Painetun suomenhevoskantakirjan puolesta

Suomenhevosten kantakirja on julkaistu painettuna viimeksi 20 vuotta sitten, vuonna 1987. Sekä oriiden että tammojen osalta uusimmat painettuna saatavat tiedot ovat siis kolmen hevossukupolven takaisia. Tämän adressin tarkoitus on vedota Suomen Hippokseen julkaisematta jätettyjen kantakirjojen painattamiseksi, jotta kantakirjaustiedot olisivat myös uusimpien hevossukupolvien osalta kaikkien saatavissa häviämättömässä ja kaikki harrastajat ja ammattilaiset tavoittavassa muodossa.

Alla on taustaa ja perusteluita sille, miksi kantakirjaustiedot on yhä välttämätöntä painaa myös perinteisessä kirjamuodossa internet-sivuilla ja lehdissä julkaisemisen lisäksi.


Painetussa muodossa suomenhevosten kantakirjaustiedot on siis saatavissa vuoteen 1987 asti. Sen jälkeen kantakirjattujen suomenhevosoriiden hyväksymistiedot arvosteluineen ja pisteineen on julkaistu vuosien mittaan Hevosurheilu-lehdissä sekä vuosittain ilmestyneessä Raviurheilun vuositilastoissa. Keväästä 2004 lähtien on lisäksi Suomen Hippoksen verkkosivuilla ollut esillä elossa olevien, jalostusoikeutta hallussapitävien oriiden sekä vuoden 1987 jälkeen kantakirjattujen tammojen kantakirjaustiedot lausuntoineen ja pisteineen.

Verkkosivuilla julkaisusta huolimatta kantakirjaustietojen saatavuus on erittäin huono. Vuoden 1987 jälkeen kantakirjattujen mutta jo kuolleiden oriiden tietoja ei ole saatavissa mistään, ellei omista kokoelmista löydy edellä mainittuja Hevosurheilu-lehtiä tai Raviurheilun vuositilastoja. Kantakirjatuista tammoistakaan verkkosivuilla ei ole kaikkia. Tietojen verkkojulkaiseminen on lisäksi toteutettu puutteellisesti. Suomen Hippoksen verkkosivujen hevostietokannasta ei esimerkiksi käy lainkaan ilmi, onko hevosta kantakirjattu. Näin ollen verkossakin julkaistut kantakirjaustiedot voivat jäädä löytämättä, sillä niillä ei ole edes suoraa yhteyttä hevostietokantaan.

Tilanne on kaikin puolin huono etenkin lajin uusien harrastajien kannalta - juuri niiden, jotka kipeimmin kaipaisivat tietoa valintojensa pohjalle. Varsinkin aloittavan harrastajan voi olla lähes mahdotonta saada käsiinsä lehtiä ja tilastoja, joissa kantakirjaustiedot on aikoinaan julkaistu, vaikka he niitä tietäisivätkin etsiä. Vuositilastoja ja Hevosurheilun numeroita ei löydy yleisistä kirjastoista kuin satunnaisesti. Tietyn hevosen etsiminen niistä on vielä hankalampaa.

Ainoastaan elossa olevien jalostusoriiden tietojen julkinen saatavilla olo ei muutenkaan riitä. Kantakirjaus on jalostusluvan myöntämisen lisäksi virallinen ja puolueeton arvostelu hevosen ominaisuuksista ja sellaisena arvokas lähde arvioitaessa hevosen ja sen sukulaisten ominaisuuksia ja sopivuutta jalostuskäyttöön. Tätä arviointityötä on mahdoton suorittaa tilanteessa, jossa esimerkiksi varsomisikäisen tamman isän ja emänisän kantakirjauslausuntoa ei ole enää missään julkisessa lähteessä saatavilla.

Kantakirjaustietojen julkaiseminen pelkästään verkossa ei ole muutoinkaan riittävä ratkaisu. Vaikka Suomessa verkon käyttömahdollisuudet ja käyttöaste ovat korkeat, etenkin vanhemman polven hevosihmisistä löytyy paljon sellaisia, joita se ei tavoita. Lisäksi syrjäisimmille seuduille tietoverkkoa ei välttämättä ole mahdollista saada lainkaan.

Käytännön tarpeiden lisäksi painetulla kantakirjalla on sama kulttuurihistoriallinen arvo kuin tänä vuonna sata vuotta täyttävällä suomenhevosten kantakirjalla kaikkiaan. Painettu kantakirja on jo sadan vuoden ajan ollut se mittari, millä on voitu seurata rodun kehittymistä ja historiaa. Se on myös dokumentti kunkin ajan jalostustavoitteista, hevosista, hevosihmisistä ja suomalaisen hevosen historiasta - lähdeteosten sarja, jonka arvoa ei voi mitata rahassa. Painetun kantakirjan perinne ei siis saisi katketa nytkään. Satavuotias kantakirja ja kansallishevosemme ansaitsevat perinteisen painetun kantakirjajulkaisun!

Yksittäisen suomenhevosharrastajan sana ei yksin riitä, mutta toivomme joukossa olevan voimaa. Tällä julkisen adressilla on tarkoitus kerätä mahdollisimman paljon nimiä Suomen Hippokselle lähetettävään anomukseen. Kaikille suomenhevosen ystäville haluamme näin esittää tavan, jolla voisimme suomenhevosen juhlavuonna tehdä jotain konkreettista rotumme tulevaisuuden eteen!

Nimiä on tarkoitus kerätä kesän ja syksyn hevostapahtumissa myös paperille. Jos olet kiinnostunut asiasta, ota yhteys adressin laatijaan. (Anna Svenström, anna(at)karhila.net, p.050-360278)

Anna Svenström/Suomenhevosharrastajat    Ota yhteyttä adressin tekijään