Marinoimattoman lihan puolesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Marinoimattoman lihan puolesta.

Susanna Torsti
Helsinki

#26

19.02.2008 10:11

Tulevana ravintolakokkina olen kyllä ehdottoman samaa mieltä. Koulussamme kyllä saamme ja voimme valmistaa erilaisia lihoja, mutta sielläkin on sanottu että tuorelihavalikoimat ovat pienentyneet. Olemme yhdessä harmitelleet myös sitä, että monet lihatuotteet tulevat valmiiksi marinoituna koulun ruokalaan valmistettavaksi, eivätkä oppilaat siten pääse paljoa harjoittelemaan itse marinoimista. Tuoretta raakakypsytettyä lihaa kyllä saa jos erityisesti pyytää, mutta vaikeampaa se on.

Itselläni ei ole kodin läheisyydessä lihakauppaa, joten olen lähimarkettien valikoimien armoilla. Joten jos siis haluaisin kotona maustaa tai marinoida omat lihat, on valinnanvaraa hyvin vähän, vaikka lähimarketissa lihatiski onkin. Suurin osa tiskin tuotteista on tosin valmiiksi maustettua tai muuten puolivalmista. Sitä vaan ihmettelen, että kellä tässä maailmassa on niin jumalaton kiire, ettei viitsi nähdä vaivaa oman ruokansa eteen, eikä välitä tästä aiheesta. Ruoka kuitenkin kaikkein eniten vaikuttaa terveyteemme, eikö siitä silloin pitäisi välittää, mitä suuhunsa laittaa...
Taija Paju
Kotka

#27 Hyvää lihaa hyvällä omallatunnolla

19.02.2008 11:26

Olet hyvällä asialla, mutta vielä parempi olisi, jos lihaa voisi ostaa edes suurinpiirtein hyvällä omallatunnolla kaupastakin. Missä on luomukana ja -kalkkuna? Sikaa ja nautaa saa sentään luomuna, niitäkin helpoiten suoraan kasvattajalta, mutta edes joskus olisi kiva saada siipikarjaakin.
Jari Mero
Saariselkä

#28 Aidon maun puolesta !

19.02.2008 12:58

Totuushan on,että etenkin täällä pohjoisessa on todella vaikeaa löytää mitään "maalaamatonta" lihaa, etenkin broileri on lähes aina jonkinlaisen punaisen ns. marinadin peitossa. Marinoimisessahan ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta kun se tehdään pääsääntöisesti jonkin muun kuin lihan maun parantamiseksi (myyntiaika, hinta, lihan alkuperä, jne.)alkaa toiminta olla jokseenkin kysenalaista.
Valmiiksi marinoidun lihan käsittely on todella vastenmielistä homma, olen työskennellyt kokkina ammatikseni jo yli 20 vuotta, enkä ole siihen vieläkään mitenkään ihastunut. Köytännössähän "maalattu liha" on aina ensin pestävä, ennen kuin siitä voi alkaa valmistamaan mitään. Marinadit ovat yleensä käytännössä lähes mauttomia lisäaineliemiä, jotka kuitenkin jättävät oman jälkensä tuotteen makuun ja näin vaikeuttavat sen lopullista maustamista ja parhaan lopputuloksen saavuttamista.
Mausteiden maailmahan on nykyisin suomessakin todella rikas, joten meille "kokkaajillekin" pitäisi jättää mahdollisuus päättää minkä makuista ja miten käsiteltyä lihaa haluamme.
Outi Sourulahti
Laitila

#29 Kiitti

19.02.2008 18:09

Kiitos adressista!
Itse lähtisin asian takia vaikka barrikadeille, niin ärsyttävä tuo marinadijuttu on. Jos ihmiset eivät itse osaa enää maustaa ruokaa, kursseille vaan ja kotiruoka kunniaan. Sen verran itsestään ja kanssaihmisistään pitää välittää, että eineslinjalle ei tarvitsisi lähteä. Menin itse myös niin pitkälle, että sain lapsille lisäaineettoman ruoan kouluun. Nyt on pojan migreeni poissa (aromivahventeet mm. aiheuttavat tätä, jos joku ei tiennyt). Kyllähän sen myös koululuokissa näkee, ketkä näitä mömmöjä ja öllöjä syö, ylivilkkaitten sukupolvi taitaa olla meille tulossa. Ihminen on mitä syö.
Outi Sourulahti
Laitila

#30 vielä ..

19.02.2008 18:10


Unohtui vielä se, että suolisairaudet lisääntyy tuollaisten syötäväksi kelpaamattomien aineiden käytön takia.
kari mäntynen
turku

#31 marinadit suttaa

19.02.2008 21:19

Marinadit ei lähde pesemälläkään pois valmistusastioista ja erityisesti vaaleista muovilautasista. Emäntä on tosi kiukkuinen, kun mössö palaa keittolevyyn tai parilaan kiinni.
Palanut mössö todennäköisesti sisältää karsinogeenejä ja maistuukin pahalta.
Lisäähän tämä myyntiaikaa, mutta sillä huijataan jo muutenkin aika lailla.
Kirsi Pauliina Kallio
Tampere

#32 Lihapitoisuus ilmoitettava

21.02.2008 08:50

Marinoitu tuote valitaan usein halvemman kilohintansa vuoksi. Marinoitujen tuotteiden tuoteselosteelta tulisikin lainsäädännöllä edellyttää, että siinä ilmoitettaisiin lihan, kamaran ja muiden "lihaan verrattavissa olevien" ainesosien määrä samaan tapaan kuin makkarassa. Samalla tulisi prosentteina ilmoitettua myös marinadiksi kutsutun öljyisen kastikkeen määrä ja koostumus tärkkelyksineen ja makuvahventeineen. Näin kuluttaja näkisi kuinka paljon hän maksaa itse lihasta ja kuinka paljon lihan kilohinnalla myytävästä marinadista. Näin marinoidun ja marinoimattoman tuotteen kilohintaa olisi mahdollista vertailla eikä kuluttajille enää olisi yhtä helppoa myydä marinadia lihatuotteen hinnalla.
Maria Nykänen
Espoo

#33

21.02.2008 11:15

Halvempi kilohinta saadaan aikaan myös sillä, että marinadissa oleva suola kerää lihaan nestettä ja nostaa näin kokonaispainoa lihapitoisuuden kustannuksella. Ei tarvita niin paljoa lihaa pakkaukseen kun sen höystää marinadilla.
Pirkko Lipponen
Karttula

#34 VALMISRUOKIEN LISÄAINEET

21.02.2008 15:34

Lisäaineetonta ruokaa saa vain tekemallä kaiken ruoan itse puhtaista raaka-aineista. Lähes poikkeuksetta kaikki valmistuoteet makkaroista vanukkaisiin ja mehujuomiin (ei tuoremehut) saakka sisältävät lisäaineita. Nämä ovat myrkkyjä! Lähes kaikki ovat natriumsuoloja eli kemiallisesti jonkin hapon natriumsuoloja. Yksi vahva syy kansan "lihomiseen" on nesteen keräytyminen elimistöön näistä lisäaineista. Se on hirmuinen "suola" = natriumkuorma, jonka nykyihmiset popsivat joka pävä vauvasta vaariin ostamalla valmistuotteita tai puolivalmiita kuten juuri marinoitu liha. Ei ole mikään ihme, jos diabetes ja verisuonitaudit (verenpaina) ovat pilvissä!!!

Täällä Savossa ja myös Pohjois-Karjalassa on asiakkaasta kiinni, jos ei osaa valita - kauppaansa. Itäsuomalaisilla paikkakunnilla, joissa on S-ryhmän myymälä, löytyy kaikkea lihaa ja broileria ihan naturel. Lihatehtaista Atria ja Järvisuomi ainakin pakkaavat kaikkia laatuja myös ilman minkäänlaista lisäainetta. Kuopion Prismassa on suuret hyllyt täynnä esim. kaikkia broilertuotteita - myös luisia! Jos eivät ehdi täyttää hyllyjä, mutta löytyy, kun hetken odottaa!!! VAATIKAA KAUPPIAALTANNE, LIHATEHTAAT TEKEVÄT NATUREL-TUOTTEITA!
Antero Katainen
Vantaa

#35 Natriumglutamaatti ,eksitotoksiini = hermostoa kiihottava myrkky.

21.02.2008 22:02

Joku keskustelija kysyi natriumglutamaatista. Antti Heikkilän kirja "Ravinto ja Terveys" kertoo seuraavaa luvussa "Lisäaineet ja ympäristömyrkyt".
Liikamäärä näitä aineita aiheuttaa ongelmia kiihottamalla hermosolujen toimintaa.
Aine toimii hermostossa samaan tapaan kuin amfetamiini,ekstaasi ja kokaiini.
Eksitotoksiinit on yhdistetty muun muassa migreeniin,autismiin,Altsheimerin
tautiin, ALS-tautiin ja parkinsonismiin.
Suosittelen kaikille ravinnosta ja terveydestä kiinnostuneille em. tuoretta teosta.
Otso Helenius
Helsinki

#36 Älkää syökö lihaa.

22.02.2008 13:11

Näin yksinkertaisella menetelmällä koko ongelma ratkeaa.
Pekka Peloton
Turku

#37 EI Broilereille.

22.02.2008 17:41

Kaupoista pitäisi kieltää broilerilihan myynti ja samoin lehdistä pitäisi kieltää tällaisen eläintenkidutustuotteen mainostaminen ja ruokareseptien julkistaminen.

-------
Nyt julkisuus asian puolesta on vasta alkanut, jäädään ihmeessä seuraamaan, kuinka suuren kansanliikkeen tämä asia nostaa!
----

Nousisipa yhtä suuri kansanliike vastustamaan broilerinlihaa!

Lopettakaa eläinten kiduttaminen lihatuotannossa.

Lena Wiksten
Pori

#38 Puhdasta lihaa, kiitos

23.02.2008 18:59

Otso Helenius kirjoitti: "Älkää syökö lihaa. Näin yksinkertaisella menetelmällä koko ongelma ratkeaa."

Joillekin, kuten minulle, tämä olisi todella lopullinen ratkaisu. Kun juurekset, viljat ja ylipäänsä mikään tärkkelyspitoinen ei käy, pääravinto on pakostakin puhdas liha ja lisukkeet vähähiilihydraattisia kasviksia.

Ei liene kohtuuton toivomus, että raaka-aineita saisi kaupasta ostaa sellaisenaan ja niitä sitten yhdistellä oman tarpeensa ja makunsa mukaan.
Boris Grahn
Helsinki

#39 Kuka kumma senkin keksi?

27.02.2008 14:40

Erityisesti inhoan sitä punaista tököttiä, joka esiintymistiheydestä päätellen tuntuisi soveltuvan ihan kaikkeen - possun peffasta perämoottoriin. Juurikaan sen parempia eivät ole ne muunkaan väriset.

Asiaan lievästi liittyen. Oletteko tulleet miettineeksi, miksi eineslihapullien tuottamat suolistokaasut poistuessaan haisevat pahemmalle kuin kotilihaspalleroiden vastaavat?

No siksi, että eineslihapullissa on se aromivahvenne, joka todella pelittää ihan loppuun asti.

Miksi pitää aina mennä äärimmäisyyksiin? Jotakin maustetaan väkisin, mutta sitten toisaalta tehdään silakasta sellainen hailakka levy, josta kaikki kalan maku on todella huolellisesti huuhdottu pois.

Jotkut eivät osaa, viitsi, halua tai muka ehdi tehdä asioita oikein ja pitkän kaavan mukaan.

Ajan edetessä ehkä vielä keksitään pikalämpiävä ja esimaustettu seksikin. ;-)
Raili Rindelöv
Oulu

#40 Tosiaan ihmetyttää

03.03.2008 16:56

Miten on mahdollista,että toisella puolella Pohjanlahtea pohjoisessa lihaa myydään marinoimattomana,tuoreena ja halvemmalla?Asiasta on keskusteltu useankin ystävän kanssa ja kaikki ovat samaa mieltä;marinoimatonta lihaa myyntiin kauppoihin!Ja ruoan hinta alas!Jos lihan haluaa marinoituna sekin käy hyvin helposti.Ruoan laittaminen ei ole yhtään helpompaa tai nopeampaa kuin valmiiksi marinoidun lihan valmistaminen.Ja kyllä makuelämykset jäävät saamatta.Puhumattakaan kaikista lisäaineista mitä ruoan mukana meille yritetään syöttää.Osuusliikehanke,jota keskustelussa ehdotetaan,on ollut minullakin mielessä.Taitaa olla ainoa keino,miten ruoan hinta saadaan pysymään kohtuuden rajoissa ja saamme lähituotteita sellaisina kuin haluamme.Johtuuko tämä maan poliittisista päättäjistä,jotka eivät saa tänne samanlaisia EU-sopimuksia vai mitä ihmeen EU-määräyksiä esim.täällä Pohjois-Suomessa on,jotka estävät lähituotteiden saatavuuden?
Raili Rindelöv
Oulu

#41 Vielä asiasta

03.03.2008 17:06

Muokkaan hieman viestiäni.Piti siis kirjoittaa:ruoan laittaminen ei ole yhtään sen helpompaa ja nopeampaa marinoidusta lihasta valmistettaessa.Perheessämme on 30 vuoden kokemuksella ruokaa valmistanut kokki ja itsekin olen ollut nuoruusvuosista asti kiinnostunut ruoanlaitosta ja kaikesta,mitä siihen sisältyy.Hyviä raaka-aineita kauppoihin ja hinnat edullisimmiksi!
Jaakko Koivunen
Sulkava

#42 Ostan vain marinoimatonta lihaa

13.03.2008 13:13

jos sitä ei ole, liha jää ostamatta. Jos kaikki tekevät samalla tavalla, niin eiköhän kaupan hyllyltä ala löytyä kunnon lihaakin.
Susanna Torsti
Helsinki

#43

13.03.2008 19:57

Huomasin muuten lähimmässä supermarketissa käydessäni, että monet marinoimattomat lihat ovat paljon kalliimpia kilohinnaltaankin kuin marinoidut. Hyvä sinänsä, hinta-laatu jne. Mutta tämä toisaalta kannustaa hieman vähemmän varakkaita ostamaan nimenomaan valmiiksi marinoituja tuotteita.

Eikä se itse marinoiminen ole loppujen lopuksi kovin vaikeaa. Hieman öljyä, valkoviiniä, yrttejä, valkosipulia ja pippuria niin johan on hienot marinaadit. Ja ehdottomasti aidot maut.
Sakarias Lehtomäki
Lapua

#44

14.03.2008 12:40

Ns. tehotuotettu liha tulisi marinoida epämiellyttävän makuiseksi esimerkiksi virtsasta ja ulosteista löytyvien kemikaalien avulla. Tämä vähentäisi osaltaan lihan ylikulutusta ja parantaisi sitä kautta myös suomalaisten kansanterveyttä.
Michail Jaction
Jurmaa

#45

14.03.2008 13:21

Sakke puhuu taas ulosteista...
Uku Hirvesoo
Espoo

#46 mukava adressi =)

08.04.2008 02:42

Jooh, allekirjoittamisen arvoinen. Harvoin ostan marinoimatonta. Nuorempana ostin enemmän lähinnä hinnan takia. Aina myös jotain puhdasta löytyykin, mutta on valikoima turhan pieni. Etenkin just sitä kanaa ja broileriakin on vaikea löytää.
Uku Hirvesoo
Espoo

#47 korjaus

08.04.2008 02:43

Piti sanoa, että harvoin ostan marinoitua. ;)
Reetta Keogh
Dublin

#48 Hyvat uutiset

28.04.2008 15:52

Olen asunut Irlannissa viimeiset kuusi vuotta ja nyt on Suomeen muuttaminen aviomieheni kanssa harkinnassa ja yksi suurimmista negatiivisista puolista Suomeen tulosta on ollut juuri "kunnon" lihan saatavuus. Missa ovat lihakaupat joissa kauppias tietaa tasmalleen mista liha on tullut ja miten sita pitaisi kasitella ts. osaa kunnolla paloitella lihat. Ei todellakaan tee mieli ostaa vakuumipakattua E-numeroilla kyllastettya lihan rampaleita. Jos saadaan tarpeeksi ihmisia kiinnostumaan mista syomamme ruoka tulee ja myos miten elaimia on pidetty eivatkohan suuret kauppaketjutkin ole valmiita tekemaan muutoksia, varsinkin kun tallaiset kamppanjat tapahtuvat ympari eurooppaa. Eli ei kiitos "battery" ja "intensiivifarmeille" ja suurille kauppaketjuille, jotka eivat ota huomioon asiakkaiden toivomuksia niin ja takaisin alkuperaiseen asiaan eli saatte pitaa inhat marinaadinne myos!!!
Lena Wiksten
Pori

#49 Toimenpitet

03.07.2008 23:45

Olisin kovin kiinnostunut tietämään, onko tämä adressi jo toimitettu johonkin ja minkälaisia toimenpiteitä mahdollisesti on luvassa. Allekirjoittajamäärä on ainakin ollut vakuuttava!
Mirja Kellokoski
Laukaa

#50 marinoimattoman lihan puolesta

15.07.2008 04:00

Marinadit ovat usein suolaisia ja epäterveellisiä itsetehtyihin verrattuna. Suomalaiset saavat jo muutenkin liikaa suolaa ruuastaan niin pitääkö sitä vielä tuputtaa lihaankin imeytettynä.

Kun laittaa itse ruokaa, resepteissä käytetään usein marinoimatonta lihaa. Ja minkäs teet kun ei kaupasta saakkaan kuin marinoituja.

Koska marinadi peittää lihan alkuperäisen hajun, maun ja värin, on lihan laatua vaikea tarkkailla. Ties mitä ruhon jämiä ne heittää marinadin sekaan. Vai onkohan liha jo pilaantunutta? Marinoimattomasta lihasta huomaa kyllä jos ei ole laatu ihan kohdallaan.