Mäntylän koulun puolesta

Mäntylän koulu Oulussa on jostain syystä päätynyt kaupunginjohtajan esityksessä vuoden 2010 talousarvioksi lakkautettavien yksiköiden listalle. Tässä adressissa haluamme tuoda koulun puolustamiseksi esiin muutamia asioita.

1) Mäntylän koulun opetustoimen alainen toiminta, esiopetus ja alkuopetus, kustannetaan yhteistyössä päivähoidon ja opetustoimen kanssa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kustannuksia on jaettu mm. materiaali- ja tarvikekustannusten osalta. Tästä on saatu tuloksena vaikeasti arvioitavat, mutta suuret säästöt, suuruusluokkana kymmeniä tuhansia euroja verrattuna erillishankintoihin.

2) Mäntylän koulutalo on peruskorjattu esi- ja alkuopetuksen käyttöön 2007, toimenpide maksoi yli 800 000 euroa. Opetustoimi maksaa tiloista vuokraa 41316 euroa vuodessa. Mäntylän koulutalo on historiallisesti arvokkaan entisen lastensairaalaran suojeltu asuntolarakennus ja tässä valossa kaupunginjohtajan esittämä "Kiinteistö jatkojalostetaan ja myydään" kuulostaa vähintäänkin kummalliselta.

Väite tilojen liiallisesta ahtaudesta on vailla pohjaa, sillä koulun ilmanlaatu on mitattu tilanteessa, jossa 27 2.-luokkalaista oli tehnyt kaksoistunnin ajan töitä alkuopetuksen parissa eräässä luokkatilassa. Mittaustulokset olivat mainiot. Lisäksi koulun opetus ei ole pelkästään omassa luokassa tapahtuvaa, vaan kaikkien koulun luokkien käytössä on yhteensä noin 400 neliömetriä opetustiloja ja näitä mahdollisuuksia myös hyödynnetään.

3) Mäntylän koulussa on tehty töitä, jotta varhaiskasvatus (päiväkoti) sekä esi- ja alkuopetus liittyisivät toisiinsa mahdollisimman saumattomasti. Esimerkiksi koululaisten iltapäiväkerhoissa toimii päiväkodin henkilökuntaa ja erittäin suuri osa koululaisista on aloittanut aikanaan yksivuotiaana päiväkotiryhmässä, joka toimii samassa pihassa toisessa rakennuksessa. Esiopetuksen oppilaita ei esityksessä olla siirtämässä minnekään ja heidänkin luokkansa ovat Mäntylän koulurakennuksessa.

Jokaisella koulun 1.-luokkalaisella on 1-2 -vuotiaiden ryhmässä päiväkodin puolella kummilapsi, jonka kanssa he esimerkiksi seikkailevat lähimetsissä ja leikkivät ohjatusti. Tämä on yksi esimerkki koulun ja päiväkodin hedelmällisestä yhteistyöstä.

4) Mäntylän koulu tekee runsasta ja hedelmällistä yhteistyötä Oulun yliopiston opettajien koulutuksen ja tutkimuksen kanssa, toiminnasta on monia tutkimustuloksia, jotka vahvistavat valitun toimintatavan merkitystä lapsen kasvun ja oppimisen näkökulmasta.

Mäntylän koulu on mukana esimerkiksi Opetushallituksen rahoittamassa oppimisympäristöhankkeessa. Jos koulu lakkautettaisiin, hankkeeseen jo saadut rahat jouduttaisiin palauttamaan. Myös koulun mukanaolo opetushallituksen asiantuntijaryhmässä, joka kehittää Oulun aluetta valtakunnallisesti, lakkaisi tai menettäisi merkityksensä.

5) Opetusalan ammattijärjestö ja Opettaja-lehti on valinnut Mäntylän koulun ja päiväkodin Vuoden kouluksi ja päiväkodiksi 2008 Suomessa.

6) Oulussa on menossa kouluverkkoselvitys, jonka on määrä valmistua kuluvan vuoden lopussa. Esitämme, että Mäntylän koulun tilannetta katsottaisiin uudelleen ensi vuonna samalla kertaa kaikkien muidenkin Oulun koulujen kanssa.

Näillä sanoin allekirjoitamme adressin ja luovutamme sen kaupunginhallituksen puheenjohtajalle ennen maanantaina 9.11.2009 klo 17:00 jatkuvaa kaupunginhallituksen talousarvioesityksen käsittelyä.

Mäntylä-Snelmannin vanhempainneuvoston puheenjohtajan Juha Väistön, Erkki Tuormaan ja omasta puolestani olette kaikki sydämellisesti tervetulleita seuraamaan adressin luovuttamista pääkirjastolle maanantaina 9.11.2009 klo 16:45!

Adressin on allekirjoittanut Internetissä 867 henkilöä ja henkilökohtaisesti 39 henkilöä. Adressin on siis allekirjoittanut yhteensä 906 henkilöä.


Ari-Martti Hopiavuori    Ota yhteyttä adressin tekijään