Adressi lasipajan rakentamiseksi Otaniemeen

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#1

Näen lasia opiskelevissa ystävissäni äärimmäisen paljon potentiaalia, ja haluan varmistaa sen, että he saavat kehittyä parhaissa mahdollisissa olosuhteissa. Sellaiset olosuhteet, joissa lähin paikka lasin työstämiseen on kahden tunnin matkan päässä, eivät ole parhaat mahdolliset, eivätkä edes välttävät. Eihän Aalto-yliopiston kemian laitoskaan kukoistaisi ilman läheistä laboratoriota.

(Helsinki, 13.12.2016)

#26

Lasipaja- ja osaaminen on tärkeä osa suomalaisen muotoilun nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Tästä asiasta kannattaa käydä nyt avointa keskustelua.

(Helsinki, 13.12.2016)

#30

Olen muotoilun opiskelija Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Tutustuin vastikään lasistudion mahdollisuuksiin ja taitoon, jota lasiin perehtyneillä opiskelijoillamme on. Aalto-yliopisto ei voi olla Suomen johtava taideteollinen oppilaitos, ellei suomalaisen muotoilun työkaluja opeteta. Suomalaisen muotoilun valtti on se, että suomalaisessa tuotteessa näkee muotoilijan kädenjäljen, eikä tätä saavuteta ellei muotoilijalla ole läheistä suhdetta materiaaliinsa.

(Helsinki, 13.12.2016)

#44

Koen lasipajan kiinteänä osana Aalto Artsin laaja-alaisesta pedgagogisesta kokonaisuutta jolla on teollisuuteen ja tutkimukseen valmistavan merkityksensä lisäksi huomattava kulttuurillinen arvo. Ehdotetun vaihtoehtodon leikkaama vaje ei ole hyväksyttävissä koulutuksen laadun näkökulmasta, eikä myöskään laajempien kulttuurillisten vaikutusten takia.

(Helsinki, 13.12.2016)

#47

Allekirjoitan, koska pidän lasimuotoilua yhtenä oleellisena osana muotoilun koulutusta myös tänä digitaalisen designin aikakautena.

Simo Säde
Taiteen tohtori
Design Research Director
Ixonos Oyj

(Helsinki, 13.12.2016)

#62

Allekirjoitan, koska uskon lasipajan siirtämisen Nuutajärvelle heikentävän opiskelijoiden mahdollisuuksia laadukkaaseen opetukseen ja opittujen taitojen hiomiseen käytännössä.

(Kioto, 14.12.2016)

#89

Aallossa tuntuu usein, etteivät taideaineet merkitse yliopiston johdolle muuta kuin markkinointimateriaalia. Toivoisin, että taideaineiden opettaminen ja resurssit olisivat korkeammalla yliopiston johdon tavoitteissa. Aallon tehtävänä ei ole ainoastaan tehdä rahaa, vaan myös ylläpitää suomalaisen taidekentän tasoa.

(Helsinki, 14.12.2016)

#92

Olen Aallon opiskelija ja kiinnostunut lasisuunnittelusta. Lasipajan lopettaminen surkastaa suunnittelijoiden taitoa ymmärtää ja käsitellä materiaalia. Lasipaja on säilytettävä!

(Helsinki, 14.12.2016)

#100

tämä on erittäin tärkeää

(Helsinki, 14.12.2016)

#110

Suomalaisen lasimuotoilun tulevaisuus on vaakalaudalla

(Helsinki, 14.12.2016)

#119

Käytännön osaaminen on yhtä tärkeää ellei tärkeämpää kuin teoreettinen osaaminen.

(Espoo, 14.12.2016)

#135

Materiaalin ymmärtäminen tulee sen kanssa kokeliemisesta ja tutkimisesta, mikä mahdollistaa avaramman perspektiivin muotoiluun.

(Helsinki, 14.12.2016)

#138

Haluan että Suomi on kuuluisa lasidesignistaan myös tulevaisuudessa

(Barcelona, 14.12.2016)

#144

TOKYO ry kannattaa adressia!

(Helsinki, 14.12.2016)

#148

Säilytetäön kaikki taidekäsityötaito tuleville sukupolville. Aarre muiden taiteiden joukossa.

(Hämeenlinna, 15.12.2016)

#153

Suomessa on hieno lasitraditio. Ainoa tapa jatkaa sitä on hyvän yliopisto-opetuksen jatkaminen ja yliopistollisen lasipajan säilyttäminen.

(Helsinki, 15.12.2016)

#156

En halua kuulua siihen sukupolveen joka polkee perinteitä ja ajaa alas suomalaisen lasimuotoilun. Itselleni lasimuotoilun opiskelu kuului opintojaksoista tärkeimpiin muotoillijan ammattitaidon ja identiteetin kehittämisessä. Vaikka toimin tällä hetkellä palvelumuotoilijana ja immateriaalisten digipalveluiden parissa, opetti lasimuotoilu erittäin konkreettisella tavalla luovan muotoilu- ja tuotekehitysprosessin läpiviemisen. Erityisosaaminen lasialalta oli aikoinaan myös avain työllistymiseen muotoiluteollisuuteen!

(Helsinki, 15.12.2016)

#157

Materiaalista suunnittelu vaatii itse materiaaliin ja sen työstötapoihin ja ominaisuuksiin perehtymista. Ilman omaa lasipajaa tämä jää todella ohueksi. Lisäksi koska traditio ja tulevaisuus.

(Helsinki, 15.12.2016)

#162

Asia on TÄRKEÄ.

(Helsinki , 15.12.2016)

#165

Pidän opiskelun monimuotoisuutta tärkeänä.

(Helsinki, 15.12.2016)

#172

Olen itsekkin Maisteri-opiskelija Aalto yliopistossa Taiteen ja muotoilun laitoksella. Lasipajan omaaminen on ehkä kallista ja tavallaan ekslusiivista, mutta muotoilulle välttämätöntä. Suomesta on kadonnut lasipajoja, viimeksi Nuutajärven lasitehdas. Taide- ja käyttölasi on ollut suuressa asemassa Suomalaista muotoilua ja kulttuuria. Jos lasinpuhallus viedään muotoiluopiskelijoilta pois, siitä tulee vielä ekslusiivisempi ja tuntematon materiaali hallita ja ymmärtää. Lasi on kierrätettävä, ekologinen materiaali, jota tulisi käyttää enemmän. Lasia käytetään useissa tuotteissa muiden materiaalien ohelle. Jos lasinpuhalluksen ja kylmätyöstön mahdollisuutta ei ole, se tulee rajoittamaan muutakin muotoilua, sekä valmistustekniikan ja liitosten ymmärtämistä entisestään. Toivoisin päätöksentekoon kaukonäkökykyä, miten päätös vaikuttaa pitkälle kulttuurimme, ja taloutemme tulevaisuuteen. Muotoilu on iso osa taloutta ja työllisyyttä, vaikka siitä puhutaankin lehtien kulttuurisivuilla. Ymmärtäkää siis myös tulevan rahan päälle, älkääkä vain tämänhetkisen rahan päälle. Jos Aalto yliopisto mielii vaihto-opiskelijoilta lukukausimaksuja, tiedoksi, että Aallon lasipaja on vetonauloista ykkösenä, sekä pitkä historiamme ja ymmärrys lasista, jota nyt olette viemässä pois. Koulun oma lasipaja takaa myös lasin kokeilullisemman käytön, joka johtaa parhaillaan innovaatioihin ja uusiin työpaikkoihin. Olen myös opiskellut Lahden Muotoiluinstituutissa. Neljän vuoden muotoilijan koulutuksen aikana kävimme kerran Nuutajärvellä puhaltamassa lasia. Pyrimme oppimaan ennalta lasista videoista, ja keskustelemalla valmistusteknisistä asioista. Lasi on itsepäinen hieno materiaali, jota ei kuitenkaan opi ymmärtämään muuten kuin itse näkemällä, ja tekemällä. Lasin kanssa tulee yllätyksiä, joita muotoilussa ei voi ennakoida. Myös se, mikä näyttää paperilla tai näytöllä hyvältä, ei välttämättä näytäkkään hyvältä luonnossa. Suunnitelmaa voi, ja pitää muuttaa lennosta lasinpuhaltajan kanssa keskustellen. Jos kokemus on kertaluontoinen tai muutoin harvinainen, tyydyttävään lopputulokseen ei päästä. Kokemus oli hieno, mutta se jätti paljon saavuttamatta. Moisia keskeneräisiä projekteja ei myöskään voi siten jatkaa, ainakaan ilman isoa apurahaa, mikä on taas asia erikseen. Toivon lasipajan tulevaisuuden kohtalolle suurta ymmärrystä.

(Helsinki, 15.12.2016)

#174

On tärkeää säilyttää perinteitä.

(Helsinki, 15.12.2016)

#182

Asia on suomlaiselle muotoilulle ja kulttuurille erittäin tärkeä.

(Helsinki, 15.12.2016)

#183

Taideteollisen korkeakoulun kansainvälinen ainutlaatuisuus ja maine rakentuivat keskeisesti opiskelijoiden käytössä olevien monipuolisten työpajaresurssien varaan. Lasistudio on ollut tärkeä osa näitä resursseja.

(Kirkkonummi, 15.12.2016)

#186

Koska asia on mielestäni tärkeä

(Helsinki, 15.12.2016)

#196

Birgitta tuomaala

(Helsinki, 16.12.2016)

#200

Koulutuksesta ei saisi leikata enää yhtään, eikä alunperinkään olisi saanut leikata yhtään. Joku roti.

(Helsinki, 16.12.2016)