IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Hannu Heinonen
Vieras

#168 Vapoa syyllistetään aiheetta

25.11.2010 11:03

"Turvetuotannon vesistökuormituksesta puhutaan paljon. Esimerkiksi 5.10.2010 Ylen Ajankohtainen kakkonen uutisoi, että turvetuotanto on ollut vaikuttamassa Alavudella sijaitsevan Mulkkujärven tilaan. Mulkkujärven suunnassa on turvetuotantosoita, mutta niistä yksikään ei laske kuivatusvesiään Mulkkujärveen. Kuormituksen on siis johduttava muista tekijöistä."

Tuo ylläoleva uutinen, jonka lainasin Suomen Kuvalehdestä kertoo hyvin kuinka Vaposta yritetään saada se kuuluisa "syntipukki". Mikään maankäyttömuoto Suomessa ei ole niin tarkoin määriteltyä ja tarkkailtua kuin on turvetuotanto. Maa- ja metsätaloudesta ne suurimmat päästöt tulevat, ja myös kesäasutuksesta järvien rannoilla. Missä on näiden tarkkailu?

Pohjanmaalla yritetään estää myös muutamien suokohteiden ottamista turvetuotantoon. Aivan mieletöntä, koska suota riittää jokaiselle, myös luonnonsuojeluun. Ottakaa nyt järki käteenne te luonnonsuojelijat ja kohdistakaa voimanne vastustamaan maa- ja metsätalouden päästöjä, ei turvetuotannon minimaalisia päästöjä. Pohjanmaan Jurvassa, tai nykyisessä Kurikassa yritetään Lintunevaa saada suojeluun, koska Vapo on ottamassa sen turvetuotantoon. Suo on ilman muuta otettava hyötykäyttöön. Vieressä on saastuttava Botniaring, sitä ei luonnonsuojelijat kuitenkaan halua lopettaa. Järjettömän suuri maa-alue on raiskattu, ja ilmaan pääsee valtavat päästöt pakokaasuista. Jos jotain pitäisi tehdä, niin tuollainen aivan turha ajelu radalla pitäisi ensin lopettaa. Se ei auta yhteiskuntaa mutta turvetuotanto auttaa. Miksi luonnonsuojelijat ei Botniaringin täysin turhanpaiväiseen ajoon puutu? Taitaa olla luonnonsuojelijoilla jyvät ja akanat sekaisin.

Vastaukset

Taisto Holla, Mieskonmäki

#169 Re: Vapoa syyllistetään aiheetta

2010-11-25 15:29:54

#168: Hannu Heinonen - Vapoa syyllistetään aiheetta 

Tuo kannanotto kuuluu siihen samaan sarjaan kuin se viimekesäinen Vapon tilaama vesitutkimus Siikavedeltä, jossa tarkoituksella yritettiin hakea syitä muiden muiden aiheuttamista päästöistä. Tutkittiin sinilevä esiintymiä ja mahdollisia leväesiintymien aiheuttajia, johon tutkimuksen tehnyt yritys oli erikoistunut, mutta jätettiin huomiotta humukset ja kiintoaineet, jota Vapo lykkää surutta Kälkänjokea pitkin Siikaveteen.

Turveteollisuus vertaa hyvin mielellään omia päästöjään maa- ja metsätalouden aiheuttamiin päästöihin kun ne ovat paljon pienemmät typen ja fosforin osalta, eihän turpeessa ole typpeä eikä fosforia. Mikähän olisi tulos jos tutkittaisiin humusta ja kiintoainetta Siikavedestä.

Rakensin pari vuotta sitten Siikaveden rannalla olevaan omakotitalooni oikein EU määräysten mukaisen imeytyskentän jonka kunnan terveystarkastaja kävi paikan päällä määrittelemässä, että minne se rakennetaan, kun hänen mielestään järveen ei saa päästää mitään. Mutta samaiseen järveen saa Vapo kuitenkin laskea jätevetensä.