Oulun Yliopiston sekä Arkkitehtiosaston säilyttävä keskustassa

opossum

#26

18.10.2012 15:41

aika pitkä teksti...toimisiko paremmin kun olisi kaksikolmannesta lyhyempi. kukaan tuntemani allekirjoittanut ei ole lukenut sitä kokonaan- enkä minäkään!
Veli-Pekka Ranta, Ark. yo

#27 n. kurssin arkkarin näkökulma

18.10.2012 19:47

Poikkitieteellisyys syntyy eri opinalojen keskinäisestä halusta ja tarpeesta tehdä yhteistyötä. Pelkkä fyysinen sijainti ei välttämättä vaikuta aasiaan. Ja kuinka moni on tietoinen, että tälläkin hetkellä arkkitehtiopiskelijoilla on mm. yhteisiä maisterivaiheen yhdyskuntasuunnittelun kursseja maantieteen opiskelijoiden kanssa sekä algoritmiseen arkkitehtuuriin liittyviä workshoppeja matematiikan opiskelijoiden kanssa.

Muun yliopiston kanssa vuorovaikutuksessa olemisen lisäksi merkittävää on myös arkkitehtuurin osaston vuorovaikutus paikallisten arkkitehtitoimistojen kanssa. Osaston toiminta on keskittynyt samaan paikkaan kuin arkkitehtuurin alan yritysten toiminta – Oulun keskustaan. Moni vanhempi opiskelija työskentelee osa-aikaisesti keskustan arkkitehtitoimistoissa, ja työpaikan ja keskustakampuksen välillä liikkuminen saman päivän sisällä on todella vaivatonta. Myös suuri osa osaston opettajista työskentelee opetustyön lisäksi arkkitehtitoimistossa tai toimii yrittäjinä. Tämä vuorovaikutus on luonut arkkitehtiopiskelijoille hyvät linkit työelämään, ja toisaalta pitää oululaiset arkkitehtitoimistot kehityksen aallonharjalla.

Loppujenlopuksi tässä kaikessa ei kuitenkaan ole kyse poikkitieteellisyydestä tai vuorovaikutuksesta vaan rahasta - tai lähinnä rahan puutteesta ja säästöjen hakemisesta. Vanhan päärakennuksen peruskorjaus tietysti nostaa vuokrakuluja, mutta olisi syytä ymmärtää, että arkkitehtien koulutus poikkeaa hyvin paljon muiden alojen koulutuksesta, ja se asettaa myös opetustiloille aivan erityyppiset vaatimukset. Arkkitehtuurin osaston mahdollista muuttoa ei siis voitaisi hoitaa ihan kädenkäänteessä. 2000-luvun alussa valmistuneen uuden päärakennuksen myötä oululaisilla arkkitehtiopiskelijoilla on käytössä hyvin koulutusohjelmaan soveltuvat tilat, ja muuttaminen uusiin tiloihin saattaisi heikentää opiskelupuitteita. Tietääkseni tällä hetkellä Linnanmaan kampuksella ei ole valmiiksi arkkitehtiosastolle soveltuvia tiloja, vaan siirtyminen sinne vaatisi uusien tilojen remontoimista tai rakentamista, mikä sekään ei olisi halpa vaihtoehto. En myöskään usko, että arkkitehtiosaston sijoittamisella Linnanmaalle saavutettaisiin opetuksessa merkittäviä synergiaetuja. Juuri opetuksen erityislaatuisuudesta johtuen esimerkiksi yhteisten luentosalien hyödyntäminen jäisi arkkitehtiopiskelijoiden taholta melko vähäiseksi.

Mikäli säästötarpeita tulee, niin ehkäpä arkkitehtiosaston keskustan tilojen uudelleenorganisoinnilla, tilankäytön tehostamisella ja monipuolisemmalla käytöllä kyettäisiin luomaan tarvittavia säästöjä ja samalla lisäämään yliopiston näkyvyyttä keskustassa sekä takaamaan maailman pohjoisimman arkkitehtuurikoulun opiskelijoille toimivat tilat. Pääasia, ettei tehdä hätiköityjä päätöksiä, joita saatetaan myöhemmin katua. Oulun arkkitehtiosaston keskustakampuksen ainutlaatuinen ja yhteisöllinen maine kuitenkin tunnetaan Etelä-Suomea myöten, ja se on myös osaltaan kilpailuvaltti houkuteltaessa uusia lahjakkaita opiskelijoita ja tulevaisuuden ammattilaisia kaupunkiin.
vlehto

#28 Menkäähän sinne linnanmaalle.

19.10.2012 00:44

Joo, linnanmaan kampus on kammottavan näköinen paikka. Mutta se on vaan asenteesta kiinni.

http://www.webpagesthatsuck.com/
"Learn good web desing by looking at bad web design"

Soveltakaa samaa periaatetta siihen arkkitehtuuriin. Linnanmaalta löytyy kaameaa arkkitehtuuria josta ottaa opiksi. Jospa oulusta valmistuneet arkkitehdit sitten tulevaisuudessa olisivat sikäli poikkeuksellista sakkia etteivät toisinaan suunnittelisi aivan susirumia pytinkejä.
Jouko Kunnas

#29 Kaupunki on arkkitehtikoulutuksen laboratorio

19.10.2012 17:55

Opiskelin arkkitehdiksi vuosina 1980–1992, jolloin rakennettiin kirjasto, laajennettiin viereistä hotellia, linja-autoasema muutti Raksilaan, rantakortteleiden puutaloja poltettiin ja purettiin, Kirkkokadusta tehtiin Rotuaari – ja suunniteltiin arkkitehtiosaston siirtoa Linnanmaalle. Tuolloin nähtiin, että arkkitehtikoulutuksen tulee olla siellä missä on sen tärkein laboratorio – kehittyvä ja muuttuva kaupunki. Tämä peruste ei ole muuttunut miksikään.
oululainen__

#30 Re: Menkäähän sinne linnanmaalle.

19.10.2012 19:39

#28: vlehto - Menkäähän sinne linnanmaalle.

Mene itse käymään ulkona!

Täytyy muistaa, että arkkitehtuurin tarkoitettu elinkaari on hieman pitempi kuin esimerkiksi internetsivujen. Suurien julkisten rakennusten tulisi kestää helposti 100 vuotta. Nettisivuja voit tehdä (ja ilmeisesti teetkin) joka päivä nollabudjetilla.

Tässä Oulun Yliopiston internetsivujen ulkoasu vuodelta 2002.
http://web.archive.org/web/20021014115513/http://www.oulu.fi/yliopisto/

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

21.10.2012 12:23


SH

#32 Humanismin oppitunti

21.10.2012 13:33

Oulun arkkitehtuurin osasto on tällä hetkellä liian sulkeutunut laitos, jonka olemassaolosta kaupunkilaisista vain harva tietää. Alun perin julkiseksi näyttelytilaksi ja kahvilaksi suunniteltu uuden päärakennuksen aulatila ei ole tullut Oululaisten käyttöön kuten oli suunniteltu. Jokavuotisen näyttävän Elban workshopin lisäksi kaivataan muutakin konkreettista, mikä oikeuttaa osaston säilymisen keskustassa. Arkkitehdin pitäisi tietää, että aina huono perustelu on 'koska näin on aina ollut', viitaten siihen että Oulun yliopisto ja arkkitehtuurin osasto on aloittanut toimintansa kiistellyssä korttelissa.

Oulun arkkitehtuurin osasto tulee säilyttää keskustassa nykyisellä paikallaan, mutta tämä on herätyksen paikka osaston henkilökunnalle ja opiskelijoille.

Lisäksi jos jotain syvällistä halutaan saada aikaan niin poikkitieteellisyys on ainoa ratkaisu siihen. Poikkitieteellisyyden lisääminen ei kuitenkaan tapahdu siirtämällä osastoa Linnanmaalle. Sen osoittavat esimerkit Espoosta ja Tampereelta, missä vastakkainasettelu arkkitehtien ja muiden teknisten alojen osalta on silmiinpistävää. Sen sijaan poikkitieteellisyydestä ja yhteistyöstä kohtalainen esimerkki on Elban vuoden 2012 workshop, jonka suunnitteluun osallistui arkkitehtiopiskelijoiden ja -ohjaajien lisäksi osaston ulkopuolista väkeä Linnanmaalta, niukasti mutta kuitenkin.

Täytyy mielestäni ymmärtää, että vaikka hyvin harva osaston toimintaa läheltä seurannut on sen puolesta, että osasto siirrettäisiin Linnanmaalle, myös yhtä moni ulkopuolinen on sen puolesta, että näin tapahtuisi. Jos Oulussa vaikuttavat tulevat arkkitehdit tai valmistuneet todella olisivat niin humaaneja kuin mitä väittävät, adressin allekirjottaneita pitäisi olla monikertainen määrä jo nyt. Toisin sanoen mitä jää muille käteen siitä, että arkkitehdiksi opiskelevat pitävät hallussaan yliopiston parhaita kampustiloja ja hokevat vuoronperään, että 'tämä on meidän parhaaksi'?

Ehkä arkkitehtuurin osaston sijainti keskustassa odottaa sitä oikeaa opiskelijasukupolvea, joka ymmärtää hyödyntää tai vaatia, että sijainti keskellä arkkitehdin ominaisinta toimintakenttää hyödynnetään oikein.
Lafkalta vasta valmistunut

#33 Lisää avoimuutta, ei eristäytymistä Linnanmaalle

29.10.2012 22:34

Olen opiskellut sekä Oulun arkkitehtiosastolla että Otaniemen Aalto-yliopistossa, eikä ero poikkitieteellisyydessä tai yhteistyössä näiden koulujen välillä ole mitenkään mainittava. Oulun Yliopistossa ei sitä paitsi edes ole rakennusalan diplomi-insinöörikoulutusta tai taidealojen opintosuuntia, jotka luontevasti yhteistyökumppaniksi sopisivat. Otaniemessä poikkitieteellisesti opiskelevat ystäväni joutuvat sitä paitsi kaikesta huolimatta pendelöimään luennoille Arabianrantaan! Poikkitieteellisyys ei ole kilometrikysymys. Oulun arkkitehtiosastolla on hyvät yhteydet yliopistomaailman ulkopuolisiin yhteistyötahoihin, joiden kautta opiskelijat saavat tutustua todellisiin työtilanteisiin jo opiskeluaikana. Tämä on mielestäni arvokkaampaa kuin keinotekoinen yhteistyö muun yliopistoväen kanssa. (Ja näiden harjoitustyökohteiden perässä saatetaan muuten matkustaa satoja kilometrejä, poikkitieteellisyyden tiellä ei ole välimatka vaan motivaation puute.)

Kuten mainittu, osaston sijainti keskustassa on hyödyllistä, arvokasta ja jopa tarpeen opintojen sujuvuuden kannalta. Ympäristö antaa virikkeitä, toimii rakennushistorian opintomateriaalina ja pakottaa havainnoimaan erilaisia tilanteita. "Jännittävä vessajärjestely!", arkkitehtiopiskelijat hihkuvat, kun sattuvat uuteen yökerhoon. Työympäristön monipuolisuus on rikkaus tieteen(ja taiteen-)alallemme. Osaston muodostama tiivis yhteisö voi näyttäytyä uhkaavan suljettuna ulkopuolisille, mutta opintojen kannalta vaivattomat suhteet opiskelijatovereihin ja kaikkiin opetushenkilökunnan jäseniin ovat valtava rikkaus.

On totta, että osaston olisi aiheellista avautua enemmän muille kaupunkilaisille. Osaston uusi rakennus on suunniteltu läpinäkyväksi ja sellainen sen tulisi olla myös tunnelmaltaan. Näyttelyitä, vierailuluentoja, diplomityöseminaareja ja muita osaston tilaisuuksia tulisi mainostaa myös osaston ulkopuolisille. Tilojen avoimempaa käyttöä voitaisiin käyttää myös taloudellisesti hyödyksi. Arkkitehtuuri ei ole vain arkkitehtien asia, ja alastamme ovat kiinnostuneita aivan tavalliset tallaajatkin. Heille voitaisiin avata ovet ja toivottaa heidät tervetulleiksi kuuntelemaan, mitä heidän päidensä menoksi piirustuspöydillämme kehitellään — ja myös kutsua heidät mukaan vaikuttamaan.

Arkkitehtiosasto toimii niissä tiloissa, joissa Oulun yliopisto aikoinaan aloitti toimintansa. Vanhat rakennukset pysyvät parhaassa kunnossa silloin, kun niitä käytetään, ja ihanteellisinta rakennusten kulttuurihistoriallisen merkityksen säilymiseksi on, kun rakennusten alkuperäinen käyttötarkoitus säilyy. Arkkitehtiosaston keskustakampuksen tulee säilyä elävänä, opiskelijoiden intoa ja uusia ideoita kuhisevana keskuksena. Uusi päärakennus on rakennettu vasta kymmenen vuotta sitten, ja nimenomaisesti arkkitehtuurin opiskelua varten. En näe yhtään järkevää syytä muuttaa osastoa muualle.

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

31.10.2012 07:01


ark.opettaja

#35 miksi keskustassa?

01.11.2012 17:02

Monella ulkopuolisella ei ole oikeaa kuvaa arkkitehtuurin opetuksesta. Lähes kaikki ark-opettajat ovat samoin kuin opettava henkilöstö lääketieteellisessä tiedekunassa työssä praktiikassa; ts. he sukkuloivat praktiikan ja opetuksen väliä usein useamman kerran päivässä. Samoin sukkuloivat maisterivaiheen opiskelijat. Tämä on mahdollista kun praktiikat ovat muutaman sadan metrin säteellä opetustiloista. Arkkitehtuurin osaston siirtäminen Linnanmaalle olisi yhtä järkevää kuin siirtää lääketieteen opetus sinne ja erottaa se yliopistollisesta sairaalasta.
sip

#36

02.11.2012 00:16

Onko se sitten vain kateutta, kun muualla opiskelevat eivät voi olla tyytyväisiä, että yliopistolla on näin hienot ja arkkitehtien koulutukseen sopivat tilat, vieläpä keskellä kaupunkia. Jos arkkarit ovat tyytyväisiä tiloissaan, luulisi kaikkien muidenkin opiskelijoiden taistelevan heidän kanssaan siirtoa vastaan, niinhän se yhteistyö toimii. On tekopyhää väittää, etteivät arkkitehtiopiskelijat olisi yhteyksissä muihin teekkareihin tai ottaisi osaa teekkaritapahtumiin: olisiko aika miettiä myös sitä, miten siellä Linnanmaalla arkkareihin suhtaudutaan ja tuleeko yhteistyöhaluttomuus kenties sieltä suunnasta, kun tässäkään asiassa ei tukea arkkareille tule.

Tarkastellaan asiaa myös toisin päin: Jos Linnanmaan rakennus sijaitsisi keskustassa ja kaikki teekkarit opiskelisivat siellä, eivät arkkitehtitehtiopiskelijat taistelutta lähtisi pois keskustasta, vaikka heille osoitettaisiin nykyisenkaltaiset tilat kaukana kaupungista. Jotka eivät opiskele arkkitehtuuria, eivät ymmärrä kaupungin läheisyyden tärkeyttä. Opiskelun luonne on myös aivan muuta kuin kirjasta lukemista ja tenttiä tentin perään. Parhaimmillaan ja pahimmillaan koululla vietetään vuorokausia ympäri tehtäviä tehden.

Sekö sitten on säästöä, että valmiista tiloista luovuttaisiin ja rakentamalla/remontoimalla/muokkaamalla luotaisiin Linnanmaalle sopivat tilat arkkitehtiopiskelijoille? Tuskin ilmaista sekään.

Protestantti

#37 Ei perustetta

06.11.2012 21:02

Ei ole mitään todellista syytä pitää keskustassa. Harhaisia kuvitelmia sen vaikutuksista inspiraatioihin tai muuhun. Turhia menoja erilliset kampukset.
K79

#38 Miksi taas sama vääntö ...?

07.11.2012 14:27

Itse opiskelin lafkalla 70- ja 80-luvuilla, jolloin oli käynnissä sama pyrkimys siirtää arkkitehtiosasto kauas keskustasta Linnanmaalle. Oli jo silloin ja on edelleen ehdottoman perusteltua, että niin arkipäivän käytännöllisten syiden kuin myös arkkitehtiopiskelijoiden oppimisympäristön kannalta osaston tulee pysyä keskustassa. Tilanne on ihan sama, kuin lääketieteellisellä tiedekunnalla. Tämänhän pitäisi olla päivänselvä asia!
Yliopiston hallinnossa ovat työntekijät varmaan pääosin vaihtuneet sitten 70-luvun lopun? Vain asiat ja epätietoisuus niistä näyttävät säilyvän ... Kuvitellut taloudelliset säästöt eivät liene ainoina perusteina tässäkään asiassa?

Arkkitehtiosaston mainitaan kirjoituksissa olevan ´sisäänpäin kääntynyt´ paikka? Siinä onkin sitten haastetta nykyisille opettajille ja opiskelijoille. Arkkitehtuuri, kun ei ole tänä edelleenkään niitä trendikkäimpiä ja helpoimpia kiinnostuksen kohteita tavallisille kadun tallaajille.


p.s. sip otti esiin hyvän näkökulman asiaan; miksi Linnanmaan puolelta ei tule kannustusta siihen, että arkkarit voisivat jatkaa lafkalle ehdottomasti oikeassa nykyisessä paikassa, jossa he vielä kerran viihtyvätkin??

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

08.11.2012 12:12


Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

09.11.2012 02:21


SI

#41 Kerropa Adressintekijä syy miksi poistit mielipiteeni

09.11.2012 12:10

Olen edelleenkin sitä mieltä että arkkitehtien koulutus voi hyvin tapahtua Linnanmaalla. Samalla olen edelleenkin sitä mieltä, että sen jälkeen nykyinen rakennus pitäisi naamioida paremmin kaupunkikuvaan sopivaksi. Rakennus on ilmeisesti toteutettu periaatteella: tuodaan maaseutu kaupunkiin, rakentamalla suulia (http://urbaanisanakirja.com/word/suuli/ ) muistuttava kyhäelmä keskelle kaupunkia. Miksi et kestä tällaista mielipidettä? Voisitko ystävällisesti vastata!
valmistunut

#42 Re: Re: Re:

09.11.2012 15:49

#22: - Re: Re:

Poikkitieteellisyys ja verkostoituminen toiminevat kuitenkin parhaiten positiivisesti tarjottuina vaihtoehtoina eivätkä pakottamalla. Poikkitielteellisyyttä voi tarjota paremmin ja mielekkäämmin yhteisten kurssisisältöjen muodossa. Ilman toimivaa ja motivoivaa kontekstia eri alojen lähentyminen kun usein jää juhlapuheiden tasolle. Mielyttävän opiskelu miljöön tuhoaminen ja osaston siirtäminen linnanmaalle "muiden keskuuteen" tuskin myöskään lähentää arkkitehtiopiskelijoita muihin opiskelijoihin. Sitä paitsi eivät kaikki automaattisesti ole kiinnostuneita osallistumaan tähän sinulle rakkaaseen opiskelijatoimintaan. Mihin vapaa-aikansa käyttää on kaikkien itse valittavissa jo tälläkin hetkellä. Oulussa on toimivat puitteet arkkitehtien koulutukseen, mutta voidaanhan ne tietysti tuhota "yhtenäistämisen" nimissä.

ihminen ei ole kone

#43 Ihmiset Eivät Kuulu Laitoksiin

09.11.2012 16:44

Kuten joissakin kommenteissa onkin jo esitetty arkkitehtuuri sijaitsee eräänlaisessa humanististenalojen, tekniikan ja luonnontieteiden risteyskohdassa. Lähtökohtaisesti lähes kaikki suunnittelutehtävät lähtevät ihmisten tarpeista ympäristöään kohtaan. Näitä inhimillisiä tarpeita ja haluja ei jo lähtötilanteiden suunnattoman informaatiomäärän takia pystytä käsittelemään puhtaan teknisillä menettely tavoilla. Tämän takia arkkitehtiopiskelijalle pitäisi kehittyä opintojensa aikana loputon kiinnostus ja luonteva suhde ihmisten erillaisiin toimintoihin ympäristössään. Hyvälle arkkitehdille on elintärkeää jatkuvasti tarkkailla ja analysoida rakennettua ympäristöä ja kaikkea sen puitteissa tapahtuvaa inhimillistä toimintaa.
Linnanmaa ja sen lähiympäristö on hyvä esimerkkitapaus aikansa arkkitehtuuri ajattelusta, jossa tämä suunnittelun inhimillinen puoli nähtiin vanhanaikaisena ja tarpeettomana. Ongelmana vain on että suuriosa ihmisistä kokee tämän kaltaiset ympäristöt epäinhimillisinä ja passivoivina. Nykypäivänä onkin varsin selvää, että tämä liian "rationalistinen" lähestymis tapa loi vähintäänkin yhtä monta uutta ongelmaa kuin se ratkaisi. Kysymys kuuluukin onko Linnanmaan keinotekoinen ja monotoninen yliopistokompleksi se esimerkkiympäristö, jonka haluamme nuorten arkkitehtiopiskelijoiden ymmärtävän ja sisäistävän.
Oikeastaan olisi parempi kysymys olisiko elävä kaupunkikeskusta parempi ja virikkeellisempi paikka kaikille muillekin opiskelijoille? Olisiko Oulun Yliopiston syytä harkita yliopiston vaiheittaista siirtämistä lähelle Oulun keskustaa?
Mitä eri alojen opiskelijoiden väliseen kanssa käymiseen tulee itse olisin omana opiskelu aikanani teennäistä opiskelijatoimintaa paljon mieluummin spontaanisti liittynyt viereisen kahvilapöydän fyysiikan- tai historianopiskelijoiden mielenkiintoiseen keskusteluun.
Jos Oulussa halutaan jatkossa kouluttaa osaavia ja aktiivisia ammattilaisi tämän päivän ja tulevaisuuden yhteiskuntaan opiskelijoita ei missään nimessä pitäisi sulkea pelkästään passiiviseen ja suljettuun oppilaitos ympäristöön. Opiskelusta pitäisi sen sijaan tehdä motivoiva ja antoisa osa joka päiväistä aktiivista ja sosiaalista elämää ympäristössä joka tarjoaa siihen parhaat puitteet eli kaupunginkeskustassa.

Aleksi Rastas
Adressin tekijä

#44 Re: Kerropa Adressintekijä syy miksi poistit mielipiteeni

10.11.2012 01:14

SI

#45 Re: Re: Kerropa Adressintekijä syy miksi poistit mielipiteeni

10.11.2012 10:22

#44: Aleksi Rastas - Re: Kerropa Adressintekijä syy miksi poistit mielipiteeni

So what? Tämähän on minun mielipiteeni asiasta/rakennuksesta. Eihän siinä sinänsä ole muuta vikaa kuin että se on pykätty väärään paikkaan. Esim. Limingan niityt olisi ollut mainio paikka.

arkkitehti-yo.

#46 Re: Re: Re: Kerropa Adressintekijä syy miksi poistit mielipiteeni

11.11.2012 03:33

#45: SI - Re: Re: Kerropa Adressintekijä syy miksi poistit mielipiteeni

Sosiaalisessa mediassa tapahtuva keskustelu ja sen helppouden aiheuttama "ajatusvirta ilman perusteluita" pakottavat minut vastaamaan kommenttiisi seuraavasti:

:D

Järki

#47 Järkyttävää sensuuria

11.11.2012 03:59

Huvittavaa kuinka täysin asiallisetkin viestit sensuroidaan heti jos sattuu olemaan eri mieltä. Todellinen syy tosin taitaa olla se ettei arkkarrilla itsellään ole rationaalisia argumentteja muuton estämiseksi ja siten pitää vaientaa totuus. Noh, nähdäänpä sitten linnanmaalla! :D
7

#48 Oikeastihan

11.11.2012 12:09

Jokainen kommentti, joka on Linnanmaalle muuton puolella, ei ole kunnolla perusteltu. Huomaatko, nimimerkki "Järki", sinullakaan ei ole rationaalisia argumentteja, vain lausahdus "nähdään linnanmaalla". Luehan kommentit, jotka ovat muuttoa vastaan ja puolesta, kummissa on parempia perusteluja? Jos et ymmärrä muuttoa vastaan -kommenttien argumentteja aidoiksi ja perustelluiksi, et ilmeisesti ole opiskellut arkkitehtuuria tai edes tutustunut siihen, millaista se on. Jos ei tunne arkkitehtuuriopiskelun luonnetta, on kummallista ja väärin väittää, että arkkarit eivät tarvitsisi kaupungin läheisyyttä. Miksi sitä on niin vaikeaa käsittää?

Miksi muut opiskelijat haluavat niin kovasti arkkitehtiopiskelijat Linnanmaalle? Miten on muilta pois, jos arkkitehdeillä on omaan opiskeluun soveltuvat tilat? Onko Linnanmaalla sitten asiat niin huonosti, että jotkut alat tarvitsisivat uudet tilat? Sitten pitää viedä sitä asiaa eteenpäin, ei tällaista, että halutaan toisilta ottaa hyvä pois. On tämä ihmeellistä yhteistyötä ja poikkitieteellisyyttä, kun linnanmaalaiset eivät halua arkkareilla olevan mainioita tiloja, ja varsinkin, kun arkkarit itse ovat onnellisia keskustassa. Valmiista tiloista pois, miettikää nyt ihan oikeasti sen järkevyyttä.

Ja päärakennuksen ovet ovat päivisin auki, tervetuloa kaikki kaupunkilaiset tutustumaan tähän "suljettuun ja eristettyyn" laitokseen, jolla muuten on huippuyksikkö-status. Nykyinen sijainti ja koko kortteli on yksi Oulun arkkitehtiosaston myyntivalteista, se osaltaan vaikuttaa osastolle hakemiseen ensimmäisenä vaihtoehtona kolmen arkkitehtiyliopiston joukosta. Oulun arkkariosaston sijainti, tilat ja ilmapiiri ovat ainutlaatuisia ja se huhu on kiirinyt myös arkkitehtuuria opiskelemaan pyrkivien korviin.

Janne Pihlajaniemi

#49 Keskustelusta

11.11.2012 21:58

Anteeksi aluksi, että kirjoitan omalla nimelläni. Tulee vain mieleen tässä keskustelun tuoksinassa, että ehkäpä ongelma ei olekaan se, että arkkitehtiosastolla on käytössään hyvät tilat ja inspiroiva ympäristö. Olisiko syytä - puolin ja toisin - uhrata hieman energiaa myös siihen, että mietittäisiin sitäkin miten Linnanmaasta saataisiin nykyistä parempi ja innovatiivisempi opiskeluympäristö. Säästötavoitteiden edellyttämä toimintojen tiivistäminen siellä ei ainakaan helposti ja pienellä rahalla kykene aikaansaamaan kokonaiselle uudelle osastolle soveltuvia yhtenäisiä tiloja, mutta noihin eri puolille vapautuviin tilanmurusiin voitaisiin hyvinkin avata ovet yritysmaailmalle. Päivittäistavarakauppa, parturi-kampaamo, pieniä tiloja aloittaville yrityksille jne... Tämä toisi palveluja ja jopa lähityöpaikkoja opiskelijoille ja muille kampuksella toimiville sekä virkistäisi koko yliopiston tilannetta paljon paremmin kuin supistuvan toiminnan ideologia, jota nyt on viljelty. Opiskeluympäristöstä tulisi sanalla sanoen kaupunkimaisempi ja tilanne lähestyisi sitä ideaalitilannetta, mikä arkkitehtiosaston kohdalle on vuosikymmenten aikana toimivaksi toimintaympäristöksi rakennettu.
duleva dippainssi

#50 V.M.P

19.11.2012 11:59

Väittävät sisäsiittoista opiskelijakansaa, joka keskustassa opiskelee, poikkitieteelliseksi. Eiköhän sitä poikkitieteellisyyttä paremmin voi harrastaa täällä Linnanmaalla, jossa muutkin TKK opiskelijoista sijaitsee. Arkkitehtiopiskelijat eivät voi väittää olevansa erityisasemassa tarpeinensa. Kaikilla muilla 'teknillisen' opiskelijoilla on omat tarpeensa ja arkkitehdit ovat yhtälailla samalla viivalla. Nytkin on hyvä aika tiputtaa leijailevat arkkarit maan tasalle. Ette olekkaan 'yliopiskelijoita' kuten luulette.