Tampereen Yliopiston LTL-yksikön tilojen säilyttäminen Pinnissä


Vieras

#1

16.02.2012 21:31

No voi sun prkl!!!

Vieras

#2

17.02.2012 04:10

En täysin ymmärrä adressin pointtia (tosin ylipäänsä en allekirjoita ikinä mitään adressit.com:ssa). Pinnistä Linnaan on totaalisen olematon matka; eiköhän jokaista tämän verran jalat vie, kun ennen opiskelijat ovat ravanneet Pyynikiltä päärakennukselle ja taas takaisin. Linnalla on myös varsin keskeinen sijainti, huomioiden se, että yliopiston kirjasto, hyvä ruokala, mikroluokat ja lukuisat eri luennot ovat lähellä (kaikki eivät opiskele vain humanistihumanistijuttuja). Eiköhän myös yliopiston hallintotaso huolehdi siitä, että massaluentosalissa ei pidetä pienryhmää, ihan tehokkuussyistäkin, joten en olisi niin varma siitä, että tällaista kukaan olisi kaavaillutkaan; eiköhän tarvittaessa harkkatunteja voi pitää toisaalla.

Luennoitsijoita kohtaan en nyt elämää suurempaa myötätuntoa osaa myöskään tuntea, sillä todella, tuo on olematon matka eikä mielestäni suuren kitisemisen väärti. Tunneli ja kaikki.
Mariella

#3 Re:

17.02.2012 08:37

#2: -

Pinnistä Linaan on toki lyhyt matka, varsinkin verrattuna mainitsemaasi Pyynikkiin. En kuitenkaan näe mitään perustetta muuton epäkäytännöllisyyden vähättelylle menneisyyden varjolla. En ole koskaan käsittänyt, miksi meidän tulisi hyväksyä huonoiksi kokemamme asiat siksi, että aikoinaan on mennyt vielä huonommin.

Tässä adressissa ei vastusteta pienryhmien järjestämistä massaluentosaleissa,  vaan nimenomaan sitä, että luennoitsijat joutuisivat työhuoneiltaan ravaamaan toisiin rakennuksiin miltei jokaikisen luentonsa vuoksi. Siinä ei olisi mitään järkeä.

Kyse ei ole kitisemisestä, vaan kannanotosta. Tämä adressi on mielipiteenilmaus.

Mr. Z

#4 Re:

17.02.2012 13:38

#2: -

Kontaktiopetus ja henkilökohtainen ohjaus eivät ole nytkään itsestäänselvyyksiä, vaikka niiden kuvittelisi olevan pelkkää kirjojen lukemista mielekkäämpiä käytäntöjä. Opetushenkilökunnan olosuhteiden huonontaminen ei varmasti ainakaan paranna tätä asiaa, eikä se ole mitenkään opiskelijan etu.

Tämä "totaalisen olematon matka" vie helposti kutakuinkin 5 minuuttia suuntaansa, mikä on aika paljon akateemisesta vartista, joka kuhunkin luentoon ym. tuntiin sisältyy. Työhuoneessa pistäytyminen yms. tehtävien välillä on usein ihan oikeasti tarpeellista, mutta se ei välttämättä ole mielekästä moisissa puitteissa. Enkä taatusti ole ainoa opiskelija, jolla on aika ajoin tarvetta asioida henkilökunnan kanssa työhuoneessa, mikä ei aina ole mahdollista varsinaisten vastaanottojen aikaan, vaikka asia edellyttäisi vain paria minuuttia. Opetus Pinnissä ja oppiaine Linnassa -asetelma heikentäisi oleellisesti tällaisten toimitusten sujuvuutta. Kaikkea kanssakäymistä ei voi eikä kannata siirtää sähköpostitukseen.

Totta on, etteivät kaikki, kuten en itsekään, opiskele ainoastaan humanistijuttuja - mitä sillä milloinkin tarkoitetaankaan. Samoin ei kaikkea humanististen aineiden opetusta järjestetä Pinnissä, ainoastaan suurin osa. Mutta jos opiskelijan pääaine on humanistinen, on hän todennäköisemmin ensisijaisesti humanistisia aineita opiskeleva. Luennot ja pienryhmäistunnot todennäköisesti enimmäkseen jatkuisivat Pinnissä tilojen takia.

Mitä kirjastoihin tulee, on Linna toissijainen kirjasto Humanikaan verrattuna humanististen aineiden kohdalla. Toisaalta oppiainekirjastojen siirto "muutoin vain" ei olisi ihan pikkujuttu, mutta pakkohan sekin operaatio olisi toteuttaa.

Mitään kunnolla perusteltua syytä ei ole kuulunut sille, miksi kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö tulisi paiskata Linnaan. Muodollinen keskittäminen pois toiminnan ytimestä ei ole järkevä peruste, mutta sitähän tämä olisi.

Vieras

#5

17.02.2012 15:58

Ottakaahan kaikki huomioon, että tuo kitisemisestä valitteleva nro 2 on todennäköisesti todellisuudessa Linnasta Pinniin muuttoa havitteleva yhteiskuntatieteilijä, joten voinemme jättää hänet täysin huomiotta kannanotossamme. Kyse ei tietenkään ole matkan pituudesta vaan opetustiloista. YKY perustelee siirtotoivettaan ainoastaan sillä, että saisivat tutkijansa saman katon alle kuin muukin yksikkö, jotta he tuntisivat olonsa kotoisaksi työhuoneen sijaitessa oman yksikön helmassa. Todellisuudessa YKYläiset ovat yksinkertaisesti huomanneet, kuinka paljon komeammat näkymät Pinnin ikkunan takana onkaan. Ja luennoitsijoita kohtaan olisi syytä, jollei nyt myötätuntoa mutta sentään jonkinasteista kunnioitusta nro 2:kin osoittaa, onhan hänkin todennäköisesti suuren osan tietämyksestään heiltä saanut.


Vieras

#6 Re:

20.02.2012 12:29

#5: Vieras -

Mitäs me opiskelijat sitten täällä adressia kirjotetaan, jos kyse on yliopiston henkilökunnan sisäisistä väännöistä, siitä kenen työhuoneesta on parhaat näkymät?


Vieras

#7

20.02.2012 14:28

http://rehtoriblogi.uta.fi/2012/02/15/kuka-muuttaa-ja-minne/

Jos ette ole vielä lukeneet, niin kannattaa lukaista Hollin blogikirjoitus aiheesta. Huomauttaisin, että vuosi sitten Holli väläytti ideaa, että kaikkien vieraiden kielten perusopetuksen voisi yhdistää, eli opetettaisiin perusopintojen kursseilla jonkin sortin universaalia kielioppia - tästä sitten eriydyttäisiin aineopintoihin eri kieliä opiskelemaan. Tuota blogitekstiä lukiessa voi vain pohtia, että ketäköhän tuossa nyt pyydetään joustamaan enemmän kuin muita...? ;)

Linkkasin tuon blogitekstin kuitenkin sen vuoksi, että kommenttiosiossa Maarit Piipponen avaa henkilökunnan näkökulmasta aika osuvasti tätä aihetta. Yliopisto on yhteisö, ja opetushenkilökunnan hyvinvointi takaa opiskelijoille laadukkaan opetuksen. Eli tässä ei nyt ole kyse vain siitä, että kenen työhuoneesta on parhaat näkymät.

Loppuun haluaisin vielä hieman flamettaa: #2, On kyllä hienoa, että et ikinä allekirjoita mitään adressit.comissa, mutta koet tarvetta julkituoda omaa yksinkertaisuuttasi kommenttipalstoilla. Olet tehnyt hienon valinnan yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja turhanpäiväisen kitinän välillä! Kai hiihdät talvisin kouluun, koska niin ennenvanhaankin tehtiin?
Entinen humanisti, nykyinen yhteiskuntatieteilijä

#8

20.02.2012 15:57

Linnan alakerrassa sekä ylemmissä kerroksissa (nelosessa, vitosessa ja kutosessa) on ainakin pienryhmätiloja vaikka muille jakaa. Mikäli LTL muuttaisi Linnaan, ei seminaareja todellakaan tarvitsisi pitää isoissa saleissa. On siis aivan turha edes yrittää vastustaa muuttoa ainakaan pienryhmätilojen puutteella.

Toivon kyllä, ettei YKY muuta Pinni B:hen, sillä Linnan tilat ovat miljoonasti viihtyisämmät ja strategisesti paremmalla paikalla. En siis kaipaa humanistiselta puolelta juurikaan mitään, edes niitä muka parempia tiloja.
2 kommentoi

#9

20.02.2012 21:47

Mielestäni on turha lähteä alatyylisiin vastauksiin, sillä omassa, erilaisessa kommentissani en nähnyt mitään asiatonta silti (luin sen uudestaankin nyt). On turha närkästyä siitä, että kaikki humanistit eivät asiaa koe samoin.

Edelleen olen sitä mieltä itse, vaikka tuota matkaa tuolla selitettiin, niin njaah, enpä nyt ihan osaa asian tuskallisuutta sisäistää, mutta kenties, kenties se sitten todella paljon vaikeuttaisi. Viittausta akateemiseen varttiin en kylläkään ymmärtänyt: luentojen välillä on 30 min, jos peräkkäin ovat, joten vaikka nyt sitten tulisi jokin kiireellinen asia käydä työhuoneessa, niin eikös se onnistuisi? Kaiken järjen mukaan. Varmasti luennoitsijoilla kuitenkin olisi tarkoituksena peräkkäisiä luentoja varten ottaa kamat Linnaan, kahvitella tauolla siellä, ja sitten palata työhuoneeseen askaroimaan. Kyse ei silti ole siitä, että "kyllä ennenkin!!", viittaus Pyynikkiin oli vain esimerkki. En vaan näe silti tätä asiaa NIIN suurena ongelmana kuin ehkä joitakin toisia asioita.

5, lälläslää, enpä olekaan, vaan ehta humanisti (tosin siinä olet oikeassa, että minulle Linna on tärkeä rakennus, ehdottomasti tärkeämpi kuin Pinni, mutta ehkä juuri sekin todistaa sen puolesta, että meitä on monenlaisia humanisteja - ei vain niitä, jotka hengailevat aktiivisesti Pinnissä ja Humanikassa). Että älähän sinä ala täällä puhua sentään toisten puolesta. Siinä olet oikeassa, että minun mielipiteeni on vain minun mielipiteei eikä sitä kenenkään tarvitse huomioida tai pitää millään tasolla edes ymmärrettävänä - ja tämän saman oikeuden pidän myös itselläni. On myös jotenkin huvittavaa, että joku olettaa minun olevan yhteiskuntatieteilijä ja samalla itse puhuu ikkunanäkymäperusteista. Haloo, onko siellä nyt foliohattua pikkasen liikaa vedetty päähän?

6:lla oli myös hyvä pointti. Itse suhtaudun kriittisesti sen takia tähän adressiin, että onko edes opiskelijoiden tehtävä alkaa hyysätä henkilökuntaa. Vai pitäisikö ehkä kuitenkin luottaa siihen, että he osaavat itse sisäiset vääntönsä vääntää ja lopputulos sitten on se, mikä se on. Food for thought. Lojaalius hyvä asia, mutta onko kukaan edes perillä, mikä on henkilökunnan toive opiskelijoilta tämän asian suhteen vai räksytetäänkö vain omatoimisesti?

7:n ala-arvoiseen provoon: mielestäni kommenttisi on turhanaikaista päänaukomista. Täällä ei ehkä myöskään ole tarvis puhua kenenkään yksinkertaisuudesta, jokaisella on oikeus ajatella myös toisella tavalla. Minä eksyin tänne s-postin perusteella tutkailemaan, millainen adressi on rukattu. Huomasin kommenttimahdollisuuden ja käytin sitä hyväkseni. Kommenttimahdollisuus ei tarkoita sitä, että täällä täytyisi olla vain samaa mieltä kuin mitä adressi ajaa. En muutenkaan ymmärrä 7:n rinnastusta sikäli, että se, että pitää adressit.com:ia huonona väylänä vaikuttaa (uskooko joku ihan oikeasti, että Päivi Räsänen saadaan pois duunista, kun pistetään nimiä adressit.com:ssa alle?), ei millään tavalla poissulje sitä, etteikö voisi esittää kritiikkiä kannanottoa kohtaan.

8:n kanssa tietysti olen samaa mieltä. Mielestäni hänellä on myös tärkeä pointti nimenomaan siinä, että ainakin itse olisin myötämielisempi, JOS ensiksi olisi tarkasti tutkittu asiat eikä puhuttaisi, että yhyy, pienryhmätkin olisi sitten isoissa luentosaleissa. Ihan oikeasti, ei kai kukaan kuvittele, että yliopistolla olisi resursseja antaa 10 ihmisen käyttöön iso luentosali?!

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

20.02.2012 21:54


Valitse nimimerkki

#11 Otsikko

20.02.2012 22:38

"Lojaalius hyvä asia, mutta onko kukaan edes perillä, mikä on henkilökunnan toive opiskelijoilta tämän asian suhteen vai räksytetäänkö vain omatoimisesti?" Kyllä apua oli pyydetty meiltä opiskelijoilta, siks tää adressi on olemassa.
2 kommentoi vielä

#12

21.02.2012 00:19

^Kiitos tiedosta, hyvä juttu sitten.
Käpy

#13 Erittäin pitkän linjan tamperelaisihmistieteilijä avautuu

21.02.2012 13:48

Matka sinänsä ei ole ongelma. Aikoinaan humanisteilla oli tiloja Keskustorin Commercen talossa ja, kuten jo mainittuinkin, Pyynikillä. Myös Haarlan palatsi. Upeita kiinteistöjä verrattuna nykyisiin laatikkoihin.

Ongelma on siinä, että melko hiljattain yhdistetyt toiminnot taas hajautetaan. Eikö jokin muu tiedekunta tai yksikkö voisi levitä silpuksi pitkin kaupunkia ja lingvistit saisivat pysyä siellä, missä heidän kirjastonsa ym. ovat.

On hauskan junttimaista, miten Tampereella suhtaudutaan humanisteihin. Ottakaa mikä tahansa muu yliopisto maailmasta, niin näette keskitetyt yksiköt ja villiviinit arvokiinteistön seinällä, siis muallakin kuin mielikuvissa.

Kai yksi ongelma on siinäkin, etteivät nuoret humanistit ole enää sivistyneitä polyglotteja vaan pertsaperusopiskelijoita, joiden suurin maailmanvalloitushaave on päätyä kotikuntansa kieltenmaikaksi tai museo-oppaaksi. Silloinhan etäisyyksillä ei ole mitään symboliarvoa.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

21.02.2012 14:04


2

#15 Re: Erittäin pitkän linjan tamperelaisihmistieteilijä avautuu

21.02.2012 17:46

#13: Käpy - Erittäin pitkän linjan tamperelaisihmistieteilijä avautuu

Hmm. Minusta on aika jännä (ja samalla ihmettelen myös ihmisiä), että keskustelussa eriävän mielipiteen esittävä on oikeutettu saamaan ties mitä nimittelyjä ja lokaa osakseen. Käpy, sori nyt vaan, mutta mielipiteeni ei ollut provo; kerrohan, miten olisin saanut esittää toisenlaisen mielipiteen ILMAN että se olisi ollut mielestäsi provo? Arvaan jo vastauksen: sinun mielestäsi tämä ei ole oikea areena ylipäänsä toisenlaisille mielipiteille, ja pidät niitä kaikkia provoina. Ok, tässä kohdin olemme eri linjoilla.

Käpy, voitko myös täsmentää, mikä ensimmäisessä viestissäni oli provoa? Voitko tämän jälkeen myös kirkkain silmin sanoa, että viestiini kohdistetut kommentit olivat täysin asiallisia? Että ihan oikeinkin nimitellä yhdeksi jos toiseksi ja arvostella siitä ja tuosta? Jos ajattelet, että kyllä, ihan ok olivat, niin selvästi emme tosiaan ole yhtään samoilla linjoilla. Ja jos todellakin näet asian siten, että minä vain tulin tänne melskaamaan ja dissaamaan toisia, kun muut ovat täällä kuin äidin pikku mussukat, niin joo, emme todellakaan lue sitten samoin silmin koko keskustelua.

Jos itselleni sanotaan, että "huomioikaa nyt kaikki, ettei tuo edes ole humanisti" ja puhutaan yksinkertaisuudesta, niin mitä veikkaat, vastaako metsä siten kuin sinne huudetaan? Rajansa kaikella. Ja toisaalta, anteeksi nyt vaan, mutta minua kyllä ihan oikeasti nauratti tuo, että joku puhuu vakavissaan ikkunanäkymistä, mutta toivottavasti se oli sarkasmia. Ikkunanäkymistä puhuminen todellakin aiheutti pienoisen haloo-reaktion, ei voi joo mitään, oli sitten hirrrveän infantiilia tahi ei, etenkin yhdistettynä siihen, että samainen hlö oli jo edellä todistetusti osoittanut jonkinasteista paranoiaa.

Onneksi, Käpy (toivottavasti et nimesi mukaisesti ole käpy, sillä jos on, niin ihmettelenpä vielä hivenen enemmän sanojasi ja käytöstäsi),  sinun viestisi oli hurjan asiallinen ja aikuismainen :) Ja ole huoleti, ei tarvitse kenenkään enää lukea esseitäni :) Ihmettelen vaan todellakin, miten täällä ihmiset KEHTAAVAT valittaa, että kun sinä sitä ja tätä ja sinä olet tyhmä ja yksinkertainen ja infantiili ja sen jälkeen hykerrellään siellä poterossa, että jei, olinpa minä nyt itse asiallinen ja fiksu ja reilu. Vaikka se ihmisiä kismittäisi, niin ei tässäkään asiassa ole mitään yhtä ja oikeata mielipidettä, minkä nojalla tulla sitten haukkumaan ja morkkaamaan toisenlaisen mielipiteen esittäjää.

"Ja mitä Päivi Räsäseen tulee, niin voiko häntä vihata liikaa?"

Kyky vaikuttaa adressit.com:in kautta ja hänen vihaamisensa tuskin kulkevat käsi kädessä.

"Ottakaa mikä tahansa muu yliopisto maailmasta, niin näette keskitetyt yksiköt ja villiviinit arvokiinteistön seinällä, siis muallakin kuin mielikuvissa."

Kahdessa eri yliopistossa opiskelevana voin sanoa, että tämä ei todellakaan pidä paikkaansa. Oma laitokseni on toisessakin suomalaisessa yliopistossa ollut aina kaukana kaikesta muusta. Ottamatta kantaa siihen, onko se ollut hyvä vai huono asia ja onko siihen ollut erinomaisia perusteita, mutta yhtä kaikki, erinäisiä syrjäisiä rakennuksia olemme kolunneet.

Mutta haukkukaa toki, karavaani kulkee siltikin. Ihan kiva olisi vaan, että asioista voisi keskustella asiallisesti eikä tarvitsisi synnyttää jotakin naamailukeskustelua. Ja sen jälkeen vielä väittää, että kyllä me muut sanottiin tosi nätisti. Hohhoijaa.

Tältä pohjalta en tosin edes itse usko vielä, että siirtoa on tapahtumassa.

huolestunut kansalainen

#16

21.02.2012 22:42

Jokainen saa olla mitä mieltä tahtoo sekä yliopistomme tilojenkäytöstä että adressit.comista, mutta mielestäni se, että opettajakunnan taholta ollaan otettu opiskelijoihin yhteyttä tällaisen "opettajien sisäisen väännön" tiimoilta, kertoo jotain tilanteen vakavuudesta ja opettajien uskosta siihen, että opiskelijat voivat vaikuttaa asiaan. Allekirjoitusten määrä kuvastaa myös opiskelijoiden huolta opettajien työhyvinvoinnista, heijastuuhan se suoraan meidän arkeemme ja omaan hyvinvointiimme.

Ainakin itseäni eniten korpeaa tilanteessa se, että humanistit, kuten aiemmin jo todettiin, opiskelivat aiemmin Pyynikillä, ja vasta v. 2003 siirtyivät keskustakampukselle. Nyt pitäisi taas olla asettumassa uuteen paikkaan. Kuten Käpy totesi, miksiköhän mikään muu yksikkö ei voisi levitä pitkin kaupunkia tai kampusta? Miksi humanistit saavat taas joustaa? Milloin LTL:n työntekijät, joita jo muutenkin budjettivalinnoilla ajetaan ahtaalle, saavat työrauhan?
Jade Lehtinen
Adressin tekijä

#17

22.02.2012 11:58

Henkilökunnalla on tosiaan oma addressinsa. Myös me opiskelijat saamme olla kiinnostuneita koulutuspoliittisista asioista ja -päätöksenteosta.

Eihän tämä mikään elämää tärkeämpi asia ole, mutta minun mielestäni on parempi ilmaista oma kantansa, kuin jäädä sitä nurkkaan märehtimään. Niinhän tänne kommentoijatkin tekevät. Toivoisin kuitenkin, että kommentteja siistittäisiin, sillä monessä kommentissa on tärkeä näkökulma, mutta halventavat heitot sen ympärillä vievät uskottavuuden itse asialta.

Tähän adressiin on listattu muutamia enemmän tai vähemmän tärkeitä syitä, miksi emme ole halukkaita muuttamaan Pinnistä Linnaan. Eniten vastustusta tuottanee se, ettei tilamuutoksista tunnu löytyvän helposti tietoa. Esimerkiksi rehtorin blogissa puhutaan siitä, että kaikki yksiköt joutuvat joustamaan ja tilamuutoksen puolesta todetaan seuraavasti: "Uusi ympäristö voi inspiroida aivan uusiin suorituksiin. Uusi naapuri voi olla mukavampi ja yhteistyökykyisempi kuin edellinen. Työhuoneeseen kertyneet geologiset paperikerrostumat on mahdollisuus perata, ja ehkäpä se antaa inspiraation siirtyä aina vain vähäpaperisempaan työskentelytapaan."

Muutto kuitenkin vie rahaa, joten olettaisi sillä olevan jotain muutakin hyötyä. Minua myös kiinnostaisi tietää, miten kielistudioiden kaltaiset erityistilat aiotaan toteuttaa Linnassa. Jouduttaisiinko siellä tekemään remonttia, joka vie vielä lisää rahaa, vaikka nykyiset studiot ovat täysin hyvät?
Tapio J. Värri

#18 Hyysäämishypoteesista

24.02.2012 11:09

Siksi toisekseen ainakin minun on hankala nähdä, miten tässä opiskelijat henkilökuntaa hyysäisivät. Henkilökunnalla on oma adressinsa, joka on perusteltu henkilökunnan kannalta. Kuten todettua, muutto Linnaan hankaloittaisi myös opiskelijoiden elämää. Tämä on opiskelijoiden adressi, jolla tilaneuvottelujen osapuolille pyritään osoittamaan, etteivät opiskelijatkaan olisi tyytyväisiä Linnaan muuttoon. Kyse ei siis ole hyysäämisestä, vaan saman asian ajamisesta yhdessä.