Adressi Savikannan koulun lakkauttamista vastaan

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Adressi Savikannan koulun lakkauttamista vastaan.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

15.09.2013 06:16



Vieras

#2

15.09.2013 08:36

oma koulutie alkoi Savikannassa ja siellä 1-6.luokat.Kiva lähikoulu upealla paikalla.Hyvät muistot jäi.

Vieras

#3

15.09.2013 11:40

Koulu tosiaan on kivalla paikalla, ja mielestäni rajapatsaan alueella olisi hyvä olla yksi koulu, kun teppanalan koulukin on pois pelistä...
Essi Kosonen
Adressin tekijä

#4

16.09.2013 04:50

Koulumatkat pitenevät monilla, senkin takia koulu olisi hyvä säilyttää nykyisellä paikallaan.

Vieras

#5 Radiossa juttua Savikannan koulusta klo 15 jälkeen tänään maanantaina

16.09.2013 10:30

Kannattaa kuunnella tänään klo 15 jälkeen Etelä-Karjalan Radiota, juttua Savikannan koulun tilanteesta...
Essi Kosonen
Adressin tekijä

#6

16.09.2013 11:44

Täällä jo radio päällä :)
Essi Kosonen
Adressin tekijä

#7

16.09.2013 11:45

Vien torstaina adressin tapahtumaan, jonka olemme vanhempaintoimikunnan kanssa järjestäneet, paikalle tulee koulun kohtalosta päättäviä ihmisiä.
RAT

#8

17.09.2013 12:56

Hyvä, että joku on tehnyt aloitteen tärkeän lasten asian puolesta. D
Essi Kosonen
Adressin tekijä

#9

17.09.2013 18:18

No kaikkensa täytyy oppilaan äitinä tehdä :)
nio

#10

17.09.2013 18:53

Kiitos Essille aloitteesta hyvän asian puolesta.
Iskiläisen vanhempi

#11 Savikannan koulun siirtäminen lyseon tiloihin ei ole pulmatonta

20.09.2013 14:36

On ihan käsittämätöntä, miten Vuoksen itäpuolen palveluja ajetaan surutta alas. Koulut yksi kerrallaan suljetaan ja oppilaat joutuvat kulkemaan pitkiä, osin turvattomiakin matkoja, ilman vaihtoehtoja. Koulujen lakkauttaminen johtaa väistämättä alueiden heikentymiseen myös muulla tavoin.

Omat lapseni käyvät koulua Itä-Suomen koulussa ja esitettyyn tilaratkaisuun, jossa Savikannan koulu siirtyisi entisen lyseon tiloihin, sisältyy monia ongelmia, joista nyt ei ole julkisuudessa puhuttu ollenkaan.

Seuraaviin kysymyksiin pitäisi mielestäni löytää kunnon vastaus, ennenkuin päätös Savikannan koulun siirtämisestä lyseon tiloihin tehdään:

1. Mihin kaupunki aikoo sijoittaa nyt lyseon tiloissa olevat Itä-Suomen koulun oppilaat?

Itä-Suomen koulussa on oppilaita reilusti yli kaksisataa ja luokat 0-9 toimivat Kosken koulun kanssa samoissa tiloissa. Itä-Suomen koululla on käytössä Kosken koulun kanssa samasta rakennuksesta 8 luokkatilaa, eskaritilat sekä opehuone. Lisäksi käytössä on viisi luokkatilaa ns. lyseon puolelta, jonne Savikannan koulu oltaisiin nyt siirtämässä. Itä-Suomen koulu tulee mahdollisesti tarvitsemaan vielä lisätilaa, sillä muutama luokkatila taitaa, ainakin vanhemman näkökulmasta, olla liian pieni, jotta luokkaan voisi sijoittaa normaalikokoisen oppilasryhmän ja innokkaiden hakijoiden määrä Itä-Suomen kouluun on kasvanut vuosi vuodelta. Tilarajoitusten vuoksi kouluun ei ymmärtääkseni pystytty tänä syksynä ottamaan kaikkia muuten sopivia hakijoita.

Jos Itä-Suomen koulu muuttaisi kokonaan lyseon tiloihin, Kosken koulun puolelta vapautuvat luokkatilat riittäisivät käsitykseni mukaan ehkä juuri ja juuri Savikannan koulun tarpeisiin. Olisi varmasti järkevää, että kumpikin yhtenäiskoulu (Kosken yhtenäiskoulu, mukaan lukien Savikannan koulun, ja Itä-Suomen koulu) olisi selkeästi omissa tiloissaan. Itä-Suomen koulun kohdalla yhtenäiskoulu on koettu hyväksi ja toimivaksi opintiemalliksi, mutta kahden koulun, Savikannan alakoulun ja Kosken yläkoulun yhdistäminen yhdeksi kokonaisuudeksi vaatii tahtoa monesta suunnasta. Onko sitä? Seisooko koulujen väki, oppilaat ja vanhemmat yhtenäiskoulumallin takana? Ilman yhteistä tahtoa ei synny uutta ja hyvää näin vaativassa tilanteessa, jossa Savikannan väki on jo joutunut kokemaan monenlaista pyöritystä useamman vuoden ajan.

2. Miten liikuntatilat ja paikat saadaan riittämään kaikille liikkujille?

Jo nyt Kosken koulun liikuntasalit ovat kovassa käytössä ja lukujärjestysten teko on käsittääkseni haastavaa. Miten on suunniteltu, että saleihin mahtuisi liikkumaan vielä Savikannankin oppilasryhmät? Omassa koulun puitteissa on Savikannassa voitu toimia joustavasti esim. lukujärjestysasioissa. Ymmärtääkö kaikki osapuolet, kuinka sidotuksi koulun arjen pyörittäminen menee, kun samoilla tiloilla on pyöriteltävä kaikki opetusryhmät? Lukujärjestysten teossa ei enää paina oppilaiden etu, vaan tunnit on laitettava jo nyt Kosken ja Iskin kouluyhdistelmässä siihen, missä vapaata on eli esim. liikuntatunnit keskelle päivää ja osa oppitunneista myöhäisiin iltapäiviin kolmen jälkeen. Toivon päättäjien ottavan nämäkin arkiasiat päätöstenteossa huomioon. Se, että yhtenäiskoulussa voidaan käyttää samoja opettajia ylä- ja alakoulun puolella on etu, mutta samalla myös valtava haaste. Halutaanko tieten tahtoen tällaisia lisähaasteita, kun on mahdollisuus toimia niin, että Savikannan koulun joustavuus säilyy ja Kosken ja Iskin koulut säästyvät lisähaasteilta?

Huhujen mukaan Imatrankosken urheilukenttää ollaan ajamassa alas. Jo nykytilanteessa kenttä on kovalla käytöllä. Samaan aikaan siellä on usein liikkumassa useampi koululaisryhmä, joiden lisäksi kenttä toimii lähiliikuntapaikkana monelle ihmiselle. Miten ihmeessä on ajateltu, että liikunnanopetus hoidetaan Kosken koulukampuksella, jos kenttä ajetaan alas? Mihinkään koulunpihakaukaloon ei todellakaan mahdu samaan aikaan esim. pesäpalloilemaan tai luistelemaan luokallinen eskareita ja pari ryhmää yläkoululaisia, puhumattakaan siitä, että käyttäjät vielä lisääntyisivät Savikannan tulon myötä. Jokainen asiaa epäilevä voi käydä seuraamassa käyttöä paikan päällä.

Vuoksen itäpuolen liikunta-alueet ovat vähissä jo ennestään, kun kaupunki laittaa kaikki paukut länsipuolen kehittämiseen. Tämän kehityksen ei voi antaa jatkua. On tärkeää varjella lähiliikuntapaikkoja. Savikannan koulun sali on monille tärkeä lähiliikuntapaikka. Jos koulu lakkautetaan, viedäänkö rajapatsaalaisilta tämäkin terveyttä ja hyvinvointia tuleva liikuntapaikka pois? Entä löytyykö yhteistä taistelutahtoa, jolla Imatrankosken urheilukentän tulevaisuus saadaan turvattua?

3. Miten 600 oppilasta viettäisivät välituntinsa?

Kosken ja Iskin yhteinen piha-alue on surkeassa kunnossa. Remontti on ollut suunnitelmissa pitkään, mutta sitä ei olla saatu. Jo nyt pihaa käyttää päivittäin yli 400 lasta ja nuorta. Piharemontti olisi oikeasti tarpeen, ilman Savikannan koulun tuloa samaan pihapiiriin. Jos Savikanta tulee, miten saadaan koulun piha viihtyisäksi ja turvalliseksi paikaksi kaikille oppilaille? Pihan kehittämiseen on todella panostettava, jotta se vastaisi 600 oppilaan liikunnallisiin tarpeisiin. Sekä Kosken koulu että Itä-Suomen koulu ovat mukana Liikkuva koulu- hankkeessa, jonka tavoitteena on lisätä oppilaiden hyvinvointia koulupäiviä liikunnallistamalla. On tärkeää, että oppilaiden välituntialue houkuttelee oppilaita liikkumaan. Mallia kannattaisi ottaa sekä Mansikkalan yläkoululta että Imatrankosken alakoululta, joissa on tehty onnistuneet piharemontit. Mallit ovat valmiina, mutta onko kaupungilla rahaa tehdä suuren koulukampuksen tarpeita vastaava piharemontti nopealla aikataululla? Ilman piharemonttia tilanteesta voi hyvin nopeasti tulla oppilaille turvaton ja levoton. Suuri, kovaääninen ja levoton oppilasjoukko voi tuntua aikuisistakin ahdistavalta, puhumattakaan pienemmistä lapsista. Jos puitteet eivät ole kunnossa, on suuren koulukampuksen kokoaminen lapsia kohtaan suuri vääryys.

4. Onko mahdollista, että Teppanalan koulu elvytettäisiin uudelleen koulukäyttöön?

Teppanalan kouluun tarvittaisiin myös remonttia, mutta remontin myötä Teppanalan koulusta saataisiin viihtyisä ja turvallinen lähikoulu. Poliittisilta päättäjiltä tämä toki vaatisi rohkeaa asennetta, mutta sellaista varmasti löytyy.

5. Mitä järkeä on kutistaa koulutarjonta hyvin pienelle alueelle?

Jo nyt sillan kummaltakin puolelta löytyy alakoulu: länsipuolelta Imatrankosken koulu ja itäpuolelta Itä-Suomen koulu. Tarjontaa on jo riittävästi, vaikka lähistölle rakennettaisiin lisää asutusta. Ei tunnu järkevältä, että samalle pienelle alueelle keskitettäisiin vielä kolmaskin alakoulu tilanteessa, jossa kaupungin itäpuolen lasten koulumatkat senkuin pitenee.

Toivottavasti kouluasioissa kyetään löytämään kestävä ratkaisu nopealla aikataululla. Itä-Suomen ja Savikannan koulu ansaitsevat saada lopultakin kumpikin pysyvät ja toimivat tilaratkaisut. Toivottavasti tämä adressi saa ansaitsemansa arvon, kun päätöksiä lokakuussa tehdään.
PETRI RAUTIAINEN

#12 HALLITUS UHKAA PÄIVÄKOTEJA JA KOULUJA SÄÄSTÖTOIMILLA

28.09.2013 20:28

Kaikki mukaan allekirjoittamaan nimiä lasten päiväkotien hoitajatason säilyttämisen ja koulujen opetustason pitämisenä nykyisellä tasolla. Adressia saa välittää eteenpäin.

http://www.adressit.com/lastentarhojen_ja_oppilaitosten_tasovaatimusten_sailyttaminen