Adressi Suomen susikannan elvyttämiseksi sekä säilyttämiseksi.

Iiro Wasen
Turku

#301 Jactionille

02.03.2009 23:18

Hyvää sitatointia!!! Aplodit!!! (Vuotaa sarkasmia).
Michail Jaction
Jurmaa

#302 Wasenille

03.03.2009 07:23

Lue kommentti 294. Osoite löytyy sieltä. Voit lukea tekstin itsekin, oletan sinun osaavan englantia.
Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

#303

03.03.2009 11:13

"Mies oli lapioimassa poikansa kanssa pihalla, kun heidät yllättäen ympäröi susilauma. Miehen vaimo näki tilanteen ikkunasta, muttei voinut auttaa. Sudet söivät molemmat miehet hengiltä."

Että ihan söi hengiltä! :D Kuinkas paljon ne sitten söivät näistä miehistä!? Kuka muuten on tämän laittamasi kirjoituksen kirjoittanut? Ihan vain uteliaisuuttani kysyn.
Ei pitäisi ihan uskoa kaikkea mitä lukee.

"Lähde tuntuisi kumoavan kaikki Ronjan esittämät väitteet susien käyttäytymisestä."

Yksi "lähde" vastaan kymmenen muuta, jotka sanovat eri asian. Pitäisi olla hiukan enemmän lähdekriittinen, Michail. ;) Toisaalta, pian tuot niitä venäläisiä "susi"tutkimuksia, joita se yksi venäläinen susivihaaja on kirjoittanut...heh!

"Ilmeisesti Ronjan mielipide perustuu yleistykseen: näin susi yleensä käyttäytyy. Kyseessä on kuitenkin villieläin, jonka toimia ei voi täysin varmasti ennakoida. Enkä minä edelleenkään pelkää sutta, pelkään vain mitä se voi tehdä lähimmäisilleni."

Yleensäkin yleistetään eläinten käytös, sillä poikkeustapaukset ovat aina poikkeustapauksia, muista se.
Villieläimen tai eläimen toimintaa ylipäänsä voi AINA ennakoida. Kenen toimia ei voi ennakoida, on ihminen. Ihminen osaa valehdella ja näytellä. Eläimestä näet aina mitä mieltä se on jostakin.
Et pelkää susia, mutta silti koetat mustamaalata eläinlajia omien kauhukuviesi perusteella? Älähän nyt. Ei sinun miehisyytesi minnekään katoa, vaikka sanoisitkin pelkääväsi. Pelkääminen on ihan eläimellistä ja inhimillistä, itsesuojelun muoto. Tosin sitten kun pelko menee liiallisuuksiin, ja kauhistellaan jokaista luonnollistakin asiaa, silloin menee jo liian pitkälle. Se ei ole enää pelkoa vaan fobia..;)
Michail Jaction
Jurmaa

#304

03.03.2009 13:15

Ilmeisesti miehistä oli jäljellä vain luut. Omasta käsityksestä poikkeavien tietojen pitäminen epäluotettavina on aivan normaalia, inhimillistä, myönnän itsekin joskus sortuvani siihen, mutta niin tunnut tekevän sinäkin. Kaikki tekstiin liittyvät tiedot löydät antamastani osoitteesta.

Tarkoittanet venäläisellä susivihaajalla yhdysvaltalaista Will Gravesia.

Jos minulla olisi susifobia, en asuisi täällä Sotkamon ja Venäjän välissä.

Entä jos juuri se ympärilläsi pyörivä susi on sellainen poikkeusyksilö? Eikö valehteleva ihminenkin ole jollain lailla poikkeusyksilö? Ainakin itse olen korostanut omien lasteni kasvatuksessa rehellisyyttä.
Michail Jaction
Jurmaa

#305

03.03.2009 13:37

Valitettavasti en voi kopioida tänne kuin yhden osoitteen kerrallaan. Kännykkäni nettiselaimen kopiointi-ominaisuus on nimittäin hieman heikko. Täältä löytyy lisää terveiden susien hyökkäyksistä ihmisten kimppuun sekä syitä hyökkäyksiin:

http://www.wildsentry.org/WolfAttack.html
Michail Jaction
Jurmaa

#306

03.03.2009 13:41

Michail Jaction
Jurmaa

#307

03.03.2009 13:44

Michail Jaction
Jurmaa

#308

03.03.2009 13:47

Susi pureskeli ihmisiä valtatien läheisyydessä: http://www.news24.com/News24/World/News/0,,2-10-1462_1995403,00.html
Michail Jaction
Jurmaa

#309

03.03.2009 13:55

Uutinen liittyen kommentin 306 tai 307 linkkiin. http://www.hcn.org/issues/315/16084

Tässä vähäksi aikaa lueskelemista... Aika paljon on noita terveiden susien hyökkäyksiä tuolla uudella mantereella.
Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

#310

03.03.2009 14:31

Et vissiin käsittänyt mitä tuolla jossakin vaiheessa sanoin, kun puhuin tilanteista jne.? Mikään eläin ei hyökkää ilman syytä. Joko se on sairas tai sitten sitä on provosoitu, jotta se hyökkäisi. Jokin asia laukaisee hyökkäysrefleksin, jokin mitä välttämättä ihminen ei näe tai tajua. Ja kun ihminen ei ymmärrä sellaista, hän mustamaalaa ja alkaa pelkäämään. Koirakaan ei ikinä hyökkää ihmisen kimppuun ilman syytä ja niitä hyökkäyksiä tapahtuu hyvin paljon nykymaailmassa. Monesti lukee lehdistä, että koira puri ilman syytä tms. mutta ihmiset eivät tajua että siinä piilee AINA jokin syy!! Ja tämä pätee KAIKKIIN eläimiin! Syynä sudelle ei voi olla se, että joku pitää sitä "verenhimoisena" tai "pahana". Ne ovat inhimillistäviä luonteenpiirteitä, joita millään eläimellä ei ole. Susikaan ei tapa "huvikseen" tai tee tahallaan kiusaa jollekin lampurille. Suden käytökseen on aina jokin syy ja siitä tuleva seuraus/toiminta.

Et osaa muuta kuin englanninkielisiä tuoda? kuten sanoin, en lue sitä kovin hyvin, joten ei auta paljoa asiaa. Et siis löydä suomesta mitään vastaavia!? Amerikka sitä, venäjä tätä..entä ne suomalaiset sudet!?
Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

#311

03.03.2009 17:49

Haluaisin muuten vielä korostaa yhtä asiaa tässä. Minä en koskaan ole sanonut, etteikö esim susikin voisi joskus ihmisen kimppuun hyökätä. Mikä tahansa eläin voi sen tehdä, mutta edelleenkin siihen on aina jokin syy. Monesti aggressiivisuus johtuu kivuista, eivätkä kivun aiheuttajat aina näy ulkopuolelle. Villieläimistä kun puhutaan, syy voi olla siis sairaus, kipu, pelko tai puolustaminen. Myös moni on joutunut juoksemaan pakoon hirveä tai poroa, joka on kuvitellut ihmistä kilpailijakseen kosiomenoissa. Eli aina on syy.
Mutta se, miksi jotkut susivastaiset ihmiset jaksavat vuodesta toiseen suomessa keksiä pelotteluja, sitä en ymmärrä. Jo 70-luvullakin ihmiset jankkasivat että ei mene enää kuin vuosi tai kaksi ja susi hyökkää ihmisen kimppuun..siitä meni aikaa ja joka vuosi sanottiin samaa. Edelleenkin moni sanoo, ettei enää kestä kauaa ennen kuin se tapahtuu. Jotkut puhuvat vuodesta, toiset neljästä. Jotkut jatkavat saman sanomista vaikka edellisestä sanomisesta on jo kulunut yli se veikattu aika. En siis voi todellakaa ymmärtää, miksi pitää niin kamalasti kauhistella susia ja niiden elämää, koska ensinnäkin ne ovat osa luontoamme, niillä on oma sijansa ekosysteemissä, tärkeä osa, kuten muillakin petoeläimillä!
Ja mikä siinä on että juuri susi saa tämän kaltaista "huomiota"? Tänä talvenakin on tapahtunut monta vaarallista kohtaamista talviunilta heränneiden karhujen kanssa, mutta kukaan ei ole ottanut siitä mitään paniikkia. Tosin yleensä nämä karhut on julmasti ammuttu, vaikka ihminen itse onkin mennyt sinne pesän läheisyyteen häiriköimään. Eräskin uutinen kertoi miehen työntäneen kätensä pesäkoloon ja herätti vahingossa karhun..karhu ammuttiin. Kummankohan syy se nyt oikein oli, että vaaratilanne syntyi? Tuskinpa karhun, joka vain koetti säikähtäneenä puolustautua.
Michail Jaction
Jurmaa

#312

03.03.2009 17:57

Onhan se nälkäkin syy hyökätä. Nyt kun otit nuo karhut puheeksi, niin onhan karhu toki hyökännyt ihmisen kimppuun jopa useammin kuin susi. Syynä on yleensä ollut taitamaton metsästys, jonka seurauksena karhu on haavoittunut ja päättänyt kostaa. Toinen syy karhun hyökkäykseen on se, että ihminen on joutunut emon ja pentujen väliin, jolloin emo on ryhtynyt puolustamaan poikasiaan. Susien tapauksessa syynä on yleensä rabies, mutta kuten antamistani linkeistä englantia osaavat pystyvät havaitsemaan, susi voi hyökätä myös ravinnon haku mielessään. Tässä on se tärkeä ero: karhu ei hyökkää kuin puolustautuakseen, susi myös syödäkseen. Välillä sudet harrastavat jonkinasteista hirvien tai karjan joukkomurhaa tappaen enemmän kuin mitä voivat syödä, en tiedä miksi. Ehkä siinä oli hieman syitä miksi sudet eivät oikein ole suosiossa.
Iiro Wasen
Turku

#313 Jactionille

03.03.2009 18:15

Yhdyn Ronjan sanoihin: "Et siis löydä suomesta mitään vastaavia!? Amerikka sitä, venäjä tätä..entä ne suomalaiset sudet!?". Selasin läpi linkkisi ja löysin vain yhden joka liittyi Suomeen ja sekin vain oli teoria. Eli kuten sanoin: "Hyvää sitatointia!!! Aplodit!!! (Vuotaa sarkasmia)".
Michail Jaction
Jurmaa

#314

03.03.2009 18:23

No kertokaa mitä suomalaisista susista pitää etsiä? Hyökkäyksiä ihmisten kimppuun ei toistaiseksi ole ollut, kotieläinten kimppuun hyökkäyksistä voi lukea sanomalehdistä. Mutta jos Wasen on kerran lukenut antamani lähteet, voi hänkin myöntää että susi voi pitää ihmistä saaliina ja siten hyökätä ihmisten kimppuun. Tämä hyökkäys muuttuu entistä todennäköisemmäksi, jos susikannan annetaan edelleen kasvaa, puhumattakaan karjankasvattajille ja metsästäjille aiheutuvista haitoista.
Iiro Wasen
Turku

#316 Jactionille

03.03.2009 19:34

Olenhan jo sanonut että sudet saattavat olla ihmisille vaaraksi, mutta olen myös maininnut että tähänastisen tiedot ovat osoittaneet ettei sudet oikein ole tehneet sitä mitä sinä niin pelkäät.

Sitten linkkeihisi:

"http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/36151-anu-koira-ei-selvinnyt-enaa-kolmannesta-suden-hyokkayksesta"
Kuten tässä sanotaan "Tiistaiaamuna laskin Anun irti" eli toisin sanottuna jätti koiran oman onnensa nojaan.

"http://www.suurpedot.fi/print.asp?Section=54&Item=308"
Se osa mitä jaksoin lukea (myös otsikoista päätellen) koostui vain susien havainnoista kerätyistä tiedoista. Kuten Ronjakin on tuossa aikaisemmin maininnut kannan kasvu ei välittömästi tarkoita sitä että se olisi mitenkään vaarallisempi ihmiselle.

"http://www.lalli.fi/lalpahaku.asp?fmita=uutinen2&kohde=1370"
Taas "keskiviikon ja torstain välisenä yönä susi iski pihapiirissä pentunsa kanssa olleen koiran kimppuun" ja "Honkajoella Katkontien varrella asuvat Hannu ja Paula Ylinen päästivät 4-vuotiaan terrierin sukuisen pystykorvan kokoisen koiransa pentunsa kanssa ulos hieman puolen yön jälkeen.", korostetaan sanaa "yöllä" ja "päästivät". Muuta ei tarvitse siitä kohdasta sanoa.
Paljon havaintoja vain ja sitten lammas-juttu jossa ei sanota mitään lampaiden elinalueesta.

"http://personal.inet.fi/luonto/mikael.broo/Milloin.htm"
Olen lukenut tuon aikaisemmin ja muistaakseni siinä ei sanota mitään joka koskisi suomalaisia susia jotka ovat eläneet viimeisen sadan vuoden aikana.

"http://personal.inet.fi/luonto/mikael.broo/Sudet.htm"
Paljon venäläisiä paikan nimiä ja suurin osa tapahtuneista monen kymmenen vuoden takaa.

"http://www.suurpedot.fi/page.asp?Section=54&Item=315"
Tuo oli paras linkkisi näistä kaikista. Siellä mainittiin: "Suomessa sudet ovat viime vuosina tappaneet 15-25 koiraa vuosittain." ja "Fritts ja Paul (1989) raportoivat, että pienet ja äänekkäät koirat joutuivat tavallisimmin susien hyökkäysten kohteeksi Minnesotassa. Sama piirre löytyi myös Suomesta.", eli toisin sanottuna lähes olematon määrä pikku puudeleita joutuu suden suihin vuosittain. Ai, kun hirvittävää, kun rakas pikku puudelini joutui suden suuhun kun jätin sen vähäksi aikaa yksin!
Linkissä oli myös jotain metsästyskoirista. Kuten tiedämme metsästyskoirat metsästävät, jolloin ne ovat kohtelevat agressiivisesti niiden mahdollisia saaliita. Kun susi huomaa tämän käyttäytymisen se puolustaa itseään ja kuten linkissä myös sanottiin "Kun susi käy koiran kimppuun metsässä, sen motiivina voi olla myös reviirin puolustaminen toista koirapetoa vastaan.".
Michail Jaction
Jurmaa

#317

03.03.2009 20:31

Sanoin myös aiemmin ettei näissä jälkimmäisissä ole paljoa asiaa. Halutessasi voit lueskella niitä aiemmin antamiani englanninkielisiä linkkejä, mikäli tahdot lisätietoja ihmisiin kohdistuneista hyökkäyksistä ympäri maapalloa. Ja jos luet edellisen kommenttini tarkemmin, tarkoitukseni ei ollut tässä kertoa erityisesti Suomea koskevista tapahtumista vaan susien aihettanista ongelmista suomeksi.

Anu puolestaan ei ollut "jätetty heitteille", kuten tekstistä ensiksi ymmärtää, vaan se oli laskettu tekemään sitä tehtävää joka sille oli jalostuksella hankittu eli etsimään jäniksiä. Kyse oli siis jonkinasteisesta treenaamisesta. Niiden kahden muun pointtina ei ole se, että koiran kimppuun hyökättiin, vaan se missä hyökättiin. Kyseessä oli pihapiiri. Sudet ovat siis jo niin rohkeita/röyhkeitä, että ne hakevat saalista ihmisasumusten läheisyydestä. Ne eivät siis enää pelkää ihmisiä ja se on ainakin minusta huolestuttavaa.

Jos luet antamani lähteet tarkemmin, havaitset, että susi voi pitää koiraa(tai ihmistä) aivan samanlaisena ravintona kuin vaikkapa hirviä. Kyse ei siis aina ole puolustautumisesta.
Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

#320

04.03.2009 17:20

En ehdi mennä nyt lueskelemaan linkkejä, joita Michail nyt innokkaana syytää tänne, mutta mitä Iiron kommenteista päättelen, olet Michail laittanut paljon näitä koirakuolema-uutislinkkejä ja muuta.
Ensinnäkin susi ei ole "Röyhkeä" jos se eksyy ihmisten asumusten liepeille. Alue saattaa kuulua sen reviiriin tai se on läpikulkumatkalla muuten vain. Ei se ole sinne ihmisen talon nurkille tullut "röyhkeyttään" tai "rohkeuttaan", vaan ehkä uteliaana tai reviirinmerkkausaikeissa tai vaeltaessaan jonnekin tuntemattomaan ja ohittaa pihamaan. Sellaisessa ei ole mitään vaaratilannetta tai uhkaa, jos näin tapahtuu. En ymmärrä ihmisten kauhistelua sellaisista asioista. En todellakaan.
Mitä taas karhuihin tulee, tiedän kyllä, millä syillä karhut ovat ihmisten kimppuun hyökänneet; puolustaessaan pentuja tai haavoittuessaan tai tullessaan yllätetyksi, jos ihminen tulee tuulen alapuolelta hiljaa, eikä karhu ole ehtinyt reagoimaan vaan säikähtää ja puolustautuu. Mutta niin voi susikin tehdä. Miksi siis susi olisi sellaisessa tilanteessa "vertajanoava hirviö" mutta karhu vain suojelee itseään? Mistä nämä erot?
Mitä vielä noihin koiriin tulee, metsästyskoiran omistaja tietää riskit lähtiessään metsälle, ja hänen tulisi myös tajuta se, että joskus voi käydä köpelösti koiralle siellä (voi käydä huonosti koiralle muuallakin!). Kun metsälle mennään koiran kanssa, on hyväksyttävä se tosiseikka, että aina ei tasan käy onnenlahjat! Ja mitä pihapiiristä napatuista koirista, koira on voinut olla siellä "turvassa" narun päässä, eikä pääse karkuun. Haukkunut siellä kovaan ääneen ja haukku on kantanut suden korviin. Ärsyttävää sudelle, ehkä koira on ollut uhka reviirilleen tai muuten vain kilpailija, joskus harvoin susi syö koiran kokonaan.

Ja edelleenkin Michail, olen sanonut syyn jo miksi susi/sudet joskus tappavat useammankin eläimen kerrallaan, mutta et näköjään ole vieläkään sisäistänyt asiaa..
Nyt pitää lähteä. Jatketaan taas joskus.
Michail Jaction
Jurmaa

#321

04.03.2009 21:11

Voisin vastata tuohon kommenttiin luettelemalla kaikki antamani lähteet, omakohtaiset kokemukseni susista sekä sitatoimalla kaikki aiemmat aiheeseen liittyvät kommenttini.
Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

#322

08.03.2009 22:35

Mihin kommenttiin? Mitä niitä lähteitä ja "lähteitä" luettelemaan, kun voisi kertoa vain perustellusti oman näkökantansa? Omakohtaiset susikokemukset, joo. Jostakin syystä kaikki susia vihaavat/pelkäävät tyypit netissä kertovat aina olevansa niin kamalan kokeneita susiasiassa, vaikka suurin osa heistä vain koettaa saada itselleen uskottavuutta aiheesta sanomalla niin..
Michail Jaction
Jurmaa

#323

09.03.2009 07:15

Oman näkökantani olen jo aiemmin kertonut, perusteeksi annan tietolähteitä, jotka vastaavat omia kokemuksiani susista.
Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

#324

09.03.2009 16:41

Niin, oma kantasi on että "kohta susi syö lapsia" ja tietolähteinä pidät kaikkia mahdollisia uutisia joita susista uutisoidaan, oli ne sitten totta tai tarua. Ja elät punahilkkasadussa..että sellaista...
Mutta eihän siinä, vapaa maa, jokaisella saa olla mielipiteensä, vaikka se olisi kuinka väärä tahansa. ;)
Michail Jaction
Jurmaa

#325

29.03.2009 07:55

"Jokaisella saa olla mielipiteensä, vaikka se olisi kuinka väärä tahansa."
Tuossa olet kyllä oikeassa. Susiasioista en olisi niinkään varma.