IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ.


Vieras

#1326 Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

06.07.2012 20:37

#1325: Humus-Pekka - Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

Nyt höpöttelet vastoin parempaa tietoa. Turvetuottajat haluavat nimenomaan jo valmiiksi ojitettuja soita, koska niistä on jo vapaa vesivarasto kuivanut ja tuotantokuntoon saattaminen on helpompaa.Kannot eivät ole mikään ongelma nykyisillä menetelmillä, niistähän saa paremman hinnan kuin turpeesta!Valmiiksi ojitetuilta soilta saa kelvollista polttoturvetta heti pinnasta alkaen.Pellon ongelma on tosiaan ne lannoitteet ja mahdollinen kivennäismaan pellolle lisäys.Osa lannoitteistahan on jo valunut vesistöihin, mutta eihän se humus-pekkaa ym. kiinnosta.

Olen turveyhtiön edustaja, yksityisen sellaisen.

sillälailla
Vieras

#1327 Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

07.07.2012 00:34

#1326: - Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

"Valmiiksi ojitetuilta soilta saa kelvollista polttoturvetta heti pinnasta alkaen."

Heh heh heh! Palaahan se kun tuikkaat tuleen. Mutta kyseleppä vapolaisilta palaako rämeikköjen pintavarpumoska ja -rahka ongelmitta heidän ultrauutukaisissa miiluissaan. Turvealan eksperttinä voit yrittää myydä sitä tavaraa esim. Keljonlahteen. Tyrkytä ihmeessä, kun markkinat ovat avoinna. Kerro sitten meillekin millaisen vastauksen sait.

Kun valmiiksi ojitetut suot ovat turveyhtiön edustajan todistamana halutuimpia turvekaivoksia, niin miksi ihmeessä haette yhä ympäristölupia niille ojittamattomille soille? Avien pöydät ovat aivan pullollaan lupahakemuksia juuri luonnontilaisille soille. Jokin tuossa "valistuksessasi" nyt haisee pahasti.


Vieras

#1328 Vientiin vaan

07.07.2012 09:56

Kyselin jo tuolla aiemmin, miksei turpeesta tehdä vientituotetta jos se kerran on niin mainio tulonlähde. Sitä voi kuljettaa ihan yhtä vaivattomasti kuin muitakin vastaavia aineksia. Eikö näillä turpeen puolestapuhujilla ole todellakaan minkäänlaista selkärankaa ajatella omillaan, että homma haisee todella pahasti jos turve ei kelpaa maailman markkinoille? Ei se kelpaa vaikka nykysuuntauksen mukaisesti myytäisiin koko vapo ulkomaalaisille sijoittajille!

Vieras

#1329 Re: Vientiin vaan

07.07.2012 16:39

#1328: - Vientiin vaan

Viedä turvetta ja tuoda kivihiiltä, se vasta on holmöläisen hommaa. Siinä kaupassa ei voita muu kuin ulkomaalainen välittäjä. Mieluimmin ei tuotaisi kivihiiltä ja korvattaisiin se puulla ja turpeella.Turvesoiden vesienkäsittely tietenkin parhaan tekniikan mukaiseksi, mikä onkin jo nykypäivää uusilla soilla.


Vieras

#1330 Re: Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

07.07.2012 17:22

#1327: sillälailla - Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

Edustamani turveyhtiö ei ole ikinä hakenut lupaa luonnontilaiselle suolle. Suomessa on paljon muitakin turveyhtiöitä, ei ainoastaan isoV. Älkää yleistäkö ongelmia koko alaa koskeviksi.

Ainakin tähän asti on ensimmäisen tuotantovuoden turve kelvannut mainiosti asiakkaalle, tämä ala on taitolaji ei suinkaan mitään tähtitiedettä.

Harmittaa vain kun kaikkia syyllistetään vaikka ei ole mitään aihetta. Tällä alalla on myöskin toimijoita jotka noudattavat tarkasti lupaehtoja ja säädöksiä.


Vieras

#1331 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

07.07.2012 21:14

#1330: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

"Suomessa on paljon muitakin turveyhtiöitä, ei ainoastaan isoV. Älkää yleistäkö ongelmia koko alaa koskeviksi."

Se ISO V näyttää suunnan ja edustaa ylivoimaista valtaosaa turpeenkaivajista. Sanoutukaa irti Vapon törkyilyistä noudattamalla tiukasti lupaehtoja ja ympäristömoraalia. Valitettavasti pienempien toimijoiden kohdalla ainakin Länsi-Suomessa firmat ovat ajoittain jopa Vapoa pahempia lupaehtojen rikkojia ja luonnon tuhoajia. Näyttää siltä, että alle 10 ha:n kaivajat (ilman ympäristölupia) ovat usein pahimmasta päästä. Viime syksy sateineen kertoi korutonta kieltä turvetoimijoiden etiikasta.


Vieras

#1332 Vitsi-vitsi-vapo

08.07.2012 11:35

Viedään ja tuodaan sitä monia muitakin tuotteita, kuten esim. puuta.

Se vesien käsittelyn paras tekniikka on edelleenkin pelkkä vitsi. Pintavalutuskentän vaatimus on 4% kentän pinta-alasta ja lähes kaikissa kohteissa se perustetaan ojitetulle alueelle (ojittamattomalle alueellehan ei turvekenttiä perusteta!! :D). Voisi kuvitella, että  kentän kokoinen kosteikko voisi toimiakin jo jollain tavalla, mutta ahneus vie voiton tässäkin, kun ei raskita tärvellä hyvää suota 'puhdistamon' käyttöön!!! Edelleenkin kenttiä perustetaan ojittamattomille soille ja uusille alueille.

Turpeen käyttö ei joka tapauksessa ole ikuista, niin miksi tuhota sillä kaikki vesistöt ja suot! Kyse on muutaman kymmenen vuoden huumasta. Käytetään nykyiset avatut kentät ja niihin kiinteästi liittyvät soveliaat alueet loppuun ja sitten stop.

Ympäristölupien hakuprosessi on samalla tavalla yhtä huuhaata. Mm isoV on sitoutunut Epagma-menettelytapaprosessiin, jossa hakuprosessi määritellään läpinäkyväksi ja tehtäväksi yhteistyössä paikallisten ym. tahojen kanssa. Käytäntö kylläkin on, että lehdestä saa lukea, että haeteaan ympäristölupaa sen nimiselle suolle siihen kuntaan. Itse joutuu selvittelemään, mihin se oikein on tulossa ja loppu keskusteluista käydään avin ja Vaasan (+kho) kautta kirjallisesti. Naurettavaa touhua, että valtio hakee itseltään lupaa, vastaa valituksiin ja muistutuksiin, myöntää luvat, valvoo niitä ja maksaa itselleen vielä tukea.

Humus-Pekka

#1333 Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

08.07.2012 13:41

#1326: - Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

"Turvetuottajat haluavat nimenomaan jo valmiiksi ojitettuja soita, koska niistä on jo vapaa vesivarasto kuivanut ja tuotantokuntoon saattaminen on helpompaa."

Käytännössä homma menee näin: Turvetuottajilla on sidokset mm. metsäkeskuksiin ja "yllättävän" usein metsäkeskusten "metsänparannushankkeina" aloitetaan ojittamattomien soiden kuivatus monilla sellaisilla aloilla, joista turveyhtiö on hankkinut palstoja turpeennostoa varten. Näin tapahtuu mm. Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Turpeennostoa ennakoivia aavistusojituksia voi metsätaloudellisina hankkeina tehdä/teettää ilman minkäänlaisia ympäristölupia. Metsäojitukset aloitetaan yhtiön hallitsemien ja yksityismaiden rajoilta, soiden laiteilta. Metsänomistajat, paikallisten mhy:den "suosituksesta", suostuvat usein näihin kuivatuksiin.

Vuosi-pari matsätaloudellisen ojienkaivuun jälkeen huomataankin jostain AVI:n sivustolta, että turveyhtiö on laittanut vireille ympäristölupahakemuksen turvetuotantoaan varten. Suollahan on jo valmiiksi ojia, joten kyseessä ei ole enää täysin luonnontilainen kohde, mikä helpottaa turveluvan saantia. Näillä varaslähdöillä (metsäojituksilla) on siis täysin selvä tarkoitus, vallata luonnonsoita turvekaivannalle, edeltävien vuosien "metsä"ojitusprojekteilla.

Ja kyllähän se hyvä "turveyhtiön edustaja" on sillä tavalla, että GTK:n suoselvityksistä voi tarkistaa miten hyvin kunkin suon turvevarat soveltuvat energiaturpeeksi. Varsin tyypillinen sanamuoto GTK:n selvityksissä on usein tällainen: "Kasvillisuuden alla oleva suon paksu pintarahkakerros ei sovellu viljely- tai energiaturpeeksi, mutta osalla suoalasta se kelpaa tyydyttävästi kuivike- tai imeytysturpeeksi. Energiaturpeeksi soveltuvia turpeen pohjakerrostumia voidaan osalla alasta käyttää polttoturpeena...." jne.

Vaikka väitätkin minun "höpöttelevän vastoin parempaa tietoa", niin turvetoiminnan käytäntö kuitenkin poikkeaa suuresti sinun lausumistasi. Mielipiteittesi vakuuttavuutta voisit parantaa esittämällä käytännön esimerkkejä omasta yhtiöstäsi.      


Vieras

#1334 Re: Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

08.07.2012 22:05

#1333: Humus-Pekka - Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

Kovia väitteitä esität metsäkeskuksia koskien. Asian todistamisvelvoite kuuluu sinulle. Saattaa olla että joku taho vaatii sinua "tilille" väitteistäsi.

GTK:n turveselvitykset ovat aika suuntaa-antavia ainakin meillä päin. Me teemme AINA oman tutkimuksen varmistaaksemme hankkeemme.

Tähän asti turvetuotantoon ottamistamme soista on aina hakattu puuta yli 100 m3 hehtaarilta, ei sellainen suo ole enää luonnontilainen, varsinkin jos ojitus on tehty 50-luvulla.

Väitän yhä että höpöttelet omiasi tai ainakin kuvittelet että kaikki toimivat samalla tavoin kuin "teillä" päin, mutta sinulla se taitaakin olla uskontoon verrattavaa kiihkoa toisten elinkeinoa vastaan, tai kateutta?

Humus-Pekka

#1335 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

09.07.2012 00:30

#1334: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

"Saattaa olla että joku taho vaatii sinua "tilille" väitteistäsi." Tilille vaan, olen valmis vastaamaan. Saattaa olla, että joku kokisi kirjoittamasi lauseen peitetyksi uhkailuksi? Piilouhkaukset ovat kuitenkin valitettavan usein ns. johtamiskulttuuria.  : )

Mitä tulee minulle antamaasi leimaan "kiihkosta toisten elinkeinoa vastaan, tai kateudesta", niin mieti mitä sanot. Tunnen olosuhteiden vuoksi useammankin turvekoneurakoitsijan ja kunnioitan kovasti heidän(!) raskasta ja paineenalaista työtään vaikeissa olosuhteissa. He myös tietävät sen. En sen sijaan todellakaan arvosta niitä yhtiöitä, joiden työmailla rikotaan ympäristölupaehtoja, mutta niitäkin on.

Sinua ja yhtiötäsi en tunne, enkä osaa ajatella mitään muuta toimintatavoistasi kuin mitä itse niistä viestität. Varmaankin teet työsi kunniallisesti, pykälien mukaan? Tämä keskustelumme on kuitenkin lukijoita turhauttavaa; pyydän anteeksi heiltä.

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

09.07.2012 06:06



Vieras

#1337

09.07.2012 07:51

Turvetuottajat tuottavat sitä mitä asiakas haluaa.
Tähän mennessä kaikki on kelvannut polttoon riippumatta siitä onko turve pintarahkaa, puista tai vaalean punaista. Kunhan toimituskosteus ja tuhkaprosentti ei ylity.

Menkää sinne asiakkaan portille huutamaan turpeen vääryyttä älkääkä turvetuottajia syyllistäkö. Me olemme vain nöyriä teollisuuden ja kaukolämpöyhtiöiden palvelijoita. Pysäyttäkää turveauto kireimmillä pakkasilla kaukolämpöyhtiön portille ja vaatikaa turpeenkäytön lopettamista.
Miksi ette näin tee? Varmasti tehokkain keino vaikuttaa turvetuotantoon on toimitusten torppaaminen, ei lupaprosessissa valittaminen ja luontoselvitysten vaatiminen. Ne vain hidastavat. Raha kun lakkaa juoksemasta tilille joutuu isoV:kin mieron tielle.
SIIS: IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ !

#1338 Re:

09.07.2012 10:57

#1337: -

Ei ne turpeen ostajat tai kuljettajat työnnä tuotanto mössöjä sekä ravinteita järviin ja vesistöihin. Kyllä sen tekevät seurauksista piittamattomat tuottajat. IsoV etunenässä. Ja vieläpä törkeästi "häiriö" nimikkeen alla, mutta oikeasti erittäin tahallisesti.

Olet juurikin oikeassa, rahan ahneus sanelee. Paikalliset laitetaan vaikka väkisin maksumiehiksi! Niin rahallisesti kuin elämän laadullisestikin.

Ja ei, en ole katellinen. Lukekaa tämä lyhyt viesti pariin kertaan ja ajatelkaa ihan loppuun asti, mistä tässä kaikessa onkaan kysymys.

pieni p

#1339 Turve-energia on helpon tiensä umpikujassa

09.07.2012 11:44

Yksi asia on valjennut, kun lukee turveväen kommentteja. Nimittäin se, että valtio-omisteisen Vapo Oy:n ansioistaan saama negatiivinen julkikuva on polttanut monen turveuskovaisenkin käämit. Pienemmät toimijat käyvät jo kuumana kuin hellankoukku. Paljastuneet (ja yhäkin paljastuvat) väärinkäytökset ja lupaehtojen ym:n velvoitteiden tietoiset rikkomiset käyvät hitaasti mutta varmasti koko turvesektoria vastaan. Esivallan erityissuojeluksessa paistatellut turveteollisuuskin rojahtaa valtaistuimeltaan. Mikä nousee ylös, tulee myös alas, kuin osakekurssit.

"Iso V" on turveihmisten itsensä lanseeraama kirosana joka leviää sisäpiirin ansiosta.

Vieras

#1340 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

09.07.2012 12:24

#1334: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

Turveteollisuusliitto r.y:n jäsen Geologian tutkimuskeskus (GTK) on tähän asti ollut tekemine selvityksineen turvetuottajien messias. Eivätkö GTK:n turvevaraselvitykset siis olekaan luotettavia niinkuin annat ymmärtää? Jos niin on, niin GTK:ta ei voi pitää luotettavana tutkijana muiltakaan osin. Turvelupahakemukset siis perustuvat Suomessa harhaisiin ja ylimalkaisiin tutkimuksiin? Eihän sellaisiin selvityksiin pohjautuvia turvelupia koskaan pidä myöntää. Lupaviranomaiset antavat ympäristöluvat näin muodoin väärin perustein. Ei ole oikein!

Jos suo-ojat on kaivettu 1950-luvulla, kuten edellä kirjoitit, niin ilman uusintaruoppauksia ovat 60 vuotta vanhat ojat täysin umpeutuneita ja suo on niiltä osiltaan jo palautunut lähelle luonnontilaa. 50-luvulla ojitetut suot ovat kutakuinkin luonnontilassa, vastoin väittämääsi.

Tuhon jo nähnyt

#1341 Vaasan hallinto-oikeuskin heräilemässä?

09.07.2012 16:09

http://yle.fi/uutiset/hallinto-oikeus_kumosi_vapon_ymparistoluvan/6210671

Pienin askelin, mutta edes hieman valon kajastusta tunnelin päässä näkyisi!

Vielä kun noille perusteettomilla vanhoille luvillekin saataisiin uudet ratkaisut...
Rex

#1342 Re: Vaasan hallinto-oikeuskin heräilemässä?

09.07.2012 16:54

#1341: Tuhon jo nähnyt - Vaasan hallinto-oikeuskin heräilemässä?

Hyvähyvä!!! meillekkin tuollainen päätös - kiitos


Vieras

#1343 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

09.07.2012 17:08

#1340: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

Oletpa yksinkertainen tapaus. 50-luvulla ojitetut suot ovat meilläpäin kunnostettu jo kahteen kertaan ja ovat jo turvekankaita, se siitä luonnontilaisuudesta. Kuten aikaisemmin kirjoitin, emme hae turvetuotantolupia luonnontilaisille soille.

GTK:n toimintaan en ota kantaa, koska eri puolella maata kytännöt vaihtelevat.Ihmettelen suuresti jos turvetuottaja ei itse tutki suotansa? Lupavirastohan ei anna lupaa minkään GTK:n tutkimuksen perusteella, vaan vaaditaan paaljon muita tutkimuksia ja selvityksiä.

Taisto Holla, Mieskonmäki

#1344 Mielipiteen vääristelyä.

09.07.2012 19:52

Koskahan se menee lopullisesti jakeluun, että ei voi millään muotoa verrata toisiinsa tätä nykymuotoista turvetuotannon aiheuttamaa vesien kuraantumista ja 40-50 vuotta sitten ojitettuja soita. Onko se tosiaan niin vaikeata myöntää turpeentuottajan, että turvesoiden vesiensuojelu on sanonko mistä.
Todella helppoa ja näyttää hyvältä verrata esim. maatalouden päästöihin, turvetuotannon aiheuttamia vastaavia päästöjä, mistähän turpeeseen fosfori tulis.
Olis varmaan parasta myöntää, että kyllä sieltä turvetuotantoalueelta humusta ja kiintoainesta vesistöön pääsee, sekin on varsin omin silmin tullut todistettua, mutta noista saastuttavista elementeistähän ei kukaan puhu mitään, varsinkaan turpeentuottaja.

Ja se nimimerkki ”vieras” joka väittää olevansa turvetuottaja, olis varmaan viisasta esiintyä omalla nimellä, kuten VAPOkin tuolla aiemmin on tehnyt ja osaa kuluttajakin varoa, jos nyt ikimaailmassa turvetta enää kukaan missään käyttää.

Minäkin olen kokonaan lopettanut kasvuturpeen oston, kun sitä löytyy aivan omasta rannasta ja vielä ilmatteeks VAPOn toimittamana.



Vieras

#1345 Uusi mielipide

09.07.2012 21:08

Muutetaan kaikki vanhat loppumassa olevat ja heikon vesienkäsittelyn piirissä olevat suot vaikka energiapajua kasvaviksi pelloiksi, kalkitus ja pajun viljely. Ainakin peltojen reunoilla se tuntuu kasvavan hyvin ja varsinkin ojien varrella missä vedessä liikkuu ravinteita, eikös se voisi toimia myös soilla missä kivennäismaa on kohtuu lähellä. Luulisi ainakin päästöjen vähenevän näin maallikon mielestä.
entinen ojankaivaja, nyt jo reservissä

#1346 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

09.07.2012 21:48

#1343: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

"Oletpa yksinkertainen tapaus....", kirjoitti turveyhtiön(!) edustaja, siis sellaisen puulaakin edusmies joka yrittää perustella turpeenkaivuun oikeutusta meille tavallisille ihmisille. En ymmärrä moista.

Ei minun mielestäni pitäisi nimettömänä nimitellä ketään kommentoijaa yksinkertaiseksi. Minusta tuo on loukkaavaa, vaikka miten mieltä pännisi vastakkaiset mielipiteet. Eiköhän nyt oteta ja siistitä suita. Me kaikki. Jostain syystä turveporukalla tuntuu nyt keittävän ja sanavalinnat ovat sen mukaisia, mutta luontoa puolustavilla kielenkäyttö on pysynyt fiksumpana. Olisiko näillä neljättä kesää jatkuvilla vesisateilla jotain osuutta harmitukseen? Turvetta ei nyt(kään) nosteta.


Vieras

#1347 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

09.07.2012 22:29

#1346: entinen ojankaivaja, nyt jo reservissä - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

Jos toinen kirjoittelee myös nimettömänä, eikö minunkin pidä silloin vastata nimettömänä HÄH

Sovitaan sitten että tälle sivustolle saa kirjoitella vain omalla nimellä, sopii minulle. Sivuston ylläpitäjä päättäköön ja määritelköön säännöt, niin keskustelun taso nousee asialliselle tasolle.

Harmituksesta sen verran että tänäänkin nostetaan täysillä turvetta aumaan että lämpöä ja sähköä riittää myös ensi talvena!

Lautakangas

#1348 Esimerkkejä turvetuottajien BAT-teknologiasta

10.07.2012 22:10

Tuoreita kuvia Parkanon Sompanevan ja Veteläsuon turvekentiltä rankkasateen jälkeen.

http://www.ysy.fi/

Näyttävätkö pintavalutuskentät toimivan?


Vieras

#1349

11.07.2012 00:14

Onko asiasta suoritettu virallinen tutkimus (lähde mainitsematta), ettei kyseesä ole kuitenkin metsäojan suu tai joku maanviljelijä on tyhjentänyt lietevaununsa suon laidalle?

Vieras

#1350

11.07.2012 00:25

Pauli Pajunen RYHMÄKANNE

Paljonko olisitte valmiit maksamaan, jos nostettaisiin ryhmäkanne Vapoa vastaan, ja hankittaisiin juristit hoitamaan asiaa?
Itse voisin maksaa pientä eläkettä saavana tonnin, enkä edes omista Vapon tuhrimaa rantaa,
maatalouden kylläkin, mutta sehän on tällä sivulla sivujuonne.
Minun laisiani halukkaita maksajia tarvittaisiin muutama sata, niin saataisiin asioita kuntoon, ehkäpä lopetettua koko sotkeminen.
Voitettuna Vapolla olisi, niin paljon maksettavaa, ettei se ainakaan lisäisi vesien sotkemisintoa.

Monien kiinteistöjen arvo on laskenut rajusti turpeennoston seurauksena.
Eri toten te ja kaikki muutkin laittakaapa mietintämyssy päähän ja kirjoitelkaa tänne, niin katsotaan, saataisko mitään aikaan.

Eihän tämä muuten näytä loppuvan lainkaanm, nyt suunitellaan puhdistamojen asennuksia, joiden myötä tullaan toiseen ongelmaan, vesien rautapitoisuudet nousee ja pienelöiöstöt kuolee kiteytyneessä pohjassa.

Elokuussa on tulossa hallituksen päätetettäväksi suoperiaatepäätös, jossa turvetuotantoa ollaan
viemäässä päätöksen mukaan kestävämpään suuntaan, alle 10 ha soille, ei annettaisi lupia lainkaan.
Niinistön lausunto Mikkelissä 09.07.2012Juttu Länsi-Savossa 10.7.

Siikalahden näkösyvyys oli 08.07.2012 1 metri, maatalouden tuhriman Rauhajärven Pohjoispään näkösyvyys vaihtelee 0,6-1 metriin, selällä 1,9-2,1 metriä.
Puulan Vuojaselkä 8.7.12 oli 2-2,2 metriä Ukonsalmi 2,5 metriä.