Kielletään ruotsin kieli!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Kielletään ruotsin kieli!.

Christer Kalenius
Karis, Raseborg

#26

13.03.2008 02:42

Missään nimessä en myönnä että omalla kohdallani ruotsin kielen asema olisi laskenut. Sellainen typeryys olisi melko lailla vaikeaa edes itselleen tehdä
uskottavaksi. Totuus ei missän tapauksessa ole se että "ruotsin kieli vie
resursseja esim. paljon enemmän puhutun kielen englannin opiskelulta". Ehkä
M Jaction'ilta viekin, muttei vienyt minulta. Aikanani kouluja kun kävin niin opetus oli ilmainen. Taisi olla Jaction'illakin. Iltalukion opetukset maksoin
ihan itse enkä ole asiaa itkenyt mihinkään suuntaan. Vaikka myönnettävä on että olen joskus ilosta kyllä itkenyt, harvemmanpuoleisesti. Kouluja käydessäni
opin rinta rinnan niin ruotsin, suomen kuin englannin kielen. Eri oppitunteja
kullekin kielelle oli varattu. Eivät riistäneet mitään toisiltaan. Koen että
yhtä oppimista äidinkieleni ruotsi ja suomi ovat yhä edelleen. Lähes joka päivä
opin jotain uutta itse kunkin kielen sisältä. Tästä tulisikin pitkä romaani jos
lähtisin tarkasti selittämään mitä sillä tarkoitan. Arvaan kuitenkin että tällainen kokemus on yks jos toisellakin joka avoimin mielin tutkii eri kieliä
ilman typerää pakkomieltä että "tämä kieli on perseestä".

Kouluaikoinani huomasin että varsinkin ruotsin ja englannin kielessä aika moni
sana tarkoittaa ihan samaa ja myös kirjoitetaan ihan samalla tavalla. Tulee
helposti mieleen että tuo ruotsi onkin aika jalo kieli kun niin lähelle englantia menee. Englantihan pidetään kielistä kaikista jaloimpana. Jostain syystä. Eihän englantia edes puhuta eniten maailmassa. Mandariini-kiinaa puhuu
aina 2 henkilöä siinä missä 1 henkilö englantia. Lisäksi 17 eniten puhutun kielen maailmassa listalle yltää 3 muuta kiinan kieltä; kanton, min ja
wu. Jokaista näitä puhuu reilusti yli 50 miljoonaa ihmispolosta. Ajatelkaa
siihen rakoon että Pohjoismaissa asuu yhteensä noin 25 miljoonaa asukasta. Ja
eri kieliä heilläkin on, ainakin 7. Suomen ja ruotsin lisäksi Pohjoismaissa
puhutaan saamea, tanskaa, norjaa, islantia ja fäärtä. Ja jokainen heistä on niin kauhean ylpeä omasta kielestään. Se on kunkin kohdalla "maailman kaunein".

Kuten jo sanoin, opin lähes joka päivä jotain uutta molemmissa äidinkielissäni.
Vaikka aikoinaan irtosi L:ät molemmissa hyvinkin helpolla. Jos löydänkin useita
sanoja jotka täsmäävät englannin ja ruotsin kielellä, kirjoitetaan samalla tavalla ja tarkoittavat samaa, niin englannin ja suomen kielissä löydänkin vain
yhden ainokaisen sanan - sauna. Se taas ei jaksa enää mennä yhteen ruotsin kanssa sillä sauna är på svenska, bastu.

On se vaan tällaista. Maailmassa kun löytyy tähän hätään rupattelijoita yli
6 ja puoli miljardia ihmispoloista ja suomalaisia niistä on vain n5 miljoonaa
ja heistäkään eivät kaikki puhu suomea niin on todettava että suomen kieltä
puhuu maailmassa selvästi vähemmän kuin 1 promille maapallomme asukkaista.
Mutta kun tämän adressin kaikki viestit on lukenut niin tuntuu että on se suomen kieli kuitenkin niin voimissaan että kun oikeasorttinen suomalainen kuulee edes joku sana ruotsia niin saman tien löytääkin housuistaan aimo annoksen haisevaa paskaa. Ilkeäsorttinen se tuollainen tauti.
Michail Jaction
Jurmaa

#27

13.03.2008 08:58

Keskiverto Suomessa asuva ihminen pärjää suomen kielellä 99% elämästään. Jos tänne sattuu eksymään joku mandariinikiinaa puhuva kierosilmä, hän melko varmasti osaa myös englantia. Suurin osa ruotsalaisistakin osaa varmaan englantia, vai onko heidän kielitaitonsa heikentynyt? Miksi opetella ruotsia jos englannillakin pärjää? Ja se, että ruotsin kieleen on kopioitu sanoja englannista osoittaa vain mielikuvituksen puutetta ja mielistelynhalua tärkeää kauppakumppania kohtaan.

"Missään nimessä en myönnä että omalla kohdallani ruotsin kielen asema olisi laskenut. Sellainen typeryys olisi melko lailla vaikeaa edes itselleen tehdä
uskottavaksi."

Ei puhutakkaan teikäläisen henkilökohtaisista näkemyksistä vaan yleisesti koko Suomenmaasta. Yhtään sanaa ruotsia en ole tarvinnu sitten lukion.
perti manninen
Adressin tekijä

#28 Eikö olis aika kansan päättää asiasta.

27.04.2008 12:49

Sitova kansan äänestys.

Suomi tarvitsee vähäiset koulutus varansa monipuolisempaan, vapaaehtoiseen kielikoulutukseen.

Venäjä olisi tänä pv erittäin tarpelllinen, varsinkin itä-suomessa ja liikeelämän palveluksessa kautta maan, sillä Venäjä on Ylivoimaisesti tärkein Kauppakumppani ja kaupakielenä Englannin jälkeen toisena.
Pakkoruotsi vain vähentää kielen kiinnnostavuutta, sitä vihataan pahemmin kuin matematiikkaa konsanaan.

Lisää nimiä keräämään ja eduskunnan herrat pantava tottelemaan kansan tahtoa.
A. S.
Pk-seutu

#29 Ei tarvitse

15.05.2008 04:38

kieltää mitään kieltä, mutta totta on, että jos voidaan pakottaa opettelemaan ruotsia, voitaisiin myös ruotsinkieliset pakottaa käyttämään suomea eli kieltää ruotsin käyttäminen ainakin viranomaisissa. Tähän ei olisi mitään sanomista niillä ruotsinkielisillä, jotka itse kannattavat pakkoa pakkoruotsin muodossa. Viranomaisiin tulisi siis pakkosuomi pakkoruotsin tilalle eli kaikkien olisi käytettävä asioidessaan suomea. Olisi vain yksi pakko, pakkosuomi, kahden pakon sijaan, mikä olisi järkevämpää.

Suomi ei muuten ole kaksikielinen maa:

http://pakkoruotsi.net/kaksikielinen.php


Tommi Virtanen
Espoo

#32

13.03.2009 23:26

Onko mahdollista, että joskus tulevaisuudessa pakkoruotsi poistuu?
Petri Mustikkamaa
Salo

#33 Mitä ihmettä ruotsinkielellä enää tekee?

24.10.2009 23:54

Kysymys on hyvin yksinkertainen, mitä ihmeen hyötyä ruotsinkielestä oikein on?

Suomalaisuus on minulle ja varmaan monelle muullekin sitä, että puhutaan suomea ja sillä sipuli. Tottakai siihen liittyy myös monia asioita.

Ruotsinkieltä ei tarvitse maailmallakaan, ennemminkin englantia.

Ruotsi (ja sen naapurivaltiot) ovat ainoita, joissa ruotsia puhutaan.

Sen sijaan englantia osataan jollakin tasolla lähes jokaisessa maassa, väitän, että mihin vain menet, niin englannin kielellä pärjää (kunhan vain aksentin ja kehnon lausunnan ymmärtää).

Englanti on aika helppo kielikin, monesti väitetään, että ruotsin kielen osaaminen auttaa englannin kielen oppimista, ehkä niin, mutta ei sitä siihenkään tarvita.

Englannin kielen oppii mielestäni parhaiten, kun vaikka katsoo televisiosta mielenkiintoisia englannin kielisiä sarjoja.

Eli ruotsi pois vaan, ei sillä mitään tee.

Sen sijaan Suomenkielen opettamista ja tekstityksiä tulisi lisätä.

Itsekin olen tehnyt tätä härpäkettä kirjoittaessa varmaan miljoona virhettä, ja se johtuu ihan vain siitä, että ala- ja ylä-aste aikainen suomenkieliopin opetus oli todella kehnoa, eikä asia parantunut myöhemminkään.

Ruotsinkieli vain lisää opiskelijoiden jo ennestään rasittunutta taakkaa täysin turhalla hölöpölöllä, jota ei kuitenkaan tarvitse, ellei sitten satu menemään ruotsiin töihin (ja sielläkin pärjää aivan hyvin englannilla).

Että näin, lyhyesti ja ytimekkäästi: Eläköön Suomi ja suomenkieli, ruotsinkieliset puhukoon kieltänsä, me puhumme omaamme!

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

08.12.2013 01:32



Vieras

#35 HISTORIA EI VALEHTELE

10.12.2013 20:28

Ruotsinkieliset yrittivät itse lopettaa Suomesta Suomenkielen aikoinaan. Ruotsinkielisten syytä oli myös Suomen sisällis-sota, koska he orjuuttivat Suomenkielisiä maatiloillaan ja yrityksissään, mutta Suomenkieliset halusivat siitä eroon, josta päästiinkin vain näennäisesti. Verratkaa vaikka palkkoja, Ruotsinkieliset johtaa joukolla tulotilastoja. Ruotsinkielisten idea oli myös aikoinaan ns. suursuomen tekeminen sotatoimin Neuvostoliittoa vastaan, jossa he Mannerheimin johdolla tapattivat Suomenkielisiä silmittömästi säästelemättä ja tuhlaten tuhansittain välittämättä muusta kuin omasta omaisuudestaan, kunnes miestappio alkoi olla niin suuri, että se vaikutti jo Ruotsinkielisten omistamien suuryritysten tulevaan toimintaan ja luovuttivat raukkamaisesti sodan, jonka Suomenkieliset olisivat itse ominvoimin ja oman ammattitaitoisen johdon avulla kyllä helposti voittaneet. Myös nykyisin Ruotsinkieliset kyykyttävät Suomenkielisiä, katsokaa vaikka Suomen suuryritysten johdon ja niiden hallitusten henkilöiden nimiä, kaikki Ruotsinkielisiä. Suomi Suomalaisille.

Vieras

#36 Re: HISTORIA EI VALEHTELE

10.12.2013 22:56

#35: - HISTORIA EI VALEHTELE

ja juur tommosten kuspäitten takia tää homma ei tuu ikinä etenemään kiitti vidusti


Vieras

#37

11.12.2013 05:30

Niin, taitavat todellakin olla kusipäitä.
yhdyssanat

#38 Re: jeah

13.06.2014 06:57

#21: Joni Vartiamäki - jeah

Jos vaikka opettelisit ensin sen suomenkielen, ennen kuin kovalla äänellä alet huudella muuta.


Vieras

#39 Re: tapa ittes pelle.

28.03.2019 17:20