IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti


Vieras

#1326 Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

06.07.2012 20:37

#1325: Humus-Pekka - Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

Nyt höpöttelet vastoin parempaa tietoa. Turvetuottajat haluavat nimenomaan jo valmiiksi ojitettuja soita, koska niistä on jo vapaa vesivarasto kuivanut ja tuotantokuntoon saattaminen on helpompaa.Kannot eivät ole mikään ongelma nykyisillä menetelmillä, niistähän saa paremman hinnan kuin turpeesta!Valmiiksi ojitetuilta soilta saa kelvollista polttoturvetta heti pinnasta alkaen.Pellon ongelma on tosiaan ne lannoitteet ja mahdollinen kivennäismaan pellolle lisäys.Osa lannoitteistahan on jo valunut vesistöihin, mutta eihän se humus-pekkaa ym. kiinnosta.

Olen turveyhtiön edustaja, yksityisen sellaisen.

Vastaukset

sillälailla
Vieras

#1327 Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

2012-07-07 00:34:43

#1326: - Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

"Valmiiksi ojitetuilta soilta saa kelvollista polttoturvetta heti pinnasta alkaen."

Heh heh heh! Palaahan se kun tuikkaat tuleen. Mutta kyseleppä vapolaisilta palaako rämeikköjen pintavarpumoska ja -rahka ongelmitta heidän ultrauutukaisissa miiluissaan. Turvealan eksperttinä voit yrittää myydä sitä tavaraa esim. Keljonlahteen. Tyrkytä ihmeessä, kun markkinat ovat avoinna. Kerro sitten meillekin millaisen vastauksen sait.

Kun valmiiksi ojitetut suot ovat turveyhtiön edustajan todistamana halutuimpia turvekaivoksia, niin miksi ihmeessä haette yhä ympäristölupia niille ojittamattomille soille? Avien pöydät ovat aivan pullollaan lupahakemuksia juuri luonnontilaisille soille. Jokin tuossa "valistuksessasi" nyt haisee pahasti.

Humus-Pekka

#1333 Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

2012-07-08 13:41:59

#1326: - Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

"Turvetuottajat haluavat nimenomaan jo valmiiksi ojitettuja soita, koska niistä on jo vapaa vesivarasto kuivanut ja tuotantokuntoon saattaminen on helpompaa."

Käytännössä homma menee näin: Turvetuottajilla on sidokset mm. metsäkeskuksiin ja "yllättävän" usein metsäkeskusten "metsänparannushankkeina" aloitetaan ojittamattomien soiden kuivatus monilla sellaisilla aloilla, joista turveyhtiö on hankkinut palstoja turpeennostoa varten. Näin tapahtuu mm. Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Turpeennostoa ennakoivia aavistusojituksia voi metsätaloudellisina hankkeina tehdä/teettää ilman minkäänlaisia ympäristölupia. Metsäojitukset aloitetaan yhtiön hallitsemien ja yksityismaiden rajoilta, soiden laiteilta. Metsänomistajat, paikallisten mhy:den "suosituksesta", suostuvat usein näihin kuivatuksiin.

Vuosi-pari matsätaloudellisen ojienkaivuun jälkeen huomataankin jostain AVI:n sivustolta, että turveyhtiö on laittanut vireille ympäristölupahakemuksen turvetuotantoaan varten. Suollahan on jo valmiiksi ojia, joten kyseessä ei ole enää täysin luonnontilainen kohde, mikä helpottaa turveluvan saantia. Näillä varaslähdöillä (metsäojituksilla) on siis täysin selvä tarkoitus, vallata luonnonsoita turvekaivannalle, edeltävien vuosien "metsä"ojitusprojekteilla.

Ja kyllähän se hyvä "turveyhtiön edustaja" on sillä tavalla, että GTK:n suoselvityksistä voi tarkistaa miten hyvin kunkin suon turvevarat soveltuvat energiaturpeeksi. Varsin tyypillinen sanamuoto GTK:n selvityksissä on usein tällainen: "Kasvillisuuden alla oleva suon paksu pintarahkakerros ei sovellu viljely- tai energiaturpeeksi, mutta osalla suoalasta se kelpaa tyydyttävästi kuivike- tai imeytysturpeeksi. Energiaturpeeksi soveltuvia turpeen pohjakerrostumia voidaan osalla alasta käyttää polttoturpeena...." jne.

Vaikka väitätkin minun "höpöttelevän vastoin parempaa tietoa", niin turvetoiminnan käytäntö kuitenkin poikkeaa suuresti sinun lausumistasi. Mielipiteittesi vakuuttavuutta voisit parantaa esittämällä käytännön esimerkkejä omasta yhtiöstäsi.