PRO Revonlahti: Sikalan laajennushanke seis, hanke käsiteltävä YVA-menettelyn mukaan.

Ota yhteyttä adressin tekijään

Siikajoen vesistöä koskeva kysely kuntalaisille - Vaikuta ja anna mielipiteesi

2021-04-28 08:54:20

Hei taas kaikki,

 

Ajattelin muistuttaa teitä tämän sikalahankkeemme rinnalla tapahtuvaan Siikajoen vesistön kunnostamiseen liittyvästä hankkeesta jota ELY yhdessä Sikkajoen alueen kuntien kanssa vie voimakkaasti yhdessä eteenpäin. Näillä kahdella hankkeellahan on suoria seurannaisvaikutuksia keskenään.

Kävin itse juuri vastaamassa Siikajoen vesitön puhdistamista koskevaan kyselyyn Siikajoen kunnan sivuilla ja ajattelin jakaa tuon linkin teillekin, sillä uskon;

- asian kiinnostavan ja

- haluunne vaikuttaa ja antaa omia ajatukisanne hankkeen toteutukseen

 

Linkki kyselyyn löytyy täältä https://www.siikajoki.fi/ajankohtaista/siikajoen-vesisto-kuntoon-verkkokysely 

 

P.S Seuratkaa paikallislehtien uutisointia Sikalahankkeen tiimoilta. Lähiaikoina on luettavissa uutisointia kuinka me adressin allekirjoittaneet koemme tilanteen ja mistä lähtökohdista asiaamme ajamme. En paljasta uutisen sisältöä muutoin kuin sen verran, että ainakaan meidän motivaatiomme ei ole kateus, kuten se 19.04 uutisoinnissa tuotiin haastateltavan toimesta esille.

Ihan asiasyyt riittävät meille.

 

- petteri


Petteri Hietala

Uusia käänteitä sikalahankkeen tiimoilta

2021-04-18 09:16:44

Aurinkoisia sunnuntaiterveisiä teille kaikille ympäristötietoisille vastaanottajille !

Ajattelin tovin jälkeen taas päivittää teille tietoja missä sikalahankkeen osalta ollaan menossa.

Alkuperäisen hakemuksen osalta ei Vaasan Hallinto-oikeudelta ( VHO) ole kuulunut valituksen jättämisen jälkeen mitään uutta. Sinänsä se on täysin ymmärrettävää, sillä kuten aikaisemmassa tiedotteessani totesin valitusten käsittely tällaisissa ympäsistöasioissa saattaa viedä aikaa tovin, joten ollaan kärsivällisiä. Näin ollen niin kauan kuin VHO ei ole tehnyt asiassa päätöstä ei sikalan laajennushanketta voida käynnistää.

Vaikka asian käsittely VHO:ssa siis on kesken, on laajennushankkeen hakemuksen alullepanija Sorvon Pig Oy kuitenkin tehnyt laajennushankkeesta muutoslupahakemuksen Aluehallintovirastolle (AVI)  jossa se tuo julki, että haluaisivat joka tapauksessa, ennen kuin VHO antaa asiassa lopullisen päätöksen, käynnistää hankeen rakentamisen. He esittävät, että ässä vaiheessa jätettäisiin suunniteltujen 3 800 välikasvatusporsaan tilat rakentamatta. Sen sijaan rakennettaisiin kuitenkin tilat 2896:lle lihasialle ( nykyisin 1930 lihasikaa).

Muutoslupahakemuksesta on AVI:n toimesta järjestetty myös uusi kuuleminen mm. jo aiemmin VHO:lle valituksen jättäneille asianosaisille. Myös tätä muutoslupahanketta on vastustettu samoin vahvoin perustein, kuin mitä asiasta on aiemmin jätetty valitus VHO:lle. Asian yhteydessä on luvallanne vahvasti lisäksi tuotu kaikkien adressin allekirjoittaneiden yhteinen alkuperäinen huoli siitä, mikäli sikalan laajennushanke toteutettaisiin alkuperäisen suunnitelman mukaan ilman lainmukaista YVA-menettelyä

Lopputulemana AVI on 16.4.hylännyt myös Sorovn Pig Oy:n uuden muutoslupahakemuksen. Sorvon Pig Oy:llä on kuitenkin oikeus valittaa päätöksestä VHO:lle 25.4. mennessä.

En itse lähde ottamaan tässä yhteydessä kantaa siihen kenen etu mahdollinen valitus VHO:lle asiassa olisi, nyt kun AVI kerran teki itse ensin alkuperäisen lupahakemuksen aiemmin hyväksyessään, nyt kielteisen päätöksen muutosluvasta, josta tieto menee myös VHO:lle. Siellähän siis on entuudestaankin jo päätettävänä koko laajennus hankkeen lainvoimaisuus alunperin esitetyllä tavalla... Tätä jokainen lukija voi siis pohdiskella ja tehdä oman arvionsa.

Tilanne kuitenkin asiassa on, että ainakaan hetkeen ei laajennushanke nyt etene. Jäämmekin odottamaan mahdollista jatkoa asian käsittelyn osalta.

 

Lopuksi: 

Kävin eilen Revonlahdella katsomassa Siikajoen jäiden lähtöä aurinkoisessa kevätsäässä. Lumi oli jo aikalailla sulanut ja näin paljon iloisia kyläläisiä jo kevätaskareiden parissa omilla pihoillaan. Siinä kun katselin vuolaasti virtaavaa Siikajokea ajattelin samalla, että olemme todellakin oikealla asialla tätä ajaessamme.  Siikajoen varrella asuville kuuluu puhdas ilma, vesi ja ympäristö myös tulevaisuudessa. Kuten olemme huomanneet, se ei ole itseisarvo, joten sen takia tekomme ja kannanottomme asian puolesta ovat varmasti oikeutettuja.

Minua lämmitti myös tapaamiltani ihmisiltä saamani positiivinen palaute siitä, että olemme aktiivisesti ajamassa tätä kaikkien kyläläisten asiaa. Ajattelin näitä positiivisia tuntoja välittää myös teille.

Kysymys on asuinympäristömme tilasta, sen tulevaisuudesta. Tätä ei voi myöskään kuntapäättäjät jättää Siikajoella huomoimatta.

Siispä Isot Kiitokset kaikille jotka olette tässä hengessä ja aktiivisena mukana. Ainoastaan yhdessä voimme ajaa yhteistä asiaa eteenpäin! 

Ulkona on upea aurinkoinen kevätsää, nautttikaamme siitä ja toivokaamme, että alulle pistämämme hankkeemme etenee kaikkien kyläläisten kannalta yhtä positiivisissa merkeissä myös jatkossa!

Terveisin,

 

Petteri

-------------------------------------------------------------------------------------

Ohessa vielä lisätietoa niille jotka haluavat tutustua asian käsittelyyn muutoslupahakemuksen osalta:

AVI:n päätös ja asian käsittelyyn liittyviin asiakijoihin voitte tutustua halutessanne  täältä


Petteri Hietala

Asian käsittely etenee...

2021-01-04 18:25:47

Hei vaan teille kaikille adressin allekirjottaneille !

 

Ajattelin Joulun ja Uuden Vuoden pyhien jälkeen tiedottaa missä vaiheessa asian käsittely etenee tällä hetkellä... Vaikka mennyt aika oli hiljentymisen ja latautumisen aikaa emme ole suinkaan asian osalta olleet toimettomina.

Adressin ykkösteeman osalta, koskien sitä päätöksentekomenettelyä, että asiassa jätettiin YVA-menettely suorittamatta on asianosaisten, (eli 750 m päässä sikalan vaikutusalueella asuvien asukkaiden) toimesta tehty valituksia Vaasan hallinto-oikeuteen. Tavoitteena on saada asia uudelleen tutkintaan ja purkaa valituksella tuo tehty päätös, niin että hanke tutkitaan lain mukaisen YVA-mallin mukaisesti. Valituksen viimeinen jättöpäivä oli tänään 4.1.2021.

Olen teiltä saadulla valtuutuksella liittänyt omaan valitukseemme myös adressilla asiasta mielipiteensä antaneiden tiedot ja kommentit. Tässä yhteydessä haluan kiittää kaikkia teitä 110 adressin allekirjoittanutta jotka annoitte oman näkemyksennen sikalahankkeeseen adressissa mainittujen vaatimusten osalta. Toivotaan että asiaa käsittelevä viranomainen näkee hankkeen kokoluokan sellaisena, että kokonaisarvioon perustuen asia tutkitaan huolella uudestaan.

Nyt kun hankkeesta on tehty valitus, voi se mahdollisesti tarkoittaa hankkeen oslata sitä ettei sitä voitaisi aloittaa ennen kuin viranomainen on tehnyt asiasta päätöksen. Voi hyvinkin olla että päätöksen saaminen kestää 1 - 2 v. Nähtäväksi jää. Palaan tähän myöhemmin kun asia varmistuu.

Valituksen lisäksi on tekeillä myös kuntalaisaloite, jossa tavoitteet ovat myös pitkälti adressiin kirjattujen tavoitteiden mukaisia. Lisäksi siinä otetaan kantaa myös tiettyihin huomionarvoisiin asioihin mitä ilmenee mm. siinä että Siikaojen vesistöä tutkitaan verovaroin, mutta kyseessä olevaa hanketta ei sidota asiaan vesistöjä mahdollisesti saastuttavana tekijänä ennakkotapauksena millään tavalla.... Miksi meidän veronmaksajien tulisi jatkossa kantaa vastuu yritystoiminnan johdosta syntyvistä päästöistä tai virka- / luottamusmiesten tekemistä virhelausunnoista ympäristöasioita käsiteltäessä?

Kuntalaisaloitteen avulla on tarkoitus myös osoittaa toinen iso huomionarvoinen asia joka on se, että Siikajoen kunnassa on meneillään kunnan valtuuston asettaman asukaslisäystyöryhmän projekti, jossa tavoitteena on kuntaan pysyvästi muuttavien ihmisten asettumista tuetaan erinnäisin eduin (mm. rakntajapaketteja ja perhepaketteja jne..). Näin saataisiin uusille kuntalaisille Siikajoki houkuttelevammaksi ja elinvoimaiseksi kunnaksi elää ja työskennellä.

Yllä siis muutamia meneillään olevia asioita sikalahankkeen osalta. Tiedotamme taas kun jotain uutta asian tiimoilta ilmenee.

Pyörät siis pyörivät. Kiitos kaikille teille aktiivisille ihmisille. Toivotan teille kaikille oikein kivaa Uutta Vuotta 2021.

 

-petteri

 

 

 

 


Petteri Hietala

Meidät on huomattu !

2020-12-18 14:43:39

Siikajoki-lehdessä oli 15.12. juttua adressihankkeestamme. Kannattaa lukaista juttu joko itse lehdestä tai jos on digilehden tilaaja (maksullinen), niin sitten täältä https://www.siikajokilaakso.fi/sikalan-laajennusta-vastustetaan-adressilla-revonl/3190968 .

 

Asiamme on siis saamassa nyt myös julkiuudessa sille ansaittua huomiota, kun paikallismedia on ottanut asiaan kantaa ja lähtenyt hakemaan vastauksia mistä tässä oikein on kysymys.

 

Toimittaja Kirsi Junttilan tekemässä jutussa kiinnitin huomiota mm. siihen miten kunnanjohtaja Severinkangas omassa lausunnossaan kertoo, että kunnanhallitus katsoi, että "laajennuksella ei todennäköisesti ole merkittäviä ympäristövaikutuksia" ja piti vähäisenä haittana sitä, että lietejätemäärä 2,5 kertaistuu nykyisestään.

 

Vaikka Sverinkangas antaa jutussa ymmärtää että, kunnanhallitus olisi ”vain pyynnöstä lausunut” Elylle oman näkemyksensä asiassa, niin todellisuudessa kyseessä on päätös siitä, minkä kannan kunnanhallitus asiassa otti. Tuon päätöksen voi kuka tahansa tarkistaa, vaikka adressimme liitetiedoista.

 

Tuolla päätöksellä kunnanhallitus lopulta äänesti äänin 6-3 "piut paut", ympäristöviranomaisen vaatimukselle, että sikalahankkeen ympäristökysymykset täytyisi katsoa kokonaisarviota silmällä pitäen (YVA-mallin mukaan). Mikä oli tuo kunnanhallituksen, asiasta lausunutta asiantuntijatahoa parempi tieto asiasta, kun päätyi ehdottamaan Ely:lle että ei meillä tuollaisia tutkimuksia tarvita?

 

Kun päätöksiä tehdään "todennäköisesti" -periaatteella on mahdollista, että kun ei valita "asia tutkitaan " -periaatetta, niin myöhemmin huomataan, että kas, ympäristövaikutushan oli sittenkin merkittävä. Ja millä syntyneitä vahinkoja sitten lähdetään korjaamaan, no verovaroilla tietenkin.

 

Sverinkankaan ansioksi voidaan jutussa mielestäni lukea se, että hän antoi asiallemme tukensa ja aikoi viedä adressimme allekirjoittaneiden kuntalaisten ja ympäristön tilasta huolestuneiden ihmisten huolen eteenpäin Elylle, kun se aikanaan hänelle luovutetaan. Ja näinhän tulee todellakin tapahtumaan, sillä kohta adressillamme on jo 100 allekirjoittajaa sitä mieltä ja matkamme jatkuu ...

 

Iso Kiitos kaikille teille mukana oleville ja tsemppiä tuleviin Jouluvalmisteluihin!

 

 


Petteri Hietala

Ei niin huonoa, ettei ehkä jotain hyvääkin: Siikajoen puhdistushanke kh:ssa tänään !

2020-12-14 12:57:11

Hei vaan kaikille aktiivisille ja tiedostaville ihmisille

Hetki sitten saadun tiedon mukaan Siikajoen kunnanhallitus käsittelee par´aikaa allekirjoittamassamme adressissakin mainittua (kohta 3) kunnan liittymista Siikajoen vesistön parantamista koskevaan hankkeeseen. Asiasta uutisoitiin mm. Raahelaisessa viikonlopulla. Ennakkoon saatujen tietojen mukaan näyttää siltä, että kunta lsaattaisi hyvinkin lähteä hankkeeseen mukaan ja sehän olisi aivan erinomainen uutinen. Hintakin kunnille olisi kohtuullinen 15 000 euroa yhteisvastuullisesti ja ELY maksaisi loput.

 

Kunnanhallituksen tulisi samalla myös miettiä miksi se em. syystä jätti sikalan laajennushankkeesta YVA-Menettelyn mukaisen tutkimuksen tekemättä?  Onko mitään järkeä, että verovaroin tulevina vuosina sitten maksetaan korvauksina jokiveden puhdistyksia ja muita ympäristövahinkoja kun ei osattu asioita aiemmin ottaa huomioon. Kuten ennakoitavissa on mahdollisten ympäristövahinkojen korjaaminen ja niiden korvaaminen on aina jälkikäteen kallista puuhaa. Siihen ei riitä 15 000 euroa. Voi joutua laittamaan nollan tai pari perään ja toivoa, että se riittää.

 

Missä on kuntapäättäjien vastuu tänä päivänä tehdyistä päätöksistä? Vaalit on tulossa, asioihin voimme taas vaiktuttaa.  Alkuperisen adressin liitteestä olevasta kh.n päätöksestä voi kukin katsoa ketä olivat niitä kuntapäättäjiä jotka antoivat JAA - äänensä jonka takia sikalan laajennus, (tai itseasiassa tuossa kokoluokassahan se ei ole enää laajennus vaan mittavan kokoinen uudisprojekti) meni läpi niin, ettei tuon kokoiselle hankkeelle tehty vaadittavaa perinpohjaista tutkimusta - VIELÄ.

Jokainen voi tehdä asiasta jälleen omia johtopäätöksiään. Vaalit ovat tulossa!!!

 

Iso ja lämmin kiitos kaikille tähän asti oman kannanottonsa adressin puolesta antaneille. Adressin linkkiä voi ja kannattaa myös  jakaa (Facebook, WhatsApp jne..) kaikille heille, keiden uskotte arvostavan ympäristöasioissa kestävän kehityksen mukaista päätöksentekoa asuinkuntanne kunnallispoliitikoilta.

Annetaan äänen kuulua !

Elyn_siikajokihanke1.jpg


Petteri Hietala



Jaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

  • Jaa adressi Facebook-seinälläsi sekä adressin aiheeseen liittyvissä ryhmissä.
  • Ota yhteyttä kavereihisi
    1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
    2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
    3. Lähetä viesti käyttäen sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.



Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…