Valtion retkeilyalueiden metsien hakkuut on lopetettava

Olli P

#51

19.01.2012 12:03

Olen kulkenut jo 35 vuotta Hossassa ja nähnyt sen muutoksen. On tullut paljon hyvää (palvelurakenteet) mutta tällä pienellä on pilattu paljon. Hakkuista saatu kantorahatulo on aivan merkityksetön Metsähallituksen kannalta näistä tehdyistä ja aiotuista hakkuista verrattuna siihen matkailuyrittäjien tuloon. Ja vasta viime vuosina on matkailuyrittäjätkin hakeneet sen tähän päivään istuvan profiilin, siis tuovat elämyksiä ja Hossan kauneuden monien nähtäväksi. Etenkin Ranskasta on ollut paljon matkailijoita. Palveluiden tuottajat vievät matkailijat pienissä ryhmissä luontoon mikä ei häiritse meitä muita kulkijoita.
Hossa on saanut erityisesti huomiota viimeaikoina (Vuoden rekeilykohde)
Siis miksi pienin ja taloudellisesti vähäisin toimin pilataan Hossan valtavan suurta tulevaisuudenarvoa?

ajokoira

#52 Olet oikeassa 50 kommentoija.

19.01.2012 12:15

#50: - Metsähallitus tekee tulosta päätehakkuilla,mutta onko se moraalisesti ja ympäristövastuullisesti oikein tulisi sitä Metsähallituksen tulostavoitteesta päättävien tahojen tarkemmin miettiä.Muutaman vuoden kuluttua nämä tukkimetsät käyvät vähiin ja MH-n on haettava tulosta ensiharvennuksita nykyistä enemmän.Sitten kun nämä arvometsälöt ja retkeilyalueet on hakattu,niin mihin pohjata MH-ssa virkistys-luontopalvelun mahdollisuuksia tehdä tulosta.Entä vastuu luonnonmonimuotoisuuden säilymisestä.Ei kai MH-ssa kuvitella näiden nuorten rääseikköjen palvelevan retkeilyalueina ja säilyttävän luonnonmonimuotoisuuden.Nyt olisi viisaita Mh-n tulostavoitetta reilusti laskea ja säästää loput ikimetsät ja retkeilyalueet hakkuilta.Eikö MH-n tulostavoitteesta päättäville mene kaaliin se asia,että tulostavottetta on laskettava.Metsähallituksen metsätaloustoiminnan päätavoite pitää olla nuorissa metsissä.Saadaan sitä muutama vuosi tulosta ikimetsiä ja retkeilyalueita hakkaamalla,mutta mitä sen jälkeen on seurauksena.Mistä sitten tehdään MH-ssa tulosta.


Vieras

#53

19.01.2012 13:40

Mistä päin noi kuvat on? Olisi kiva nähdä kartalta mistä kohtaa noi kuvat on.

Vieras

#54

19.01.2012 13:44

Eli siis koordinaatteja :)

Vieras

#55

19.01.2012 14:59

Retkeilyalueet ovat virkistäytymistä ja voimien keräämistä varten. Hakkuuaukeilla tulee lähinnä surullinen mieli, eikä sellainen sovellu retkeilyyn. Retkeilyalueiden soisi jäävän perinnöksi myös jälkipolville, heilläkin lienee oikeus nauttia metsistä. Olemme jo tuhonneet sukupolvemme osuuden metsistä.

Vieras

#56 Re:

19.01.2012 15:12

#53: -

Se Hossa-kuva on suurin piirtein tästä:

http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=16000&text=Kuva+on+t%C3%A4lt%C3%A4+entiselt%C3%A4+polulta&srs=EPSG%3A3067&y=7258146&x=604417&lang=fi

Teijon kuvat ovat siis jostain päin Teijon retkeilyaluetta. Teijohan sijaitsee Salossa. Katso tarkemmin www.retkikartta.fi ja pohdi itse, mistä risteyksestä on Miilunummelle 2,2 km.

Retkikartta.fi:stä voit tarkastella myös Hossan reittejä. Sinisin maalimerkein merkitty patikkareitti, kuten kuvasta näkyy, kulkee aiotun hakkuualueen halki.

kettu

#57 Rumaksi mennyt

19.01.2012 22:03

Teijon retkeilyalueelta otetut kuvat totistaa miten Metsähallitus retkeilyalueita on käsitellyt ja tulee käsittelemään.Toivottavasti retkeilyalueilla patikoivat ihmiset ymmärtää adressin kautta edes yrittää vastustaa retkeilyalueiden hakkuita.Metsähallituksella ei ole koskaan ollut luontoystävällistä metsienkäsittelyä,eikä tule koskaan olemaan.Alue-ekologiakin oli pelkkää sumutusta.Paikallisille ihmisille kerrotiin tietyn kohteen ensivaiheen hakkuut mukamas lopullisena metsienkäsittelynä kyseisellä alueella ja moniin ihmisiin tarina meni kuin häkä päähän. Muutaman vuoden kuluttua palattiin samaa kohdetta uudelleen hakkaamaan ,eikä silloin enää kyläläisiltä mitään kysytty.Moni petty Metsähallituksen talouspuolen toimintaan,mutta Metsähallitus on kuin valtio valtiossa,eikä sille näytä mitään voitavan.On se surullista kun pala palalta ikimetsät hakataan ja retkeilyalueetkin tuhotaan ja perusteena käytetään metsien järeyttämistä.Lisäksi annetaan Metsähallituksen aluejohtajan suulla retkeilyalueiden hakkuun lisäävän alueen erämaisuutta.Milloin metsänhakkuut on metsän erämaisuutta lisänneet.Kyllä pitää metsänhoitajan koulutuksen saaneen ihmisen näkökulman olla käsittämätön.Metsähallituksen sisällä metsätalouspuolen ihmiset tuntuu olevan talon palkkalistoilla olevia biologeja parempia asiantuntijoita suojelukysymyksissä.Kainarissakin uutisoitiin Manamasalon retkeilyalueen hakkuiden tiedotuksesta paikallisille,eikä kuulema ollut kainarin mukaan kukaan sanonut MH-n ko.alueelle suunitelluille hakkuita vastaan.En tiedä minkalaista porukkaa on ollut tilaisuudessa ja enkä tunne kyseistä alueen metsää rakenteeltaan,mutta jos käsittelevät Teijon retkeilyalueelta otettujen kuvien kaltaisesti ,niin erämaisuus alueella varmaan lisääntyy.Näin käy Hossankin alueella hakkuiden jälkeen.Saa aluejohtaja porukoineen erämaisuutta ihailla,mutta turistit voi jättää Hossaan tulemattakin.Tekisivät näin Oulujärven retkeilyaluellakin,niin Metsähallituskin oppisi kunnioittamaan muidenkin kuin oman talon metsätalouspuolen näkemyksiä.
elantoa metsästä

#58 Hossasta otetut kuvat.

20.01.2012 16:33

Hossasta otetuista kuvista näyttää puuta hehtaaria kohden aika vähän kertyvän.Kuka tietää paljonko keskimäärin hakkuusuunitelmissa olevilta leimikoilta yhteensä puuta on arvioitu lähtevän.Meikäläisen silmissä kuvista päätellen ovat sopivan väljiä retkeilyalueeksi,eivätkä kaipaa väljennyksi ja avohakkuita.No meillä Suomessa on ilmaisemisen vapaus olla retkeilyalueiden hakkuiden tarpeellisuudesta mitä mieltä hyvänsä.Metsätaloudellisesti en ainakaan itse osittain metsästäkin elantoa saavana lähtisi retkeilyalueita hakkaamaan.Luonto on minun arvomaailmassa lahja Jumalta ,"jota kannattaa arvostaa ja suojella".Meillä metsätalouden piirissä on valtaosa metsistä ja hakattavaa riittää yllinkyllin,vaikka arvokkaimat metsät hakkuilta säästetään.Näkemykset suojelun tarpeellisuudesta vaihtelevat alueittain ja ihmisten kesken ja se on luonnollista sinänsä.Toivoisi jo vanhana ihmisenä laajempaa näkemystä myös metsätalouden piirissä metsäluonnon merkityksestä metsätalouden rinnalla.
Terveiset Tampereelta

#59 Mihin ja milloin adressi lähetetään?

20.01.2012 19:04

Kiitos tärkeän adressin alulle panosta! Toivoisin kuitenkin lisättävän etusivulle tiedon, mille viranomaisille ja koska adressi lähetetään. Adressin etusivullehan voisi päivittää tilannetta?


Vieras

#60

20.01.2012 19:33

Huhhuh, kylläpä kaunista luontoa hakevat matkailijat kaikkoavat jos maisemat todella muuttu noin... Emmepä mekään kehtaa Manamansaloon mennä katselemaan hakkuuaukkoja ihanien polkujen varrelle!

Vieras

#61

20.01.2012 20:13

Metsähallitus kuriin, Hossa on suojeltava! Mitä sanoisivat entiset metsäherrat Kaukonen & kumpp. nykyisestä touhusta

Vieras

#62

23.01.2012 10:01

Metsähallitus on vastenmielinen. Missä on ammattitaito?
näin oletan

#63 Onhan Metsähallituksessa ammattitaitoa

23.01.2012 12:09

Kysyttyä ammattitaitoa toki on,mutta korkea tulostavoite ja ehkä osittain periaatteellinenkin puoli murentavat ammattitaitoa.

Vieras

#64

23.01.2012 23:09

Metsä ei ole enää metsää senjälkeen kun koneet on siellä myllänneet , vaikkapa vain harvennusmielessä.

Ketä metsäjallitus oikein palvelee ?
Hamara

#65 Hakkuutavat vaikuttavat merkittävästi…

24.01.2012 01:14

Joku tarkastelee näitä ja kaikkia muitakin hakkuita vain prosentteina, esim. jotta 0,2 % sitä ja 0,5 % tätä ja perustelee sitten että nämähän on niin vähäisiä määriä jotta ei pitäisi olla mitään sanomista. Tarkastelu tavassa onkin se ero jotta nämä prosentti-ihmiset eivät itse noilla alueilla kulje eivätkä juuri näe metsässä muuta kuin kiintokuutiometrejä ja laskevat sitten niitä hintoja ja niiden logistiikkaa. Jos kerran välillä on hakattava joidenkin mielestä näitä ympäristöarvoiltaankin merkittäviä alueita niin jospa hiukan muutettais ajattelutapoja: Isot koneet pois pysyvästi ja isot ajourat totaalikieltoon. Hevoset ja sahametsurit tilalle. Ja turha väittää jotta näitä ei ole saatavana kun halukkaita tekijöitä löytyy aivan varmasti. Hevosiakin on ensi hätiin ja ajokaluston saa kyllä hommattua ja näitä kaikkia saa vielä lisää jos niitä aletaan käyttämään järjestelmällisesti. Muutenkin konehakkuiden ns. parempi kannattavuus on täysin ilmasta repäisty asia. Ainoa joka niitä halusi ja tarvitsi oli paperiteollisuus kun massan määrä on ollut ainoa peruste ja laadulla ei ole mitään väliä. Sahateollisuudelle niistä ei ole kuin haittaa. Nythän pääosa Suomessa myytävästä sahapuusta on täysin ala-arvoista ja aidosti laatutyöhön sopimatonta.
metsätaloutta tunteva

#66 On turha haikailla

24.01.2012 11:08

On turha haikailla metsurityövoiman ja hevosten perään metsätalouden harjoittamisessa.Se mitä hakataan hakataan motoilla pelisääntöjen mukaisesti ja retkeilyalueet ja luonnonsuojelullisesti arvokkaat ikimetsät jätetään hakkaamatta.Talousmetsiä hakatessa koneilla jätetään vesitöjen ja soiden reua-alueelle riittävän levät suojavyöhykkeet ja säästökohteet riittävän suurina yhtenäisinä alueina,etti tuuli pääse niitä kaatamaan.Lisäksi esim.liito-oravien elinympäristöjä käsitellessä kulkukäytävät ja liitureiden pesimäalueet on oltava riittävän leveitä ja suuria.Oikeastaan hyviä liito-orava kohteita ei pitäs hakata lainkaan,vaan suojella ne kokonnaisuuksina.Siinä samalla suojellaan riistanelinympäristöä maisema-virkitysarvoja ja käyttöä.Nämä liito-oravakohteet pitäisi sisällyttää vanhojen metsien suojeluohjelmaan.
Oppikaa jo ennen kuin maine menee

#67

24.01.2012 21:50

Hossassa tehtiin muutama vuosi sitten virhe kun opastuskekuksesta Iikoskelle päin oleva hiekkapohjainen kangasmetsä harvennettiin motolla liian harvaksi. Heti seuraavana vuonna tuulenpuuska kaatoi suuren määrän jäljelläolevasta metsästä , lähellä Iikoskea jopa lähes puolet paikoin. Nyt kannot törröttävät näiltä jäljin. Tällaiset hiekkapohjaiset alueet pitäisi jos harvennetaankin jättää riittävän tiheiksi jottei myrsky pääse heti kaatamaan, nykyinen yhden harvennuksen periaate ei sovi tällaisille alueille. Juuri tällaisilla toimenpiteillä Metsähallitus on pilannut mainettaan, pitäisi ottaa opiksi ainaikin retkeilyalueiden läheisyydessä.
päiväretki 1965

#68 Re: No hyvät hyssykät

25.01.2012 12:40

#11: - No hyvät hyssykät

Vaelsinpa kerran 1965 . En vaella enää

 

Olin hankkinut joukon peruskarttoja keskisuomalaisen asuinpaikkakuntani alueelta, joka on sekä yksityisten, yhtiöiden ja valtion omistamaa. Kunnassa oli keskustan ulkopuolella vielä lähes erämaan rauha. Talousmetsiäkin hoitivat oikeat metsurit. Kerran toteutin karttoja katsellessa mieleen juolahtaneen ajatuksen vaeltaa läpi yhden peruskartan kuvaileman kauniin, koskemattoman maiseman halki

 

Retkestä tuli pettymys. Patikointireitti vei pitkin harvennettuja männiköitä, kaadettuja kuusikoita ja ojitettuja suolampareita. Kartta oli vanhentunut muutamassa vuodessa. Pääosin valtion maista koostuva eräalue oli metsätaloudellisin perustein raivattu niin sanotusti tuottavaan käyttöön. Miten hakkuut retkeilyä häiritsevät? Minun metsä- ja retkiviettini siihen paikkaan sammui ikuisiksi ajoiksi.

 

Ymmärsin, että suuri osa yksityisistä, yhtiöiden ja meidän yhteisesti omistamistamme valtion maista on vääjäämättä talouskäytössä lähinnä puuteollisuuden tarpeita tyydyttämässä. Omistajansa eläimellisestä ahneustasosta sitten riippuu kuinka voimakasta tehokäsittelyä yksipuolinen hyötykäyttö vaatii.

 

Ymmärsin että ainoa vaihtoehto löytää luonnollisia erämaamaisemia oli yrittää säästää sellaisia. Siis alueita, jotka eivät olisi teollisuuden raaka-ainevarastoja. Lähes ihmisen rauhaan jättämiä. Mitä nyt muutaman raapaisun jättää metsävietin tai vaellusvietin vallassa läpikulkeva hiljaisuuden etsijä, luonnonystävä, rippileiriläinen, metsästäjä, partiolainen, lintubongari, pontikankeittäjä, salakaataja, retkeilijä, luontoturisti, taiteilija, valokuvaaja, runonlausuja, jne. Siis hoitamattomia, siis Luonnon ”hoidossa” , rauhaan jätettyjä, mutta ei kokonaan unohdettuja.

 

TR

#69 Juttu Hesarissa

26.01.2012 13:49

Päivän Hesarissa on pieni juttu otsikolla "Oulu hakkaa omaa nuuksiotaan".

Vieras

#70 Lisää tarvitaan

26.01.2012 19:23

Valtio tarvitsee rahaa. Siinä saavat taas suunnittelijat pähkäillä, mistä nämä tulostavoitteet revitään.

http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/tiedotteet/120126_mh_tulostavoite.html
hupsista

#71 Minne rahat hakkuista menevät

26.01.2012 20:33

Valtio hakkuuttaa metsiään ja saa toki rahaa ja lahjoittaa rahat etelän roitovaltiolle.Kyllä kelpaa hakatuilla retkeilyalueilla tallustella kun on näkemäaluetta.

Vieras

#72

26.01.2012 20:51

Eko-vaatii luontoa ja minä.
Kokonaisuus...

#73

26.01.2012 20:55

Luonto osa eko-systeem.Ihminen osa eko-system.
Meht

#74

27.01.2012 00:41

Metsän hippi tahdon olla
sankar' jylhän kuusiston
sanginjoen aukioilla
moton kanssa painii lyön

ja maailma unholaan jääköön.

Vieras

#75

27.01.2012 09:26

Hyvällä asialla ollaan ...