Vetoomus Kaarinan tablet-opetuksen järkevöittämiseksi

Kynä

#26 Re: Kynä on matematiikan tärkein työkalu

26.10.2016 12:58

#5: Pekka - Kynä on matematiikan tärkein työkalu 

 Ja on edelleen. Laskut lasketaan vihkoon lyijykynällä, kumia käytetään tarvittaessa. Ainoa ero on, että laskut ovat padilla.


Vieras

#27 Re: Re: Kynä on matematiikan tärkein työkalu

26.10.2016 13:29

#26: Kynä - Re: Kynä on matematiikan tärkein työkalu 

Alakoulussa / joissain aineissa asia ehkä onkin noin, mutta yläkoulussa valitettavan monen aineen vastaukset kirjoitetaan sormella iPadin näytölle.

Leonhard Euler

#28 Re: Re: Re: Kynä on matematiikan tärkein työkalu

26.10.2016 13:58

#27: - Re: Re: Kynä on matematiikan tärkein työkalu 
Alakoulussa / joissain aineissa asia ehkä onkin noin, mutta yläkoulussa valitettavan monen aineen vastaukset kirjoitetaan sormella iPadin näytölle.

Tuossa ei ole mitään järkeä. Tekisin sellaisien rajauksen, että sähköistä materiaalia voi käyttää lukemiseen mutta kaikki, aivan kaikki matematiikkaan liittyvä materiaalin tuottaminen tapahtuu paperille. Jos tähän ei nyt tule nopeaa muutosta niin muutaman vuoden päästä on turha ihmetellä kun keikutaan Pisalistoilla sijoilla 11-30.


Vieras

#29 Hienoa!

26.10.2016 14:00

Hyvä, että asia on nostettu esille!! Olen itse opetusalalla toisessa kunnassa, ja Ipadit ovat mukava lisä opiskeluun, mutta ihan muussa tarkoituksessa kuin sähköisinä oppikirjoina. 

Nämä Kaarinassa käytössä olevat Tabletkoulun sähköiset kirjat ovat vasta kehittämisasteella ja näin ollen aivan järkyttävän huonot. Esimerkiksi matematiikassa tehtävissä on usein pelkkä vastausruutu, kun pitäisi systemaattisesti harjoitella jotain asiaa esim. lausekkeen rakentamista tai vaiheittain laskemista. 

Ympäristötiedon oppiaineessa tekstit eivät ole missään muodossa lukijaystävällisiä tai houkuttelevia ja skrollaaminen edes takaisin on raivostuttavaa. 

Näytöllä ja näppäimistöllä toimiminen olisi vielä jotenkin perusteltua, mutta kuinka moni aikuinen suostuisi tekemään täyden työpäivän tablettia käyttäen. Työskentelyasento on huono, silmät rasittuvat eivätkä esimerkiksi leikepöytäominaisuudet toimi kunnolla. 

Omien lapsieni opintomenestys ja motivaatio ovat laskeneet tänä syksynä dramaattisesti kiitos tabletkoulun. 

Peräänkuulutankin sitä uuden opetussuunnitelman henkeä, jossa oppilasta kuullaan ja hänen mielipiteensä huomioidaan. 


Vieras

#30 Re: Hienoa!

26.10.2016 15:49

#29: - Hienoa! 

 Amen! Loistava kommentti!


Vieras

#31

26.10.2016 16:31

Ala-asteella tabletti ei voi korvata kirjaa. Oppiminen tarvitsee tuekseen kirjan visuaalista informaatiota vielä alle 12 vuotiaalle.

Vieras

#32

26.10.2016 16:51

Digitaalisuus ei saa olla itsetarkoitus opetuksessa.

Vieras

#33

26.10.2016 16:57

Oppilaat ovat erilaisia oppijoita, eikä kaikille sovi pelkkä padi opiskeluvälineeksi.

Vieras

#34 Re:

26.10.2016 18:02

#31: -  

 Vieläpä kun tämän ymmärtäisi päättäjät....

Minä vaan

#35 Re: Re:

26.10.2016 18:39

#34: - Re:  

 Juuri näin! Ei taidettu padien hankintaan kysellä opettajien mielipidettä. 

Mutsi

#36 Re: tableteissa hyviä ja huonoja puolia

26.10.2016 19:03

#13: - tableteissa hyviä ja huonoja puolia 

 Pointtisi ovat oikein hyvät! Kiitos mielipiteestäsi. 

Itse olen vierestä myös seurannut tätä touhua. Kommentit kouluun päin valuvat ohi korvien. Niin kirjalliset mielipidekyselyt kuin suullisesti kasvotusten kerrotut mielipiteetkin. Olemme ajatelleet kuuluvamme vähemmistöön. Ja ehkä näin on vieläkin, mutta todella kiinnostavaa kuulla mielipiteitä, ja nimenomaan mielipiteitä julkisesti, laitteiden käyttäjiltä/"entisiltä käyttäjiltä" itseltään. 

Enenevässä määrin on puhuttu lasten/nuorten ruutuajasta, kuinka sitä pitäisi tarkkailla ja rajoittaa. Ja tämä iPad-opiskelu e-kirjoineen vesittää kaiken! On varmaan turha ihmetellä hartiavaivoja, päänsärkyä, univaikeuksia ym. kun kaikki teksti on tihrustettava näytöltä.

 

Kielijä

#37 Eipäs tuomita koko ammattikuntaa

26.10.2016 19:11

"Joidenkin aineiden osalta on syytä harkita, onko pelkkään tablet-opetukseen siirtyminen niissä järkevä tavoite, vaikka e-materiaalit jatkossa kehittyisivätkin. Tällaisia aineita ovat matematiikka ja vieraat kielet." Tämä lause adressissa menee ehkä hieman yli adressin tekijän 'toimivallan'. Adressin kirjoittaja ei varmaankaan nyt ymmärrä, että nyt ja etenkin tulevaisuudessa on matematiikan ja kielten(kin) opettajia, jotka kykenevät hoitamaan opetuksen tarkoituksenmukaisesti tableteilla, etenkin jos kynää ja paperia saa käyttää lisäksi. Toki kunnon näppäimistöt olisivat tarpeen etenkin näissä aineissa, mutta niin ne ovat missä tahansa aineessa yhtä paljon. Tämä etenkin luokanopettajat vallannut iPad huuma toki onneksi talttunee pikkuhiljaa. Sääli tietysti, että Kaarinan kaupungin päättäjät ovat olleet melko aivottomia lampaita ostopäätöksiä tehdessään. Samalla rahalla kun olisi saanut ihan opetukseen kelpaaviakin laitteita... 


Vieras

#38

26.10.2016 19:27

Asia on erittäin tärkeä ja olemme perheessämme havainneet samat ongelmat. Vanhemmat ovat myös omalla kustannuksellaan ostaneet kouluun äidinkielen kirjat.
8 luokkalainen

#39 Kirja on parempi.

26.10.2016 19:58

Kyllä esim. histrian kokeeseen lukeminen on tosi raskasta padilta.

Kota

#40 Re: Eipäs tuomita koko ammattikuntaa

26.10.2016 20:10

#37: Kielijä - Eipäs tuomita koko ammattikuntaa 

Huom! Adressi ei ota kantaa tai kyseenalaista opettajien ammattitaitoa, vaan peräänkuuluttaa parempia oppimateriaaleja ja monipuolisempia opetustapoja huonolaatuisen emateriaalin sijaan. Pädi voi olla hyvä rikaste opetukseen, mutta kaikkea opetusmateriaalia ei ole hyvä siirtää sinne. 

Eräs

#41 Tietotyöläinen

27.10.2016 04:05

Kuinka moni aikuinen suostuisi tekemään töitä iPadin avulla?


Vieras

#42

27.10.2016 05:20

Erilaisten oppimisvaikeuksien, kuten esimerkiksi hahmottamisen ja keskittymisen vaikeuksien kanssa painivalle oppilaalle uudistus on ollut aika myrkkyä.

Vieras

#43

27.10.2016 05:41

Itse olen saman hysterian uhri. Kaksi vuotta jouduin käyttämään näitä laitteita opettajien painaessa eteenpäin hullun kiilto silmissään kunhan vain saa käyttää tabletteja. Oppilaiden motivaatio laski selvästi koska laitteita oli erittäin ärsyttävä käyttää. Tulokset laskivat eikä tunnilla saanut juuri mitään aikaan. Onneksi pääsin nyt pois peruskoulusta, eikä näitä surkeita laitteita tarvitse käyttää. Laitteet voivat olla myöskin iha kiva lisä opetukseen, mutta alakouluun ne eivät todellakaan kuulu
Huolestunut vanhempi

#44 Turvallisuus

27.10.2016 05:48

Lapset voivat tällä hetkellä tehdä padeilla mitä vaan.

Tämä voitaisiin helposti teknisin ratkaisuin estää. Keväällä 2015 tätä kysyttäessä sanottiin, että opettajat saavat tulevaisuudessa ominaisuuden käyttöön jolla voidaan evätä lapselta / lapsilta internetin rajoittamaton käyttö. Toisin sanoen sallia vain opetusympäristö, mutta vieläkään tällaista ei ole olemassa. Vähintään kouluaikana tällainen ominaisuus pitäisi saada käyttöön ja tarpeen tullen vapauttaa internet tiedon hakua varten.

 

Kuten jo moni muukin maininnut matematiikkaa oppii tekemällä ja harjoittelemalla koulussa ja kotona siis työllä. Koulun vanhempain illassa kerrottiin, että padiin tulevan MA kirjan tekijä suositteli ettei annettaisi läksyjä matematiikasta, koska koulussa tehdyt tehtävät riittävät. Tuntuu täysin käsittämättömältä.

Miksi Suomessa koulua uudistetaan niin monelta suunnalta samaan aikaan, kun muu maailma haluaisi ottaa käyttöön nykyisen koulujärjestelmämme hyväksihavaittua toimintaa.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

27.10.2016 05:55


Oppilaan äiti

#46 Jos kokeilusta näkee jo näin varhain, että se ei toimi, ei ole häpeä korjata suuntaa

27.10.2016 05:56

Suurempi häpeä ja varsinkin epäreilua lapsia kohtaan on, jos härkäpäisesti jatketaan valitulla linjalla ongelmista välittämättä. Uusi ja nykyaikainen eivät ole hyvän ja toimivan synonyymejä ja nyt pitäisi ymmärtää, että tuli tehtyä virhevalintoja. Olisi siis aika korjata kurssia.

Omakin lapseni on turhautunut tabletin käsittelyyn ja haluaisi koulussa todellakin mielummin keskittyä olennaiseen. Jaamme myös suuren harmin siitä, että monet oppikirjoista ovat aivan asiattomassa kunnossa kierrettyään jo seitsemällä oppilaalla. Ei ilmeisesti ole rahaa kirjoihin, kun niin paljon rahaa menee laitteisiin.

Kenellekään ei pitäisi tässä vaiheessa olla vieras sekään asia, joka monessa aiemmassa kommentissakin on tuotu esiin, että lasten kädet, niska ja silmät oikeasti kärsivät liiasta ruudun parissa touhuamisesta. Kiinnostaako lasten terveys asiasta päättäviä tahoja?

Ja kaiken kruununa juurikin se oppimisen ilo ja motivaatio; antakaa meidänkin lastemme toimia perinteisillä, hyviksi havaituilla konsteilla opetellessaan oppisisältöjään. Laitteiden käyttöä täytyy opetella nyky-yhteiskunnassa, totta kai, mutta niiden roolin tulisi olla paljon, niin paljon pienempi.

Nyt ihan oikeasti olisi syytä miettiä asioita tarkemmin ja tehdä ryhtiliike koululaisten eduksi. Kodin ja koulun yhteistyöstä ja vuoropuhelusta on ollut paljon puhetta; nyt toivottavasti katsotaan, jääkö puheeksi vai kuunnellaanko oppilaita ja vanhempia kunnolla. Toivottavasti päästään yhdessä ja rakentavasti eteenpäin.


Vieras

#47

27.10.2016 07:34

Koska tablettien myötä tehtävien määrät ovat moninkertaistuneet ja esim. Englannissa nousseet lähes mahdottoman suuriksi.

Vieras

#48

27.10.2016 08:04

Kaarinan Valkeavuoren koulun luokanopena ja Kuusiston koulussa olevan tyttäreni isänä olen huolissani opetuksen tablet-painotteisuudesta. Verkko epävakaa, tabletkoulun materiaali, heikkoa, opettajien perehdyttäminen puutteellista.

Vieras

#49

27.10.2016 08:05

Kokemuksen perusteella , kaksi koululaista on jo perheessä kokeilun piirissä. Vaikka kuinka kotona ja koulussa yritetään rajoittaa, enemmän viihdekäyttöön menee laitteiden kanssa aika.
Esimerkkien haku on vaikeaa ,esim matikassa. Kaarinassa ilmeisesti verkko ei toimi (opetus tökkii sen takia)

Vieras

#50 Re:

27.10.2016 08:57

#47: -  

Aivan totta! Englannin viikkotehtävien määrä on noussut aivan järjettömäksi! Ennen läksyä tuli vain kyseisen aineen tunneilta eli noin kaksi kertaa viikossa. Nyt tilanne on kuitenkin aivan toinen ja viikkotehtäviä tehdään mahdollisuuksien mukaan päivittäin tai mikäli ei muilta läksyiltä / kokeisiin lukemiselta ehditä, niin paniikissa viimeistään viikonloppuna. Myös yläkoulun 9 lk:n englannin äänitettävät puhetehtävät vievät valtavasti aikaa muulta opiskelulta. Niinkin tärkeä asia kuin harrastaminen on jäänyt aivan minimiin. Aika ei vaan enää tunnu tunnolisella oppilaalla riittävän juuri muuhun, kuin koulutehtävistä suoriutumiseen. Ihan hirveää katsoa ja yrittää auttaa paditehtävien kanssa tuskailevia lapsia! Molemmat lapseni selvisivät loistavin arvosanoin koulustaan ennen padien tuloa. Nyt avuntarve on ihan jatkuvaa! Herätkää nyt päättäjät ennen kuin lapset maksavat tästä terveydellään!!!