Salon synnytysosaston ja lastenosaston säilyttävä Salossa


Vieras

#26

06.04.2012 18:57

Semmosia myrskyjä että motaria pitäs ajaa viittäkymppiä on ehkä kerran vuodessa. Hiukan kaukaa haettua. Jos kuskilla ei kestä hermo kyyditä supistelevaa mammaa, ajaminen on riskiä ihan minne tahansa. Sitten pitää tilata taksi. Osalla salolaisista matka voi lyhentyä tai pysyä samana, useimmilla matkaero lienee todellisuudessa merkityksetön (<1h).

Nykynainen käy ehkä 2 kertaa elämässään sairaalassa synnyttämässä. Että tuon 2 kertaa turkuun ajaminen on sitten liikaa vaadittu?

Ihmiset ajelee ihan samaa matkaa monta kertaa vuodessa lätkämatsiin, teatteriin, kaupoille, jne... Mutta jos matka turkuun on isovanhemmille liian pitkä käydä sillä yhdellä kohteliaisuuskäynnillä synnytyslaitoksella niin tarvitseeko sitten vaivautua?
Vammalasta TAYSiin 80-luvulla, ja ihan hengissä ollaan...

#27

06.04.2012 19:43

Kyllä aluesairaaloiden synnytysosastot pitäisi saada pysyä pystyssä. Itse olen esikoiseni synnyttänyt Vammalan aluesairaalassa ja toisen Satakunnan keskussairaalassa Porissa. Vammalassa synnyttäminen oli tunnepuolella niin paljon mahtavampaa, kuin ruuhkaisessa Porissa. Koko ajan oli Porissa kiire saada lapset ulos, huoneet täynnä, kotiutettiin äkkiä, jotkut äidit jopa liian äkkiä. Mutta kun uusia tulee jo, mihin mahtuu? Vammalassa meno oli rauhallista, hoitajat mukavampia, koska kiire ei koko ajan painanut päälle. Kolmannen lapseni alkusyksystä ajattelin mennä synnytäämään Vammalaan. Vaikka toisen lapseni syntymä olikin selkeästi helpompi ja nopeampi, oli Vammala ehdottomasti miellyttävämpi. Ja kyllä ne lapset aluesairaaloistakin äkkiä hoitoon saadaan tarvittaessa.

Vieras

#28 Re:

06.04.2012 20:09

#26: -

Ajajia on erilaisia. Ja kaikilla, valitettavasti, ei ole varaa ottaa taksia. Myrskyjä ja huonoja kelejä Suomessa on entistä enemmän. Niin on myös uskomattomia ketjukolareita todistamassa sitä, että jotkut eivät välitä kelistä, vaan painavat liian suurilla nopeuksilla.

On aivan eri juttu mennä Turkuun hyvillä mielin vapaa-aikaa viettämään, kuin synnytystuskissa olevan rakkaansa kanssa.

Kyllä Salolla isona kuntana pitää olla oikeus omaan synnytysosastoon ja lastenosastoon.


Vieras

#29

06.04.2012 20:53

Miten ihmeessä ne kaikki muut Suomessa pärjää? siis ne joilla on pidempi matka synnytyssairaalaan? Matkasynnytykset olivat lisääntyneet 2000-luvulla - kehä III sisäpuolella...

Vieras

#30

06.04.2012 20:53

Syntymättömän lapsen toive:
Haluan syntyä turvallisesti,
äitini kohdusta - rauhallisesti.
Pelkään äitini puolesta,
hän on suunniltaan huolesta!
Miten minun silloin käy,
jos ei apua lähellä näy!
Haluan syntyä maailmaan,
missä lapsia rakastetaan.
Kuulkaa äitini toiveita,
ne ovat ihan oikeita!
Syntymän hetkeni voi tulla milloin vain,
apua äitini tarvitsee silloin ain.
Terveisin: Syntymätön salon seudun lapsi



Vieras

#31 Re:

06.04.2012 21:05

#29: -

On se outoa!

Ei hyväksytä ideparkkeja, koska ihmiset menee sinne autoilla.

Nyt halutaan poistaa kaikki lähipalvelut, ja halutaan, että ihmiset ajaa niiden perässä palveluihin.

Sosiaali- ja terveyshuolto on yksi suurimpia kustannuksia Suomessa. Aattelin, kun tuli uudistus, että osaisivat uudistaa oikeista kohdista. Taitaa olla liian koulutettua, käytäntöä tuntematonta ryhmää, jotka näitä uudistuksia tekee.

Olisi monta ideaa, joilla voidaan konkreettisesti toimintaa rationalisoida.

Vähän sama, että työryhmä teknologia-alalle perustetaan ilman huippuosaajia, -menestyjiä.

 


Vieras

#32

06.04.2012 21:08

Ennen englannissa asuneena ja kaksi lasta saaneena on mielenkiintoista huomata kuinka Englannissa (kuten monessa muussakin maassa) ollaan menossa luonnollisempaa synnytystä kohden panostaen pienempiin vaihtoehtoisia kivunlievitystä tarjoaviin synnytysyksiköihin ja kotisynnytyksiin jossa synnyttäjän kokemukset ja tunteet ovat tärkeitä tässä naisen elämän ehkä tärkeimässä tapahtumassa, turvallisuutta silti unohtamatta. Sen sijaan Suomi lähes ainoana suuntaa kohti suuria liukuhihna-synnytysosastoja kaukana synnyttäjän kotoa missä synnyttäjä tuskin tulee kokemaan oloaan turvalliseksi saati tärkeäksi ja huomioiduksi. Olemmeko kohta takaisin 70-luvun jalkateline-synnyttämiseen jossa henkilökunta määrää ja synnyttäjä on hiljaa ja ponnistaa? Tammisaari suljettiin vedoten turvallisuuteen vaikka siellä ei ollut sen enempää hätätapauksia kuin suuremmissakaan. Kuinka turvallista tulee olemaan synnytykset tien päällä, kun äidit eivät ehdi ajoissa kaukana olevaan sairaalaan? Säästöt näyttävät olevan täällä tärkeämmät.

Vieras

#33 Re: Re: Kävellen synnytämään!

06.04.2012 21:20

#11: - Re: Kävellen synnytämään!

Tiedetyt riskisynnytykset ohjataan jo nyt valmiiksi Tyksiin. Loppujen lopuksi on aika pieni riski asioiden mennä niin pieleen yllättäen ettei Salon sairaalasta ehditä Turkuun. Ja paljon saadaan tehtyä myös Salossa. Monesti nämä taulukot laaditaan myös hieman yliopistollisia suosivaksi, kuten tehtiin mm Tammisaaren kanssa joka lopetettiin vedoten samoihin turvallisuus syihin vaikkei siellä ollut sen enempää lapsikuolleisuutta kuin suuremmissakaan yksiköissä. Pitäisikö tässä siirtyä "turvallisuus" syistä henkilökunta vetoisiin synnytyksiin jossa äidin tunteilla ei ole väliä? Kotoisa ei tarkoita samaa kuin ammattitaidoton!

salon syn

#34 hohhoh

06.04.2012 21:46

kyllä näyttävästi on varaa rakentaa isoja kauppahalleja ja kaupungintaloja, mutta sitten ei ole varaa pitää yhtä ehkä maailman tärkeintä asiaa, jossa uusi ihminen saatetaan maailmaan paikallaan. Nyt olisi päättäjien hyvä hetki pysähtyä miettimään mitä ajatuksia siellä korvien välissä oikein vilisee. Synnäri pysyttävä salossa.
neljän äiti

#35 Suuri ei välttämättä ole se paras...

06.04.2012 23:27

Hyvä synnytys EI OLE yhtäkuin leikkuri, ympärivuorokautinen anestesialääkäri ja lasten teho-osasto. Haluan muistuttaa, että suurimmalla osalla naisista synnyttäminen menee hyvin ja luonnollisesti. Tiedättehän, että koko ajan korkean riskin odottajat (siis he joilla raskaudessa on on jotakin sellaisia tekijöitä, jotka saattavat hankaloittaa synnytystä) ohjataan jo aluperin synnyttämään Tyksiin, jossa näitä "valmiuksia" enemmän. Synnytyksen edistymiselle kodinomainen tunnelma on erittäin tärkeä seikka. Kun synnytys etenee omalla painollaan, ilman turhia puuttumisia, ei niitä leikkureita ja nukutuksia ja puudutuksia niin tarvitakaan. Ja jokainen voi sitten vapaasti sairaanhoitopiirin alueelle matkata Tyksiin taikka Saloon, kumman sitten tuntee enemmän "omakseen"! Eikö ole hienoa, kun saa kukin valita kumpaan paikkaan lähtee synnyttämään? Synnytys on maailman kaunein ja luonnollisin asia...harmillista, että se on nykyisin monen mielissä niin medikalisoitunutta ja "vaarallista" puuhaa... Ja muuten näistä asioista on tutkimuksia ja tuloksia, joiden pohjalta voidaan todeta, että pienemmässä yksikössä on aivan turvallista synnyttää!

Vieras

#36

06.04.2012 23:49

<30min, suurin osa gynekologeista ja anestesiologeista yöpyy jo nyt sairaalalla päivystysvuoron. Kuinka neuvolat hoidetaaan jos gyn.poli ei enää katso ensisynnyttäjiä, joka salolais synnyttäjille "extraa"? Turussa gynekologian erikoislääkärit neuvoloissa, olisiko Salolla siihen varaa? Olisiko Salolaisilla työnantajilla halukkuutta maksaa pidempiä työstä poissaoloja kun synnyttäjät käyvät tutkimuksissa Turussa? Kustannuksissa olisi hyvä laskea myös Salossa asuvien kätilöiden, lääkäreiden, laitoshuoltajien yms tuloverot jotka tulevat takaisin kaupungille.

Vieras

#37 Re: Suuri ei välttämättä ole se paras...

07.04.2012 14:46

#35: neljän äiti - Suuri ei välttämättä ole se paras... 

Turvallinen synnytys tarkoittaa kattavaa päivystysvalmiutta ja vastasyntyneiden tehohoitovalmiutta. Mahdollisimman vähän vammautuneen lapsen saaminen varmaan sisältyy jonkinlaisena osana "hyvään" synnytyskokemukseen - hämyvalaistuksen sun muun höpöhöpön lisäksi? Sairaalassa synnytetään siksi että riskit äidille ja lapselle olisivat mahdollisimman pienet - ei siksi että tunnelma olisi mahdollisimman kotoisa.

Hyvät valmiudet hätätilanteiden hoitoon ei poissulje "kotoisaa tunnelmaa" tai "luonnonmukaisuutta", mitä ne sitten kenellekin tarkoittavat. Tosiasiassa synnytys ja syntyminen ovat äidille ja lapselle potentiaalisesti vaarallisia ja komplikaatioalttiita tapahtumia. "Luonnolliseen" syntymään kuuluu ahdaslantioisilla ja isopäisillä ihmisillä kohtalainen äiti/lapsikuolleisuus, jota asianmukaisella hoidolla koitetaan vähentää minimiin.

Leikkureiden ja puudutusten tarvetta ei voi ennakoida etukäteen, siksi niiden pitää olla nopeasti tarjolla ympäri vuorokauden. Kuka tahansa ekoluomuhippisynnyttäjä voi lopulta löytää itsensä hätäsektiosta napanuoran mennessä mutkalle - ja silloin minuutit saattavat olla ratkaisevia. Aika metkaa jos kodinomainen tunnelma synnytyksessä merkitsee enemmän kuin hyvät hoitomahdollisuudet ongelmatilanteessa. Mieli muuttuu aika äkkiä jos se odottamaton ikävä tilanne osuukin omalle kohdalle.

Salossa voi toki saada kaikki "kokemussynnyttäjän" toivomat fiiliksennostatuspalvelut JA turvallisen lääketieteellisen palvelun, mutta se maksaa tulevaisuudessa varmasti enemmän. Synnytystoiminnan säilyminen salossa ei välttämättä ole salolaisen synnyttäjän etu mikäli suunnitelmaan ei liity asianmukainen resurssointi.


Vieras

#38

07.04.2012 17:52

Tämä johtaa taas matkasynnytysten määrän kasvuun, kun synnytyssairaala on liian kaukana. Perustellaanko tätä päätöstä kuitenkin taas turvallisuuden lisäämisellä?
Hoh hoijjaa

#39 Re: Re: Re: Re:

08.04.2012 10:10

#25: - Re: Re: Re:

"Jokin aika sitten oli Tyksissä tulipalo ja osaston potilaat ripoteltiin sinnetänne. Mihin sairaalaan siirretään synnyttäjät mikäli Tyksin synnytysosastolla tapahtuisi vastaavaa?"

 

Meinaatko, että Salon synnäri saneerataan niin suureksi, että se pystyy ottamaan tarvittaessa kaikki TYKS:n synnyttäjät? Tai edes merkittävän osan? Ja lisäksi vielä keskolat ja tehot siirtyviä riskisynnyttäjiä varten?


Vieras

#40

08.04.2012 11:16

kaikkea ei voi eikä kannata keskittää isoon sairaalaan, Salossa synnyttäneenä tiedän myös että siellä on hyvä olla sekä äidin että vauvan
Konkretiaa toimiin, lässytys pois

#41 Re:

08.04.2012 12:15

#40: -

Kyllä voi ja voi kannattaakin. Nyt ollaan tekemässä uutta lakiperusteista ohjeistusta synnytyksistä. Vaihtoehtoja on kolme:

1: Siirretään synnytykset sellaiseen paikkaan, jossa edellytykset täyttyvät.

2: Muutetaan Salon edellytykset uusia vaatimuksia vastaaviksi , eli päivystysjärjestelmän uudistus (joka maksaa rahaa), ja n. 300 synnyttäjää vuosittain lisää (lisää lapsia tekemään tai synnyttäjiä Saloon muualta - mutta tässähän oli se pitenevien synnytysmatkojen ongelma!)

3. Ruvetaan harrastamaan laitonta toimintaa (mutta kuka kantaakaan siitä vastuun?)


Vieras

#42

08.04.2012 14:20

Erittäin tärkeän asian puolesta! <3
ei turkuun

#43 Re: yksi keino on siirtyä lohjan aluesairaalaan

08.04.2012 19:13

#26: -

lohjan aluesairaala on iso  ja uudehkot hyvät tilat


Vieras

#44 Re: Suuri ei välttämättä ole se paras...

08.04.2012 19:15

#35: neljän äiti - Suuri ei välttämättä ole se paras...

lohjalle  vaan --iso  sairaala  ja hyvät  tilat

salo out..

#45 Re: säästöä tulisi

08.04.2012 19:18

#1: -

kaikille jos------esim--lohjan    sairaalassa kaikki  ko.alueen  synnytykset---tilaa  ja  uudet  tilat nimenomaan--

-lohja  pystyisi hoitamaan  suuren synnyttäjämäärän.


Vieras

#46 miksi kunnostaa vanhaa...

08.04.2012 19:20

out salo

#47 miksi kunnostaa vanhaa...

08.04.2012 19:21

jos lohjalla on isot uudet hyvät tilat....äly hoiii....

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

08.04.2012 23:32


hohhoijaa vaan

#49

09.04.2012 11:03

"Jokin aika sitten oli Tyksissä tulipalo ja osaston potilaat ripoteltiin sinnetänne. Mihin sairaalaan siirretään synnyttäjät mikäli Tyksin synnytysosastolla tapahtuisi vastaavaa?"
Kyse on ollut koko ajan vain Salon sairaalan synnytysosaston lopettamisuhasta ja siellä synnyttävien asemasta.
Tyks saa hoitaa omat asiansa tässä suhteessa,ei se kuulu Salolle.

Vieras

#50

09.04.2012 12:29

Hyvän asian puolesta kannattaa aina olla aktiivinen. Ei nyt sentään ihan kaikkea viedä Salosta pois, näivettyy pian koko kylä pois kartalta.