Opiskelijoiden vetoomus sotealan työtaistelussa

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#1814

Tänä syksynä sairaanhoitaja opinnot aloittaneena on jopa surullista ajatella miksi olen kyseiselle alalle hakeutunut tässä tilanteessa. Herää vain suuri kyseenalaistus päättäjiä kohtaan, miksi?

Saga Siren (Tampere, 18.09.2022)

#1828

1.huhtikuuta 2022 kun Suomessa hoitajat olivat pakotettu ottamaan käyttöön viimeisen keinon, lakon, nostettiin naapurimaassa Virossa hoitajien palkkausta 7-10 prosentti varmistaakseni hoitoalaan pitovoima, ja ylipäätänsä - koska hoitoala oli ansaitsenet kunnon korvauksen koronan jälkeen. Kenelläkään ei täytyneet lakkoilla.

16. syyskuuta, kun Suomen hoitajat taas kerran olivat pakotettu mielenosoitukseen, todellisuudessa potilaiden hengen turvaamiseksi, samalla päivällä sovitti Virossa kouluopettajille n 15% palkankorotukset, varmistaakseni laadukas opetus jatkossakiin.
Ettekö halua ottaa opiksi?!
Pelastakaa Suomen soteala, uppoava laiva!

Ivar Liivamagi (Tampere, 18.09.2022)

#1841

Hoitajan työ on varmasti kutsumusammatti, mutta työ on kuitenkin vain työtä. Työtä tehdään, jotta voidaan viettää vapaata ja on varaa elää. Olen jo opiskelijana saanut niin suuren vastuun kontolleni, että työ on ollut todella kuormittavaa. Syynä tähän on ollut resurssipula. Seuraamus on ollut potilasturvallisuuden vaarantuminen. En keksi mitään toista työtä, jota haluaisin tehdä hoitotyön lisäksi. Olen kuitenkin pian sen päätöksen edessä, että joudun luopumaan unelmistani ja laittamaan oman terveyteni, arvoni ja jaksamiseni edelle ja hakeutumaan jollekin toiselle alalle. Arvomaailmaani ei mahdu vähän sinne päin tehty hoito johon tällä hetkellä monet potilaat joutuvat tyytymään hoitajista riippumattomista syistä.

Miia Lahti (Turku, 19.09.2022)

#1861

Kai te ymmärrätte että hoitajapula vaan pahenee tämän takia. Kuka haluaa opiskella alalle jossa joutuu orjaksi?

Sara Pasanen (Kajaani, 19.09.2022)

#1904

Sairaanhoitaja opiskelija

Jesse Koskela (Turku, 19.09.2022)

#1912

Pakkolaki on häpeällinen yritys asian ratkaisuksi. Toimivista ratkaisukeinoista on yritetty kertoa kentältä johtajille ja päättäjille päin. Ette kuunnelleet ja nyt aiotte rikkoa koko hoitoalan typeryydellänne. Hävetkää.

Jutta Kurkimäki (Tampere, 19.09.2022)

#1917

Lähdin peruskoulusta opiskelemaan lähihoitajaksi ja valmistuin vuonna 2018. Halusin jatkaa suoraan terveydenhoitajaksi opiskelemista, koska sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan työllistymismahdollisuudet ovat lähihoitajia laajemmat. Halusin tietenkin myös oppia lisää ja kiinnostukseni terveydenhuoltoalaa kohtaan on ollut aina suuri.

Nyt tilanne on kuitenkin se, että valmistun joulukuussa terveydenhoitajaksi ja sairaanhoitajaksi. Näin ollen olen elämästäni käyttänyt yhteensä 7 vuotta sosiaali- ja terveysalan opiskeluun. Valmistumisen kuuluisi olla unelmien täyttymys, mutta fiilikset ovat ristiriitaiset.

Puntaroin jatkuvasti muita vaihtoehtoja, mitä voisin tehdä tai opiskella. Koen, että jos tämä hoitajavaje, jatkuva kiire, riittämättömyyden tunne ja huono palkkataso jatkuu eikä niihin saada muutosta, niin en jaksa tai halua tehdä töitä tällä alalla.

Koko opiskeluiden ajan olen tehnyt töitä niin perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon yksiköissä. Ihmiset odottavat jatkohoitopaikkaa ennen näkemättömän pitkiä aikoja. Tämä ei sitten tule kalliiksi (?!!?). Työvuoroissa mennään vajaalla miehityksellä, jos joku sairastuu ja osaaminen on puutteellista. Tällöin potilasturvallisuus vaarantuu, jos vuorossa on erikoissairaanhoidossa osastolla esim. Yksi laillistettu sairaanhoitaja ja sitten opiskelija ja vaikkapa lähihoitaja.

Tuntuu pahalta, kun työtä ei ehdi eikä pysty tekemään niin hyvin ja huolella, kun haluaisi. Jos käyttäisin yhteen potilaaseen kaiken sen ajan, mikä mielestäni hänen inhimilliseen ja hyvään hoitoonsa kuuluisi, jäisi kaikki 9 muuta potilasta auttamatta hoitamatta kokonaan.

Potilaat ovat entistä vanhempia, huonokuntoisempia ja monisairaita. Tämä lisää työn kuormittavuutta myös fyysisesti.

Huolestuttavaa on myös se, että tietojeni mukaan ainakaan lähihoitajakouluun hakeutuvilla ei teetetä psykologisia testejä. Onko tämä mielestänne hyvä lähtökohta potilasturvallisuudelle?

Toiseksi, erityisesti vanhuspuolella hyödynnetään hoiva-avustajia ja heidät lasketaan mitoitukseen. Vuorossa olevalla lähihoitajalla (jolla on silloin oltava lääkeluvat voimassa) on valtavan suuri vastuu yksin itsellään. Kielimuurin takia joskus sattuu myös vahinkoja, kun suomenkieltä taitamaton ymmärtää jonkun sanotun asian väärin.

Inka Huoponen (Mikkeli, 19.09.2022)

#1948

Mikäli pakkolaki menee läpi, en aijo hakea ammattioikeutta Valviralta.

Anna Vihervaara (Pori , 19.09.2022)

#1954

Kiitos tärkeän adressin luomisesta!

Salla Viinamäki (Tampere, 19.09.2022)

#1961

Nyt olisi aika ryhdistäytyä. Miten kehtaatte toimia näin ”hyvinvointivaltiossa”? Ja oletatte, että hoitajia on vielä tulevaisuudessa hoitamassa mahdollisesti myös teitäkin?
Tarjoamanne palkkio orjalakiin liittyen on myös säälittävä, tiedätte sen itsekin. Hävetkää!

Dina Remi (Turku, 19.09.2022)

#1988

Jos tämä peli ei lopu, vaihdan alaa.

Laura Kujala (Pietarsaari, 19.09.2022)



Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…