Kielletään ruotsin kieli!

Petri Mustikkamaa
Salo

/ #33 Mitä ihmettä ruotsinkielellä enää tekee?

24.10.2009 23:54

Kysymys on hyvin yksinkertainen, mitä ihmeen hyötyä ruotsinkielestä oikein on?

Suomalaisuus on minulle ja varmaan monelle muullekin sitä, että puhutaan suomea ja sillä sipuli. Tottakai siihen liittyy myös monia asioita.

Ruotsinkieltä ei tarvitse maailmallakaan, ennemminkin englantia.

Ruotsi (ja sen naapurivaltiot) ovat ainoita, joissa ruotsia puhutaan.

Sen sijaan englantia osataan jollakin tasolla lähes jokaisessa maassa, väitän, että mihin vain menet, niin englannin kielellä pärjää (kunhan vain aksentin ja kehnon lausunnan ymmärtää).

Englanti on aika helppo kielikin, monesti väitetään, että ruotsin kielen osaaminen auttaa englannin kielen oppimista, ehkä niin, mutta ei sitä siihenkään tarvita.

Englannin kielen oppii mielestäni parhaiten, kun vaikka katsoo televisiosta mielenkiintoisia englannin kielisiä sarjoja.

Eli ruotsi pois vaan, ei sillä mitään tee.

Sen sijaan Suomenkielen opettamista ja tekstityksiä tulisi lisätä.

Itsekin olen tehnyt tätä härpäkettä kirjoittaessa varmaan miljoona virhettä, ja se johtuu ihan vain siitä, että ala- ja ylä-aste aikainen suomenkieliopin opetus oli todella kehnoa, eikä asia parantunut myöhemminkään.

Ruotsinkieli vain lisää opiskelijoiden jo ennestään rasittunutta taakkaa täysin turhalla hölöpölöllä, jota ei kuitenkaan tarvitse, ellei sitten satu menemään ruotsiin töihin (ja sielläkin pärjää aivan hyvin englannilla).

Että näin, lyhyesti ja ytimekkäästi: Eläköön Suomi ja suomenkieli, ruotsinkieliset puhukoon kieltänsä, me puhumme omaamme!