Ajetaan kilometrivero alas!

Jorma Ollilan johtama työryhmä ehdottaa Suomeen kilometriveroa autoveron sekä ajoneuvoveron tilalle. Ehdotuksessa kiinteät verot muuttuisivat kilometriverossa käytön mukaan perustuviksi kilometriveroksi, jonka suuruus vaihtelisi alueittain ja auton päästöjen mukaan.

Ollilan työryhmä jakoi Suomen kolmeen aluemaksuluokkaan: kaupunkialueisiin, taajaan asuttuun maaseutuun ja harvaan asuttuun maaseutuun. Suurin osa suomalaisista asuu sisemmällä kaupunkialueella eli korkeimman maksualueella. Tällä alueella asuu n. 3,7 miljoonaa suomalaista eli noin 68 prosenttia suomalaisista. Taajaan asutulla maaseudulla asuu 723 000 suomalaista ja halvimmalla alueella harvaan asutulla maaseudulla 933 000 suomalaista.

Lisäksi polttoainevero eli esimerkiksi dieselvero pysyy ennallaan. Ensin hallitus kehotti ostamaan diesel autoja ja nyt diesel autojen omistajia rangaistaan polttoaineverolla.

Monella vähävaraisella tai normaalituloisella ei valitettavasti ole varaa ostaa vähäpäästöisiä uusia autoja ja jos Suomen autokantaa katsoo, niin enemmän on niitä ns. ”vanhoja” autoja liikenteessä kuin uusia. Autot ja auton pitäminen mahtanee olla Euroopan kalleinta Suomessa.

Jos palkat eivät nouse ja jos nousevatkin verotus kovenee sitä mukaa ja kaikki kallistuu, niin miten ihmisillä on varaa ostaa uusia autoja? Tuskin täällä monikaan huviajeluita ajelee, enemmän sitä ajoneuvoa tarvitaan normaalissa elämässä. Moni joutuu tällä hetkelläkin pakostakin joko heikon tai olemattoman julkisen liikenteen vuoksi ajamaan omalla autolla niin työ- kuin muut omat ajot, kuten kaupassa käynnit. Miten julkista liikennettä parannetaan? Ajetaan autoilevat ihmiset entistä ahtaammalle.

Lisäksi työnantajat eivät pysty ostamaan työautoa kaikille työntekijöilleen vaan suuriosa ns. pitkiä ja lyhyitä matkatöitä tekevistä joutuu omalla autolla köröttelemään työajot. Ihan kuin tässä samalla ajettaisiin ihmiset taajamiin ja kaupunkeihin asumaan, kun ei ole varaa pitää autoa saatika ajaa kauemmaksi. Lisäksi työttömiä yritetään pakottaa ottamaan vastaa töitä sadan kilometrin säteellä, jolloin tarvitaan autoa.

Kohta ajetaan kilometrikorvauksetkin alas, jolloin työnteko ei enää kannata niillä, jotka tarvitsevat autoa työssään tai työmatkaan päästäkseen sinne fyysiselle työpisteelle.

Matkailuala ja moni muukin ala tulee kärsimään, mikäli kilometriverot hyväksytään ja otetaan käyttöön ja yrittäjät nostavat hintojaan mikä tulee näkymään asiakkaiden kukkarossa.

Jorma Ollila, Shellin hallituksen puheenjohtaja on tainnut ryhmänsä kanssa vieraantua rahankäytöstä, jos ei ole väliä maksaako satasen vai toista tuhatta euroa vuodessa autoilusta veroja ja siihen vielä polttoaineverot, vakuutukset ja
polttoaineet päälle. Kilometrivero tulee kirpaisemaan etenkin niiden kukkaroita, jotka työkseen ajavat esimerkiksi eri kohteisiin ei pelkästään kotoa töihin, tätä ei ole huomioitu lainkaan kilometriverotuksessa.

Kilometriverojen yhteydessä ei puhuta pelkästä rahasta, vaan myös siitä että ”isoveli” valvoo suomalaisia autoilijoita. Ollilan työryhmän mukaan autojen sijaintietoja seurattaisiin satelliittijärjestelmän avulla. Kaikkiin autoihin tulisi ostaa ajoneuvolaite, johon ajoneuvon yksityiskohtaiset käyttötiedot tallentuisivat. Kuka ja ketkä sitä voivat hyödyntää ja tarkkailla? Todennäköisesti ainakin poliisi halutessaan.

Viimeisenä voimme miettiä miten Suomella on varaa tällaiseen järjestelmään ja sen ylläpitoon, jos ei ole varaa lastensairaalaan, vanhuksista tai terveydenhuollosta nyt puhumattakaan? Ainiin onhan meillä, kun se otetaan meidän päänahasta. Mikäpä siinä, laitetaan ne kilometriverotulot vaan sinne Kreikkaan.

Kommentoikaa ja laittakaa nimenne alle, jos olette samoilla linjoilla eli EI KILOMETRIVEROLLE !