Vastustamme Valviran aikeita puuttua kilpirauhasongelmien hoitoon

ASR

/ #547 monta valhetta Duodeciminkin vastauksessa!

11.03.2015 12:17

http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskuste lu/viewtopic.php?f=22&t=3898&st art=300#p42558

"Arvoisat vastaanottajat,
Pyydän aluksi anteeksi pitkää viivettä viesteistänne tähän vastaukseemme.
Olemme olleet yhteydessä Suomen Endokrinologiyhdistykseen, Valviraan, THL/FinOHTA:aan (tuore selvitys aiheesta) ja tehneet sen lisäksi omia kirjallisuushakuja aihekokonaisuudesta.
Selvitystemme mukaan voimme todeta:
Eläinperäisen kilpirauhashormonivalmisteen käytöstä ei ole julkaistu sellaista tietoa, jonka mukaan sen käyttö olisi perusteltua.
Kunnollista tieteellistä näyttöä yksinomaisen T3-hoidon tai T3-T4-yhdistelmähoidon eduista pelkkään T4-hoitoon verrattuna ei ole.
Potilailla, joilla on todettu selkeä biokemiallinen ja kliininen hypotyreoosi ja joilla oikein annostellusta T4-hoidosta huolimatta vointi ei korjaannu, voidaan kokeilla T4+T3 -yhdistelmähoitoa kilpirauhassairauksiin perehtyneen sisätautilääkärin tai endokrinologin johdolla.
Valvira ei puutu kilpirauhaspotilaita hoitavien lääkäreiden toimintaan, jos sillä ei ole syytä epäillä potilasturvallisuuden vaarantuvan hoidossa.
Selvitystemme perusteella Suomessa on mahdollista saada hyvää, asiallista ja turvallista hoitoa kilpirauhasen vajaatoimintaan. Tulemme omalta osaltamme pitämään lääkärikuntaa ajan tasalla aiheeseen liittyvästä tieteellisestä näytöstä ja hoitoihin liittyvästä kehityksestä.
Terveisin,
Matti Rautalahti
Pääsihteeri, LT
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim
Kalevankatu 11 A, 00100 Helsinki
matti.rautalahti@duodecim.fi.
puh. (09) 6188 5203, GSM 050 5941 870