Perussuomalaiset ei ole "The Finns"

Kommentoitu viesti

Englantia ja ruotsia taitava

#373 Re: Re: Re: Re:

25.08.2011 14:27

#350: Jarmusch - Re: Re: Re:

"Englannin kieltä tunteva tietää, että lehdissä määräinen artikkeli usein on osa nimeä, ja siksi kirjoitetaan isolla, kuten The Times, mutta että puolueiden nimiin määräinen artikkeli taas liittyy, jos liittyy, normaalien kielioppisääntöjen mukaan, ja siksi kirjoitetaan pienellä tai isolla asemansa mukaan. Perussuomalaiset voivat yrittää sätkytellä tätä englannin kielen käytäntöä vastaan niin paljon kuin sielu sietää, mutta tuskinpa tulee kauppoja."

Puolueet, kuten lehdetkin, voivat ihan yhtäläisesti liittää määräisen artikkelin nimeensä, jolloin siitä tulee osa erisnimeä. Näin tekee esimerkiksi Berlusconin johtama The People of Freedom -puolue. Mikään kielioppisääntö ei estä sitomasta määräistä artikkelia erisnimeen. Lehdet eivät ole mikään poikkeus. Pystyisin luettelemaan useita yrityksiä, elokuvia ja artisteja, jotka ovat näin tehneet.

Pätee muuten ruotsiinkin. Eräs tuttu PS:ään rinnastettava puolue mm. käyttää määräistä artikkelia nimessään.

Viimeisen kappaleen ajatusvirheen nimimerkki E-PK ehtikin jo korjata.

--

the Finns = suomalaiset
The Finns = Perussuomalaiset

Vastaukset

MES

#375

2011-08-25 14:47:12

#373: Englantia ja ruotsia taitava - Re: Re: Re: Re:

Tässä ei ole kyse siitä voiko puolue laittaa englannin kielisen nimensä eteen määräisen artikkelin tai ei. Eikä tässä ole kyse siitä missä tilanteessa tuo artikkeli kirjoitetaan isolla tai pienellä alkukirjaimella (ja sitähän ei puheessa ei voi tietää).

Tässä on kyse siitä, että puolue omii itselleen termin "the finns" sen sijaan, että käyttäisi pikemminkin muotoa "the [adjektiivi] finns". Adjektiin käyttö antaa selvästi ymmärtää, että kyse on osajoukosta eikä koko ryhmästä.

Esimerkiksi aikaisemmin käytetty nimi "The True Finns" ärsytti, mutta sen kanssa nyt pystyi elämään vaikkei puoluetta kannatakaan. Ja kun persut ajallaan hajoavat halla-aholaisiin ja soinilaisiin, niin sitten varmaan saataisiin rinnalle puolue nimeltä "The Truer Finns" sekä myöhemmin protestipuolueet "The Truest Finns" sekä "Teh Most Awesome Finns Evar" (sic).

Mutta "The Finns"? Se nyt vaan ei käy sillä se viittaa *kaikkiin* suomalaisiin enkä hyväksy, että minut yhdistetään ilman eksplisiittistä hyväksyntääni mihinkään puolueeseen.

Jarmusch

#379 Re: Re: Re: Re: Re:

2011-08-25 15:46:42

#373: Englantia ja ruotsia taitava - Re: Re: Re: Re:

Berlusconin puolue taitaa olla sukua perussuomalaisille myös englannin taidon osalta. Britanniassa ja Yhdysvalloissa puolueet eivät käytä (isolla alkukirjaimella kirjoitettua) artikkelia nimen osana.

Suomen kielessä puolestaan suositus ja käytäntö on, että puolueen virallinen, yhdistysrekisteriin kirjattu nimi kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, mutta käyttönimi kirjoitetaan pienellä, puhutaan sitten kokoomuksesta, keskustasta tai perussuomalaisista, joten Perussuomalaiset ei viittaa puolueeseen eikä sen kannattajiin. Sitä vastoin, jos meillä olisi perhe, johon kuuluisivat vaikka Kari Perussuomalainen, Lippe Perussuomalainen ja Lilli Perussuomalainen (nimet keksittyjä), iso alkukirjain kuuluisi mainitussa sanassa asiaan.