Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

Juha Buska
Vieras

/ #558 Kannanottoni vuodelta 2001. Pelottavan totta edelleen.....

17.01.2011 16:22

Tornion kaupunki kilpailutti edellisen kerran ensihoitopalvelun vuonna 2000. Perustettavan osakeyhtiön nimissä osallistuin tarjouskilpailuun myös itse silloin. Tarjouskilpailun voitti Punainen Risti ja tuloksen ratkettua laadin tuolloin seuraavan kirjoituksen Pohjolan Sanomat lehteen:


Ensihoito- ja sairaankuljetuspalvelujen laatu?

Ensihoito- ja sairaankuljetuspalvelut ovat maassamme osa kansanterveyslain ja erikoissairaanhoitolain mukaista terveydenhuoltojärjestelmän päivystystoimintaa. Palvelujen tärkeimpänä tehtävänä on turvata jokaiselle lääketieteellisessä hätätilanteessa olevalle henkilölle asiantuntevaa ja riittävää apua riippumatta avuntarvitsijan asuinpaikasta, taloudellisesta asemasta, kielestä, uskonnosta, rodusta tai terveydentilasta. Ensihoito- ja sairaankuljetuspalvelut voidaan rinnastaa muihin perusturvallisuuspalveluihin, joita ovat poliisi, palo- ja pelastustoimi sekä puolustusvoimat.

Sairaankuljetusasetuksen (28.6.1994/565) mukaan ensihoito- ja sairaankuljetuspalvelut jaetaan maassamme perus- ja hoitotasoon sen perusteella, millaiset tiedolliset, taidolliset sekä aineelliset resurssit yksikön (ambulanssin) henkilökunnalla on apua tarvitsevan asiakkaan hoitamiseen jo tapahtumapaikalla. Perustason ensihoitoyksikössä tulee olla riittävät valmiudet tutkia asiakkaan tila, määritellä hänen hoidon tarpeensa ja aloittaa tarvittaessa asiakkaan henkeä pelastavat hoitotoimenpiteet.

Perustason ensihoitoyksikön henkilökunnan tulee tunnistaa tilanteet, jolloin asiakkaan tila vaatii hoitotason ensihoitovalmiuksia. Hoitotasoiset valmiudet omaavan yksikön henkilökunnalla tulee olla mahdollisuudet aloittaa asiakkaan hoito sairaaloissa toteutettavan tehohoidon periaatteita soveltaen.

Palvelujen laatuun tähtäävinä toimina ensihoitoyksiköiden henkilökunnalla tulee olla vähintään terveydenhuoltoalan perustutkinto sekä lisäksi ensihoitotyön täydennyskoulutus. Toiminta-alueen erityisolot huomioiden tulee laatia suunnitelmat ensihoitoyksiköiden riittävistä valmiuksista tavoittaa korkeariskisesti sairastuneet tai vammautuneet asiakkaat mahdollisimman kattavasti. Suunnitelmat tulee laatia myös tyypillisimpien lääketieteellisessä hätätilassa olevien asiakkaiden hoitamisesta sekä asettaa suunnitelluille hoito-ohjeille tavoitteet.

Asiakkaiden ensihoidossa painopisteenä tulee olla suuntautuminen hyviin tuloksiin, jonka mahdollistaa ammattitaitoon, kokemukseen, tilannetajuun sekä palveluja tarjoavan organisaation arvoihin ja visioon perustuva osaaminen. Suunnitelmien toteutumista sekä asiakkaiden tyytyväisyyttä palvelujen ominaisuuksiin tulee arvioida ja verrata asetettuihin tavoitteisiin sekä kehittää palveluja jatkuvasti saatujen kokemusten pohjalta.

Edellä mainituista näkökulmista muodostuu ensihoito- ja sairaankuljetuspalvelujen suunnittelu-, tuotanto- ja asiakaskeskeinen laatu. Näiden laatunäkökulmien toteutumista voivat edistää tai rajoittaa sidosryhmät, jotka ovat jollakin tavalla tekemisissä ensihoito- ja sairaankuljetuspalveluja tuottavan organisaation kanssa. Näitä sidosryhmiä ovat esim. poliittiset päättäjät, vastuulääkärit, muut ensihoitoon ja pelastustoimintaan osallistuvat organisaatiot ja ensihoitopalvelun henkilökunta. Näiden sidosryhmien kanssa toteutuvaa yhteistyötä arvioitaessa muodostuu palvelujen systeemikeskeinen laatu.

Tarkasteltaessa ensihoito- ja sairaankuljetuspalvelujen laatua henkilökunnan näkökulmasta arviointikohteita ovat mm. organisaation johtamiskulttuuri, sisäinen tiedottaminen, koulutusasiat ja henkilöstön työtyytyväisyys, johon vaikuttaa esim. työaikamalli ja palkkaus. Osassa maassamme toimivista yksityisistä ensihoito- ja sairaankuljetuspalveluyrityksistä on valitettavasti todettu räikeitä laadullisia epäkohtia henkilöstön näkökulmasta tarkasteltuna.

Julkisesti rahoitettavat ensihoito- ja sairaankuljetuspalvelut ovat kyseisiä palveluja tarvitsevia ihmisiä varten, joilla on myös oikeus vaatia laatua koko palvelujärjestelmältä. Huomenna ehkä sinä, minä tai läheisemme tarvitsee nopeasti tiedollisesti, taidollisesti, asenteellisesti ja resursseiltaan laadukasta sairaalan ulkopuolista ensihoitoa. Siinä tilanteessa ei ole merkitystä sillä mikä organisaatio ensihoitoa toteuttaa, vaan miten!

Juha Buska
Sairaanhoitaja / Lääkintävahtimestari-sairaankuljettaja
Oulu