Adressi Suomen susikannan elvyttämiseksi sekä säilyttämiseksi.

Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

#26

17.01.2007 13:52

...ja äänestäsi! :D
Kalle Kehveli
Kuopio

#27

17.01.2007 16:58

Sirpa,

olet oikeassa: susi on hieno eläin - korvessa!

Metsästävä koira, joka ajaa jänistä tai haukkuu hirveä, ja joutuu susien raatelemaksi, ei tosiaan lähde susieen seuraan hammashippasille. Hippasille, josta koiraparalla ei ole juuri selviämisen mahdollisuuksia.

Hyville maalla eläville ihmisille täytyy taata oikeus edelleen elää maalla - muuutenkin kuin piikki- tai sähköaidoin eristetyillä pihoilla! Sekä mahdollisuus edelleen kasvattaa ja käyttää metsästyskoiria.

Edelleen Sirpa hyvä, jos seuraisit asiaa, niin tietäisit että viime vuosina metsästäjäkuntaa on päinvastoin kehoitettu ja määrätty pienentämään ylisuurta hirvikantaa, joista koituu vahinkoja liikenteelle sekä metsille. Kyllä siellä metsissä on syömistä susillekin, ei niiden ole mikään pakko tulla pihapiireihin tai jahtaamaan koiria.Mutta susi älykkäänä eläimenä on viimeaajan rauhoituksen vuoksi oppinut, ettei ihmistä tarvitse pelätä ja ihmisen piiristä löytyy HELPOSTI ruokaa. Haukkuva koira on varsinainen vellikello tietyille susille ja susilaumoille.

Mistä olet saanut viestisi 60 kpl susimäärän? Nimittäin todellisuudessa niitä jolkuttelee se viisinkertainen määrä Suomessa. Virallinen MINIMIMÄÄRÄARVIO on noin 215 sutta, todellisuudessa suurempi (vrt. Erik Nyholmin arvio 800 kpl, jota pidän ylimitoitettuna).

Ja viimeksi muista sinäkin: ei sutta kukaan ole Suomesta tappamassa sukupuuttoon, sudet voivat paremminkin kuin miesmuistiin (RKTL raportoi, että susikanta on yli kaksinkertaistunut viime vuosina), ainoastaan yksilöt ja laumat, jotka hiiviskelevät pihapiireissä vaanimassa kotieläimiä tai aktviiset koirien tappajat on saatavat toimenpideluvan piiriin vähemmällä byrokratialla.

Eiköhän anneta susien edelleen jolkotella Suomessa, mutta sallitaan susialueiden ihmisille mahdollisuus elellä ja harrastaa edelleen kotialueillaan.

Sirpa Ikonen
Vantaa

#28

17.01.2007 21:05

No heipä hei Kalle Kehveli
Tuosta susikannan määrastä olen ilmeisesti anteeksi pyynnön velkaa. Luku ilmeisesti onkin 70, jos sillä mielestäsi laji säilyy niin hatun nostan.
Metsä hallituksen arvio asiasta: Pysyvästi Suomen alueella asustelevia susia oli 80-100 yksilöä vuonna 2000 liekö luku laskussa vai nousussa?
Tuommoinen suurpetojen vihaaminen ei kyllä auta ainakaan kannan kasvuun.
Noista susien perään lähteneistä koirista olen lähinnä kuullut tarinoita todenperäisyydestä en tiedä. Liekö vain koira muuten takaa-ajoon lähtenyt?
Ei täällä pääkaupunki seudullakaan lapsia pimeällä illalla ulos lasketa ja kotieläimet pidetään yöt sisällä. Kannattaisi mielestäni sielä maallakin pitää jos rakkaista eläimistään välittää.
Ja tuosta hirvikannan seuraamista ; hyvinkin seuraan asiaa ja tämän kaatolupien määrän vuoksihan juuri susien luontainen riista on vaarassa harventua liiaksikin.
Sääli että otit asian noin kärjistetysti. Ymmärrän toki häiriintyneiden yksilöiden ampumisen, niistä tuskin kuitenkaan näissä tapauksissa on kysymys.
Susi on erittäin arka eläin joka ihmisen nähdessään kiertää kaukaa joten tuskin tässä kenenkään tarvitseen mitään aitoja (piikki- tai sähköaitoja) alkaa rakentelemaan.
Kalle Kehveli
Kuopio

#29

17.01.2007 22:03

Tere Sirpa,

Rktl onkin raportoinut susikannan yli kaksinkertaistuneen viime vuosina. Mielestäni nykyisellä kannalla n. 300 kpl susi on hyvinkin elinvoimainen Suomessa. Ja kantaa kasvaa koko ajan. Viimeisimmässä kanta-arviossa pentueita oli 20 kpl. Kun kussakin pentueessa on n. 6 pentua (kuten Hallan laumassa tänä vuonna ja Saksan laumoissa keskimäärin), niin se tekee vallan mukavan määrän per vuosi.

Suden pitäisikin olla arka eläin, joka elää metsissä poissa ihmisten hajusta.

En ymmärrä tuollaista hysteriaa ja kiihkoilua asiassa, jossa ei ole mitään paniikin aihetta. Enemmän huolta on niiden alueiden asukkailla, jotka joutuvat rajoittamaan jokapäiväistä toimeliaisuuttaan susien vuoksi.

Ps. en vihaa susia ;-)

Ps2. kun tuo perusasia l. susien määrä Suomessa on sinulla vielä hakusessaan niin vieraile oppimassa RKTL:n sivuilla: www.rktl.fi.

Voit sitten rauhallisemmin mielin: sudella ei mene ollenkaan niin huonosti kuin annat ymmärtää.
Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

#30

17.01.2007 22:21

"Rktl onkin raportoinut susikannan yli kaksinkertaistuneen viime vuosina. Mielestäni nykyisellä kannalla n. 300 kpl susi on hyvinkin elinvoimainen Suomessa. Ja kantaa kasvaa koko ajan. Viimeisimmässä kanta-arviossa pentueita oli 20 kpl. Kun kussakin pentueessa on n. 6 pentua (kuten Hallan laumassa tänä vuonna ja Saksan laumoissa keskimäärin), niin se tekee vallan mukavan määrän per vuosi."

Otin vapauden myös vastata tähän Sirpan puolesta.
Missään lukemissani jutuissa ei ole lukenut 300 yksilön määrästä, mutta toivottavasti asia on niin.
Ei voida olettaa että jos jossakin laumassa on syntynyt 6 pentua niin jokaisessa olisi silloin 6 pentua. Susihan tekee pentuja 1-5 normaalisti, tietääkseni. 6 Pentua on jo suuri yllätys.


"Suden pitäisikin olla arka eläin, joka elää metsissä poissa ihmisten hajusta."

Niinhän se suureksi osaksi tekeekin. Pihoilla liikkuvista on vain enemmän uutisoitu ja täten enemmän ihmisille julki tuotu asia.

"En ymmärrä tuollaista hysteriaa ja kiihkoilua asiassa, jossa ei ole mitään paniikin aihetta. Enemmän huolta on niiden alueiden asukkailla, jotka joutuvat rajoittamaan jokapäiväistä toimeliaisuuttaan susien vuoksi."

Kukaan ei edelleenkään joudu luopumaan tai vähentämään jokapäiväistä toimintaansa susien vuoski, ja jos joutuu niin on oma pelko vähän liioiteltu.


"Ps. en vihaa susia ;-)"

Etkö?

"Ps2. kun tuo perusasia l. susien määrä Suomessa on sinulla vielä hakusessaan niin vieraile oppimassa RKTL:n sivuilla: www.rktl.fi.

Voit sitten rauhallisemmin mielin: sudella ei mene ollenkaan niin huonosti kuin annat ymmärtää."

...sudella menee paljon pahemmin..;)

Sirpa Ikonen
Vantaa

#31

17.01.2007 22:30

Hei Kalle
Edelleen samasta asiasta: susikantojen arvio vaihtelee rajusti arvioija tahosta riippuen. Itse arvioisin susikannan määrän tällähetkellä olevan noin 200 yksilön alapuolella (arvio perustuu tutkimieni lähteiden keskiarvoon).
Tosin arvioinneissa puhutaan usein myös suomessa pysyvästi asustelevasta kannasta mikä on huomattavasti pienempi kuin edellä mainitsemani.
Itse en pitäisi asiaa kiihkoiluna vaan järkevänä keskusteluna tärkeästä asiasta joka ainakin itselleni luonnonystävänä on lähellä sydäntä.
Enkä usko että esim. metsähallitus antaisi sudesta seuraavanlaisia luokituksia mikäli asia olisi aiheeton.
Metsähallituksen antama luokitus suden uhanalaisuudesta:
Suden uhanalaisuus
Viimeisimmässä uhanalaisten lajien tarkastelussa: Suomen lajien uhanalaisuus 2000, noudatettiin IUCN:n uhanalaisuusluokituksia, joiden mukaan susi on erittäin uhanalainen (EN) laji, johon kohdistuu erittäin suuri uhka lähitulevaisuudessa hävitä luonnosta.
Suden luokitus voisi olla myös äärimmäisen uhanalainen (CR), koska häviämisuhkaa voidaan pitää välittömänä ja äärimmäisen suurena, mutta yhteys Venäjälle vahvistaa kantaa.
Luokittelun kriteerinä on kannan koko, kokonaispopulaatio on hyvin pieni.
Uhanalaisuuden syy ja uhkatekijä susikannalle on metsästys.
Suosittelisinkin sinulle vierailua myös muilla asiaa käsittelevillä internet sivustoilla kuten:
www.tunturisusi.com, www.suurpedot.fi, www.luontoliitto.fi/susiryhma
P.s.Tuo antamasi RKTL:n internet sivusto on jo entuudestaan tuttu. Tuo perusasia susien lukumäärästähän ilmeisesti riippuu paljolti arvioija tahosta ja lukumäärää on aika hankala arvioida myös suden liikkuvuudenkin vuoksi.
Kalle Kehveli
Kuopio

#32

18.01.2007 10:23

Uhanalaisuus luokitellaan kannan koon mukaan. Muistettakoon liito-oravan kantamääritysten kommellukset: ensin niitä raportiin olevan n. 30 000 - 40 000 yksilöä ja kannan uhanalainen. Muutama vuosi sitten tehdyssä tarkistuksesa päädyttiin 300 000 yksilöön. Tutkijat(kin) ovat erehtyväisiä.

Rktl antaa vuosittain virallisen kanta-arvion. Kanta-arvio ilmoitetaan minimiarviona. Rktl siis ilmoittaa minkä verran susia varmasti on Suomessa. Tämän lisäksi Venäjältä tuleva muuttovoitto. Itse arvioin kannaksi n. 300 yksilö vähintään + Venäjältä muuttajat.

Sudet tekevät yleensä 1-5 pentua kuulemma. Kuitenkin nyt julkisuuteen tulleet pentukoot ovat olleet huomattavasti suurempia? Eli kanta kasvaa koko ajan paremmin kuin annetaan ymmärtää.

Jos susikanta olisi niin huonossa jamassa mitä annat ymmärtää, niin miten selität viime aikojen jatkuvan susituhojen kasvun sekä susien leviämisen uusille alueille Etelä-Suomea myöten.

Noista linkeistäsi tuo suurpedot.fi taitaa olla ainoa ns. puolueeton tässä asiassa. Rktl:n lisäksi.

Sirpa Ikonen
Vantaa

#33

18.01.2007 11:24

Ymmärrän hyvin häiriintyneiden yksilöiden ampumisen /luvallisen metsästyksen.
Ymmärtääkseni laumojen joukossa saattaa olla/ todistetusti on ns. koirasusia nämä yksilöt ilmeisesti ovat tuttavallisempia ihmistä kohtaan ja tulevat pihoillekin. Ovatko kyseessä olevat yksilöt pelkästään ongelma??
Tuota susien levinneisyyttähän on nimenomaan yritetty laajentaa ettei ongelmat kärjistyisi pelkästään tietylle alueelle:)
Mikäli asia kiinnostaa (näin olen ainakin asian ymmärtänyt) käy ihmeessä lukemassa myös allaoleva linkki:
http://www.mmm.fi/tiedoteliitteet/Sudenhoitosuunnitelma.pdf
Viimeaikoina ilmeisesti ongelmana on myös ollut metsästäjien yhteistyö ongelmat viranomaistahojen kanssa: pantasusi ammuttu ongelma sutena.. mootorikelkoilla susien jahtaaminen. Tämmöinen käytös ei ole asiallista ja saa tunteet kuumenemaan eläinaktivistejen osalta.. mielestäni ymmärrettävää.
Olet hyvin perehtynyt aiheeseen etkä ilmeisesti ole susien vihaaja joten mikä lienee henkilökohtainen kantasi susien sopivan lukumäärän suhteen?
Pitäisikö metsäsätys mielestäsi rajata määrättyihin yksilöihin jotka ongelmia aiheuttavat vai sallia luvanvaraisena?
P.s. Kiitos oikein mielenkiintoisesta keskustelusta:)
Kalle Kehveli
Kuopio

#34

18.01.2007 11:47

Metsästäjien yhteistyö viranomaisten kanssa on minun mielestäni sujunut hyvin. Tarvittaessa viranomaiset ovat aina saaneet metsästäjiltä ilmaista talkoo apua mm. liikenteessä loukkaantuneiden eläinten jäljittämiseen ja lopettamiseen.

Pantasuden ampuminen ongelmasutena? Mutta jos pantasusi nimenomaan häiriköi ja viranomaiset antoivat luvan sen kaatamiseen, niin mitä ongelmaa siinä.

Sitä vastoin moottorikelkalla suden (kuten minkä muun eläimen) metsästys on selkeästi kielletty. Älä rinnasta tuollaista (kuten muutakaan) rikollista toimintaa metsästäjiin. Viranomaiset selvittävät tuollaiset tapaukset ja tekijä joutuu niistä lain eteen.

Mikä on sopiva susien lukumäärä? Minä en sitä tiedä ja suhtaudun hyvin skeptisesti sellaisiin tahoihin jotka antavat jonkin yksikäsitteisen luvun. Tuolloin kyseessä on melko varmasti hyvin yksipuolisesti tuumittu luku. Luku riippuu siitä onko sen määritelleet susien suojelijat vai äärivastustajat.

Minun puolestani susia mahtuu Suomen metsiin runsaasti (enemmän kuin nyt), kunhan sudet pysyvät luomuruuan parissa metsissä. Samalla paikallisille ihmisille on taattava elämisen ja harrastamisen mahdollisuus kotiseuduillaan ilman suuria lisärasitteita. Eläminen ja harrastaminen käsittää mm. kotieläimet sekä metsästyskoirien käyttämisen.

Yleistä suden metsästystä ei liene tarvis sallia vielä. Parempi seurata susikannan kehitystä ennen päätöksiä. Mmm ja muut viranomaistahot ovat viimeaikoina onneksi ottaneet järjen käyttöön ja tarvittaessa antaneet toimenpidenluvan tarvittaessa. Tätä puolta voisi kehittää edelleen, siis vähemmän byrokraattiseen suuntaan. Toisaalta voisi koettaa jossakin tihentymäalueella täsmämetsästystä ja tutkia samalla saavutetaanko kyseisen lauman osalta ihmisarkuuden kasvua (=ihmispelkoa).

Susikanta kyllä kasvaa edelleen ja sallii ongelmayksilöiden ja -laumojen poistamisen ilman kannan vaarantamista. Samalla sudet oppivat pikkuhiljaa varomaan ihmistä uudelleen. Häirikkösusien poistaminen tulee siten koitumaan myös susien parhaaksi.
Sirpa Ikonen
Vantaa

#35

18.01.2007 12:12

En haluaisi parjata mutta tässä ote huonosta yhteistyös/huolimattomuudesta?
Suurinosa kait yhteistyöstä sujuu onglmitta mutta aina näitä tämmöisiä nousee eteen.

Rauhallinen pantasusi ammuttiin Nurmeksessa

Nurmekselaiset metsästäjät ampuivat sunnuntaina Kuohatissa pannoitetun suden. Yksilö ei kuulunut siihen laumaan, jonka poistamiseksi riistanhoitopiiri on myöntänyt kaikkiaan kuusi pyyntilupaa. Lieksalaiset ovat käyttäneet jo kaikki kolme omaa lupaansa, ja nurmekselaiset ampuneet kaksi sutta. Metsästäjät ampuivat suden lähelle Kuohatintietä. Susi oli nähty aamulla muutaman kilometrin päässä ampumapaikasta talon pihassa. Talosta soitettiin metsästäjille, jotka aloittivat jahdin. Tiellä liikkunut susi tuli passimiehen eteen, ja tämä ampui sen. Puolenpäivän maissa ammuttu oli kaksivuotias, kookas urossusi. Suden käpälä oli kymmenen senttiä leveä ja säkäkorkeus 80 senttiä ja pituus kuononpäästä hännän juureen 120 senttiä.

Riistanhoitopiiri myönsi lieksalaisille ja nurmekselaisille sudenpyyntiluvat Höljäkässä ja Viekissä koiria tappaneen lauman poistamiseksi. Nyt ammuttu susi kuului Nurmeksen laumaan, ja tutkijat pannoittivat sen jokin aika sitten toisen kerran. "Nyt myönnetyissä pyyntiluvissa riistanhoitopiiri edellyttää, että luvansaaja paikantaa ongelmia aiheuttaneet yksilöt yhteistyössä riistantutkimuksen kanssa. Näin varmistetaan, että metsästys kohdistuu oikeisiin yksilöihin", riistanhoitopiiri toteaa pyyntiluvissaan. Ammutuista susista on otettu DNA-näytteet, jotka viime kädessä varmistavat ammuttujen susien sukulaisuuden.

Ei yhteyttä ennen jahtia

Tutkimusmestari Seppo Ronkainen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta kertoo, etteivät metsästäjät olleet yhteydessä tutkijoihin ennen jahtia.
- Lauantaina tutkija ei ollut maastossa, mutta sunnuntaina hän heti paikantaa kaikki Nemon lauman jäsenet. Häntä alkoi ihmetyttää se, että Nikolai meni lähelle taloa. Tutkaamalla tutkija löysi suden kuolleena talon pihasta, Seppo Ronkainen kertoo. Ronkainen sanoo, että metsästäjille olisi selvinnyt kyseessä olevan muun kuin vahinkoa aiheuttaneen lauman susi, jos he olisivat ottaneet yhteyttä tutkijoihin. Paikalla ollut tutkija ei tiennyt käynnissä olevasta metsästyksestä. Ronkaisen mukaan ampumapaikan läheisyydessä oli myös kolme muuta lauman jäsentä eli johtajasudet ja yksi viimekeväinen pentu. Sudet olivat selvästi omalla eivätkä vahinkoa aiheuttaneen lauman reviirillä. Tutkimusmestarin mukaan ammuttu susi ei ollut mikään niin sanottu pihasusi vaan lauma mukana liikkuva yksilö. Hän arvioi suden talon pihapiirissä käymisen olleen täysin satunnaista. Metsästäjä ampui suden noin 20 metrin päästä.

Metsästyksenjohtajan Eetu Karjalaisen mukaan tilanne oli niin nopea, ettei sudella ollutta pantaa ehditty havaita. Hän myöntää, etteivät metsästäjät olleet yhteydessä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkijoihin ennen metsästyksen aloittamista. Susijahti jatkui maanantaina Petäiskylässä, joka on sunnuntaista sudenkaatopaikkaa vielä selkeämmin Nurmeksen lauman reviiriä. Maanantainkaan jahdin osalta metsästäjät eivät olleet yhteydessä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkijoihin. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkimusapulainen Mia Valtonen sanoi kertoneensa metsästäjille alueella olevan pantasuden sekä tähän laumaan kuuluvia pannattomia susia.
- Mies, jolle kerroin asiasta, lupasi välittää tiedon eteenpäin. Päivän aikana minulta ei kuitenkaan kysytty, onko alueella pantasusia, Valtonen mainitsi. Hänen tutkaamansa Nurmeksen lauma oli koossa vielä perjantaina ja hajalla sunnuntaina. Tiettävästi laumaa jahdattiin myös lauantaina, eikä silloinkaan asiassa oltu yhteydessä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokseen. Riistapäällikkö Juha Kuittinen ei halunnut kommentoida asiaa enemmälti sitä tarkemmin tietämättä. Hänen mukaansa riistanhoitopiiri selvittää asian tarvittavat tiedot saatuaan. Kuulemansa perusteella hän kuitenkin arvioi metsästäjien rikkoneen riistanhoitopiirin asettamia lupaehtoja. Jatkoa ajatelleen on mielenkiintoista, millainen painoarvo riistanhoitopiirin lupaehdoilla on. Susien suojelijat ovat suhtautuneet pyyntilupien myöntämiseen hyvin kriittisesti, joten on hyvin todennäköistä, että myös poliisiviranomainen joutuu vielä selvittelemään viikonvaihteen susijahtia. (Verkko-Karjalainen 29.3.2005)
Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

#36

18.01.2007 19:28

Tännekin laitan, jos joku "häirikkö" tätä vaikka lukee..
Eli se joka laittaa tekonimiä häirikköasenteella adressiini, voisi sen lopettaa ja käyttäytyä hiukan aikuismaisemmin. On todella lapsellista ja idioottimaista käytöstä sellainen! Jos on kommentoitavaa niin kommentoi tänne! En tarvitse enää yhtään paikkakuntaa jonka nimi on "sudet kuolee!"..
Herranjestas, häiriköidä nyt adressia!!!
Kalle Kehveli
Kuopio

#37

18.01.2007 19:36

Noina aikoina vasta kiinnostuin hieman tästä paikallisesta susiepisodista, niinpä tuo uutisointi on jäänyt lukematta tarkemmin läpi. Tuolloin muistaakseni oli juttua juuri tästä uutisesta ja se oli jossakin toisessa lehdessä. Siinä todettiin,että lupa tuli käytettyä oikein: pihapiiristä tuli poistettua susi. Oli pannallinen tahi ei.

Tuon postaamasi uutisen mukaan paikalliset metsästäjät tekivät kyllä kömmähdyksen rktl:n mukaanottamattomuudellaan. Toisaalta ymmärrän kyllä heitäkin, koska kaatoluvasta tulee melkoinen mediasirkus, ja varmaan tahtoivat pitää susijahdista tiedon omassa piirissään peläten tutkijoiden vuotavan jutun. Mutta kämmi mikä kämmi. Onko sinulla Sirpa tietoa jutun edelleen käsittelystä: tuliko sanktioita?

Toisaalta taas millaista tietoa rktl:n tutkija olisi voinut antaa jahtimiehille? Nimittäin ellen pahasti väärin muista niin gps-pannat, joita susien pannoituksessa käytetään rekisteröivät sijainnin neljän tunnin välein ja tallettavat muistiinsa. Kerran vuorokaudessa panta purkaa sijainnit muistista ja lähettää ne radioteitse eteenpäin.Tämä virransäästön takia. Eli pantasuden liikkeen seurannassa on 0-24 h viive. Sinä aikan susi jolkottelee melkoisen matkan.

Silti uskon ja toivon, että tuo uutisointisi on yksittäistapaus.
Sirpa Ikonen
Vantaa

#38

19.01.2007 13:56

Tästä kyseisestä tapauksesta en tiedä miten on käynyt. Ikävä kyllä näitä juttuja on kasapäin enemmänkin.
Nimenomaan nämä tälläiset asiat saavat suojelijat liikkeelle keräämääm adresseja (ainakin vaikutti minun päätökseeni kirjoittaa kyseinen)
Lähteeni mistä tiedot olen löytänyt on:
http://www.tunturisusi.com/uutisarkisto
En tiedä pidätkö lähdettä luotettavana itse uskon asioiden toden peräisyyteen ovathan ne lehdessä julkaistuja .. ja ikävä kyllä luultavasti vain jäävuoren huippu:(
P.S. Olen samaa mieltä kanssasi häiriintyneiden/ihmistä häiritsevien yksilöiden mesästys päästösistä. Jos eläin näin alkutalvesta tai keväällä käy talon pihapiirin tuntumassa tarkastelemassa reviiriensä rajoja ei mielestäni kyseessä ole ihmistä haittaava/vaarantava käyttäytyminen. Jos vierailut yleistyvät tai eläin käy liian tuttavalliseksi metsästysluvan salliminen mielestäni olisi enemmän kuin suotavaa.
Mutta mitä enemmän tulee julkisuuteen alle liitämäni jutun kaltaisia tapauksia Sitä huonomman kuvan se metsästäjistä antaa:(
Asia on ikävä koska syyllisethän eivät tosiassa ole välttämättä metsästäjiä vaan tarhaavat maineen. Pyyntimiesten joukossa suurin osa varmasti kunnon väkeä:)
Pantasuden kuolinsyyksi paljastui myrkyttäminen

Myrkytys varmistui Sotkamon Maanselästä kesäkuun alussa löytyneen suden kuolinsyyksi. Susi oli pantasusi, eli sillä oli kaulassaan Riistan- ja kalantutkimuslaitoksen seurantapanta. Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos (EELA) selvitti kuolinsyyn heinäkuun aikana. Käytetty myrkky oli EELAn tutkimusten mukaan strykniiniä. Strykniinin myynti lopetettiin Suomessa noin kymmenen vuotta sitten. Myrkyn täytyi siten olla vanhaa varastoa, jota oli säilytetty vastoin määräyksiä. Strykniiniä on aiemmin käytetty rotanmyrkkynä ja yleisesti myös ketun syöttipyynnissä. Tutkimusmestari Seppo Ronkainen Riistan ja kalantutkimuslaitokselta löysi suden itse.

Sudelle olisi syntynyt pentue

Kyseessä oli Venus-niminen naarassusi. Sudelle olisi syntynyt pentue, mutta myös ne menehtyivät myrkkyyn emon mahassa. Naaraan vatsasta löytyi EELAn tutkimuksissa kahdeksan sikiötä. Erikoistutkija Ilpo Kojola kertoo, että kyseessä oli yksi tuotteliaimmista seurannassa olleista laumoista. Huono juttu susikannan levittäytymisen kannalta, että juuri nämä poistuivat. Venus ja Uranus-uros ovat tuottaneet paljon yksilöitä, jotka ovat jolkotelleet länteen ja etelään. Jälkeläisiä on tavattu itäisellä Pirkanmaalla ja ruotsinkielisellä Pohjanmaalla asti. Tästä laumasta tulleet sudet eivät meidän tietojemme lähteneet kohti poronhoitoalueita. Ei ole myöskään tiedossa, että kyseinen lauma olisi ainakaan viime vuosina aiheuttanut koira- tai kotieläinvahinkoja.

Myrkky on laiton pyyntiväline

Sotkamon poliisi kertoo, ettei teosta vielä epäillä ketään. Susi on rauhoitettu eläin, joten sen tappaminen on rikos. Tämän lisäksi myrkky on laiton pyyntiväline. Kainuussa on tapettu pantasusia ennenkin. Vuonna 2001 pantasusi Ugrin yli ajettiin tahallisesti Kuhmossa. Susi tapettiin lopullisesti sähköllä. Viime marraskuussa Kuhmossa kaadettiin pantasusi Igor. (Kainuun Sanomat 13.8.2005)

Kalle Kehveli
Kuopio

#39

19.01.2007 14:46

Ikäviä juttuja kyllä. Mutta nyt on heti syytä tehdä pesäero metsästäjien sekä tuossa viime kirjoituksessasi olleiden rikollisten välille.

Tämä keskusteluhan lähti polveilemaan tähän suuntaan kun epäilit metsästäjien yhteistyön kangertelevan viranomaisten kanssa. Tuo rktl vs. paikalliset metsästäjät luvallisen jahdin yhteydessä oli ihan selvä juttu. Mutta pidän sitä yksittäistapauksena.

Nuo muut uutisoimasi jutut taas ovat rikoksia. Mitä niillä on tekemistä oikeiden metsästäjien kanssa? Ei mitään. Toivottavasti poliisi saa kiinni teoista vastuulliset henkilöt.

Muuten olen eri mieltä tuosta suden tulemisesta pihapiiriin. Sudella on sen verta hyvä vainu, että pihapiiriin tulo ei ole sattuma. Atlantin takana on hyvä (huono) esimerkki mitä tapahtuu kun peto ei enää pelkää ihmistä. Karhut ovat pahin ongelma, mutta viime vuotisen Kanadassa tapahtuneen insinööriopiskelijan tappaminen ja syöminen oli susien tekosia. Tapauksessa epäiltiin susien kesyyntyneen syöttämisen takia.

Tästä syystä näkisin, että susien tulee pysyä niille lajityypillisillä alueilla = metsissä (ei pihapiireissä). Ja "luontoelämyksiä" varten olevat haaskat tulee kieltää.

Parempi pitää Suomen pedoissa ihmispelkoa yllä - petokantoja kuitenkaan vaarantamatta.
Sirpa Ikonen
Vantaa

#40

19.01.2007 14:54

Noissa asioissa ollaan siis samaa mieltä:)
Ja tosiaan niinkuin jo aikasemmin sanoinkin en tahdo syyllistää metsästäjiä.
Nuo haaskat tosiaan kannattaisi kieltää nimenomaan matkailutarkoituksessa.
Pedot tottuvat liiaksi ihmisiin.
Kalle Kehveli
Kuopio

#41

19.01.2007 20:00

Pohjois-Savoon lupa suden kaatamiseksi

19.1.2007 Helsinki

Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt luvan yhden pihapiirissä säännöllisesti liikkuvan suden tappamiseksi Pohjois-Savossa Kaavilla. Lupa-aika alkaa tänään.

Kaavilla on viime vuoden lokakuun ja tammikuun välisenä aikana liikkunut säännöllisesti Maarianvaaran ja Luikonlahden kylien alueella kaksi poikkeuksellisen pelottomasti käyttäytyvää sutta. Alueella on tehty jatkuvasti lukuisia havaintoja näistä kahdesta sudesta pihoissa tai niiden läheisyydessä. Susia on muun muassa yritetty pelotella ajamalla niitä pois pihoista. Toimenpiteistä huolimatta sudet ovat jatkaneet pelotonta käyttäytymistään. Kyseiset sudet eivät kuulu samaan laumaan niiden susien kanssa, joiden kaatamiseksi ministeriö myönsi tammikuun alussa kaksi lupaa ja jotka ammuttiin heti ensimmäisenä lupapäivänä susien käytyä pihassa.

Nyt myönnetty lupa on viime vuonna käyttöön otetun Suomen susikannan hoitosuunnitelman linjausten mukainen. Hoitosuunnitelman mukaan susikantaan kohdistuvissa poistoissa ja susikannan kasvun säätelyssä ensisijaisia kohteita ovat opitun piharavinnon saannin, sairauden tai muun syyn takia kesyyntyneet tai ihmisasutuksen tuntumaan toistuvasti tulevat sudet. Suden rauhoituksesta poikkeamisessa tavoitellaan erityisesti sitä, että susikanta pysyy ihmisarkana ja välttää ihmisasutusta.

Suomessa on noin 200 - 250 sutta. Kaavin alue kuuluu suden hoitosuunnitelmassa itäiseen kannanhoitoalueeseen, jossa esiintyy noin 160 - 180 sutta. Susikantaa säädellään ja vahinkoyksilöitä poistetaan metsästyksellä pääasiassa alueellisen riistaviranomaisen riistanhoitopiirien lupien mukaisesti.

Tähän mennessä riistanhoitopiirien luvilla ja maa- ja metsätalousministeriön myöntämillä luvilla on kaadettu yhteensä 13 sutta. Näistä kuusi sutta on kaadettu poronhoitoalueella.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Ylitarkastaja Jussi Laanikari, puh. (09) 160 52283, 040 733 6229
Ylitarkastaja Sami Niemi, puh. (09) 160 53374, 0400 238 505
Susi Hukkanen
Erämaa

#42

20.01.2007 14:25

Sirpa,

kirjoitit: "Susi on erittäin arka eläin joka ihmisen nähdessään kiertää kaukaa joten tuskin tässä kenenkään tarvitseen mitään aitoja (piikki- tai sähköaitoja) alkaa rakentelemaan."

Onpa todella arka... ei kannata yleistää. Joulupäivänä meidän portailla kävi susi. Avasin oven kun ihmettelin miksi koirani huutaa tarhassa ja siinä se pällisteli rappusilla. Ei lähtenyt mihinkään vaan murisi. Hätäpäissäni juoksi sisään hakemaan pyssyä mutta sillä välin oli mokoma luikkinut tiehensä.

Että näin arkoja ovat!

En todellakaan allekirjoita. Pois vaan kaikki sudet, kyllä täällä ilmankin toimeen tullaan!
Hukka Harmaaturkki
Varsinais-suomi

#43

22.01.2007 17:18

Minnalle,
"Onko sinulta tai sinun tuttaviltasi susi koskaan vienyt lemmikkiä nenän edestä?"

Ei kyllä nenän edestä(et varmaan itsekkään tunne ketään joka sellaista olisi saannut nähdä) ..Yksi tuttava kylläkin väittää että susi olisi häneltä puolentoista vuoden sisällä kaksi suomenpystäriä viennyt. Tiedä tuosta sitten,hänen koirat kun saivat juosta minne ikinä halusivat, ja joidenkin naapureiden kanssa hän on riidoissa.

"Mitä susien pannoitukseen heitit oli aika mielenkiintoista...
Onko sinusta se alistumista jos susi napataan ns. hirttosilmukalla (kepin päässä silmukka)kiinni, sen jälkeen ne väkisin sen kepin ja silmukan avulla painetaan maahan (kavereita auttamassa), sitten siihen ammutaan rauhoituspiikki. Kun susi on toimintakyvytön, asennetaan sille panta, jonka jälkeen sudelle annetaan "herätyspiikki" ja lasketaan se sitten takaisin vapauteen.
Eli missä näet tässä kohtaa alistumisen? "


Susilla on lakinsa, ja se tarkoittaa että vahvan edessä alistutaan. Pannoitettava susi juoksee täysillä moottorikelkkoja(ihmisiä) pakoon kilometritolkulla(paksulumisessa maastossa), kunnes sen voimat alkavat hiipua. Tällöin tutkija saa otettua kiinni sen silmukalla. Susi on tällöin ymmärtänyt ettei se pälkähästä pois pääse ja niinpä se ei yritä käydä täysillä "voittajan/vahvemman" kimppuun vaan alistuu hänen edessä. Tätä lähinnä ajoin takaa..

Tässä näkee hyvin kuinka vanha virsi susista aina vain jatkuu jatkumistaan. Uutta tietoa ei haluta niellä, vain sitä vanhaa pölyttynyttä tietoa uskotaan. Valitettavasti susilla on suuri todennäköisyys hävitä tulevaisuudessa nykymenolla, jos ei asennemuutoksia tule ja pian.
Minna Karvinen
Lemi

#44

22.01.2007 20:24

Hukka!

"Ei kyllä nenän edestä(et varmaan itsekkään tunne ketään joka sellaista olisi saannut nähdä) "

20.12.2006 tiistaina n. klo 14:00 meiltä vietiin bassetti, 4 kk vanha. 9 vuotiaan pojan oma koiranpentu.
Susi tuli n. 10-15 metrin päästä nappaamaan pennun ottaen selästä ja juoksi pakoon. Susi tuli meidän pihapiiriin! N. 50-70 kg otus.
Asiasta oli kyllä lehdissäkin...

Että ei kannata puhua jos ei ole toisesta parempaa tietoa.
Marko Lind
Imatra

#45

24.01.2007 11:35

Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

#46

24.01.2007 14:40

Marko Lind, olethan kuitenkin tietoinen, että siitä "sudesta" joka kävi autojen kimppuun, oli kaulapannan omaava vaaleanruskea koira. Myös taannoin sitä 4v poikaa "ahdistellut" muriseva "susi" todettiin ilvekseksi..ja muistathan "suden" joka puri sitä poikaa käteen tuossa viime vuoden puolella, joka todettiinkin talon kultaiseksi noutajaksi...

Hukka Harmaaturkki
Varsinais-suomi

#47

24.01.2007 17:19

"20.12.2006 tiistaina n. klo 14:00 meiltä vietiin bassetti, 4 kk vanha. 9 vuotiaan pojan oma koiranpentu.
Susi tuli n. 10-15 metrin päästä nappaamaan pennun ottaen selästä ja juoksi pakoon. Susi tuli meidän pihapiiriin! N. 50-70 kg otus.
Asiasta oli kyllä lehdissäkin... "

Jaaha. Sinäkö tuon hälyn saitkin aikaiseksi. Juu, minä olen tuon Ilta-Sanomien jutun ottanut talteen. Marjapensaiden takanako se oikeasti niitä pentuja tiiraili?
Olisitko nostanut samanlaisen hälyn jos jonkun iso koira olisi pihallesi tullut, jolloin tämä Ninja olisi sen luo eksynyt menemään, ja koira olisi sen tappanut? En oikein usko että olisit siitä hysteriaa ympäri mediaa levittänyt..
Hyvää tuuria oli jos ihan 50-70kilon painoinen susi koirasi vei.. Yleensä "häirikkösudet" mitä on sanottu olevan tuota kokoluokkaa ovatkin osoittautuneet 25-35 kiloisiksi pennuiksi..
Koiranpentuun/pieneen lapseen vetoamalla saa aina sympatiat puoleensa.

Olihan viimeinen kommenttisikin:
"Kukaan ei voi olla täällä turvassa ennen kuin susi on ammuttu"
Kalle Kehveli
Kuopio

#48

24.01.2007 18:58

Jos kyseessä olisi ollut iso (tai pieni) koira, niin mitään hälyä ei tarvittaisi senkään vertaan mitä nyt on tullut. Tosin ei tulisi myöskään vastahälyä kun hyökännyt koira saisi lopetustuomion sekä pennun omistaja korvauksen ison koiran omistajalta, joka mahdollisesti saisi vielä sakkorangaistuksen koiran irtipitämisestä.

Yritä ymmärtää että susia vastaan halutaan samankaltaista nopeaa päätäntävaltaa. Parempi tosin olisi, että sudet pysyisivät metsissä ja jättäisivät kotieläimet rauhaan.

Tiedoksesi, että viimeksi pihojen lähettyviltä kaadetut häirikkösudet (Kaavilla ja Lappeenrannassa) olivat kaikkea muuta kuin 23 pentuja. Olivat hyväkuntoisia, isoja yksilöitä. Mikään sairaus tmv. ei niitä ajanut pihoihin hiippailemaan.
Ronja Ryövärintytär
Adressin tekijä

#49

24.01.2007 19:11

Kalle Kehvelim ei ehkä sairaus ajanut pihoihin mutta ehkäpä helppo saalis.
Ja taas tuota inhimillistämistä..hiippailemaan..siitä sanasta tulee mieleen rosvo tai murtovaras, joka hiippailee pihoilla..mutta että eläin hiippailisi. Ei hyvää päivää..

Hukka Harmaaturkki, olet aivan oikeassa.
Kalle Kehveli
Kuopio

#50

24.01.2007 19:24

Ronja,

Kun eläin (tai ihminen) liikkuu varovaisesti, hiljaa ja yrittää päästä jonnekin huomaamattomasti, sitä sanotaan hiipimiseksi.

Miksi sinä yrität esittää sen suden inhimillistämiseksi? Kissakin hiipii saaliinsa kimppuun. Miten sitten susi hiipii pihapiirissä, siten että sitä ei voisi sanoa hiipimiseksi?

Kyllä se inhimillistäminen tulee suojelijoiden puolelta (susiäite = emo, synnyttää = penikoi, perhe = lauma ....).