Röjsjö - suoalueen puolesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Röjsjö - suoalueen puolesta.

Martti Peltola
Vieras

#1 Vesistökuormitusta ja ilmastopäästöjä vastaan!

20.10.2010 11:31

Vaikka kyseessä näyttää (esim. Kansalaisen karttapaikasta katsoen) olevan ojituksin jo pilattu suo, allekirjoitin silti. Turpeenkaivuun haitat tulevat tässäkin tapauksessa olemaan huomattavan isot.
Alapuolisten vesistöjen biologinen tila tulee kärsimään kuivatusvesien aiheuttamasta suuresta kiintoainekuormituksesta; ainoankaan jo käytössä olevan turvekentän vesiensuojelujärjestelmät eivät toimi vähänkään runsaammilla sateilla. Tämä on todettu ympäri maan. Lieteveden ylivuodot nykyaikaisimpienkin pintavalutus- / suodatuskenttien läpi ovat realiteetti jota turveyhtiötkään eivät pysty muuksi osoittamaan.

Suurista kiintoainepäästöistä on saatavissa myös numerotietoja, esim. tämän yle-uutisen välityksellä:
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/09/turpeennoston_kiintoainepaastot_suuria_1999585.html

Laskekaapa miten paljon kaavaillun turvekentän turve-kiintoainepäästöt vesiin tulevat olemaan. Kiintoainepäästö turvekentän vesienkäsittelyjärjestelmien jälkeen(!) on n.100 grammaa vedettömäksi puristettua turvetta hehtaarilta, vuoden jokaisena 365 päivänä. Tuo ka.-luku ylittyy moninkertaisesti sadejaksoina, joten 100 g/ha on ehdottomasti aliarvio.
Suolla olevasta turpeesta n. 90 prosenttia on vettä, joten kiintoaineen tilavuus kymmenkertaistuu sen imettyä vettä ja silloin se on vasta kiinteää turvetta. Kun turve liukenee juoksevaksi turvelietteeksi, sen tilavuus (ja saastuttavuus) laajentuu valtavaksi. Se on sitä liejua jota saatte tulevaisuudessa vesistöissä harmitella, jos Röjsjö-suoalue muutetaan pölyäväksi turveautiomaaksi.
Martti Peltola
Vieras

#2 Röjsjö-suoalueen odotettavissa oleva kiintoainekuormitus

20.10.2010 14:21

Jos Röjsjö-turvekenttä kaivettaisiin kaavaillun 213 hehtaarin alalle, päästäisi se minimissään yli 20 kg turve-kiintoainetta joka päivä vesienkäsittelyjärjestelmien ohi alapuolisiin vesistöihin. Ilmastomuutokseen liittyvien sadepäivien ja päiväkohtaisten sademäärien lisääntymisen myötä päivittäiset kiintoainepäästöt kuitenkin kasvanevat tuosta laskelmasta pahimmillaan moninkertaisiksi.
Röjsjö-turvekentän vuotuiset kiintoainepäästöt vesistöön olisivat keskiarvotaulukon mukaan n. 7,8 tonnia, ja koko 20 vuotisen kaivuujakson aikana runsaat 155 tonnia (kuivaa) kiintoainetta.

Ilmastomuutokseen liittyy myös talvien (roudattoman ajan) lyheneminen sekä maaperää suojaavan lumipeitteen ohentuminen (tai satunnaisuus) mikä merkitsee vesi- ja tuulieroosion vaikutuksen huomattavaa vuotuista kasvua kasvipeitteettömällä turvekentällä. Vesiensuojelurakenteet eivät tällöin toimi ja vesivirrat sekä tuuli irrottavat ennakoitua enemmän turvekiintoainetta valumavesiin.

Pelkästään vesistöpäästöihin hukkaantuisi vähimmilläänkin siis yli 1500 tonnia kuivattamatonta suoturvetta. Esim. Koskenkylänjoen vuollejokisimpukoille sekä alapuolisten vesien muun pohjaeliöstön pääosalle turvelietekerros merkinnee tuhoa. Kalaston kutupaikkojen liettyminen sekä vesistöjen biologisen hapenkulutuksen selkeä kasvu tulevat olemaan kohtalokasta vesitöjen kalantuotantokyvylle. Pernajanlahden Natura-alueen meriekosysteemi tullee kärsimään yksipuolistumisesta, jos turvetuotantoalue avataan. Natura-suojelualueen idea ei lie tarkoittanut tällaista?

Turvekentän kuivatusojia joudutaan, kaivuun edetessä syvempiin kerroksiin, syventämään ja ruoppaamaan lukuisia kertoja mikä kasvattaa kiintoainekuormituksen "piikkejä", jolloin lietettä suorastaan tulvii vesiensuojelurakenteiden ohi jopa päivien ajan. Nämä ylitykset eivät ilmene turvelupaehdoissa, eikä niitä osata täysin ennakoida keskimääräistä vesistökuormitusta laskettaessakaan. Ne ovat siis "extraa" päästöihin ja ne on helppo todentaa kentän alapuolisten vesistöjen vedenlaadussa.

Metsäojitusten kiintoainepäästöihin verrattuna turvetuotantoalueiden ojittamisen hehtaarikohtainen vesistökuormitus on moninkertainen, edellä mainittuihin seikkoihin perustuen. Metsäojituksissa eroosiovaikutuksetkin jäävät huomattavasti turvetuotantoa pienemmiksi.

Antti Laukkanen
Vieras

#3 Re: Röjsjö-suoalueen odotettavissa oleva kiintoainekuormitus

20.10.2010 19:06

#2: Martti Peltola - Röjsjö-suoalueen odotettavissa oleva kiintoainekuormitus 

Kiitos asiantuntevasta tekstistäsi. Nämä ovat juuri niitä asioita, joita toivoisin asiasta päättävienkin käsittelevän ammattitaidolla ja vakavasti.

Löytyykö mistään tietoa kuinka tällaisia turvesuo -hankkeita on pystytty pysäyttämään jo suunnitteluvaiheessa? Eli kuinka tulisi toimia ja mihin tahoihin olla yhteydessä, jotta hankkeen suunnittelukin voitaisiin pysäyttää? YVA - katselmuksen kommentointi on tietysti jo ihan perusasia, mutta huoleni on se, että tästä huolimatta hanke etenee. Mitä muuta asian eteen voisi tehdä?

 

 

 

Martti Peltola
Vieras

#4 Re: Re: Röjsjö-suoalueen odotettavissa oleva kiintoainekuormitus

20.10.2010 20:49

#3: Antti Laukkanen - Re: Röjsjö-suoalueen odotettavissa oleva kiintoainekuormitus

Antti Laukkanen,

voisit aluksi kysellä mainitsemiasi asioita Suomen luonnonsuojeluliitosta, esim. tuolta:

Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri: toiminnanjohtaja Ursula Immonen, p. 044 2580 598 ja luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola, p. (09) 228 08 266, Kotkankatu 9, 00510 Helsinki

SLL:n sivuilta saat myös tietoja.

http://www.sll.fi/luontojaymparisto/suot

Muuten voi todeta, että turveyhtiöt ostavat jatkuvasti soita kaikessa hiljaisuudessa; mitään ei ostohankkeista kerrota ennakolta julki. Yhtiöillä on omat verkostonsa ja yhteydet myös paikallistason päättäjiin. Usein esim. metsäkeskusten palkkalistoilla työskenteleviä henkilöitä toimii myös turveteollisuuden bulvaaneina hankkimassa soita yhtiöille.

Kukaan tuskin turveteollisuuden ulkopuolisista tietää tarkasti paljonko Vapolla ja muilla energiatoimijoilla on jo ostettuna suoalueita luvitusta odottamassa. Puhtaasti arvaten tällaista suoalaa yhtiöillä on jo valmiina lupahakuun kymmeniä tuhansia hehtaareja.

Paikallispoliitikoista yllättävän moni istuu energiayhtiöiden johtoelimissä ja esim. kuntatason päätöksenteosta ja kabinettitason yhteyksistä ulkopuolisen on hankala ennakolta saada mitään tietoja, jollei itse satu olemaan "verkoston luotettu". Yhteyksien otto ja asioiden kyseleminen paikallisilta päättäjiltä on silti ympäristönäkökulmasta suotavaa, jos kohta ilmeisen kiusallista heille.

Energiayhtiöillä on energiatuotannon suunnittelussa ja päätöksissä kohtuuttoman iso valta ja asioitaan hoitamassa huomattava juristiarsenaali. Sieltä suunnatulla paineella mm. ympäristölupaviranomaisia kohtaan yritetään lupapäätöksiä nopeuttaa ilman kunnollisia ympäristövaikutusten arviointeja (YVA).

YVA on tehtävä yli 150 ha:n turvelupahakemuksiin, mutta yhtiöt kiertävät YVA-lakia hakemalla lupia omistamilleen alueille usein nimenomaan alle 150 hehtaarin paloina (tuntuu olevan nyt vallitsevana tapana). Isokin suo voidaan siis periaatteessa ottaa muutaman vuoden sisään turvekentäksi ilman ympäristövaikutusten arviointia, pienempinä paloina. Odotettavissa on, että näin saattaa käydä Loviisassakin. Lupaviranomainen voi kuitenkin (siis periaatteessa) vaatia YVA:n näihin "palaluvituksiinkin", jos alueeseen tiedetään liittyvän erityisiä luonnonsuojelullisia arvoja. Ympäristöluvat valitettavasti tunnutaan kuitenkin myönnettävän varsin helposti.

 

Martti Peltola
Vieras

#5 Allekirjoita myös Lintuneva-adressi !

20.10.2010 23:04

Etelä-Pohjanmaalla komea, allikkoinen Kurikan Jurvan Lintuneva on parhaillaan Vapo Oy:n turveluvanhakuprosessissa. Vapo on hakenut turvelupaa 137 ha:n alalle, pohjavesialueella sijaitsevalle suolle. Lintunevan vesi on poikkeuksellisen kirkasta ja turpeenkaivuu uhkaa myös seudun pohjavesiä sekä kentän alapuolisia vesistöjä, mm. paikallisesti tärkeänä virkistys-/kalastuskohteena tunnettua Säläisjärveä sekä Närpiönjoen latvavesistöä, Kivi- ja Levälammin allasta mahtavan Levanevan luonnonsuojelualueen kupeessa.
Adressin välityksellä voit tutustua myös Lintunevan upeaan ilmeeseen kuvalinkin kautta.

Allekirjoita Lintunevaa puolustava vetoomus!

http://www.adressit.com/lintuneva
Antti Laukkanen
Vieras

#6 Lisätietoa Röjsjöstä (Röisuo)

22.10.2010 21:55

Lisätietoa Röisuosta (ruotsinkielinen nimi on siis Röjsjö) löytyy osoitteesta http://rojsjo.wordpress.com.


Mut
Vieras

#7 Röjsjö on suomeksi Röisuo!

24.10.2010 03:24

On syytä käyttää tuota suomenkielistä nimeä jo senkin takia, että se kuvaa paremmin tämän alueen nykyistä luonnetta eli se on soistunut kosteikkoalue.
ahvonen@icon.fi
Vieras

#8 Lisättäköön konkretiaa.

24.10.2010 09:50

Suosittelen sukellusvälineiden, mittakepin ja kameran käyttöä turvesuon alapuolisilla vesillä. Maavedellä on ilmoitettu kohta jossa 6 metrin syvänne on madaltunut 4:ään metriin. Annan halukaalle yhteystiedon jolla
asian voi vahvistaa tai kumota.
On selvää että vesistössä leijuvan ylimääräisen turpeen lisäksi pohjala on melkoiset kuutioäärät vesistöä madaltamassa.
Martti Peltola
Vieras

#9 GTK:n "puolueettomuus" turve-energiakysymyksissä

24.10.2010 13:13

Geologian tutkimuskeskusta (GTK) on yleisessä mielipiteessä pidetty "puolueettomana toimijana". Turvetuotannon ja turve-energian käytön puolustajat viittaavat usein GTK:n raportteihin, "ulkopuolisen tutkijatahon neutraalina lausunnonantajana".
Täytyy kuitenkin muistaa, että GTK:nkin toiminnan jatkuvuuden turvaa ainoastaan se, että sen tekemiä selvityksiä käytetään kaivannaisten käytön lisäämiseen. Vain siten GTK:kin turvaa oman jatkuvuutensa ja työllistymisensä. GTK on puolensa valinnut.

Ohessa linkki GTK:n antamaan ohjeistukseen energia-alan toimijoille. Kannattaa kiinnittää huomio mm. sivun 25 kohtaan "Ohjeita maanomistajan lähestymiseen". Se kuvaa osaltaan GTK:n "puolueettomuutta". GTK ei koskaan anna ohjeita soiden säilyttämiseen tähtääville toimijoille.

http://www.motiva.fi/files/2006/Pk_turve_maanhankintaopas.pdf
Martti Peltola
Vieras

#10 Re: GTK:n "puolueettomuus" turve-energiakysymyksissä

24.10.2010 14:24

#9: Martti Peltola - GTK:n "puolueettomuus" turve-energiakysymyksissä

Tarkennan sen verran, että em. selvitys on tilaustyö energia-alan toimijoille, siis ostettu "tutkimus" tilaajan tavoitteiden mukaan. Näitä "tutkimuksia" kuitenkin on ahkerasti käytetty turveteollisuuden ns. "tiedotteissa". Ne ovat perustana myös mm. Vapo Oy:n mainoskampanjassa jota se tämänkin adressin yhteydessä pyörittää.

Luonnonsuojeluväeltä puuttuvat isot rahat tilaustutkimusten teettämiseen; siksi sellaisia selvityksiä ei GTK:n taholta ole tehty.

tapani sutela
Vieras

#11 hävetkää Vapo ja nykyinen ympäristö ministeriö.

25.10.2010 14:39

Vapo harjoitaa mielivaltaista luonnon tuhomista, kaivamalla soita. Samalla ne tuhovat sadoiksi vuosiksi ekosystemin.
Nyt on korkea aika puhaltaa peli poikki
ennenkuin korvamattomat vahinkot pääsee syntymään. Missä on vihreät/ympäristö järjestöt? Onko tämä kestävää kehitystä?
Usko Suomalaiseen demokratiaan alkaa väkisinki hipumaan. Onko tällä sukupolvella oikeus tehdä mitä vaan vetomalla työhön ja energian tuotantoon. mitä jää lasten lapsille? Lovisan ruskeasuo on hyvä esimerkki tyhmyyden perikuvasta menkää katsomaan mitä tuhoa siellä tedään. kukaan ei puhu eikä pukada. Etelä suomen suurin hirvien talvetimis paikka herätkää ihmiset.
ennenkuin on myöhäistä.
Timo Salmia
Vieras

#12 Nimellinen vesistökuormitusko?

25.10.2010 14:47

Suunnitellun alueen fosforipäästöt vastaavat noin 160000 asukkaan kaupungin aiheuttamaa kuormitusta. Tämän jälkeen ei Pernajanlahdella tarvitse enää kesällä uida. Vesi on kuin hernekeittoa fosforikuormituksen laukaistessa leväkukinnat...
Anne Juujärvi
Adressin tekijä

#13 Re: hävetkää Vapo ja nykyinen ympäristö ministeriö.

25.10.2010 15:10

#11: tapani sutela - hävetkää Vapo ja nykyinen ympäristö ministeriö. 

Onneksi IULY (Itä-Uudenmaan luonnon- ja ympäristönsuojeluyhdistys ry on kirjoittanut lausuntonsa asiasta ELY-keskukselle.

Uusimaassa IULYn lausunto koskien Röisuon käyttämistä turvetuotantoon

 

Mikko Näri
Vieras

#14 Mietin vielä...

26.10.2010 11:49

Tätäpä täytyykin oikein pohtia..kantilta kuin kantilta asiaa kun kuullostelee, löytyy vakuuttavia argumentoijia. Ainakin nostan hattua Kotkan Energialle joka ennakkoluulottomasti käyttää kotimaista, vaikka sillä olisi hyvät logistiset edellytykset käyttää kivihiiltä. Kivihiilikaivokset eivät liene mitään luonnonsuojelun valopilkkuja.., mutta nehän nyt ovatkin jossain Puolassa..Itse ajattelen, että pahoista turve on parempi kuin kivihiili tahi atomienergia.. Kotkan Energia on myös ilmoittanut hakevansa turpeen muualta jos Röisuon hanke kariutuu. Eli jossain Suomessa tuhotaan joka tapauksessa suo. Todennäköisesti vielä yli sata vuotta talouskäytössä ollutta Röisuota luonnonarvoiltaan hienompi paikka. Röisuon turvekentän parisataa hehtaaria on mitätön pläntti jos verrataan ainutlaatuista luontoa joka jäi Vuosaaren sataman alle tai tulee jäämään Sipoon korpiin roiskittavien asumalähiöiden tai Koskenkylä-Kotka moottoritien alle. Onko se oikeutettua? Kun turvetuotanto on ohi, suunnitelman mukaan turvealue metsitetään, eli siitä 30 vuoden päästä muotoutuu talousmetsäalue, joka se jo nytkin on. Jos siihen ei sitten siinä vaiheessa päätetä siirtää Malmin lentokenttää tai tehdä Idea Park Loviisaa. Entäpä sitten valumavedet. Kotkan suunnitelmassa puhdistus toteutetaan ylimitoittaen olemassa olevat viranomaissäädökset. Puhdistus perustuisi pääsääntöisesti laskeutusaltaisiin. Kuullostaa loogiselta, mutta.. Voiko näihin haja-asutusalueen jätevesiasetuksessa sekoilleisiin viranomaistahoihin luottaa??Tästä aiheesta jatkan vielä pohdiskelua.
Sari Pitkänen
Vieras

#15 Marjastus ja retkeily

27.10.2010 10:13

Käyn alueella marjastamassa ja retkeilemässä. Siellä missä käyn, saan nauttia luonnon kauneudesta ja hiljaisuudesta.

Olen myös käynyt alueella, jossa on nostettu turvetta. Se ei ole mitenkään kaunista katseltavaa. Usein mietinkin, että kuinka kauan menee kaiken korjaantumiseen. Lisäksi olen nähnyt tv:ssä dokumentteja, jossa turvetuotannon johdosta järviä on mennyt pilalle. Eli mielestäni, ei ole todellakaan yhdentekevää, että ihmisen toimilla aiheutetaan luonnon ekosysteemiä järkytetään niin, että luonnon puhtaus kärsii ja seuraukset epäilemättä ketjuuntuvat täten merelle saakka. Se on mielestäni lyhytnäköistä taloudenpitoa, sillä näiden jälkien siivoaminen maksaa meille kaikille tavalla toisella ennemmin tai myöhemmin.

Toivottavasti näin ei tule kuitenkaan tapahtumaan.

Petri Kääriäinen
Vieras

#16 Ihmettelen

27.10.2010 10:30

Kyseisen alueen pilaaminen ei ole EU:n mukaista ympäristöpolitiikkaa. Alueelta saatava energiahyöty ei vastaa alueen arvoa ja pidän turpeen polttoa muutenkin 80/90-lukujen vaihteen hittinä, joka ei vastaa nykyistä energiatarvettamme.
Harmillista, että arvostamani Kotkan Energia ajaa v.2010 kyseisenlaista asiaa vaikka oli tuulivoima yritys jo 90-luvulla.
Ihmettelen mistä nyt tuuli puhaltaa...
Anne Juujärvi
Adressin tekijä

#17 Vielä 24 tuntia aikaa nimien keruuseen tässä vaiheessa

27.10.2010 11:25

Nettiadressi lähetetään huomenna torstaina iltapäivällä ELY-keskukseen, joten meillä on vielä reilut 24 tuntia aikaa kerätä kannatusta mielipiteellemme, tähän YVA-selostuksen kommentointiin.

Nimien keräämistä voimme silti jatkaa sen jälkeenkin. Valmistaudutaan mahdolliseen jatkovaikuttamiseen samantien.
Håkan Kullström
Vieras

#18 Grundvattennivån sänks

27.10.2010 21:56

Om torvtagningsprojektet verkställs då sänks vattennivån, vilket påverkar grundvattennivån så att hundratals naturkällor torkar ut i hela Röjsjöområdet.


Vieras

#19 tutkimpa asiaa lisää

28.10.2010 09:26

Nettisurffauksella löytyikin paljon mielenkiintoista faktaa turvetuotannosta. 85000hehtaarin turvetuotantoalaan verrattuna muutama raportoitu vesistön pilaantuminen on kovin marginaalista. Pääosin valtion omistaman Vapon toimesta on turvetuotannon tehokkuus ja ympäristöystävällisyys tänä päivänä aivan toisella tasolla kuin vielä parikymmentäkin vuotta sitten ja kehitystyö jatkuu. Erityistä huomiota on kiinnitetty vesistöjen suojeluun. Suomi onkin alalla edelläkävijä millä tietämyksellä voimme vastaisuudessa olla varmasti hyödyksi muille, kun esimerkiksi Viro ja Kanada suurina suomaina toteuttavat valtiollisia strategioitaan palavan kiven ja öljyvarojen ehtyessä ja siirtävät energiantuotannon painopistettä turpeeseen. Olen vuosia seilannut Pernajanlahdella pian jäidenlähdön jälkeen sekä syyssateilla ja voinut todeta mitä savivelliä lahden vesi tuolloin luonnostaan on. Kiintoainesmäärä vedessä on jo nykyisellään luonnostaan niin suuri, että turvesuon mahdollisen ylivirtauksen tuoma lisäkiintoaines ei tilannetta mihinkään muuta. Turvetuotannon merkittävänä lupaehtona on valumavesien tarkkailu viranomaisten toimesta. Toivoisin, että Röisuo voisi olla suona (eikä moottoritietäkään enempää rakennettaisi), mutta en myöskään halua, että Kotkalaiset palelevat kerrostaloissaan, heillähän ei ole uuneja, eikä metsäplänttejä mistä hakisivat polttopuunsa. Mahtaako olla kirvestäkään??
Birger Bengts
Vieras

#20 Röjsjö torvtäkt

28.10.2010 12:20

Jag är 100% emot torvtäkten.
Naturen nära samhället förstörs.
Fågel- djurlivet blir lidande. Tranan häckar där, SKRIKÖRNEN förekommer (häckar?)nattskärra skogsfåglar ss tjäder , orre , järpe, flyttfåglar ss sångsvan och sädgås.
Älg, spår av björn, mård,lo, spillning efter flygekorre har jag sett.
Hjortron, tranbär, lingon, blåbär, hallon förekommer.
Trafiken från och till blir ett stort problem.
Anne Juujärvi
Adressin tekijä

#21 KIITOS - TACK!

28.10.2010 20:50

Kansalaismielipide lähti tänään ELY-keskukseen 201 äänen voimin. Nettiadressin ajo hetkellä oli 180 ääntä sekä papereilla saadut 21 ääntä.
78% oli paikallisia ((Loviisa naapurikuntineen ja -kaupunkeineen)
ja 15% pääkaupunkiseudulta.
Uudenmaan ELY-keskukselle ja Loviisan kaupungille, nämä 9 päivän aikana kerätyt nimet ja mielipiteet kuvastanevat laajempaakin näkemystä asiasta.

Kannanotto kokonaisuudessaan löytyy:
http://rojsjo.wordpress.com

Siinä on kolme osiota: tiivistelmä, yleistä ja yhteenveto. Kirjoitus tehtiin mahdollisimman perusteelliseksi osoittamaan, että asia otetaan vakavasti ja kannatus Röisuon puolesta on merkittävää.

Nimien keruuta kannattaa jatkaa, koska lisävaiheita on varmasti vielä edessä.

Kiitos kaikille teille – tack för er alla!
Anne Juujärvi

p.s. Selvityksen alla on Pernajan Gislarbölessä sijaitsevan vanhan holvikivisillan ikä. Eteläinen kuivatusvesien reitti kulkisi Lappobäcken-puroa pitkin, joka alittaa tuon kauniin historiallisen sillan. Tietääkö kukaan lisää sillasta?
Antti Laukkanen
Vieras

#22 Re: tutkimpa asiaa lisää

28.10.2010 20:59

#19: - tutkimpa asiaa lisää 

Kotkalaiset on sitkeitä - kyllä ne vähän kylmemmässäkin pärjää (nimim. entinen kotkalainen) ;).

Pernajanlahti ei kyllä todellakaan ole mikään kirkasvetinen lahti - ei mihinkään vuodenaikaan. Mutta toisaalta enpä ole viime vuosina tavannut todella kirkasta vettä missään päin Suomen rannikkoa - paitsi Ulko-Tammion vesillä ja Saaristomerellä Utön lähistöllä. Siellä vesi näytti siltä miltä se mielestäni oikeasti pitäisi näyttää: pohja näkyy 3 metrin syvyyteen asti. Mielestäni Pernajanlahden suuri nykyinen kiintoainesmäärä ei ole lupa lisätä määrää entisestään - päin vastoin: kaikki toimenpiteet määrän vähentämiseksi olisivat tervetulleita!

Vapo on varmasti tehnyt työtä oikeaan suuntaan - syytä on ollutkin, kun lähtötaso 70- ja 80-luvuilla on ollut erittäin matala. Mutta samaan aikaan ei tuo turvetuotannon ympäristöystävällisyys ole vielä sillä tasolla missä se pitäisi olla. Itseäni mietityttää eniten se, että turvetuotannossa pistetään hetkessä lihoiksi luonnosta jotakin sellaista, joka on siellä kasvanut useita satoja tai tuhansia vuosia. Tilannehan on esimerkiksi metsien käytön osalta erilainen: normaali talousmetsä kuitenkin palaa ennalleen muutamassa kymmenessä vuodessa.

 

paikallinen
Vieras

#23 Miten voi asiaan vaikuttaa vielä..

29.10.2010 11:25

Asiaan voi vaikuttaa niinkin, että Uudenmaan maakuntakaavassa, jota nyt suunnitellaan, alue pysyisi MY-merkittynä, eli sillä katsotaan olevan merkittäviä ympäristöarvoja, jolloin turvetuotanto sulkeutuu pois automaattisesti.
Kerstin Haddas
Vieras

#24

29.10.2010 19:04

Låt björnen sova!
Anne Juujärvi
Adressin tekijä

#25 Iiro Viinasen mielipidekirjoitus 4.11.2010 Helsingin Sanomissa

06.11.2010 23:31

Viime aikoina on Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksissa käyty keskustelua mm. turpeennoston vesistövaikutuksista.

Ministeri Iiro Viinasen kirjoitus 4.11. mielipidesivulla: Miten Vapo aikoo korjata vesistöille aiheuttamansa vauriot?

Kirjoituksessa kysytään myös mikseivät kuntien päättäjät reagoi voimakkaammin.

https://rojsjo.wordpress.com/2010/11/06/iiro-viinasen-mielipidekirjoitus-hs-4-11-2010/