IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Turvetuotannon päästöt ovat minimaaliset
Vieras

#174 Maataloudesta jopa kolmasosa maailman kasvihuonekaasupäästöistä

27.11.2010 10:47

Jaa etteikö maatalouden päästöt ole suuret? Ohessa Greenpeacen maatalousraportin yhteenveto:



"Greenpeacen maatalousraportti muistuttaa, että kolmasosa maapallon kasvihuonepäästöistä tulee maataloudesta

Jopa noin kolmasosa maailman kasvihuonekaasupäästöistä liittyy maatalouteen. Ylilannoituksen lopettaminen, maaperän köyhtymisen ehkäisy sekä lihan kulutuksen vähentäminen voisivat leikata maatalouden päästöt lähelle nollaa tai jopa muuttaa maatalouden hiilidioksidinieluksi, kerrotaan Greenpeacen julkistamassa raportissa maatalouden vaikutuksista ilmastonmuutokseen.
Jopa noin kolmasosa maailman kasvihuonekaasupäästöistä liittyy maatalouteen. Ylilannoituksen lopettaminen, maaperän köyhtymisen ehkäisy sekä lihan kulutuksen vähentäminen voisivat leikata maatalouden päästöt lähelle nollaa tai jopa muuttaa maatalouden hiilidioksidinieluksi, kerrotaan Greenpeacen julkistamassa raportissa maatalouden vaikutuksista ilmastonmuutokseen. Raportin on kirjoittanut Aberdeenin yliopiston professori Pete Smith, joka vastasi hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n viimeisimmän arviointiraportin maataloutta käsittelevästä osasta.

Maailman maatalous, mukaan lukien metsänhakkuut viljelymaaksi, tuottavat noin 17-32 prosenttia ihmiskunnan ilmastopäästöistä. Suomessa osuus on noin 14 prosenttia. Maatalouden osuus päästöistä on siis huomattavasti suurempi kuin erillisen sähköntuotannon, josta Suomessa on pääasiassa keskusteltu.

- Pääsyyt maatalouden korkeille päästöille ovat liiallinen lannoitteiden käyttö, viljelymaan köyhtyminen ja eroosio, tehokarjatalous ja metsien raivaus viljelymaaksi. Kaikkiin näihin on mahdollista vaikuttaa päättäväisellä politiikalla. Maataloudesta voidaan tehdä tärkeä osa ilmastonmuutoksen ratkaisua, sanoo Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta.

Professori Smith esittää ratkaisuksi lannoitteiden liiallisen käytön lopettamista, maaperän suojelemista köyhtymiseltä, riisintuotannon metaanipäästöjen hillintää ja lihan kysynnän pienentämistä erityisesti teollisuusmaissa.

- Viljelymaan ylilannoittaminen ja köyhdyttäminen on saatava loppumaan, Sen lisäksi että ylilannoittaminen Suomessa näkyy Itämeren ja sisävesiemme pilaantumisena, se kiihdyttää ilmaston lämpenemistä. Viljelymaa on myös tärkeä hiilivarasto, joka hupenee nopeasti nykyisillä viljelykäytännöillä Myllyvirta sanoo. Maanviljelijät tarvitsevat tukea nykyaikaiseen ja ekologiseen maatalouteen siirtymiseen. Hallitusten ja Euroopan unionin on lopetettava ympäristölle tuhoisan maanviljelyn suosiminen.

Ylilannoittamisen takia luontoon päätyy enemmän typpeä kuin kasvit käyttävät. Ylimääräinen typpi muuttuu typpidioksidiksi, joka on 300 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu. Toinen ilmastonmuutoksen aiheuttaja on karjatalous pääasiassa metaanipäästöjen takia. Naudanlihakilon tuotanto aiheuttaa 13 hiilidioksidikiloa vastaavat päästöt, mikä on yhtä paljon kuin sadan kilometrin henkilöautomatka.

Greenpeacen raportti Cool farming: Climate impacts of agriculture and mitigation potential on ensimmäinen yksityiskohtainen raportti maatalouden suorista ja epäsuorista vaikutuksista ilmastonmuutokseen."

Vastaukset

Se siitä minimaalisuudesta
Vieras

#175 Re: Maataloudesta jopa kolmasosa maailman kasvihuonekaasupäästöistä

2010-11-27 13:21:48

#174: Turvetuotannon päästöt ovat minimaaliset - Maataloudesta jopa kolmasosa maailman kasvihuonekaasupäästöistä 

 

Voi pyhä yksinkertaisuus! Se, että kuormitusta syntyy muistakin maankäyttömuodoista niin ilmaan kuin vesiinkin ja että niiden hillitsemiseksi tehdään työtä, ei tosiaankaan tarkoita, että syntyvää säästöä tulisi käyttää turvetuotannon maksimaaliseen lisäykseen. Tällä hetkellä Suomessa on käynnissä turvetuotannon laajenemisen toinen aalto ja ne virheet, joita 70-luvun päättömyyksissä tehtiin aiotaan kerrata tulevina vuosikymmeninä. Turvetuotannon arkistot makaavat järvien pohjassa. Sieltä ne kuormittavat järviä humukseen sitoutuneiden ravinteiden vääjäämättömästi vapautuessa vesistöihin. Näiden päälle tupataan uutta kuormitusta. Erityisesti matalat latvajärvet, joissa veden viipymä on pitkä, toimivat suoranaisina laskeutusaltaina. Humusta voi olla metrikaupalla ja vapaata vettä sen päällä vain vähän. Kyse ei todellakaan ole vain viihtyvyyshaitasta. Ei siinä happamassa, pimeässä ja rautapitoisessa mönjässä elä suurin osa järvien eliöistäkään. Vesien tasapaino järkkyy. Tilanteesta voi olla toki etua joillekin eliöryhmille, kuten leville. On selkeä ero niillä humusjärvillä, jotka ovat joko a) luontaisesti humusjärviä b) humusjärvityyppejä ja metsätalouden kuormaa saaneita tai c) näitä molempia ja lisäksi vielä turvetuotannon kuormittamia. Viimeksi mainitun ryhmän järvet ovat surkeassa tilassa. Jopa turvetuotanto itsekin on hiljaa todennut, että näiden järvien saattaminen hyvään tilaan on ylivoimaista. Osa näistä järvistä saa vielä maataloudenkin kuorman, mutta on lukemattomia turvetuotannon peruuttamattomasti pilaamia järviä, joissa maatalouden kuormitus on vähäistä. Sen sijaan loppuun kaluttujen ja köyhien turvemaiden jälkikäyttö vaatii lannoitusta, jotta mikään voisi jatkossa kasvaa. Ruokohelpipellot lannoitetaan, suopelloiksi jääneet maa-alueet saavat yleisesti jopa lietelannoitusta. Turvetuotanto pesee tässä vaiheessa kätensä ja kuormitus siirtyy maatalouden piikkiin! Turvetuotannon lupakäytäntöjen korjaamisessa ja todellisen kuormituksen paljastamisessa on paljon työtä! Mutta juna kulkee. Vastuuttomuuden ja väistelyn ja vääristellyn propagandan aika käy vähiin. Huoli vesistöistä on saanut jo kansalaisliikkeen aikaiseksi. Kasvihuonepäästöjen kohdalla kansainvälinen paine hoitaa asian.
Vieras
Vieras

#179 Joopa joo

2010-11-29 21:50:46

#174: Turvetuotannon päästöt ovat minimaaliset - Maataloudesta jopa kolmasosa maailman kasvihuonekaasupäästöistä 

 Kumpaakohan on tuotettu kauemmin,ruokaa vai turve-enerkiaa?Jos tuon Greenpeasen tutkimuksen mukaan toimittaisiin niin mikähän katastrofi sitten syntyisi.Ihmiset varmaan söisi puiden juuretkin ja hiilinielut häviäisi kun muutakaan syömistä ei riittäisi.On paljon suurempia saastuttajia kuin maatalous jos osaa pitää silmänsä auki muuallakin kuin oman pihapiirin alueella.Lopetetaan maatalouden syyttäminen tällä palstalla kun se ei tuota turvevesi päästöjä.