Vetoomus Kaarinan tablet-opetuksen järkevöittämiseksi


Vieras

#76 sivusta seurannut

29.10.2016 07:38

Olisi mielenkiintoista tietää onko todella niin, että tietyissä koulussa johto on sanellut mitä materiaalia opetukseen on käytettävä? 

Ainakin tämän päivän lehdessä Kaarinan OAJ penää opettajan oikeutta päättää oppimateriaalista. 

Kukaan oppilaidensa oppimisesta ja opetussuunnitelman tavoitteista selvillä oleva opettaja EI VOI olla tyytyväinen nykyisiin matematiikan sähköisiin materiaaleihin. "Sieltä mistä aita on matalin"- tyylin opettaja varmasti on tyytyväinen, kun tietokone kerää tilastoa oppilaan oikeiden vastausten määrästä ja periaatteessa oppimateriaalin surkeat opetusvideot "opettavatkin" asian, jolloin opettaja voi itse juoda kahvia opehuoneessa tai surffata omalla laitteillaan omia asioitaan...


Vieras

#77

29.10.2016 15:32

Lapsilla on oikeus saada opetusta, joka ei estä oppimista.
Insiinööri

#78

31.10.2016 11:56

Tabletit ovat tarkoitettu ainoastaan tiedon kulutamista varten. Niitä ei ole tarkoitettu tiedon tuottamiseen, eli esimerkikse matematiikan laskujen tai aineiden kirjoittamiseen. Erikoisnäppäimet (jopa se kerto-, vähennys-  ja plusmerkit) ovat sijoitettu erilliseen virtuaalinäppäimeen, ja kahden näppäimistön välissä hyppiminen turhauttaa aikuistakin lapsista puhumattakaan.

Matematiikka tulee edelleen opetella kynällä ja paperilla niin kauan kuin puheentunnistus ei toimi 100% matematiikan kaavojen kanssa.

 

Suomen painetutkin peruskoulun oppikirjat on "puhdistettu" teoriasta  ja laskuista. 


Vieras

#79

01.11.2016 08:10

Olen huolissani lasten hyvinvoinnista, ruutuajan myötä myös niska-hartiaseudun ongelmat kasvavat jo lapsilla. Myöskin sähkö- ja magneettiyliherkkyydet lisääntyvät. Ja niinkuin adressissa luki, jos oppimateriaali ei ole vielä ajantasalla tabletilla tai yhtä hyvätasoista kuin kirjoissa, niin väkisin ei kannata tablettia silloin käyttää. Mutta niissä oppiaineissa kyllä joissa sen käyttö on järkevää ja perusteltua, nykyaikaahan se kuitenkin myös on.
Kahden pädilapsen äiti

#80 Re: Hienoa!

01.11.2016 20:10

#29: - Hienoa! 

 Hyvin sanottu! Juurikin näin.


Vieras

#81

02.11.2016 05:10

Samat ongelmat Piikkiön Yhtenäiskoulussa! Toiset opettajat pitävät kirjaa padin rinnalla, mutta osa ei (niin ala-asteella kuin yläasteellakin). Ne opettajat jotka eivät pidä kirjaa padin rinnalla niin eivät myöskään pyynnöstä anna lapsen käyttää kirjaa (useampia tapauksia joissa vanhemmat ovat ostaneet koulukirjat lapselleen. Eikö koulun kuulu antaa kirjat?) !!!


Vieras

#82

02.11.2016 19:03

Olen huolissani tyttären matiikan opetuksesta. Matikkaa oppii vain laskemalla ja laskutehtäviä tekemällä, se vaatii koko laskutehtävän ylös kirjaamista eli miten tulos on saatu. Samoin on fyken laita, hyvin on teknistä tietoa.Äidinkielen luku-ja kirjoitustaito kehittyy lukemalla ja kirjoittamalla ei tablettia selaamalla.
?

#83 Kirjan ostoa mietimme mekin

03.11.2016 13:58

Koulun pitäisi antaa yhtäläiset mahdollisuudet kaikille, mutta tasa-arvo heikkenee huomattavasti jos suuntaus on perheiden omissa käsissä hankintojen suhteen.

Matikkatäti

#84 Ylen yksipuolista mainontaa

04.11.2016 22:18

Jokin järki tähän Ylen yksipuoliseen mainontaan pitäisi löytää. Linda Liukas on ollut lukuisissa ohjelmissa - Puoliseitsemässäkin. Tällä kertaa oli Tero Toivanen. Katso kohdasta 21.40 min.

http://areena.yle.fi/1-3260076?autoplay=true


Vieras

#85 Matematiikkaa tarvitaan yhä enemmän, mutta sitä osataan entistä vähemmän

06.11.2016 13:57

Turun Sanomien artikkelin kommentissa: "Kaarinassa lähtökohtana tietotekniikan käyttöönotolle opetuksessa oli työelämän nopea muutos. Tänä päivänä jo kaikissa ammateissa, motokuski, autonkuljettaja jne, pärjää vain kun osaa käyttää tietotekniikkaa näppärästi. Digitalisaatio etenee. Kaikki eivät jatka lukioon, vaan suuri osa jatkaa ammattikoulujen kautta työelämään. Niinpä on luonnollista, että jo peruskoulussa omaksutaan laitteiden käyttö osana luonnollista toimintaympäristöä."

Tätä samanlaista infoa on syötetty mediassa, varsinkin Ylen kanavilla, edellisen ja nykyisen opetusministerin, OPH:n pääjohtajan, kuntaliiton asiantuntijan ja monien muiden asiantuntijoiden toimesta. Miksi ei huolita matematiikan ja sen opetuksen todellisia asiantuntijoita?

Miten ihmeessä on keksitty nämä härpäkkeet ja niitä ovat oppineet käyttämään ne, jotka eivät saaneet oppia niiden käyttöön koulussa?

Kaikki eivät jatka lukioon, mutta ammattikoulussakin tarvitaan ja opetetaan matematiikkaa. Facebookissa kerrotaan kyselystä, jossa ammattikoulun opettajien mielestä opintonsa aloittavien matematiikan taidot ovat joko heikot tai hyvin heikot. "Yli 80 % on sitä mieltä, että uusien opiskelijoiden matemaattiset perustaidot ja valmiudet ovat heikot tai hyvin heikot." Tästä pitäisi huolestua! Taistelkaa lasten ja nuorten puolesta!


Vieras

#86

06.11.2016 14:23

Juuri näin! Kaikki me olemme oppineet tietokoneita käyttämään ilman sen kummempaa opetusta. Miten mahtaa käydä meidän lastemme, joilta puuttuu kohta perusosaaminen niin matematiikassa kuin kielissäkin?!?


Vieras

#87 Pyrkivää valtakunnan uutisiin!

06.11.2016 16:29

Miksi tästä ei uutisoida televisiossa ja radiossa ainakaan valtakunnan uutisissa? Keskustelua pitäisi saada ajankohtaisohjelmiin, jotta herätään pohtimaan peruskoulun digitalisaatioon liittyviä ongelmia ja kysymystä, onko todellakin työelämän kannalta välttämätöntä opetella koodausta jo alaluokilla. Entä mikä merkitys on sillä, jos lasten ja nuorten luku-, kirjoitus- ja laskutaidot heikkenevät tablettiopetuksessa?


Vieras

#88 Mitä vanhemmat voisivat tehdä?

07.11.2016 11:53

Tosiaan tästä pitäisi saada tietoa valtakunnan uutisiin, jotta lasten vanhemmat koko Suomessa valpastuisivat.

Viesti eräältä äidiltä:

"Oletko miettinyt, miten tällaiset uutiset ovat aivan eri linjassa sen kanssa, että kouluihin tuodaan koneet ja tabletit? Eihän vanhemmat pysty mitenkään kontrolloimaan lapsen ruutuaikaa kokonaisuudessaan, jos koulupäivä on jo melkein kokonaan oltu laitteilla:" http://yle.fi/uutiset/3-8426040

Nythän viesti päättäjiltä on ollut se, että lasten on ihan välttämätöntä oppia jopa koodaamaan tai muuten he eivät pärjää työelämässä ja Suomi putoaa kehityksen kelkasta, vaikka enemmänkin pitäisi huolestua äidinkielen, matematiikan ja muiden oppiaineiden osaamisen rapautumisesta.

 


Vieras

#89 Onnistuuko kommentointi?

09.11.2016 10:34

Yritin kommentoida, mutta ei onnistut. Kertoi, että suurin sallittu sanan pituus on 90 merkkiä. :D


Vieras

#90 Helsingin Sanomissa 7.11.16

09.11.2016 10:41

Facebookiin linkitellään HS:n artikkelia, jonka otsikoksi siellä tulee "Digiloikka motivoi koululaisia Savonlinnassa ..." http://www.hs.fi/kotimaa/a1478405230747​ .


Jotenkin meni usko tuohon Savonlinnan kokeiluun pari vuotta sitten, kun lehdet ja Harto Pönkä paljastivat tutkimuksen köykäiseksi.


Vieras

#91 Media käyttäytyy kummallisesti

09.11.2016 10:45

Media käyttäytyy kummallisesti. Kun silloinen opetusministeri Krista Kiuru hehkutti syyskuun alussa 2013 kutsuvansa pelimaailman huiput (!) kehittämään matematiikan opetusta, koko Suomen media peesasi heti suurin otsikoin. Kiuru ei lehtitietojen mukaan ole kirjoittanut edes lyhyttä matematiikkaa. Nyt kun kuuluu hälyttäviä uutisia kouluista, eivät asiantuntijat pääse vieläkään ääneen.

Koulujen digitalisoimiseen kielteisiä kannanottoja ovat lausuneet muun muassa Sauli Ahvenjärvi, Mikko Nummelin, Pasi Sahlberg, Liisa Keltikangas Järvinen, Arno Kotro, Timo Tossavainen.


Vieras

#92 Re: Helsingin Sanomissa 7.11.16

09.11.2016 11:07

Matikkatäti

#93 Panostetaan käsillä tekemiseen ja ymmärtämiseen

10.11.2016 20:36

En malta olla kommentoimatta, koska meitä matematiikan opettajia - muita kuin härpäkkeisiin höyrähtäneitä - ei kuunnella mediassa. Seuraan ja autan edelleen pulassa olevia koululaisia. Siksi tiedän, mikä koululaisia stressaa ja miten liiasta stressistä pääsee.

Se mitä ei ymmärretä on, ettei tehty työ ja ymmärretty asia stressaa. Jos kehotatte jättämään läksyt tekemättä, siirrätte stressiä myöhemmäksi ja se kasautuu. Esimerkiksi murtoluvut saattavat olla hukassa vielä yliopistossa matematiikan opinnot aloittavilta. Tieto, jota ei ole opittu ja jota tarvitaan, kuten matematiikassa on laita, rasittaa ja stressaa.

Matematiikassa ymmärretty tieto ei stressaa, koska ei tarvitse opetella ulkoa. Siksi alaluokilta lähtien pitäisi käyttää mahdollisimman paljon kynää ja paperia havainnollistamiseen. Piirrellään ... ja annetaan aikaa ajatella. Hitaasti opitun myös hitaammin unohtaa. Siksi ihmettelen valtavaa konehöyryä. Niillä tehdään levottomia lapsia. Illat menevät pelaamisessa (tai pornon katselussa - sellaistakin havaintoa on), joten ollaan väsyneitä koulussa.

Konehöyryn sijasta kannattaisi kannustaa käsillä tekemiseen. Lapset ja vanhemmatkin tykkäävät matemaattisesta askartelusta, pelien tekemisestä, ... Saataisiinpa Ylelle koko perheen matematiikkakerhot ja muuta matematiikkaohjelmaa!


Vieras

#94 Jakokulmakin olisi opettanut kertotaulua

11.11.2016 08:33

Jakokulmaa ei opeteta enää alaluokilla, vaikka sen harjoittelussa olisi oppinut laskurutiineja, kertotaulunkin. Koodauksen takia tuo uudistus tehtiin. Hullua hommaa! Lukiossa tai vähintään yliopistossa se on opetettava. Millaiseksi muuttuu lukiomatematiikka, jos sielläkään ei opeteta jakokulmaa? http://opperi.fi/02_opetusvinkkeja/2210_jakolasku.html


Vieras

#95 Toimii sittenkin

15.11.2016 14:46

Palautteista päätellen paljon on ongelmia. Kevennykseksi:

Ihania Pikkujuttuja ;)

http://areena.yle.fi/1-3778729


Vieras

#96 Paperiton koulu

15.11.2016 17:07