Adressi Suomen susikannan elvyttämiseksi sekä säilyttämiseksi.

Jenni T
Oku

#176

10.08.2008 22:03

"Nii tuskin yksi susi tekisi tälläista tuhoa ja jos tekisi niin se varmaan metsästettäis ja tapettais. Mutta kun joku ihminen tekee sen niin annetaan sakot tai heitetään vankilaan. Julmuutta susia kohtaan."

..ja jälleen sarjassamme maailman idioottimaiset lausahdukset. Muuta suureen amerikkaan, siellä voit katsella vaikka televisiosta suorana miten paha ihminen kärvistellään tuolissa. Tää on kuule ihan sitä ihteensä, elämää.
Iiro Wasen
Turku

#178

11.08.2008 11:57

Taas huomaa että ihmiset on täynnä itteään. Tuskin ikinä meen Amerikkaan, sen maailman idiooteimman kansan pariin. Ja mikä on tätä elämää? Ai se että yks äijä tappaa kymmenii sikoi vai?

Ja toi vielä "Mielesi muuttuu heti kun susi puree sulta jalat poikki..." Tiiäksä mistä susi edes alottaa syömisen? No et kyllä noiden sanojen perusteella.
Michail Jaction
Jurmaa

#179

11.08.2008 12:19

Susi aloittaa ainakin hirven syömisen vatsasta. Tällä hetkellä 3:n ja 4:n suden laumat lähistöllä. Kolme ekaluokkalaista aamukahdeksalta metsikön keskellä odottamassa taksia. Laittaisitko oman lapsesi sinne?

Ihmisellä on samanlainen oikeus tappaa toisia eläimiä kuin sudella.
Jenni T
Oku

#180

11.08.2008 14:46

"Taas huomaa että ihmiset on täynnä itteään. Tuskin ikinä meen Amerikkaan, sen maailman idiooteimman kansan pariin. Ja mikä on tätä elämää? Ai se että yks äijä tappaa kymmenii sikoi vai?

Ja toi vielä "Mielesi muuttuu heti kun susi puree sulta jalat poikki..." Tiiäksä mistä susi edes alottaa syömisen? No et kyllä noiden sanojen perusteella."

Itseään täynnä oleminen on ihan normaalia nykypäivänä.
Niin justiin, mitenkäs vasta uutisoidun saksanpaimenkoiran pennun kohtalo oli?? omistaja löysi sen ilman takajalkoja. Mitään muuta kohtaa sitä ei ollutkaan sitten purtu.

..mee vaan sinne amerikkaan, idiootilta kuulostatkin.
Iiro Wasen
Turku

#181

11.08.2008 16:16

Michailille: Ei ole lapsia, mutta jos pitää käyttää mielikuvitusta niin silloin kyllä pistän ne sillä kouluun menevällä bussilla kouluun.

Jennille: Sä et kyllä tainnut vastata tuohon yhteen kysymykseen: Mikä on tätä elämää? Ja mites se menikään äijä tappaa pari kymmentä sikaa ja yksi susi syö saksanpaimenkoiran kun tuli nälkä eikä mettässä ollu ruokaa kun ihmiset on metsästäny kaikki.
Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

#182

11.08.2008 19:21

"Tällä hetkellä 3:n ja 4:n suden laumat lähistöllä. Kolme ekaluokkalaista aamukahdeksalta metsikön keskellä odottamassa taksia. Laittaisitko oman lapsesi sinne?

Ihmisellä on samanlainen oikeus tappaa toisia eläimiä kuin sudella."


Michail, vaikka alueella olisikin lauma susia, niin tiedätkö kenties kuinka suuri reviiri sudella on? Ihan vain sen vuoksi kysyn, koska jos kuvittelet susien vaanivan siellä aamukahdeksalta samassa paikassa kuin missä lapset ovat, niin olet lukenut liikaa satuja.
Ja vastaus kysymykseesi, niin kyllä, laittaisin lapset sinne odottamaan taksiaan, ellen laittaisi pyörän selkään ja matkaan. Itse kävelin ja pyöräilin koko peruskoulun ajan koululle monen kilometrin matkan, vaikka metsässä oli karhuja. Eivät ne koskaan tielleni eksyneet koulumatkalla, koska kun kaverin kanssa poljettiin, niin pidimme melkoista meteliä, kuten pikkulapset yleensä. Villieläin kyllä karttaa sellaista.

Ihminen kuvittelee, että sillä on kaikki oikeus tehdä mitä huvittaa. Kyllä minäkin lihaa syön, enkä pistä pahakseni metsästystä sinänsä. Mutta turha tappaminen, mitä ihmiset harrastavat on täysin kohtuutonta eikä ihmisellä sellaiseen ole oikeutta! Susi ja muut petoeläimet yleisesti syövät sen, minkä tappavat, ihminen taas ei. Ihminen tappaa joskus vain sen vuoksi, että saa jonkinmoisen matkamuiston, trofeen, jolla ylvästellä ystävilleen. Sellainen on mieletöntä ja turhaa, eikä ihminen syö susia, joten miksi niitä pitäisi tappaa? ! Ei yhtään mieltä koko asiassa!

Jenni T, taisi olla kyllä etujalat kyseessä siinä koirahommassa. Vaikka lähistöltä joku sanoikin löytäneensä suden jäljet, niin tapausta ei ole varmistettu, joten on turhaa huudella sutta aivan liiaksi, tai usko menee.
Tuossa kennelissä on muutenkin melko likaisia jauhoja kenties pussissa. Bulldoggi ei ole tarhakoira vaan sisäkoira, aitaus on kummallisen matala koiratarhaksi ja olen kuullut huhuja, että siellä ennenkin on toinen koira käynyt toisen kimppuun, enkä pidä sitä lainkaan epätodennäköisenä että näin olisi taas käynyt. Susista puhuminen vain antaa mahdollisuuden omaan hetkeensä valokiilassa. Ja mahdollisesti myös epäilyttäviä mutta tehokkaita keinoja hommata lisää kaatolupia.
Ei olisi ensimmäinen kerta kun eläimen jälkiä luullaan sudeksi, vaikka kyseessä olisikin iso koira tai ilves.
Michail Jaction
Jurmaa

#183

12.08.2008 09:49

"Susi ja muut petoeläimet yleisesti syövät sen, minkä tappavat, ihminen taas ei."

Viime talvena sudet tappoivat kolme kaksoisvasoja kantanutta hirveä, käytännössä siis yhdeksän, eivätkä tehneet muuta kuin vain repivät niiden mahat auki. Raadot olivat vielä huhtikuussa jäljellä, nyt korpit ym. ovat syöneet ne. Se tuntuu minusta aika turhalta tappamiselta.

Villieläimet kyllä yleensä karttavat meteliä, mutta ainakaan meidän sudet eivät. Naapurissa lapsilauma oli ulkona leikkimässä, kun kaksi sutta ilmestyi noin sadan metrin päähän pellolle. Lapset pelästyivät ja juoksivat onneksi sisälle. Sudet tulivat pihaan nuuskimaan lasten jälkiä. Tapauksesta on kuvia todistusaineistoksi.
Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

#184

12.08.2008 11:14

Michail, talvella metsästetään. Se häiritsee susia, kun ihmisiä ja koiria pyörii metsissä. Siksi susi tekee sen, että se tappaa saaliin, syö siitä minkä ehtii ja jatkaa matkaansa pois ihmisten läheisyydestä. Tämä on ihan luonnollista toimintaa eläimeltä, joka pakenee. Sen täytyy kuitenkin syödä pakomatkalla ja siksi moniakin puoliksi syötyjä raatoja voi löytyä suden jäljiltä.

Haluaisin kyllä nähdä nämä sinun todistusaineistosi. Jos tuollainen tapaus olisi sattunut, se olisi jo ollut roskalehtien uutisotsikoissa isona juttuna ja kauhisteluna.
Jenni T
Oku

#185

25.08.2008 15:08

"Jennille: Sä et kyllä tainnut vastata tuohon yhteen kysymykseen: Mikä on tätä elämää? Ja mites se menikään äijä tappaa pari kymmentä sikaa ja yksi susi syö saksanpaimenkoiran kun tuli nälkä eikä mettässä ollu ruokaa kun ihmiset on metsästäny kaikki."

Sairautta se on jos kymmenen sikaa niin vaan tapetaan. En minä nyt tässä sitä väitäkkään että se ihan tervejärkisen puuhaa olisi. Meinasin lähinnä elämää täällä suomenkamaralla että ei nuo tuomiot oo sellasia niinkuin amerikassa.. vähän OT.

Ja se että metsässä ei sudelle ole ruokaa on täyttä paskaa. mm. Jänis kannat ovat tällähetkellä VALTAVAT ja samoin myös hirvikannat..

"Jenni T, taisi olla kyllä etujalat kyseessä siinä koirahommassa. Vaikka lähistöltä joku sanoikin löytäneensä suden jäljet, niin tapausta ei ole varmistettu, joten on turhaa huudella sutta aivan liiaksi, tai usko menee.
Tuossa kennelissä on muutenkin melko likaisia jauhoja kenties pussissa. Bulldoggi ei ole tarhakoira vaan sisäkoira, aitaus on kummallisen matala koiratarhaksi ja olen kuullut huhuja, että siellä ennenkin on toinen koira käynyt toisen kimppuun, enkä pidä sitä lainkaan epätodennäköisenä että näin olisi taas käynyt. Susista puhuminen vain antaa mahdollisuuden omaan hetkeensä valokiilassa. Ja mahdollisesti myös epäilyttäviä mutta tehokkaita keinoja hommata lisää kaatolupia.
Ei olisi ensimmäinen kerta kun eläimen jälkiä luullaan sudeksi, vaikka kyseessä olisikin iso koira tai ilves."

No samallalaillahan ne takasetkin ovat jalkoja kuin etusetkin.. Ei nyt nussita pilkkua. Ja Jokaisesta jälkihavainnosta ensinnäkin ilmoitetaan tapahtuma alueen riistahoitopiirille, josta jäljen tunnistamisen tulee tekemään riistahoitopiirin suurpetomies, joka taas ilmoittaa havainnosta eteenpäin riistahoitopiirin hallitukseen jnejne. Ja niin tehdään POIKKEUKSETTA. Ja toisekseen, tottakai bulldoggia voi pitää häkissä, ei sitä estä mikään. Voit pitää vaikka sun puudelias häkissä, ei se ole missään kiellettyä. Jos koira tykkää olla ulkona ja häkissä niin miksi sitä ei siellä voisi pitää.

Kenties likaisia jauhoja pussissa ei oikein minua vakuuta jos se on vielä lähtöisin huhupuheista.
Ilveksen jälkeä ei sokeakaan sekoita suden jäljeksi. Jos olet koskaan niitä päässyt luonnossa vertailemaan? Ja kun ilves hyökkää eläimen kimppuun, se käyttää siinä myös kynsiään, jolloin eläimestä voi jo päätellä mikä sen kimppuun on hyökännyt. ja sekin jos koira on iso, ei meinaa sitä että sen käpälän jälki olisi kuin sudella. Vertaappa vaikka suden ja tanskandogin jälkeä = ei mitään samaa. myöskään suden ja saksanpaimenkoiran jäljessä ei ole juuri mitään samaa.. Mutta sitten jos siirrytän näihin koiriin jossa virtaa suden veri.. saarloos, csv.. niissä on jo samaa. Ja näitten rotujen vapaana liikkuminen luonnossa on mahdollisuudeltaan pyöreät 0.
Iiro Wasen
Turku

#186

25.08.2008 16:51

"Sairautta se on jos kymmenen sikaa niin vaan tapetaan. En minä nyt tässä sitä väitäkkään että se ihan tervejärkisen puuhaa olisi. Meinasin lähinnä elämää täällä suomenkamaralla että ei nuo tuomiot oo sellasia niinkuin amerikassa.. vähän OT."

Jaa no miksipäs sitten niitä susia mennään tappamaan kun ei ihmistäkään saa tappaa?

"Ja toisekseen, tottakai bulldoggia voi pitää häkissä, ei sitä estä mikään. Voit pitää vaikka sun puudelias häkissä, ei se ole missään kiellettyä. Jos koira tykkää olla ulkona ja häkissä niin miksi sitä ei siellä voisi pitää."

Ja kyllähän niillä susilla on oikeus olla omilla maillaan nehän kun sattui olemaan täällä ennen meitä ihmisiä ja myös koiria.

"Mutta sitten jos siirrytän näihin koiriin jossa virtaa suden veri.. saarloos, csv.. niissä on jo samaa. Ja näitten rotujen vapaana liikkuminen luonnossa on mahdollisuudeltaan pyöreät 0."

Mites perustelet tämän väitteen?

Ja vielä tuo loppu tuosta viimeisestä palstasta: Näytät olevan oikea asiantuntija näissä jälkitunnistuksissa. Saisinko kysyä mistä sait tämän kaiken tiedon?
Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

#187

25.08.2008 20:44

"Ja toisekseen, tottakai bulldoggia voi pitää häkissä, ei sitä estä mikään. Voit pitää vaikka sun puudelias häkissä, ei se ole missään kiellettyä. Jos koira tykkää olla ulkona ja häkissä niin miksi sitä ei siellä voisi pitää."

Sori, en omista puudelia vaan erittäin isokokoisen koiran, verrattavissa suomalaisen suden kokoluokkaan. Toisekseen, bulldoggi ei ole ulkokoira, varsinkaan suomalaisissa oloissa. Sen tietää jokainen koiraihminen.


"Ilveksen jälkeä ei sokeakaan sekoita suden jäljeksi. Jos olet koskaan niitä päässyt luonnossa vertailemaan? Ja kun ilves hyökkää eläimen kimppuun, se käyttää siinä myös kynsiään, jolloin eläimestä voi jo päätellä mikä sen kimppuun on hyökännyt."

Et ole vissiin kovin tarkasti vuosien varrella niitä uutisankkoja lueskellut, kuinka ilvestä luultiin sudeksi ja kultainennoutajakin muuttui sudeksi kun puri poikaa..

"ja sekin jos koira on iso, ei meinaa sitä että sen käpälän jälki olisi kuin sudella. Vertaappa vaikka suden ja tanskandogin jälkeä = ei mitään samaa. myöskään suden ja saksanpaimenkoiran jäljessä ei ole juuri mitään samaa.."

Näinpä, mutta sitäpä eivät kaikki itseään jopa asiantuntijoiksi sanovat osaa siltikään tunnistaa. eipä ole kauaakaan kun supikoiran pesää tutkiva asiantuntija vannoi että kyseessä on suden pesä.

Eli, pääpointtini tässä nyt on se, että jopa petoyhdysmiehet eivät välttämättä aina tiedä mistä puhuvat. Ihmisen mielikuvat ja pelotkin saattavat vaikuttaa jälkien tunnistuksessa.
Michail Jaction
Jurmaa

#188

26.08.2008 10:02

Hankin 2kk sitten harmaanorjan pennun, ja totutin sen olemaan yötä häkissä. Viime yönä pentu alkoi haukkua. Odottelin pari minuuttia miettien, mikä nyt on hätänä. Sitten ajattelin mennä katsomaan. Häkin vieressä seisoi kaksi sutta kaivaen häkin ali tunnelia. Molemmat kääntyivät katsomaan minua ja ilman minkäännäköistä pelkoa alkoivat tulla kohti. Livahdin nopeasti sisälle ja otin kaapista haulikon. Avasin oven ja ammuin(valitettavasti sorsahauleilla, muita ei ollut nopeasti saatavilla) n. 10 metrin päässä ollutta sutta. Ei se siihen kuollut eikä siitä verijälkiäkään jäänyt, mutta ainakin lähti pois pihapiiristä. Valoisan tultua mittasin jäljet, leveys 15cm ja pituus 16cm, toisen 12cm ja 13cm! Että Ronja sulla on kyllä aika pirun iso koira!
Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

#189

26.08.2008 11:53

Michail, mulla on pirun iso koira, kyllä. painaa lähemmäs 50kg, säkäkorkeus sellaiset 75-80cm, tassun jälkikoko lumihangessa about 11-12cm.
A P
suomi

#190 Ihminen on ihmiselle susi

20.10.2008 10:00

Kyllä on taas ihmisillä pokkaa vaatia susilta vaikka mitä väistymistä ja niiden tappamista. Ihmisen maailmankuva on TODELLA vääristynyt kun aina ajatellaan että ihminen on luomakunnan kruunu ja kaikkien muiden luontokappaleiden pitää väistyä kun me raivaamme reviiriämme ja rakennamme hulppeita huviloitamme metsiin. Asun itse susi alueella ja minusta ihminen ei voi sanoa, että sudet pitää tappaa että ihmiset saavat jatkaa elämäänsä niinkuin ennenkin... Jälleen ihmiset saavat minut vain turhautuneeksi.

Voisin jatkaa tätä viestiäni vaikka loputtomiin mutta jotkut viisaat ihmiset ovat jo tärkeimpiä asioita sanoneet.
esko pietilä
luumäki

#191

07.12.2008 21:32

Kaikki sudenpuolustaja-viherhihhulit voisivat mennä sieltä Helsingin keskustasta sinne metsään silittelemään ja hoivaamaan niitä rakkaita susiaan. Meidänkin pihassa on susi vieraillut moneen kertaan.. Lapset eivät voi olla enään normaalisti illalla ulkona.
Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

#192

08.12.2008 16:25

esko pietilä, valitettavasti en voi mennä helsingin keskustasta sinne metsään, sillä olen jo siellä. Naurettavaa paapatusta eskolta, tuokin että pitäisi villieläintä silittelemään mennä. En menisi edes peuraa silittämään kun sellaiseen metsässä törmäisin. Hölmöä kaupunkilais-susivihaajan huuhaapuhetta tuollainen. Samaa soopaa on kuultu vuositolkulla, ja silti tuollaiset lapselliset kommentit naurattavat yhä vieläkin.
Michail Jaction
Jurmaa

#193

16.12.2008 09:08

Ronja voisi muuttaa oikeaan metsään eikä mihinkään neljästä koivusta koostuvaan puistoon. Viime viikonloppu oli synkkä, sudet söivät metsästysporukaltamme kaksi koiraa.
Iiro Wasen
Turku

#194 Janctionille

16.12.2008 13:44

Taisi tulla susille selviytymisvaisto päälle. Olisiko tilanne pitänyt mennä niin että olisitte saaneet sudet metsästettyä ja koirat olisivat selvinneet?
Michail Jaction
Jurmaa

#195

16.12.2008 16:08

Ei. Tarkoitus oli saada yksi hirven vasa, mutta sitä ei löydetty. Metsästyspäivää seuraavana yönä 2-3 sutta murtautui tarhaan ja raateli kaksi koiraa hengiltä.
Iiro Wasen
Turku

#196 Janctionille

16.12.2008 20:17

Ja minkäslaista käyttäytymistä tämä on sinun mielestä susilta? Eikö se ole sitä selviytymistä, etenkin siinä vaiheessa kun on nälkä?
Michail Jaction
Jurmaa

#197 Wasenille

17.12.2008 09:10

Selviytymistä se onkin. Onpahan vain esimerkkinä niille susien suojelijoille, joiden mukaan susi on täysin haitaton, ihmisasutuksien läheisyyttä karttava ja koirien paras ystävä. Jos susi oikeasti pelkäisi ihmistä, se ei tulisi kymmenen metrin päähän asuinrakennuksesta.
Kristine von Denffer
Puolanka

#198 Missä asut Michail?

17.12.2008 11:38


Olet ollut keskustelussa ansiokkaasti mukana ja todella hyvä keskustelu onkin käyty.

Koska mekin asumme 'erämaassa' Kainuussa Puolangan ja Pudasjärven välimailla, kiinnostaisi tietää, millainen on se koirahäkki, johon sudet pääsevät murtautumaan? Voisitko kertoa materiaaleista jne, kiitos!
Eestissä koirat ovat maaseudulla pihahäkeissä, mutta siellä käytetään todellakin isoja laumanvartijakoiria pihakoirinakin. En ole kuullut, että pihahäkkeihin olisi murtauduttu.

Meillä on irlanninsusikoiria, jotka pitävät kaikki pedot poissa 3 ha:n tontiltamme. Eipä silti, että täällä mikään enää 'jolkottelisi'; kaikki sudet on näiltä kunnailta salametsästetty. Ehkäpä karhutkin.

Edellisen omistajan venäjänajokoira on asunut kesät talvet ulkohäkissä yli 10 vuotta eikä sitä ole yksikään susi ahdistellut :)

Niin, missä on paikka nimeltä Jurmaa??

Parhain terveisin
Kristine & menagerie
Iiro Wasen
Turku

#199 Jactionille

17.12.2008 16:19

Eli mitä haittaa tästä selviytymisvaistosta on jos sudet vain yrittävät selviytyä? Jos ne eivät saisi käyttää niiden selviytymisvaistoja niin nehän kuolisivat kaikki.
Michail Jaction
Jurmaa

#200

18.12.2008 16:30

Asustelen Sotkamossa, paikassa nimeltä Jurmaa. Turha etsiä millään Googleilla tai kartoilla.

Tarha on tehty 2*4 lankusta ja metalliverkosta.

Wasenin kysymykseen on esitetty jo vastaus. Sudet aiheuttavat mm. merkittävää haittaa kotieläimille, harrastustoiminnalle sekä porotaloudelle.