Vastustamme Valviran aikeita puuttua kilpirauhasongelmien hoitoon

ASR

/ #701 uuden vuoden hyökkäys

16.01.2016 17:12

endokrinologiyhdistys on käynyt alkaneen vuoden ensimmäiseen hyökkäykseen vajaatoimintapotilaita vastaan:

Pasi Salmela, Saara Metso, Leena Moilanen, Leo Niskanen, Pirjo Nuutila ja Camilla Schalin-Jäntti: "Aikuisen primaarisen hypotyreoosin hoito", Duodecimlehti 2016;132(1):33-42.  Hyökkäyksessä on taaskin osittain valheellisia perusteluja.

"T3-hoitoa yksinomaisena hypotyreoosin hoitona ei ole tutkittu yhdessäkään pitkäaikaisessa kliinisessä tutkimuksessa, joten tämän hoidon pitkän ajan hyödyt ja haitat eivät ole tiedossa. Siksi sitä ei tule käyttää hypotyreoosin pitkäaikaishoitona. T3-monoterapia johtaa herkästi T3-tyreotoksikoosiin (TSH supprimoitu, T4-V pienentynyt ja T3-V suurentunut). T3-hoitoon liittyy suuri eteisvärinän ja siitä aiheutuvien komplikaatioiden vaara sekä osteoporoosin ja murtumien vaara. Tähän hoitoon on Suomessakin liittynyt vakavia haittoja. Sitä ei tule käyttää."

"Eläinperäisten kilpirauhasvalmisteiden ongelmana on niiden epäfysiologisen suuri T3-pitoisuus. Tämän takia niillä tapahtuva hoito johtaa lähes säännönmukaisesti T3-tyreotoksikoosiin, joten niiden käyttöä ei suositella."
_  _  _

"Ei ole tutkittu yhdessäkään pitkäaikaisessa kliinisessä tutkimuksessa" Celi vertaili monoterapioita, T3-monoterapia oli parempi. Kuinkahan pitkäaikainen tutkimuksen olisi pitänyt olla? Levotyroksiinin (T4) käyttökelpoisuudesta on vähemmän (oikeastaan ei ollenkaan) tutkimuksia kuin trijodityroniinista (T3). Käytännössä hyväksi todettua hoitoa pitää käyttää puuttuvia tutkimustuloksia odotellessa mieluummin kuin antaa kymmenien tuhansien potilaiden Suomessa kärsiä.

"Johtaa herkästi T3-tyreotoksikoosiin" Tyreotoksikoosiin johtaa myös Thyroxinin taitamaton käyttö, esim. potilaan omavaltaissti kasvattama lääkeannos. T3:n edut ovat niin selvät, että potilaat mielellään ottavat neljänä vuorokausiannoksena. Sydän- ja muiden komplikaatioiden vaara on suuri myös T4-lääkkeillä.  T3:n edut ovat niin selvät, että potilaat mielellään ottaisivat myös haittavaikutusten riskin, jos sellainen olisi. Haittavaikutuksia kylläkään ei ole osoitettu (yläoikea kalvo). Päinvastoin on vahvoja viitteitä T3:n myönteisestä vaikutuksista ainakin sydänsairauksiin (pubmed 26254335)

"Eläinperäisen lääkkeen epäfysiologisen suuri T3-pitoisuus"? Useiden kansainvälisten tietolähteiden mukaan terveen kilpirauhasen erityksestä 20 prosenttia on T3-hormonia, toisten  tietolähteiden mukaan alle 10 prosenttia. Raymond Peatin mukaan 20 prosenttia on hyvä, mutta joillakin potilailla 25 prosenttia on ollut toimivampi. Yllä linkitetyn sama yläoikea kalvo vahvistaa että haittoja ei ole, samoin Medscape 836828

American Thyroid Association on myönteisten tutkimustulosten vuoksi suosituksistaan poistanut suosituksen olla käyttämättä eläinperäistä lääkettä (Medscape 836828). Eläinperäinen sisältää kaikki viisi tarpeellista hormonia