Oulun Yliopiston sekä Arkkitehtiosaston säilyttävä keskustassa

Lafkalta vasta valmistunut

/ #33 Lisää avoimuutta, ei eristäytymistä Linnanmaalle

29.10.2012 22:34

Olen opiskellut sekä Oulun arkkitehtiosastolla että Otaniemen Aalto-yliopistossa, eikä ero poikkitieteellisyydessä tai yhteistyössä näiden koulujen välillä ole mitenkään mainittava. Oulun Yliopistossa ei sitä paitsi edes ole rakennusalan diplomi-insinöörikoulutusta tai taidealojen opintosuuntia, jotka luontevasti yhteistyökumppaniksi sopisivat. Otaniemessä poikkitieteellisesti opiskelevat ystäväni joutuvat sitä paitsi kaikesta huolimatta pendelöimään luennoille Arabianrantaan! Poikkitieteellisyys ei ole kilometrikysymys. Oulun arkkitehtiosastolla on hyvät yhteydet yliopistomaailman ulkopuolisiin yhteistyötahoihin, joiden kautta opiskelijat saavat tutustua todellisiin työtilanteisiin jo opiskeluaikana. Tämä on mielestäni arvokkaampaa kuin keinotekoinen yhteistyö muun yliopistoväen kanssa. (Ja näiden harjoitustyökohteiden perässä saatetaan muuten matkustaa satoja kilometrejä, poikkitieteellisyyden tiellä ei ole välimatka vaan motivaation puute.)

Kuten mainittu, osaston sijainti keskustassa on hyödyllistä, arvokasta ja jopa tarpeen opintojen sujuvuuden kannalta. Ympäristö antaa virikkeitä, toimii rakennushistorian opintomateriaalina ja pakottaa havainnoimaan erilaisia tilanteita. "Jännittävä vessajärjestely!", arkkitehtiopiskelijat hihkuvat, kun sattuvat uuteen yökerhoon. Työympäristön monipuolisuus on rikkaus tieteen(ja taiteen-)alallemme. Osaston muodostama tiivis yhteisö voi näyttäytyä uhkaavan suljettuna ulkopuolisille, mutta opintojen kannalta vaivattomat suhteet opiskelijatovereihin ja kaikkiin opetushenkilökunnan jäseniin ovat valtava rikkaus.

On totta, että osaston olisi aiheellista avautua enemmän muille kaupunkilaisille. Osaston uusi rakennus on suunniteltu läpinäkyväksi ja sellainen sen tulisi olla myös tunnelmaltaan. Näyttelyitä, vierailuluentoja, diplomityöseminaareja ja muita osaston tilaisuuksia tulisi mainostaa myös osaston ulkopuolisille. Tilojen avoimempaa käyttöä voitaisiin käyttää myös taloudellisesti hyödyksi. Arkkitehtuuri ei ole vain arkkitehtien asia, ja alastamme ovat kiinnostuneita aivan tavalliset tallaajatkin. Heille voitaisiin avata ovet ja toivottaa heidät tervetulleiksi kuuntelemaan, mitä heidän päidensä menoksi piirustuspöydillämme kehitellään — ja myös kutsua heidät mukaan vaikuttamaan.

Arkkitehtiosasto toimii niissä tiloissa, joissa Oulun yliopisto aikoinaan aloitti toimintansa. Vanhat rakennukset pysyvät parhaassa kunnossa silloin, kun niitä käytetään, ja ihanteellisinta rakennusten kulttuurihistoriallisen merkityksen säilymiseksi on, kun rakennusten alkuperäinen käyttötarkoitus säilyy. Arkkitehtiosaston keskustakampuksen tulee säilyä elävänä, opiskelijoiden intoa ja uusia ideoita kuhisevana keskuksena. Uusi päärakennus on rakennettu vasta kymmenen vuotta sitten, ja nimenomaisesti arkkitehtuurin opiskelua varten. En näe yhtään järkevää syytä muuttaa osastoa muualle.