Sisäilmasta vakavasti sairastuneille lapsille pienryhmäopetus

Piia Raita

/ #20 Lahden perusopetuspalveluiden päätösehdotus aloitteelle

11.03.2014 16:32

Näet osoitteesta http://www4.lahti.fi/ktweb/ Sivistyslautakunnan 12.3.2014 kokouksen esityslistan kohtaa §72 klikkaamalla päätösehdotuksen tälle aloitteelle.

Ehdotuksessa on muutama kohta, joita minun on aivan pakko kommentoida:

"Vaikka vaatimusten
täyttämisessä on koko kuntakentällä ajoittain vaikeuksia, ovat tilat
Lahden kaupungissa pääsääntöisesti olosuhteiltaan sen kaltaisia, että
ne valvovan viranomaisen mukaan täyttävät terveydensuojelulain
asettamat normit."

---> Terveydensuojelulain asettamia normeja ei ole asetettu koskettamaan henkilöä, joka on jo altistunut ympäristötekijöille ja sairastunut niiden johdosta.

"Erikoissairaanhoito..."

---> Sisäilmasairaalle lapselle ei ole olemassa erikoissairaanhoitoa, sillä meiltä puuttuvat vielä ympäristösairauspoliklinikat. Kouluterveydenhuolto ei osaa ottaa (vai ei halua?) kantaa ja julkinen terveydenhuolto ei omaa vielä riittävää ammattitaitoa. (http://www.hengitysyhdistys.fi/sites/default/files/laukaa_putus_2014.pdf)
Koulutoimenjohtajille ei kokemukseni mukaan kelpaa asiantuntevien yksityislääkäreiden kuten Tuula Putuksen tai Ville Valtosen lausunnot. Mikäli sisäilmasairas lapsi ei ole sairastunut astmaan, ei hän ole sairas monenkaan ihmisen mielestä, vaan hänet julistetaan laiskaksi lintsariksi. Poissaolojen kerryttyä uhkaillaan huostaanotoilla sekä koulutoimen että terveydenhuollon puolelta.

"Sairastuneen ja hoitoa tarvitsevan oppivelvollisuusikäisen opetuksesta
ja opetusjärjestelyistä on näin jo säädetty perusopetuslaissa, eikä
Lahden kaupungin ole sen vuoksi tarpeen lähteä kehittämään
rinnakkaisia koulupalveluita."

---> Oppilashuolto ja oppilaan ohjaaminen erityisopetusjärjestelyihin tulee saattaa asiantuntevaksi ja ratkaisukeskeiseksi sisäilmasairaan kohdalla.
Toimivia opetusjärjestelyitä ei ole olemassa sisäilmasta sairastuneille oppilaille. Siksi on tarpeen lähteä kehittämään niitä järjestelyitä huolella sellaiseksi, että ne takaavat näille lapsille tasa-arvoiset mahdollisuudet suorittaa erityiset tutkinnot ja saada peruskoulun päästötodistus. Nopeita ratkaisuja tässä ei kannata lähteä hakemaan, vaan hyviä ja harkittuja.

"Valtuustoaloitteessa esitetyn kaltaisen
pienopetusryhmän opetuksen järjestämiseksi jouduttaisiin myös
ratkaisemaan kaikkien opetukseen tarvittavien tilojen, kuten käsityö-
kotitalous- ja liikuntatilojen saatavuus ja soveltuvuus."

---> Miten käsityö-. kotitalous- ja liikuntaopetus on tällä hetkellä järjestetty sisäilmasta sairastuneiden erityisjärjestelyissä olevien tai kotiopetukseen siirtyneiden kohdalla? Olisiko kenties tärkeämpää keskittyä takaamaan lapsille sen tasoinen opetus, että pärjäävät sen avulla edes vähintään matematiikassa, kielissä ja lukuaineissa jne.? Esityksen tässä kohdassa mainitut aineet opiskellaan kotiopetuksessa nykyäänkin ilman erillisiä tiloja sen mukaan, mikä sairaustilanne ja vanhempien tilanne on. Kysymyksessä on ns. harrastusaineet, jotka ovat tärkeitä, mutta opetuksen ja todistuksen saamisen painopiste ei ole näilllä aineilla.

"Myös perusopetuslain mukainen laadukas opetus ja oppilaiden arviointi saattaisivat olla vaikeasti toteutettavissa, sillä käytännössä jatko-opintokelpoisuuden saavuttaminen edellyttää luokkien 7-9 opetuksessa useiden aineenopettajien osallistuvan opettamiseen ja arviointiin."

---> Eihän tämä toteudu näin tälläkään hetkellä sisäilmasairaan erityisjärjestelyissä tai kotiopetuksessa, koska ei ole olemassa sisäilmasairaalle räätälöityä opetusta. Tärkeintä olisi keskittyä laadukkaiden tukituntien tarjoamiseen heille ja tenttimisen mahdollistamiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn.
Perusopetuslaki 4 luku, 18§: Oppilaan opiskelu voidaan järjestää osittain toisin kuin tässä laissa ja sen nojalla säädetään ja määrätään, jos:
1) oppilaalla katsotaan joltakin osin ennestään olevan perusopetuksen oppimäärää vastaavat tiedot ja taidot;

2) perusopetuksen oppimäärän suorittaminen olisi oppilaalle olosuhteet ja aikaisemmat opinnot huomioon ottaen joltakin osin kohtuutonta; tai

3) se on perusteltua oppilaan terveydentilaan liittyvistä syistä.



---> Jos jotain JOUDUTAAN ratkaisemaan tai jos joku SAATTAISI olla vaikeasti toteutettavissa, ei kumpikaan ole syy jättää tätä asiaa hoitamatta. Keinoja löytyy kun halua on toteuttaa.