Tieto- ja viestintäteknologian vastuullisen opetuskäytön puolesta

Erja Tamminen

#1 Kirja langattoman teknologian terveys- ja ympäristövaikutuksista

04.12.2013 14:37

http://www.sahkoailmassa.fi/Langaton-teknologia-ja-terveys.pdf

Tuo yllä olevan linkin takana oleva tietokirja on vapaasti ladattavissa sivuiltani. Se sisältää tietoa langattoman teknologian terveys- ja ympäristövaikutuksista. Siinä on muutama kappale, joissa erityisesti käsitellään teknologian vaikutuksia lapsiin ja nuoriin.
Wi-Fi-kielto kouluihin!

#2 Huomio myös langattoman teknologian säteilyn haittoihin

04.12.2013 17:00

Adressi olisi voinut kiinnittää huomiota myös langattoman teknologian mikroaaltosäteilyn haittoihin. Se on itse asiassa tärkein syy vaatia tietotekniikan VASTUULLISTA käyttöä kouluissa ja muissa oppilaitoksissa! Tutkimustietoa langattoman teknologian biologisista vaikutuksista ja terveyshaitoista:

http://sateileeko.wordpress.com/2013/03/26/langattomat-verkot-ovat-terveysriski/

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

04.12.2013 20:45


Veltto, vaan ei Virtanen

#4 Aika sekava vaatimus

04.12.2013 21:05

Ei avautunut tämän alulle laittajien pontti.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

04.12.2013 21:10


Krista

#6 Täysin eri mieltä

04.12.2013 21:16

Adressin tekijä on tuskin kovin perehtynyt tvt:n ja sosiaalisen median opetuskäyttöön. Virheellisiä argumentteja, hysterian lietsontaa.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

05.12.2013 05:56



Vieras

#8

05.12.2013 09:37

Ei suinkaan opetustiedot ole heikentyneet, vaan päinastoin räjähdysmäisestikin vahvistuneet, mutta kuluttajakunta,käyttäjät ovat heikentyneet,ovat niin heikkoja ja luomiskyvyttömiä, turhanpäiväisiä peli-viihdemaailman huumassa nääntyneitä kuoliaaksi henkisesti.

Vieras

#9

05.12.2013 09:39

Pölöhöille, kun turha mitään koulutusta, tupakka, huumeet ja naiminen riittää.

Vieras

#10

05.12.2013 09:42

Tekijän oikeudet rajoittavat nyky-yhteiskunnan kehitystä ja rahan puute, arvottomala rahalla kun ei tee mitään, vaikka sitä olisi rekkakuormittain.

Vieras

#11

05.12.2013 09:45

niin kyllä jotakin tarttes tehdä sanoi Mauno Koivisto... laiskan puhetta ja suullaan tekevän.
Vain työtä tekemällä elintaso voi nousta,eikä keinottelemalla.
On pakko kattaa jollakin myös kustannuksia,kun tuota orjatyövoimaakin on niin vähän, apinoita saatavana Afriikasta.
Mikko Ahonen
Ylöjärvi

#12 Mikroaaltokuormitus haittaa aivojen toimintaa ja oppimista

05.12.2013 11:28

Keskustelimme KEOS-opettajankoulutuspäivillä mobiilioppimiseen liittyvistä terveysriskeistä, jotka ovat yllättävän suuret:

http://tinyurl.com/mobiilioppiminen

Siksi tämä adressi on hyvin ajankohtainen. Kiitos sen tekijöille.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

05.12.2013 14:36


Pertti Ström

#14 Sananvapauden halventamista

06.12.2013 11:00

Kirjoitin tänne kommentin, jossa krtisoin Erja Tammisen toimintaa. Se poistettiin. Samoin joidenkin muiden kommentteja on poistettu. Todella erikoista, että vain kriittisesti langattomiin verkkoihin suhtautuvien ajatuksia julkaistaan. Asettaa kyseenalaiseksi koko adressin ja sen tarkoitusperät.
Tiina ja Veikko Halttunen

#15 Re: Sananvapauden halventamista

06.12.2013 13:37

#14: Pertti Ström - Sananvapauden halventamista

Poistamme kommentit, jotka eivät liity asiaan vaan henkilöihin. Erityisen tarkkoina olemme halventavien kommenttien suhteen.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

12.12.2013 09:54


Neljän oppijan isä

#17 Vaatimusta voisi tarkentaa

13.12.2013 20:08

Jos oikein ymmärsin, addressin vaatimus kiteytyy lauseeseen:
"Perusopetuksen opetussuunnitelmassa tulisi määritellä
kansalaistaitoina pidettävät tieto- ja viestintäteknologiataidot, joiden opetus tulisi
kouluissa toteuttaa tarkoituksenmukaisella tavalla."

Tämä ehdotus kuulostaa aika yleisluonteiselta - onko nykyisissä opetussuunnitelmissa
tai opetusministerin tai opetushallituksen linjauksissa jotain tämän vastaista?

En ymmärrä miten Aasialaisten menestys PISA-tutkimuksessa liittyy tähän asiaan. Menestyshän ei näytä johtuvan tieto- ja viestintäteknologian käytöstä tai käyttämättömyydestä.

En myöskään ymmärrä miten nettiriippuvuus liittyy aiheeseen. Jos virtuaalisen ympäristön hyödyntäminen oppimisen tukena aiheuttaa ei toivottuja muutoksia lasten ja nuorten aivojen rakenteessa, toivoisin aiheeseen jotain lähdeviitettä.

Addressi näyttää myös ehdottavan ettei sosiaalista mediaa tule käyttää oppimisympäristönä. Perusteluna se, että työvälineet ovat tyypillisesti kaupallisia sovelluksia. Olisi ehkä loogisempaa ehdottaa, ettei käytettäisi kaupallisia sosiaalisen median palveluja oppimisympäristönä.

Tarkoitukseni ei ole tyrmätä tätä addressia vaan pikemminkin kannustaa terävöittämään viestiä.
Veikko Halttunen

#18 Re: Vaatimusta voisi tarkentaa

14.12.2013 13:08

#17: Neljän oppijan isä - Vaatimusta voisi tarkentaa

Kiitos kommentistasi! On totta, että vaatimusta voidaan ja on varmaan jatkossa syytäkin tarkentaa. Tässä vaiheessa on kuitenkin tärkeää kiinnittää päättäjien huomio siihen tosiasiaan, että tietoyhteiskuntaamme on tähän saakka kehitetty teknologiavetoisesti ja teknologian ehdoilla. Tieto- ja viestintäteknologia nähdään ratkaisuna kaikkeen ilman, että puntaroidaan TVT:n vaikutuksia kokonaisvaltaisesti ottaen huomioon myös mahdolliset haittavaikutukset.

Koulu ei saisi olla koelaboratorio, jossa oppilaat ja opettajat joutuvat koekaniineiksi, vaan TVT:n käytön pitää olla suunnitelmallista ja perustua ennalta tehtyihin, monipuolisiin arvioihin siitä, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. TVT:n käytön koulumaailmassa samoin kuin laajemminkin yhteiskunnassa tulisi olla nykyistä suunnitelmallisempaa.

PISA-tutkimus ja nettiriippuvuus ovat adressissa mukana osoittamassa omalta osaltaan sitä kontekstia, jossa tätä keskustelua käydään. Heikentyneillä PISA-tuloksilla perustellaan jälleen kerran tarvetta lisätä TVT:n opetuskäyttöä. Olisi tärkeää, että tämänsuuntaisille väitteille osoitettaisiin tutkimuksellisia perusteluja. Niitä on vain vaikeaa löytää. Itse tein pian PISA-tutkimusten julkistamisen jälkeen korrelaatiolaskemia PISA-tulosten ja tässä tutkimusraportissa

https://ec.europa.eu/digital-agenda/sites/digital-agenda/files/KK-31-13-401-EN-N.pdf

 

esitettyjen TVT:n käyttöä koskevien tutkimustulosten välillä.

En ehtinyt laskea kuin muutamia korrelaatioita, mutta kaikissa niissä korrelaatiot (luokkaa 0.4-0.6) menivät niin, TVT:n käyttö näyttäisi korreloivan negatiivisesti PISA-tulosten kanssa.

Tästä asiasta kannattaa lukea myös seuraava Ylen uutinen:

http://yle.fi/uutiset/tietotekniikan_lisaaminen_kouluissa_saattaisi_vain_heikentaa_oppimistuloksia/6974545

 

Vaikka PISA on vain pisara meressä, olemme katsoneet, että se on syytä mainita adressissa, koska PISAa on käytetty vääristellen hyväksi: tosiasiassahan PISA-tulokset näyttäisivät puhuvan sen puolesta, että kouluissa kannattaisi miettiä muita apuvälineitä kuin TVT:tä, siis jos asiaa tarkastellaan puhtaasti tutkimuksista paljastuvina lukuina.


Vieras

#19

22.12.2013 14:35

Väitätte, että "Internetistä on osalle nuorista tullut jo reaalimaailman korvike", ikään kuin Internet ei olisi osa reaalimaailmaa. Puhutte "virtuaalitodellisuudesta", vaikka kyse on ihan tästä samasta, oikeasta maailmasta. Adressin taustalla saattaa olla ihan järkeviäkin ajatuksia, mutta tällaiset aivopierut syövät sen vakavastiotettavuutta.

Myös väite maapallon resurssien kuluttamisesta on outo. Teknologian käyttöhän mahdollistaa mm. paperin kulutuksen vähentämisen, ja suuri osa laitteista olisi olemassa joka tapaukesssa - hyödynnettiin niitä kunnolla opetuksessa tai ei. Eikä laitteita ja ohjelmistoja tarvitse ihan jatkuvasti uusia, jos ne valitaan kerralla oikein. Esimerkiksi ohjelmistojen kohdalla kannattaa suosia avointa lähdekoodia. Tämä edistäisi myös sitä, etteivät kaupalliset toimijat saisi liikaa valtaa.