Sisäilmasta vakavasti sairastuneille lapsille pienryhmäopetus

miljardi korvaukset maksuun

#1 Kuten aina on tapana ollut

07.03.2014 18:34

Vahingon aiheuttajat vastuuseen ja korvaamaan aiheutetut vahingot.Suunnittelijat,rakentajat ja työmaan vastaavat mestarit.

Vieras

#2

07.03.2014 19:33

vastuuseen, siitähän heille juuri maksetaankin
sinun lapsesi ovat myös minun

#3 lasten asiat lapsipuolen asemassa päättäjillä

07.03.2014 20:29

hiivatti, melkein jokainen koulu ja päiväkoti homeen vallassa
allekirjoitan adressin ilomielin
ja toivon, että lapset ja vanhemmat jaksaisivat taistella tuulimyllyjä vastaan
Terve Sisäilma

#4 Valtuustoaloite

07.03.2014 21:49

Terve Sisäilma

#7 ESS 17.2.2014 mielipide

07.03.2014 22:00

"Paljon on jo käsitelty julkisuudessa koulujen sisäilmaongelmia ja niiden korjauksia.Vähemmälle huomiolle on jääneet ne lapset ja nuoret, joiden sisäilmasta sairastuminen on jo mennyt altistumisen myötä pysyväksi ja oireet eivät enää paranekaan remonteilla.
Nämä lapset ja nuoret eivät pysty enää jatkamaan opiskeluaan normaalissa koululuokassa, koska jo vieruskaverin vaatteiden mukana kulkevat epäpuhtaudet tai koulun sisäilmassa leijailevat kemikaalit riittävät laukaisemaan oireet. Kyse ei näillä pysyvästi ja vakavasti sairastuneilla nuorilla ole mistään lievistä allergiaoireista, vaan hyvin yleisiä oireita ovat mm. kuume, hengenahdistus, astma, huimaus, päänsärky, ihon polte, vatsan polte, nivelsäryt...
Kenenkään elimistö ei tällaista kestä päivästä toiseen, eikä opiskelusta tule mitään jos keskittymistä haittaa jatkuvat ja hallitsevat oireet. Lisäksi immuniteetin ollessa alhaalla on vaarana saada mitä vain infektioita sekä niiden jälkitauteja.

Tilanne kuitenkin on se, että nämä vakavasti sairastuneet nuoret ovat oikeutettuja kunnolliseen opetukseen. On epäinhimillistä evätä terveyden menetyksen takia kaikki opetus ja sairauden mukaiset järjestelyt ja silti samalla vaatia oppivelvollisuuden suorittamista ja joutua lastensuojelun pyöritykseen.
Nämä nuoret menettävät hyvinkin nopeasti kontaktin ikäisiinsä kavereihin ja muihin sosiaalisiin tapahtumiin ja tilanteisiin, silloin kun oireilu alkaa muuttumaan rajuksi. On mahdotonta pysyä mukana kaveriporukoissa ja harrastuksissa, jos ei löydy rakennusta tai asuntoa, jossa pystyisi oleskelemaan sairastumatta ja puhumattakaan kavereiden mukana tulevista oireista.
Monet homeelle altistuneet sairastuvat lisäksi monikemikaaliyliherkkyyteen (MCS), jolloin oireilua aiheuttavat myös mm. hiuslakat, dödöt, hajuvedet, pyykinpesuaineet ja hiusten pesuaineet. Tällöin elämä alkaa olla jo todella rajoittunutta ja nuori joutuu eristäytymään järjestettyihin puhtaisiin olosuhteisiin. Ainoa tutkitusti toimiva hoito on oireiden aiheuttajien välttely.

Hyvät Lahden kaupungin päättäjät ja viranhaltijat, näyttäkää esimerkkiä ja perustakaa pohja sisäilmasairaiden lasten tulevaisuudelle!

Tiina Jääskeläinen, sisäilmasairaan lapsen äiti."
Elisa Lientola

#9 Voimia vanhemmille pitää ääntäongelmasta!

07.03.2014 22:12

Tässä rakennetaan nyt täysin uutta toimintamallia, jossa vakavasti oireilevat lapset saataisiin turvaan ajoissa ja koulupolku ehjäksi. Koko maan koulujen sisäilma ja homeongelnat ovat ilmiö jota ei hetkessä hyvästä tahdosta huolimatta pysty ratkaisemaan kukaan, siksi tarvitaan turvapaikka. Toki tavoitteen tulee olla se että ongelmat korjataan kouluissa, mutta niin lapset kuin aikuisetkin ovat erilaisia ja joku saattaa oireiilla altistuttuaan ihan muustakin kuin rakennuksen ongelmista, minkä vuoksi heidän kohdallaan uusi onnistunut kouluraknnuskaan ei auta. Toivottavasti tietoisuus oireiden monimuotoisuudesta ja todellisuudesta läpäisee luisimmankin kallon, eikä asia hautaude vastakkainasetteleen. Kenenkään ei pitäisi joutua sairastumaan pysyvästi suorittaessaan oppivelvollisuutta tai pöiväkodissa ( sen enempää kuin työssäkään. Lakikin jo velvoittaa järjestämään opetuksen. Kuitenkin edelleen tietämättömyys on jarruna erityisen tuen päätöksille ja asian puuttumiseen riittävän ajoissa. Tärkeää olisi nyt että tarpeen laajuus tulee selväksi. Valitettavasti tämä asia koskee pienempää joukkoa kuin kokonaiset honekoulut joten meteli ei ole yhtä massiivista, mutta se ei tee asiasta vähempiarvoista. Nut on aikarummuttaa kokemuksista ja tarpeesta! Sille annetaan arvoa.
Terve Sisäilma

#10 Lahdessa ei homeista sairastuneita?

07.03.2014 22:19

Terve Sisäilma

#11 Uusi Lahti 1.2.2014 Mielipide

07.03.2014 22:22

"Ei varmasti ole ilmaista järjestää tällaista opetusmuotoa, mutta ei ole ilmaista myöskään pyörittää oppilashuoltoryhmissä näitä ongelmia, jos ei ole tarjota ratkaisuja ja järjestelyjä. Oppilashuollosta tupataan siirtämään tämä ongelma lastensuojelulle, niin kuinka kallista siitä sitten tulee, kun ratkaisun sijaan lapsi jatkaa sairasteluaan ja lääkäreissä ravaamista. Tulevat eläkkeenmaksajat sairaana sijoitettuna ja laitoksissa?
Fyysiseen sairauteen sairastuneen lapsen opetukseen on löydyttävä järkevämpiä tapoja kuin huostaanotot ja lastensuojelun toimet. Ei sitä syöpäänkään sairastuneen lapsen perhettä uhkailla huostaanotoilla.

Jos nuori tipautetaan yhteiskunnan ulkopuolelle rankan sairastamisen takia jo peruskoulu iässä, niin näkymät eivät ole kovinkaan lupaavat, jos sieltä pitäisi omin voimin ponnistaa työkykyiseksi veronmaksajaksi. Sisäilmasta sairastuneille aikuisillekaan ei löydy tukitoimia, niin siinä joutuu tekemään ison työn, jotta selviää edes ehjänä ihmisenä tällaisen sairauden kohtaamisesta ja siitä järkytyksestä, ettei yhteiskunnalla ole mitään tarjota tällaisessa tilanteessa olevalle. Sen lisäksi ettei tähän sairauteen ole olemassa lääkkeitä, ei ole myöskään kuin muutama lääkärikään, joka sisäilmasairauksista ymmärtää. Järkytys on suuri kun tajuaa olevansa pahasti sairastunut ja julkisen puolen lääkärit eivät pysty useinkaan asiassa auttamaan. Sama lääkäri saattaa kirjoittaa jopa täysin erilaiset lausunnot kahdelle samaan sairauteen sairastuneelle samanikäiselle nuorelle. Sairastunut jää kaikin puolin yhteiskunnan ulkopuolelle sairautensa kanssa.

Nimim. Jos et pysty käymään koulua, kolkuttaa lastensuojelu oveasi"
Terve Sisäilma

#12 Uusi Lahti 1.2.2014 Mielipide nro2.

07.03.2014 22:23

"Valtuustoaloite alueellisesta pienryhmäopetuksesta sisäilmasta sairastuneille.

Lukuisien koulunvaihtojen, erilaisten kokeilujen ja yli vuoden oppimisessa jälkeenjäämisen jälkeen voisi jo tulla mieleen luovuttaa ja tunnustaa tappionsa ja heittää hyvästit peruskoulun päästötodistukselle. Ymmärrän hyvin sisäilmasta sairastuneen lapsen perheen huolen.

Olisi tärkeää pitää lapset mukana opinnoissa sairauden mukaisin toimivin järjestelyin. On mietittävä myös jatko- opintoja. Niitä ei pääse edes hakemaan, ellei saa päästötodistusta peruskoulusta. Kun opiskelee kotiopetuksessa verkko-opetuksen turvin, on oppilas ulkona koulun antamasta fyysisestä sosiaalisesta verkostosta, mutta lisäksi on oppilaan suoritettava hyväksytysti ns. erityiset tutkinnot kaikissa peruskoulun pakollisissa oppiaineissa. Tutkinnon suorittaminen ei kunnolla onnistu, jos järjestävä taho käyttää eri materiaaleja kuin opettava taho. Tutkinnon suorittamisen valvojan tulisi olla täysin puhdas altistavista tekijöistä, kuten myös tilan, missä se tapahtuu. Mikäli tutkinnon suorittaja altistuu, voi oireet pahimmillaan aiheuttaa vaikka anafylaktisen shokin tai muutoinkin saattaa oppilaan terveydentilan sellaiseksi, että tutkinnon suorittaminen ei onnistu, onnistuu vain osittain ja lisäksi toipuminen jälkeenpäin kestää vuorokausia, toisilla viikkoja. Näin ollen voi todistus jäädä saamatta.

Peruskoulun päästötodistuksen saaminen on Suomessa yleensä itsestään selvyys. Tasa-arvon nimissä se pitää taata myös sisäilmasta sairastuneelle lapselle.
Piia Raita, sisäilma-aktiivi, Lahti"
Terve Sisäilma

#13 Yhdistykselle saapunut ja lehtiin lähetetty mielipidekirjoitus

07.03.2014 22:24

"Pienopetus on viisasta kuntataloutta

Viimeksi Jämsässä on tuhlattu melkoinen määrä kunnan rahoja lastensuojelullisiin ja hallinnollisiin palavereihin, kokouksiin ja seurantaan, tarpeettomasti. Syynä oli se, että lasten vanhemmat eivät halunneet lastaan kouluun jossa tämä oireili voimakkaasti. Se on järjetöntä resurssien käyttöä, ja typerää ja lyhytnäköistä kuntapolitiikkaa. Käynnissä on myös lukuisia oikeusjuttuja, joiden tuloksena ei synny mitään järkeviä toimintatapoja, vain ennakkopäätöksiä suuntaan ja toiseen.

Koska homesairaat ovat keskuudessamme, olisi syytä viimeistään nyt joustavasti etsiä kunnissa sellaisia kustannustehokkaita ratkaisuja, joiden avulla sekä sairastuneet lapset, että heidän opettajansa voivat työskennellä. Tämä on tärkeää siksikin, että vastaavalla tavalla tarvitsemme erikoispalvelut homesairastuneille anafylaksiatapauksille esimerkiksi terveyden- ja sairaanhoidon puolella.

Yksinkertaisesti: joko terveet koulu- ja muut tilat taistellaan kalliiden oikeusjuttujen kautta, tai sitten kunta osaa niihin viisaasti valmistautua ja hoitaa ne edullisesti. Tässä kannattaa käyttää homesairastuneiden asiantuntijaverkostoja hyväksi. Se on järkevää kuntataloutta.

FT, Irma Hirsjärvi, homesairastunut, Jyväskylä"

Terve Sisäilma

#15 Avoin kirje sivistyslautakunnalle nimettömänä pysyvältä vanhemmalta

07.03.2014 22:29

"Sivistyslautakunnalle avoin kirje

Miltä tuntuisi, kun ei ole paikkaa jossa lapsi voi käydä koulua ?
Oli aika, jolloin perheemme elämä oli hyvin tavallista arkielämää. Lapsemme harrasti urheilulajeja,
koulumenestys ja koulumotivaatio oli hyvä. Hänellä oli todella ihana luokka, viihtyi koulussaan,paljon ystäviä. Elämä oli normaalia nuoren elämää.
Kunnes lapsemme alkoi sairastelemaan koulussa. Hänellä oli kurkkukipua,
päänsärkyä, kuumetta, horkkaa, huonovointisuutta, nenäverenvuotoa, nenän tukkoisuutta,
väsymystä ja jopa ihottumia. Oireilut loppuivat kotona aina vkl:sin ja lomilla. Mutta pikku hiljaa oireet pahenivat ja hän sairastui lopulta pysyvästi koulun homeista.
Tämä oli haastava vaihe nuorelle, joka oli sairaana jatkuvasti
ja joutui kotiopetukseen sairautensa vuoksi. Ja samalla yritti suoriutua koulunkäynnistä kotona. Elämä oli täysin muuttunut nuoren aktiivisen urheilijanuoren elämästä pitkäaikaissairauden kanssa taisteluksi. Ja juuri sitä taistelua se onkin hetki toisensa jälkeen. Usko vain siihen, että kyllä tämä tästä kohta ohi menee.
Yritimme säilyttää rytmin elämässä, herätä samaan aikaan ja tehdä kotiin ns. lukujärjestyksen. Jokainen päivä Wilman kautta saimme läksyjä, joita suoritettiin käytännössä muutaman tukiopetustunnin voimin yksin kotona koulua ilman luokkaa, opetusta, opettajia ja koulutovereita.
Mutta ei se ollut sama asia kuin päästä kouluun ikäistensä seuraan.
On paljon kouluaineita, joita ollut hyvin vaikea kotona opiskella yksin.

Tilanne on mennyt huonommaksi, koska sairastuminen homeista muuttui autoimmuunisairaudeksi. Hänellä on todettu myös alkava monikemikaaliyliherkkyys.
Emme ole löytäneet tilaa, opetusmenetelmää ja vaihtoehtoa lapsellemme, jossa hän pystyisi oireettomasti opiskelemaan. Tälläkin hetkellä hän saa oireita tukiopetuksenkin jälkeen.
Jos olisi pienryhmäopetuspaikka, joka olisi suunniteltu opetuksineen niin, että se mahdollistaisi sisäilmasta pitkäaikaisesti sairastuneiden lasten koulunkäynnin, niin se helpottaisi monen lapsen ja heidän perheensä elämää. Peruskoulun suorittaminen samalla, kun on usean päivän viikossa kuumeessa, on ollut erittäin haastavaa.

Tähän sairauteen ei ole muuta lääkettä kuin altistuksen välttäminen. Nyt on toiveissa saada immuunipuolustus vahvistumaan ja ajan kanssa ehkä rupeaa sietämään
altisteita enemmän. Ennustetta ei kukaan tiedä. Lapsellamme on todettu SBS
(Sairas rakennus oireyhtymä) + MCS (Monikemikaaliyliherkkyys).
Hänellä ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta käydä koulua, vaikka hän toivoisi kovasti kouluun pääsevänsäkin. Hän haluaisi tavata ystäviään ja elää niinkuin muut nuoret. Se ei ikävä kyllä ole tällä hetkellä mahdollista, koska pitäisi olla niin puhdas oppimisympäristö, joka mahdollistaisi
tämän. Jos lapsemme on käynyt yrittämässä välillä koulussa koulunkäyntiä, niin hän on sairastunut useaksi päiväksi, vaikka olisi ollut vain 1-2h koulussa. Kuume nousee samantien ja kestää monta päivää aina toipua.
Toivoisimme Lahden alueella pienryhmää sisäilmasta sairastuneille lapsille. Se helpottaisi kovin lapsen elämää; arkielämä säilyisi, kun käy joka päivä koulua
kodin ulkopuolella ja saisi opetusta. Samalla myös saisi vertaistukea muilta sairastuneilta. Nyt lapsi häpeää tilaansa ja ei halua kenenkään ikinä tietävän.
Toivo on ainoa mitä on jäljellä. Elämme päivän kerrallaan toivoen, että ehkä huomenna on parempi, oireettomampi päivä.

Koulun sisäilmasta sairastuneen lapsen äiti."

Vieras

#16

08.03.2014 11:46

Kuinka moni lapsi tai nuori joutuu altistumaan ja saamaan elinikäisen vamman ?
Vieras

#17 Pienryhmäopetukselle tarvetta!

08.03.2014 16:31

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että sairastuneet tarvitsevat puhtaat opetustilat ja pienryhmäopetusta. Lahden tilanne on siitä kurja, että altistuneille opettajille, jotka hakivat tänä keväänä sisäsiirtoa, EI LÖYTYNYT sijoituskouluja!! Tästä voi tehdä johtopäätöksen, että puhtaita kouluja ei edelleenkään ole ja takuuvarmasti oireilevia oppilaitakin on enemmän tai vähemmän. Myös se, että jatkuvasti on kipeä tai saa sisäilmasta oireita, ei ole koulunkäynnin tai työntekon kannalta hyvä, vaan erittäin huolestuttavaa. Häpeällistä, jos Lahden kaupunki ei tee asialle mitään.
Jos Tilakeskus on tutkinut muut Lahden koulut samalla tavoin kuin Launeen, ettei sieltä muka mitään löydy ja että kaikki on kunnossa, niin todella huolestuttava tilanne!
Jos yksikin opettaja oireilee koulussa, niin se on merkki sisäilmaongelmista - pienistä tai suurista!

Sen sijaan, että rakennettaisiin kouluja, niin kannattaa varmaan rakentaa parakkikouluja sinne, missä oppilastilanne vaatii ja poistaa niiltä alueilta, joissa oppilasmäärä vähenee. Toisiko se suurinta säästöä?
Piia Raita

#20 Lahden perusopetuspalveluiden päätösehdotus aloitteelle

11.03.2014 16:32

Näet osoitteesta http://www4.lahti.fi/ktweb/ Sivistyslautakunnan 12.3.2014 kokouksen esityslistan kohtaa §72 klikkaamalla päätösehdotuksen tälle aloitteelle.

Ehdotuksessa on muutama kohta, joita minun on aivan pakko kommentoida:

"Vaikka vaatimusten
täyttämisessä on koko kuntakentällä ajoittain vaikeuksia, ovat tilat
Lahden kaupungissa pääsääntöisesti olosuhteiltaan sen kaltaisia, että
ne valvovan viranomaisen mukaan täyttävät terveydensuojelulain
asettamat normit."

---> Terveydensuojelulain asettamia normeja ei ole asetettu koskettamaan henkilöä, joka on jo altistunut ympäristötekijöille ja sairastunut niiden johdosta.

"Erikoissairaanhoito..."

---> Sisäilmasairaalle lapselle ei ole olemassa erikoissairaanhoitoa, sillä meiltä puuttuvat vielä ympäristösairauspoliklinikat. Kouluterveydenhuolto ei osaa ottaa (vai ei halua?) kantaa ja julkinen terveydenhuolto ei omaa vielä riittävää ammattitaitoa. (http://www.hengitysyhdistys.fi/sites/default/files/laukaa_putus_2014.pdf)
Koulutoimenjohtajille ei kokemukseni mukaan kelpaa asiantuntevien yksityislääkäreiden kuten Tuula Putuksen tai Ville Valtosen lausunnot. Mikäli sisäilmasairas lapsi ei ole sairastunut astmaan, ei hän ole sairas monenkaan ihmisen mielestä, vaan hänet julistetaan laiskaksi lintsariksi. Poissaolojen kerryttyä uhkaillaan huostaanotoilla sekä koulutoimen että terveydenhuollon puolelta.

"Sairastuneen ja hoitoa tarvitsevan oppivelvollisuusikäisen opetuksesta
ja opetusjärjestelyistä on näin jo säädetty perusopetuslaissa, eikä
Lahden kaupungin ole sen vuoksi tarpeen lähteä kehittämään
rinnakkaisia koulupalveluita."

---> Oppilashuolto ja oppilaan ohjaaminen erityisopetusjärjestelyihin tulee saattaa asiantuntevaksi ja ratkaisukeskeiseksi sisäilmasairaan kohdalla.
Toimivia opetusjärjestelyitä ei ole olemassa sisäilmasta sairastuneille oppilaille. Siksi on tarpeen lähteä kehittämään niitä järjestelyitä huolella sellaiseksi, että ne takaavat näille lapsille tasa-arvoiset mahdollisuudet suorittaa erityiset tutkinnot ja saada peruskoulun päästötodistus. Nopeita ratkaisuja tässä ei kannata lähteä hakemaan, vaan hyviä ja harkittuja.

"Valtuustoaloitteessa esitetyn kaltaisen
pienopetusryhmän opetuksen järjestämiseksi jouduttaisiin myös
ratkaisemaan kaikkien opetukseen tarvittavien tilojen, kuten käsityö-
kotitalous- ja liikuntatilojen saatavuus ja soveltuvuus."

---> Miten käsityö-. kotitalous- ja liikuntaopetus on tällä hetkellä järjestetty sisäilmasta sairastuneiden erityisjärjestelyissä olevien tai kotiopetukseen siirtyneiden kohdalla? Olisiko kenties tärkeämpää keskittyä takaamaan lapsille sen tasoinen opetus, että pärjäävät sen avulla edes vähintään matematiikassa, kielissä ja lukuaineissa jne.? Esityksen tässä kohdassa mainitut aineet opiskellaan kotiopetuksessa nykyäänkin ilman erillisiä tiloja sen mukaan, mikä sairaustilanne ja vanhempien tilanne on. Kysymyksessä on ns. harrastusaineet, jotka ovat tärkeitä, mutta opetuksen ja todistuksen saamisen painopiste ei ole näilllä aineilla.

"Myös perusopetuslain mukainen laadukas opetus ja oppilaiden arviointi saattaisivat olla vaikeasti toteutettavissa, sillä käytännössä jatko-opintokelpoisuuden saavuttaminen edellyttää luokkien 7-9 opetuksessa useiden aineenopettajien osallistuvan opettamiseen ja arviointiin."

---> Eihän tämä toteudu näin tälläkään hetkellä sisäilmasairaan erityisjärjestelyissä tai kotiopetuksessa, koska ei ole olemassa sisäilmasairaalle räätälöityä opetusta. Tärkeintä olisi keskittyä laadukkaiden tukituntien tarjoamiseen heille ja tenttimisen mahdollistamiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn.
Perusopetuslaki 4 luku, 18§: Oppilaan opiskelu voidaan järjestää osittain toisin kuin tässä laissa ja sen nojalla säädetään ja määrätään, jos:
1) oppilaalla katsotaan joltakin osin ennestään olevan perusopetuksen oppimäärää vastaavat tiedot ja taidot;

2) perusopetuksen oppimäärän suorittaminen olisi oppilaalle olosuhteet ja aikaisemmat opinnot huomioon ottaen joltakin osin kohtuutonta; tai

3) se on perusteltua oppilaan terveydentilaan liittyvistä syistä.



---> Jos jotain JOUDUTAAN ratkaisemaan tai jos joku SAATTAISI olla vaikeasti toteutettavissa, ei kumpikaan ole syy jättää tätä asiaa hoitamatta. Keinoja löytyy kun halua on toteuttaa.

Terve Sisäilma

#21 Puuttellinen valmistelu ja päätösehdotus vailla pohjaa

12.03.2014 15:20

Suomen Hajuste- ja kemikaaliyliherkät sekä Terve Sisäilma arvostelevat aloitteen käsittelyn valmistelua ja päätösehdotusta. Lue lisää: https://sites.google.com/site/tervesisailma/news/yhdistyksetaelaehtivaetaloitteenvalmisteluollutpuutteellista