olisi ymmärrettävä, että kotimaisessa energiatuotannossa meillä olisi kymmeniätuhansia, jopa satatuhatta, uutta työpaikkaa kunhan teemme asiat oikein.

2,5 kuutiota metsähaketta on energiana sama kuin 200 litraa kevyttä polttoöljyä. Itse asiassa olemme öljyvaltio.

Turpeen verotus voitaisiin poistaa tai ainakin palauttaa vuoden 2012 tasolle ja laittaa luvat uusille tuotantoalueille kuntoon. Riittää kun suopinta-alastamme olisi 5% tuotannossa. Se on mahdollista jo ojitetuilla alueilla. Metsähaketta voitaisiin tukea, niin sähkön tuotannossa kuin
yhdistetyssä sähkön- ja lämmöntuotannossa, ihan reippaalla kädellä ainakin siihen asti kunnes korjuun edullisuus on turvattu. Kotimaisen biomassan kilpailukyky voitaisiin varmistaa ja rahoittaa kivihiiliverolla.

Energian kotimaisuusasteen korottamisella voitaisiin välttää monta kansalaisten palveluihin kohdistuvaa leikkausta.