Kasvisruokapäivä kouluihin

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Kasvisruokapäivä kouluihin.

Visa Keinänen
Tampere

#26

11.09.2008 14:36

kasvisruoasta saa aivan kaikki ravintoaineet, kuin liha- ja maitotuotteita popsimallakin. Näiden tasapainoisesta saannista täytyy vain nykisellään itse pitää paljon tarkemmin huolta kasvissyönnin marginaalisuuden takia.

Kuten jo aiemmin mainittiin, tuottamalla kasviksia vain ihmisille, eikä karjalle, saataisiin nykyisellä tuotannolla semmoiset kymmenen kertaa enemmän ruokaa, paljon pienemmillä päästöillä (lehmänsaisse, lihan käsittely etc.) Ja kyllä se lihantuotanto täten kärsii ilmaston radikaaleista muutoksista ihan yhtä paljon.

Omalla kokemuksellani voin sanoa, että kasvisruoasta saa aivan täysin yhtä hyvää, kuin liharuoastakin. Itseasiassa ensimmäistä kertaa ihan kasvisruokaa syödessäni, luulin soijarouhetta jauhelihaksi, ja kerran olen luullut soijasuikaleita kanaksi. Jälkimmäisen kohdalla kyllä vähän ihmettelin koostumusta, mutta hyvää oli. Nykyisellään kunnon kasvisruoka tuppaa olemaan jopa usein perusliharuokaa parempaa, kun sen tekemiseen joutuvat nämä hipit käyttämään vähän enemmän antaumusta, kuin mikron käynnistysnapin painamista. Kasvisruoan huono maine johtunee juuri laitoskasvisruoasta ja koulun kesäkeittopäivistä (tykätäkseen kasvisruoasta ei tarvitse tykätä kesäkeitosta. Hyi.) Miten koulujenkin keittiöissä käsitellään rehuja, on aivan käsittämätöntä. tuntuu, kuin siellä oikein kovalla vaivalla tehdään kasvisruoasta mahdollisimman syömäkelvotonta.

Itse ajatusta kasvisruokapäivästä vastustan. Juurikin kun koulujen kasvisruoka tuppaa olemaan täysin ala-arvoista (ja parhaimmillaan samaan aikaan ei edes oikeasti kasvisruokaa), ei tuo aiheuttaisi muuta kuin ruokailun skippaamista ja kasvisruoan maineen huonontumista entisestään.

Jos lihan syönti vähenee, vähenee lihan tuotantokin. Tuollaiset "pelkkää lihaa-päivä"-kommentit ovat aika typeriä, kun päivän (epäonnistuvana) pointtina on tutustuttaa pikku-Timpat kasvisruokaan ja rikkoa ennakkoluuloja. Liharuoan vähenemisellä (ja lopulta poistumisella, ah mikä utopia) on oikeasti jotain merkitystä, nauroi karvanoppa-amisjuntti ja Timppa-12v ituhipeille sitten kuinka paljon.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

11.09.2008 21:30


Iiro Wasen
Turku

#28 vastattavaa Tiina Raudankoskelle

11.09.2008 23:32

Tuossa lopussa sanoit että D-vitamiinia saa kaloista. Olen samaa mieltä tiedosta ja kommentista, mutta jos ihmiset suurentaisivat kalan syöntiä niin merissä ei olisi kauan enää kaloja(kuulin sen jostain lehdestä, mahdollisesti Tieteen Kuvalehdestä.) Myös se että kalankasvattajia ei ole paljon koska se on hyvin kammoksuttu ala ja sekin saastuttaisi samalla tavalla kuin karjankasvatus.

En ole kasvisruokapäivää vastaan mutta olen tätä adressia vastaan koska maitotuotteiden käytöstä poisotto sinä päivänä ei ole järkevää. Jos saatte sen vaatimuksen poistettua adressista niin saatte yhden iloisen allekirjoittajan lisää. Ja toinen olisi että saisin hiilihydraattini(joka ei pitäisi olla ongelma adressin suhteen.)
Michail Jaction
Jurmaa

#29

12.09.2008 08:45

Tiinalla ei ollut yhtään syytä miksei lihaa voisi syödä.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

12.09.2008 09:22


Michail Jaction
Jurmaa

#31

12.09.2008 10:12

1. Paljonko kasvien tuotanto tuottaa kasvihuonekaasuja? Pitäähän siinäkin ajella traktorilla ja kuljettaa tuotteita ostajille. Ainoa lisäpäästöjen lähde lihatuotannossa on karjasuojien lämmitys täällä pohjoisessa.

2. Myös kahvi ja alkoholi ehkäisevät sydän- ja verisuonisairauksia, eikä liha itsessään niitä aiheuta.
Veikko Perä-Ojala
Permiö

#32

12.09.2008 10:16

Tuli vaan mieleen, että kasvit sitovat CO2 ilmakehästä. Karja syö kasvit ja samalla imevät hiilidioksidin itseensä. Sitten tulee paikalle ihminen, pistää possun poskeensa ja imee hiilen itseensä. Joskus tulevaisuudessa hiiltä kiertoteitse sitonut ihminen pistetään laatikkoon ja upotetaan maahan niin, ettei CO2 varmasti pääse ulos.
Pentti Vipuveräjä
Huippuvuoret

#33

12.09.2008 16:39

Kouluissa ei saisi olla päivää, jolloin ainut mahdollinen vaihtoehto olisi kasvisruoka

1. EETTISET JA KATSOMUKSELLISET SYYT
Ei saa olla syy.
Koululaisille ei saa tuputtaa mitään ideologiaa vaan heidän tulee itse oppia se.
Eikä uskonnon takia saisi olla valtion kustantamaa erikoisruokaa

2. TERVEYDELLISET SYYT
Koululainen ei söisi kasvisruokaa vaan olisi syömättä
Ja onko kasvisruoka oikeasti terveellistä?

3. YMPÄRISTÖSYYT
Ilmastonmuutokset(onkohan edes käynnissä) johtuvat auringon aktiivisuudesta, ei liikenteestä tai lihansyönnistä.

Pitäisi olla maksullinen ruokailu, jossa jokainen saa valita mitä itse haluaa.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

12.09.2008 18:55


Pentti Vipuveräjä
Huippuvuoret

#35

14.09.2008 21:53

Terveystieto kyllä on ihan täyttä turhuutta koulussa, sen voisi korvata vaikka saksalla, mutta ei terveystieto ollut pakottamista vaan siellä saatiin tietoa.

Tunnen ihmisiä, jotka ovat polttaneet röökiä ja juoneet alkoholia koko elämänsä ja olleet ainakin viimeiset 30-vuotta ylipainoisia ja he elivät tai elävät pidempään kuin hyväkuntoiset ja terveellisesti syövät, oikeastaan ylipainoisuus takaa pidemmäm elämän kuin alipainoisuus

Ilmastonmuutos on tapahtunut maapallon historiassa monta kertaa, silloinkin kun ihmisstä ei ollut kenen syitä ne olivat? lihansyöjienkö vai liikenteen?
Veikko Perä-Ojala
Permiö

#36

15.09.2008 09:54

"Kahvi ja alkoholi taas eivät sisällä ravintoaineita lähes ollenkaan, haitallisia sitäkin enemmän joten tuolla perustelulla nyt ei ole juuri lainkaan pohjaa."

Jaction puhui vaikutuksista sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä, ei niiden ravintopitoisuuksita.

"pitempää elinaikaa, vähemmän ylipainoa, alempi kolesterolitaso ja kasvisruoka on myös halvempaa."

Elinajan pitenemistä ei ole tiettävästi todistettu tutkimuksissa, tosin on todistettu että ihminen on sekasyöjä eli ihminen toiminee optimaalisesti kasvisten ja lihan sekoituksella. Ylipaino on aikaansaatavissa myös kasvisruualla, kolesterolitaso riippuu ruuan valmistukseen käytetyn rasvan määrästä ja laadusta. Kasvisruoka on harvoin erityisen maukasta, joten kaululaiset todennäköisesti jättävät sen syömätä tai heittävät sen pois. Ja sehän se vasta edullista onkin.
Michail Jaction
Jurmaa

#37

15.09.2008 11:55

Wexi puhuu asiaa, tosin kyllä alkoholikin sisältää paljon energiaa. Tärkeintä olisi syödä oikeita määriä lihaa kasvisten(perunan?) kanssa eikä yrittää terveillä kaiken maailman pavuilla.
Toni Hietikko
Kauhava

#38 ÄLYHOI!?!

17.09.2008 14:45

HOH HOIJAA!!

Mistä tämmösen idean nappasit? Tuliko ees mietittyä, että kaikki ei pakosta pidä kasviksista? Tuliko ajateltua yhtään, että ihminen tarvitsee esim:proteiiniä, jota saa lihasta. Samaan syssyyn pitäis kouluihin tulla tuo "lihapäivä", eli koulussa olis pelkkää lihaa. Mitäs vegaanit tohon sanois? Jäis varmaan monella ruoka väliin.

Vegaanit syököön rehuja jos tahtoo. MUTTA KETÄÄN EI PAKOTETA SYÖMÄÄN PELKKÄÄ REHUJA! Jos muuta ei ole tarjolla, niin lasken pakottamiseksi. "Syö rehuja tai oo syömättä ja joudut kestää kurnivaa mahaa loppupäivän."

Milja Kaivosoja
Kokkola

#39 Juup

17.09.2008 16:04

Jos on niin välttämätöntä syödä kasvisruokaa, sitä saa pyytämällä ihan niin kuin kasvissyöjät.
Jussi Mäntylä
Tampere

#40

17.09.2008 21:03

Juuei. Menee vakavaan harkintaan ostaa paita, jossa lukee "For every animal you don't eat, I'm going to eat three".
Maria Liitola
Rymättylä

#41 Noe voe elämä.

17.09.2008 21:27

Mikä tässä ajatuksessa nyt näin radikaalia muka on? Onhan niitä kasvisruokapäiviä ollut aina, esim. muusi ja porkkanaletut/pinaattiletut, eikä siihen tiemmä kukaan ole vielä kuollut? Epäilenpä että juuri kukaan täältä ei huomaisi eroa soijalasagnen ja lihalasagnen välillä, ja menisipä myös soijanugetit ja soija'liha'pullat ja nakit varmasti lihatuotteista. Itse en havaitse merkittävää makueroa kana- ja soijanugeteissa, paitsi että jälkimmäisestä et löydä jänteenpaloja. Syö teistä moni varmaan myöskin lihapiirakoita, joiden sisältö itseasiassa on suurimmaksi osin soijaa? oletteko muka huomanneet maussa eroa?

Kasvisruoka on terveellistä ja siitä saa kaikki tarvittavat ravintoaineet, jopa proteiinit, joten ei hätää.

Liha on itseasiassa hyvin usean elimistölle liian raskasta ruokaa sulatettavaksi (ruokailun jälkeen väsyttää ja ummetus vaivaa - kuinka moni tunnistaa piirteet itsessään?). Kuinka muuten eroa voi huomata ja omaa ruokavaliotaan korjata, jos ei joskus syö kasvisruokia? Varieteetin tarjoaminen ja nuoren siihen opettaminen ei todellakaan ole pahasta.

Yksi päivä viikossa ei todellakaan ole paljoa ihmisen ruokavaliossa vaikka liharuokia rakastaisikin.
Michail Jaction
Jurmaa

#42

18.09.2008 09:05

Kerran paistoin soijanakkeja ja -lihapullia kotona. Koko talo haisi kompostille seuraavat kolme päivää.
Mari Eskelinen
Oulu

#43 Taidanpa allekirjoittaa

18.09.2008 18:38

"Koululaisille ei saa tuputtaa mitään ideologiaa vaan heidän tulee itse oppia se. Eikä uskonnon takia saisi olla valtion kustantamaa erikoisruokaa"

"Pitäisi olla maksullinen ruokailu, jossa jokainen saa valita mitä itse haluaa"

Siis......(tässä on vain pari kaikista mitä tahdon kommentoida)
Kannatan ajatusta keittäjien kouluttamisesta, kuulemma omankin kouluni kasvisvaihtoehdot ovat yksipuolisia (samoja kasvispihvejä vähintään kerran viikossa, brr). Kasvispäivä voisi olla hyvä juttu, kunhan se toteutetaan kouluttamisen jälkeen, ja ehkäpä harvemmin kuin kerran kuussa, ainakin aluksi. Lisäksi voisi ottaa huomioon mahdollisuuden, että jollakulla olisi lääkärin määräys syödä lihaa tai juoda maitoa (epätodennäköistä mutta mahdollista)tai allergisuus soijalle.

Taidan laittaa adressin siitä, miten ihmisten pitäisi lukea edeltävät viestit, yritän olla toistamatta jo kertaalleeen sanottua.

Pentti Vipujärvelle: Koulutus yleensäkin on vain nykyisten uskomusten opettamista, vaikka niitä kuinka olisi todistettu. Maksullista ruokailua en kannata, samoja ruokia (ainakin suunnilleen) sitä sittenkin tarjottaisiin. Ei erikoisruokia uskonnon vuoksi? Sitten kaikkien pitäisi syödä kuten vähemmistön joka päivä! Uskonnonvapaus kunniaan.

Ihmisellä on kyllä terävät kulmahampaat, mutta muuten evoluutio ei ole vienyt meitä lihansyöntiin (huom. Maria Liitolan teksti). Uskoakseni kasvissyönti ja sekasyönti voivat molemmat olla terveellisiä oikein toteutettuna. Ympäristövaikutusten vuoksi on kuitenkin parempi vaihtoehto, ainkin jos se saa muutoksen aikaan. Itse olen lihansyöjä, koska pidän lihasta. Toivoisin, että jonain päivänä terveellistä lihaa kasvatetaan koeputkissa, niin että se ei oikeastaan koskaan ole elossa ja ravinnontarve ja päästöt olisivat pieniä. Eikö se olisikin eettisesti hyvä vaihtoehto? Tietysti sen pitäisi olla myös halpaa.
Pentti Vipuveräjä
Huippuvuoret

#44 toyota corolla rules

09.10.2008 20:21

Ei vähemmistöjä pidä palvella, ei valtaväestön pidä tottua vähemmistöihin vaan vähemmistön valtaväestöön.

Jos kuoluruokailu olisi maksullista silloin tietenkin olisi kasvis vaihtoehto, koska ainakin tämän adressin on allekirjoittanut jo monta ihmistä, eli kysyntää ilmeisesti olisi, vai olisiko kuinka moni täältä ostaisi mieluummin porkkanan kuin pihvin.

Ilmasto syihin on turha vedota, koska ihminen ei vaikuta ilmastonmuutokseen.
Iiro Wasen
Turku

#45 Vipuveräjälle

09.10.2008 23:55

Mietin tota sun viimeistä lausetta. Saisinko kysyä että mistäs sait sen tiedon että ihminen ei vaikuta ilmastonmuutokseen?
Michail Jaction
Jurmaa

#46

10.10.2008 13:42

Ei sitä ole kukaan todistanutkaan.
Iiro Wasen
Turku

#47

10.10.2008 18:04

Sitähän juuri tarkoitin :D
Pekka Holopainen
Joensuu

#48

26.10.2008 14:12

Jokainen joka haluaa saa kouluissa tänä päivänä (siis nykyään ;-) kasvisruokaa vaikka joka päivä.

Kasvisruokaa kohtaan on ihan turhia ennakkoluuloja, sillä kasvisruoka voi olla ihan yhtä maukasta kuin liharuokakin (joka harvoin sekään on pelkkää lihaa tai kalaa). En kuitenkaan kannata mitään pakkoa.

Jos ruuan hinta kallistuu tätä menoa ja koulujen budjetit polkevat paikallaan, saattaa hyvinkin olla, että pian kaikki kouluissa tarjottava ruoka onkin kasvisruokaa. Keitettyjä perunoita kaalisalaatin kanssa joka ikinen päivä, kun varaa ei ole muuhun.

Niina Jääskeläinen
Oulu

#49

02.12.2008 10:25

1) Jos on tälläinen vegaani päivä, niin eihän se tarkoita että ruoka-annos olisi terveellinen. Muistaakseni piti olla 1/2 lautasellista salaattia tms. 1/4 perunaa tms. ja 1/4 lihaa tms.

Se 1/4 lihaa tarkoittaa proteinia. ja sitä saa kasviksista!
Niina Jääskeläinen
Oulu

#50

02.12.2008 10:28

aitohan on ihmisen yksi ainoista D-vitamiinin ja kalsiumin lähteistä ja jollei lehmiä lypsä niin niille tulee tauteja.//

Esimerkiksi soija kja kauramaidossa tätä on lisättynä. maidossakaan sitä ei luontaisesti ole avan se on sinne lisätty.

Ja miksi ihmeessä on niin vaikea että joku joutuisi joskus jonkun kasvissafkan syömään? Usein ne ovat parempia (sekäsyöjäkaverini suusta) ja onhan jo nyt kouluilla esim puuropäiviä ja pinaattikeittoa.

Koulullamme on kasvisruokapäiviä joskus, en tiedä onko ne ihan kerran kuussa.