IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Humus-Pekka

#1325 Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

06.07.2012 11:10

#1321: - Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

"...itse tarkoitushakuisesti omilla värityksillänne haluatte vääristää tietoa mikä on virallisen tutkimuksen tulos."

Jonkin verran hauskasti sanottu. Kivimaahan nimen omaan julkaisi ajatelmansa yksityishenkilönä, eikä virkansa puolesta. Minkäänlaista virallista statusta kirjoitelmalla ei tosiaankaan ole. Lähtökohtaisesti Kivimaa kirjoitelmassaan jätti nuo edellä mainitut kovat vesistöpäästöt tarkastelematta, mikä vie tältä "tutkimukselta" pohjan kokonaan.

Miksi sitten turveyhtiöt eivät halua Kivimaan suosittamia turvepeltoja ja ojitettuja soita kaivettavakseen? Siksi, koska näillä paksu pintakerros on jo niin pitkälle hajonnutta, ettei se kelpaa polttoturpeeksi. Toisekseen turvepelloilla maata on lannoitettu mikä on kiihdyttänyt turpeen hajoamista entisestään ja lisäisi turvekentän aiheuttamia ravinnepäästöjä roimasti. Kolmanneksi: Turvepelloilla pintakerrokseen on myös sekoittunut kivennäismaata ja sitä ei voi siksi nykymenetelmin polttaa kannattavasti. Neljänneksi: Ojitetuilla soilla myös puusto on järeytynyt ja poistettavien kantojen suuri määrä heikentäisi turpeennoston kannattavuutta.

Mm. näistä mainituista syistä olisi pintaa kuorittava hukkaan huomattavasti paksumpi kerros (vähintään se ojien syvyinen lisäkerros) kuin ojittamattomilla soilla mikä tarkoittaisi paljon ohuempaa hyödynnettävää turvemäärää. Nämä tiedot perustuvat turveyhtiöiden laskelmiin, eivät sen kummempaan.

Laskelmissaan turveteollisuus huomioi myös turvepeltojen (=viljelysmaan) erittäin korkean hinnan. Peltojen omistajat eivät näet myy valmista maatalousmaata raivaamattoman suon hehtaarihinnalla, eli max. 1000 euroa/ha. Näistä syistä tuo paljon (turhaan) puhuttu turvepeltojen käyttäminen turvetuotantoon ei kiinnosta yhtiöitä ollenkaan. Jos siis sinusta edelleenkin tuntuu siltä, että "vääristelemme tietoa", kuten perustelematta väitit, niin tarkista edellä sanomani turveyhtiöiden edustajilta.

Rahasta turvebisneksessäkin on pohjimmiltaan kysymys. Se yksinkertaisella tavalla selittää myös turveyhtiöiden luontoa riistävät toimintatavat. Kaikki ihmisen tekemä luonnon tuhoaminen on aina perustunut ahneuteen; rahan tavoitteluun.

Vastaukset


Vieras

#1326 Re: Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

2012-07-06 20:37:27

#1325: Humus-Pekka - Re: Re: Re: mielipiteestä siinä on kyse

Nyt höpöttelet vastoin parempaa tietoa. Turvetuottajat haluavat nimenomaan jo valmiiksi ojitettuja soita, koska niistä on jo vapaa vesivarasto kuivanut ja tuotantokuntoon saattaminen on helpompaa.Kannot eivät ole mikään ongelma nykyisillä menetelmillä, niistähän saa paremman hinnan kuin turpeesta!Valmiiksi ojitetuilta soilta saa kelvollista polttoturvetta heti pinnasta alkaen.Pellon ongelma on tosiaan ne lannoitteet ja mahdollinen kivennäismaan pellolle lisäys.Osa lannoitteistahan on jo valunut vesistöihin, mutta eihän se humus-pekkaa ym. kiinnosta.

Olen turveyhtiön edustaja, yksityisen sellaisen.