Tie 551 Haminalahdesta Pihkainmäkeen kevyen liikenteen väylä

Tero Hongisto, addressin tekijä, Kuopio Rytky, www.terohongisto.fi

/ #2 Re: Turvalliset kevyen liikenteen väylät välttämättömiä

31.01.2013 09:35

#1: Veikko Vilmi - Turvalliset kevyen liikenteen väylät välttämättömiä 

 Tämä teksti on ko. addressin paperiversion alustuksena, johon nimiä aletaa kerätä tammikuussa 2013,

ADRESSI

Tielle 551 Haminalahdesta Pihkainmäkeen kevyen liikenteen väylä

Kevyen liikenteen väylää on tahkottu Haminalahti-Pihkainmäki välille jo yli 20 vuotta - nyt on päästävä sanoista tekoihin. Kansanedustajat ovat tehneet tästä jopa valtiopäiväaloitteita. Karttula on liittynyt Kuopioon ja nyt ei siis enää tehdä kevyen liikenteen väylää vain karttulalaisille vaan kaikille meille kuopiolaisille kunnallisveronmaksajille.

Liikennemäärä on vuosien varrella lisääntynyt huomattavasti. Viimeisen mittauksen mukaan v. 2010 Haminalahti-Pihkainmäki -välillä ajoi jo yli 5000 autoa vuorokaudessa. Tiellä 551 on myös erittäin paljon raskasta liikennettä: puutavaraliikennettä, sorarekkoja ja muuta raskasta kalustoa. Lisäksi tiellä liikkuu paljon esimerkiksi traktoreita maatalouteen ja teiden kunnossapitoon liittyen.

Onnettomuudet ovat tilastojen mukaan lisääntyneet. Onneksi vielä ei ole sattunut monta kuolemaan johtanutta onnettomuutta, mutta se lienee vain ajan kysymys. Kevyen liikenteen onnettomuuksia ei ole voinut juurikaan sattua, koska nykyisen liikenteen seassa ei yksinkertaisesti uskalla liikkua jalan, polkupyörällä, potkurilla, mopoilla jne. Liikenneonnettomuuksien yhteiskunnalle aiheuttamat kulut ovat erittäin merkittävät. Varsinkin hirvi- ja suistumisonnettomuuksia on tilastojen mukaan tiellä paljon  (http://www2.liikennevirasto.fi/julkaisut/pdf3/lti_2011-07_liikenneonnettomuudet_maanteilla_web.pdf).

Haminalahdessa on todistettavasti ollut asutusta jo yli 1000 vuotta sitten (http://fi.wikipedia.org/wiki/Haminalahti). Asutuksen määrä alueella, niin Haminalahdessa, Rytkyllä kuin Pihkainmäessäkin, jatkaa koko ajan kasvuaan. Varovaisestikin arvioiden alueen koululaisten määrä lisääntyy lähivuosina useilla kymmenillä. Uusi väylä toisi säästöjä koulukyydityksiin ja aktivoisi lapsia liikkumaan. Myös muut sosioekonomiset vaikutukset olisivat alueelle ja koko kaupungille ja sen kehittymiselle merkittävät. Erilaiset liikunnalliset tapahtumat kuten maratonit ja hölkät sekä pyöräilytapahtumat lisäisivät myös uuden väylän käyttöä. Isomman liikenneonnettomuuden väistötienäkin kevyen liikenteen väylä olisi hyödyllinen.

 

Me allekirjoittaneet haluamme välittömiä toimenpiteitä tien 551 kevyen liikenteen väylän suunnittelun ja toteuttamisen aloittamiseksi mm. edellä mainituista syistä johtuen.