Adressi Suomen susikannan elvyttämiseksi sekä säilyttämiseksi.

Iiro Wasen
Turku

#226 Jactionille

10.02.2009 06:40

Ja vastaus viimeiseen kysymykseen?
Michail Jaction
Jurmaa

#227

10.02.2009 09:37

Ihmisten kontrolloimiseksi on poliisit, armeija ja lait. Ihminen on tietääkseni ainoa eläin, jolla esiintyy poliisin kaltaisia, muita yksilöitä toimissaan hillitseviä yksilöitä. En tosin ole varma muista kädellisistä. Eläinten aiheuttamien vahinkojen kontrolloimisessa ainoa keino on eläinten määrän säätely.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

10.02.2009 15:39


Iiro Wasen
Turku

#229 Jactionille

10.02.2009 19:10

Olen samaa mieltä Österlundin kanssa. Kuten itse jo sanoit "Suomessa susi ei vielä ole hyökännyt ihmisen kimppuun." ja kuten on osoitettu jo että ihminen tappaa turhaan enemmän kuin susi. Niin tässä vaiheessa voi kysyä mitkä vahingot.
Michail Jaction
Jurmaa

#230

10.02.2009 20:08

Teillä on valikoiva kulutaito: olen sanonut jo aiemmin, että olisi hyvä estää mahdolliset tulevat vahingot.
Michail Jaction
Jurmaa

#231

10.02.2009 20:30

Tarkennus edelliseen: siis mahdolliset ihmisiin kohdistuvat vahingot, kotieläinten omistajille susista on jo haittaa.
Iiro Wasen
Turku

#232 Jactionille

10.02.2009 20:42

Joten miksemme tapa suoraan monia muita eläinlajeja? Onhan muistakin eläimistä haittaa ihmisille ja jokin muu eläinlaji sattaa tappaa ihmisen jossain lähitulevaisuudessa. Eli sillä ei ole sinun mielestä mitään väliä jos eläinlajeja tuhoutuu kunhan siinä ei kohdistu ihmisiin vahinkoa?

Minulle on tullut tässä mieleen kysyä: Mitäs teet työksesi?
Michail Jaction
Jurmaa

#233

10.02.2009 21:12

En halua edelleenkään tappaa kaikkia susia. Vain ne potentiaaliset hyökkääjät. Ja kyllä, muitakin eläinkantoja voisi harventaa, esim. ilvesten. Työkseni teen kaikenlaisia pätkiä, viimeiset kaksi kuukautta olin rakennusfirmassa urakoimassa, puolen tunnin päästä lähden ajamaan paperirullia Kajaanista kohti Kotkaa. Välillä toimin myös metsurina, viime kesänä olin Leppävirta-Varkaus seudulla raivaamassa myrskytuhoja. Mitäs Wasen?
Iiro Wasen
Turku

#234 Jactionille

10.02.2009 21:24

Potentiaaliset hyökkääjät? Jos yksikään ei ole hyökännyt ihmisen kimppuun kymmeniin vuosiin, niin eihän sellaisia ole. Jos tarkoitat niitä jotka käy aina vähän väliä napsimassa karjaa, niin niiden vahingonteko on hyvin minimaalinen muihin tekijöihin verrattuna.

Kysyin se takia työtäsi, koska halusin tietää miksi asut tuolla Suomi-neidon perseessä. Jos olet pätkis niin ihmettelen miksi asut siellä, koska töitä löytyy muualtakin. Tietysti jos sinulla ei ole mitään hyvää syytä asua siellä, niin mikset muuta pois ja samalla lopetta valittamistasi?
Michail Jaction
Jurmaa

#235

11.02.2009 07:11

Voisit lukea viestejäni tarkemmin. Olen sanonut tässä aiemmin, että Venäjän susia pistäytyy välillä myös Suomessa. Jotkut myös muuttavat Suomeen. Tietenkin on hyvä, että Suomen susien perimään tulee muuntelua, mutta mistä voimme tietää kuinka agressiivisia ihmisiä kohtaan nämä mamut ovat? Venäjällä sudet hyökkäilevät ihmisten kimppuun silloin tällöin. Samat sudet voivat tulla myös tänne.

Miksi muuttaisin jonnekin muualle? Töitä on tähän saakka löytynyt suhteellisen läheltä ja tulee löytymään vastakin. Harrastusmahdollisuudet metsästykseen ja kalastukseen ovat susista huolimatta mahtavat. Vaimolla on täällä vakituinen opettajan työ. Kylän jääkiekkokaukalolla pelaillaan muutaman kerran viikossa. Samalla kyläläiset kokoontuvat viettämään aikaa yhdessä. Eipä juuri parempaa paikkaa ole asua.
Iiro Wasen
Turku

#236 Jactionille

11.02.2009 17:07

Ja ne samat sudet ovat vuosikymmenten aikana vierailleet Suomessa ja taas pitää mainita, että niiden vuosikymmenten aikana ei ole yksikään ihminen joutunut suden suihin.

Kyllähän jokaisessa asuinpaikassa pitää olla vaaratekijänsä. Sehän on yksi tärkeimmistä luonteenkasvattajista. Mainitsin muuttamismahdollisuuden, koska et näyttänyt pitävän omastasi. Mutta nyt sanoit toisin.
Michail Jaction
Jurmaa

#237

11.02.2009 17:18

Meillä onkin ollut äärettömän hyvää tuuria, ettei mitään vakavampaa ole tapahtunut. Onni ei välttämättä kestä ikuisuuksiin. Melko monet polttavat eivätkä koskaan sairastu syöpään. Silti tupakoija kuolee todennäköisemmin nuorempana kuin tupakoimaton. Olemme olleet kuin nämä terveenä pysyvät tupakoitsijat: vaikka susilla on vaarallisia sivuvaikutuksia, emme ole tarvinneet niitä kokea. Ainakaan vielä. Ja voisitko sanoa, missä vaiheessa kommenteistani on saanut sellaisen kuvan, etten halua asua siellä missä nykyisin asun?
Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

#238

11.02.2009 18:26

Jahas, täällähän on keskusteltu taas oikein urakalla.

Ensinnäkään en käsitä, miksi esim Michail ja muut sudenvastustajat puhuvat aina siitä, että pitäisi tehdä jotakin jo ennen kuin se "ensimmäinen ihmisuhri" tulee, jos tulee, sillä he eivät tunnu kuitenkaan noteeraavan lainkaan karhujen hyökkäyksiä, hirvien tai/ja porohirvaidenkin rykimäaikana tapahtuvia ihmisten jahtaamisia ja päällekäymisiä tai mitään muitakaan. Sudesta maalaillaan kuvia seinille että pian se tapahtuu ja halleluja..mutta muut unohdetaan tai kohautetaan hartioita. Missä siis logiikka? Miksi vihata/pelätä sutta, kun se on todella marginaalinen "uhka", jos sitä voi edes heittomerkeissä sanoa uhaksi.. Jos halutaan pienentää kotieläinvahinkoja, on ns. pehmeitä keinoja, joista joka vuosi pitää uudelleen muistuttaa ja jankuttaa. Halutaan ennaltaehkäistä ongelmia, mutta mielessä ei pyöri kuin aseet joillakin.. Mikä siis mättää?

Sitten mietin tuota "potentiaalista" hyökkääjää...en voi millään ilveellä saada ajatusta kasaan, mitä sillä oikein meinataan. Ensinnäkään mikään eläin ei ole "potentiaalinen hyökkääjä", ellei se ole sairas tai hyvin huonokuntoinen yleisesti. Suomessa elävät sudetkin ovat melko hyvässä kunnossa ja parantaneet myös hirvien kuntoa, kuten eräässä jutussa metsästäjä totesi (hirvet jaksoivat jopa juosta jo karkuunkin..;) ).
Toisekseen, jos nyt menisit häiriköimään ja ahdistamaan suden jonnekin nurkkaan, siitä varmasti tulisi hyökkäys seurauksena, mutta sekään ei tekisi sudesta "potentiaalista" hyökkääjää, vaan se ainoastaan puolustautuisi kuten luonnossa täytyy, jotta selviää.

Eli, voimme päätellä, että mikään eläin ei ole lähellekään potentiaalinen hyökkääjä, oli kyseessä susi tai muu, JOS SE VAIN ON TERVE!

Hyvää illan jatkoa!
Michail Jaction
Jurmaa

#239

11.02.2009 19:19

Eli siis eläin ei ole terve, mikäli se hankkii saalista hyökkäämällä sen kimppuun?
Iiro Wasen
Turku

#240 Jactionille

11.02.2009 20:13

Se on silloin nälästä sairas.
Michail Jaction
Jurmaa

#241

11.02.2009 21:17

Entä jos eläin hyökkää muiden kimppuun, vaikka se on jo tappanut usean viikon ateriat itselleen? Näin toimivat ainakin päälisin päin terveen näköiset sudet.
Iiro Wasen
Turku

#242 Jactionille

11.02.2009 21:59

Ole hyvä ja näytä sitaatti, kun haluat todistaa asiasi noin.
Michail Jaction
Jurmaa

#243

12.02.2009 06:09

Sitaattia on hankala näyttää. Voit toki ottaa yhteyttä johonkin Kajaanin alueen metsästäjään. Tai voit tulla itse katsomaan, tuolla ne kolme kuollutta hirveä ja yksi susien raatelema susi ainakin vielä eilen olivat.
Iiro Wasen
Turku

#244 Jactionille

12.02.2009 11:41

Miksi ottaisin yhteyttä? Hän varmaan paisuttaisi asian samalla tavalla kuin sinä. Eikä minulla ole tällä hetkellä mahdollisuutta lähteä täältä sinne.

Sitten noista hirvistä: Kuten on jo sanottu susi on saattanut aloittaa syönnin, kunnes se on haistanut ihmisen ja lähtenyt pakoon paikalta. Haluaisin myös tietää mistä tiedätte tuon suden raateleman suden olevan suden raatelema? Sehän saattaa olla hyvinkin isokokoisen kulkukoiran raatelema. Koirilla ja susillahan on monia yhteisiä piirteitä. Koirathan ovat peräisin susista.
Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

#245

12.02.2009 17:09

"Eli siis eläin ei ole terve, mikäli se hankkii saalista hyökkäämällä sen kimppuun?"

Just, tän te kyllä osaatte, kääntää asioita päälaelleen ja esittää tyhmää. Varmasti ymmärsit mitä tarkoitin, ja jos et, niin ei jaksa kiinnostaa.

"Entä jos eläin hyökkää muiden kimppuun, vaikka se on jo tappanut usean viikon ateriat itselleen? Näin toimivat ainakin päälisin päin terveen näköiset sudet."

Tästäkin olen tainnut jo joskus täällä mainita. Esim metsästyskausina monesti saattaa susi tappaa "enemmän kuin syö", koska se paetessaan saalistaa samalla, syö sen minkä uskaltaa ja pakenee jälleen. Jos taas puhutaan siitä, kun lammasaitauksessa vaikka susi innostuu tappamaan moniakin lampaita, kyse on pelkästään siitä, että vietti "jää päälle" koska on niin paljon hyvin helppoa saalista. En jaksa tarkemmin alkaa selittämään tätä nyt, mutta kysy jos et käsitä.
Ja Iirokin tuossa jo erään vaihtoehdon tuosta hirven syömättä jättämisestä mainitsi..
Michail Jaction
Jurmaa

#246

14.02.2009 05:50

Voihan se olla kulkukoirakin, tosin käpälän jälki oli noin 14cm halkaisijaltaan, eli on kyllä aika suuri koira. Tai sitten susi. Jälkimmäinen on täälläpäin paljon yleisempi kuin ensimmäinen.

Komentissa 238 Ronja sanoo suunnilleen näin: mikään terve eläin ei ole potentiaalinen hyökkääjä. Tämän jälkeen hän myöntää susien hyökkäilevän lampaiden kimppuun ja pitää sitä täysin normaalina. Tuntuu hieman tuo logiikka ontuvan. Tai sitten Suomessakin on paljon sairaita susia.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

15.02.2009 14:50


Michail Jaction
Jurmaa

#248

15.02.2009 16:01

Aika monessa viestissä kehutaan sitä, kuinka on kiva kun susia näkyy takapihalla. Ei kuulosta kovin pelokkaalle käyttäytymiselle.
Iiro Wasen
Turku

#249 Jactionille

15.02.2009 16:44

Pitäisikö susien pelätä ihmistä? Meillähän on koiria sen takia koska joku tajusi kesyttää pari sutta. Tuskin nekään pelkäsivät ihmistä. Miksi haluat susien pelkäävän ihmistä? Tunnetko sinä niin paljon pelkoa niitä kohtaan että haluat niiden tuntevan samoin?

Jos annat yhdenkin tukevan sitaatin joka osoittaa että Suomen sudet ovat käyneet ihmisen kimppuun tässä parinkymmenen vuoden aikana, niin silloin antaisin luvan sen/niiden suden/susien tappamiseen. Muuten en tule ymmärtämään teidän logiikkaa.
Michail Jaction
Jurmaa

#250

15.02.2009 18:07

Vastauksia Iirolle:
1. Kyllä
2. Jotta kukaan ei tulevaisuudessakaan joutuisi suden uhriksi
3. En

Sudet eivät ole hyökänneet ihmisten kimppuun Suomessa. Venäjällä ovat. Venäjän sudet pistäytyvät myös Suomessa. Hyökkäys ihmisten kimppuun on siis mahdollinen. Jos voit todistaa, ettei näin ole(siis Venäjän sudet eivät hyökkäile ihmisten kimppuun tai Venäjän sudet eivät käy Suomessa), voin lopettaa susien määrän vähentämisen kannattamisen.