Ei tuulivoimaa Akaan Karhunrahkaan

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#206

Joka kuuseen kurkottaa...

Jukka Yrjölä (Akas, 04.07.2019)

#208

Terveysvaikutukset pitää ehdottomasti arvioida kunnolla/odottaa nuo tutkimustulokset ensin.

Jenni Vilén (Akaa, 04.07.2019)

#219

Hei oikeesti.
Eikö todellakaan löydy parempaa paikkaa kuin kaupungin välittömässä läheisyydessä.... Koko keskusta olisi voimaloiden haitallisten vaikutusten piirissä. Valoja päälle päättäjät. Näin tukahdutettaisiin koko Akaa...

Markus Hiltunen (Akaa, 05.07.2019)

#221

Akaan kaupungin tulisi houkutella uusia yrityksiä mutta ei asukkaiden terveyden ja viihtyvyyden kustannuksella. Tulevaisuus näytti hetken toiveikaalta mm. uuden kaupunginjohtajan vuoksi ym, päätimmekin juuri jäädä asumaan Akaaseen veroprosentista ja koulujen tilasta huolimatta mutta päätöksen voi aina pyörtää.

Päivi Koskimaa (Akaa, 06.07.2019)

#222

Valta turmelee ja ehdoton valta turmelee ehdottomasti.

Lara Rasmus (AKAA, 06.07.2019)

#223

Onko lahdetty liian heppoisin perustein liikkeelle, eli soitellen sotaan.

Erkki Moisio (Akaa, 06.07.2019)

#228

Liian lähelle asutusta.

Sinikka Jussila (Akaa/Sotkia, 06.07.2019)

#241

Olen erittäin huolissani suunnitellun tuulivoimapuiston negatiivisista vaikutuksista ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin alueella jossa on vakituista asutusta. Lisäksi vaikutukset kotieläimiin ja hevosten hoitoon ovat erityisesti infraäänen osalta todennäköisiä. Tuulivoiman paikka ei ole näin lähellä asutusta, jossa se pääsee vaikuttamaan vakituiseen asutukseen.

Mikko Poikkimäki (Akaa, 08.07.2019)

#248

Kuntapäättäjät näkevät vain ne tulevat kiintestöverorahat varmana tulona.Päätöksenne seurauksena voitte laskea menetetyt asukkaat.Ei minkäänlaista tuulipuisto!Jos on pakko rakentaa jotain miten olisi Aurinkopaneelipuisto.Tässä on häviämässä koko Akaa jos kuljette vain eurot silmissä.

Marja Sirola (Akaa, 09.07.2019)

#276

Jos maanomistajat haluavat maansa energiantuotannolle vuokrata (myydä), niin aurinkokennopuisto on parempi vaihtoehto KAIKKIEN AKAALAISTEN kannalta!! Ei terveysvaikutuksia tai kiinteistöjen arvonmenetystä koko seutukunnalla.

Mikko Kari (Akaa, 14.07.2019)

#281

Asun mahdollisesti tulevien voimaloiden vieressä, vain reilun kilometrin päässä. En tahdo toimia mieheni kanssa koekaniinina, olen huolissani myös appiukosta joka asuu parisen kilometriä meistä ja hänellä on sydämen tahdistin. Tietoa terveysrieskeistä ei ole, koskien myös eläinten hyvinvointia. Naapurissamme toimii uusi navetta, jossa lypsykarjaa. Itselläni kaksi hevosta, joiden lenkkimaastot ovat juuri tuolla alueella, talvella sitä kulkua sitten näiden takia rajattaisiin. Metsästysseura myös toimii tällä alueella, hankalahan tuo on metsästää, jos eläimet kaikkoavat.

Anne Kaukoranta (Akaa, 14.07.2019)

#305

Ei missään nimessä tuulivoimaa karhunrahkaan
siitä on haittaa kaikille eläimille ihmisille linnuille

Heikki Ahola (Akaa, 18.07.2019)

#306

Terveysvaikutusten tutkimukset ensin ja vain kun kiistattomasti on osoitettu ettei haittoja ole, voidaan harkintaa tuulipuiston toteuttamisesta jatkaa. Taloudelliset edut : kts. Akaan Seutu 17.7. 2019 , Kivistö et. al. _ En usko kannattavan kaupungillemme.

Timo Leskinen (Akaa, 18.07.2019)

#313

Tutkimukset haittavaikutuksista vielä pääosin tekemättä joten vastustan tuulivoiman rakentamista Akaaseen.

Raimo Jokinen (Akaa, 19.07.2019)

#317

maata ja mantua on kauempanakin... ei tarvi tuoda naapuriin

markku vierula (akaa, 19.07.2019)

#319

Valtion hallituksen määräämät tutkimukset matalataajuus- ja infraäänten terveysvaikutuksista tulee olla valmiit ennen kuin mitään tuulivoimapuistoa harkitaankaan. Tutkimusten tulee olla valmistuneet ja niiden täytyy kiistattomasti osoittaa, että tänne suunnitellut koneet eivät aiheuta haittaa asukkaille ja ympäristölle.

Sari Leskinen (Akaa, 19.07.2019)

#330

Asun aivan Akaan rajalla Karhunrahkan läheisyydessä, vaikka kotikunta on Hämeenlinna. Mahdollinen tuulipuisto vaikuttaisi minun elämääni enemmän kuin Akaan keskuksissa asuvien.

Marja Salonen (Hämeenlinna, 22.07.2019)

#352

Tuulivoimaloiden aiheuttamat ääniaallot, etenkin matalataajuuksinen ääniaalto, ja näistä saatu tutkimustieto on vielä hyvin rajallista. Pitkän aikajänteen tutkimustieto käytännössä melko olematonta koska tuulivoimaloita rakennettu vasta parisenkymmentä vuotta ja pitkäaikaiset tutkimustulokset vielä puuttuvat. Ehdotukseni on, että Karhunrahkan tuulivoimahankkeessa otetaan aikalisä ja mietitään muita uusiutuvia energiavaihtoehtoja.

Arto Vanhanen (Hattula, 29.07.2019)

#362

Lähetetty näkemykset akaan.kaupunki@akaa.fi osoitteeseen juuri äsken.

Janne Pirttijoki (Akaa, 30.07.2019)

#368

Törkeää ahneutta laittaa laitoksia hienoon luontoon ja pilata kaikki mitä ympärillä on. Terveysvaikutuksista puhumattakaan. Ehdoton EI!

laura Virtanen (Akaa, 31.07.2019)

#370

Tuulivoima ei lisää millään muotoa halukkuutta muuttaa Akaaseen. Olisi viimeinen niitti Akaan arkkuun.

Kirsi Mäki-Kuutti (Akaa, 01.08.2019)

#372

Suunniteltu sijaitsee liian lähellä asutusta. Terveysvaikutukset ovat negatiivisia, eikä niitä kaikkia vielä edes tiedetä.

Miksi pieneen kylään laitettaisiin maailman suurimpia tuulivoimalaitteita?

Outi Laihanen-Risto (Akaa, 01.08.2019)

#377

Vaadin, että Akaaseen ei rakenneta tuulivoimaa ja että Karhunrahkaan suunniteltu tuulivoimahanke jätetään toteutta-matta.

Ei voi olla niin, että kunta tekee sellaisen ympäristöpäätöksen, joka saastuttaa sen, jonka varaan alueen kyläyhteisöt ovat elämänsä rakentanut, maa- ja metsätalouden, matkailun ja muut näiden liitännäiset elinkeinot.

Kaupungin tulee tarjota kaikille asukkailleen terveellinen ja turvallinen asuinympäristö. Asukkaat, luontoarvot, virkistys-käyttö, kulttuurimaisemat, harrastaminen, eläinkannat sekä linnusto kärsivät tuulivoimarakentamisesta. Kaupunkilaisten ja erityisesti suunnitellun tuulivoimapuiston lähiasukkaiden mielipiteet tulee ottaa huomioon.

Akaassa on muutama vuosi tehty ahkerasti töitä ja rakennettu ulkoista markkinointia, jotta kaupunkimme tulisi kuului-saksi ”Hunajaisena pääkaupunkina”. Tuulivoimaloilla onnistumme myös tulemaan kuuluisaksi – nimittäin niiden raken-tamisen jälkeen ei ole pörriäisiä eikä myöskään hunajaa.
TUULIVOIMALOIDEN RAKENTAMINEN / SUOMEN KORKEIMMAT TORNIT / LUONTO
Haluan tuoda esille muutaman käytännön asian tuulivoimalan rakentamiseen liittyen.

Tuulivoimaloiden tornit rakennetaan joko kokonaan teräsrakenteisina, betonin ja teräksen yhdistelmänä tai kokonaan betonista. Akaan Karhunrahkan hankkeessa tornityyppi päätetään vasta, jos hanke toteutuu!

Abo Wind Oy:n teknisissä kuvauksissa ei ole sanallakaan mainittu mitä kaikkea ja kuinka paljon yleensä raaka-aineita tuulivoimalan rakentaminen vaatii. Minunkin arvioni on varsin varovainen, mutta jos tämä hiukan auttaisi hahmotta-maan asiaa.

Tuulivoimala perustetaan maavaraiselle tai kallioon ankkuroidulle betonilaatalle. Maavaraisessa perustuksessa betoni-laatan halkaisija on vähintään 20 m, korkeus 1-2 m ja se kaivetaan maahan 2-4 metrin syvyyteen ja yleensä peitetään maa-aineksella. Yhden maavaraisen perustuksen tarvitsema betonimäärä on vähintään 500 m3 + terästä tarpeen mu-kaan.

Varsinaisesta tornista otan esimerkiksi napakorkeudeltaan 125 m korkuisen lieriönmuotoinen tornin. Riippuen raken-nusmateriaalista niin ko. torni painaa noin 425 – 1200 tn. Betonia tarvitaan noin 400-600 m3, raudoitusterästä 35-52 tn. Teräsrakenteiseen torniin tarvitaan lisäksi terästä noin 400 tn. Maalle rakennettaessa tuulivoimalan investointikustan-nuksen voi karkeasti laskea olevan noin 1,5 miljoonaa euroa / MW.

Akaaseen suunniteltavien tornien rakentamiseen tarvittavat betoni- ja rautamäärät moninkertaistuvat. Karhunrahkan alue on pääosin talousmetsämaata sekä suoalueita. Näin ollen maastoon rakentaminen vaatii runsaasti erilaisia ylimää-räisiä pohjavahvistuksia.

TUULIVOIMALAN SIIVET / LAVAT
Roottorin lavat valmistetaan yleisimmin komposiittimateriaaleista, joissa käytetään lasikuitua ja joskus myös hiilikuitua tai puuta yhdessä epoksin tai polyesterin kanssa. Lavat toimivat myös laitoksen tehonsäätö- ja pysäytysmekanismina. Pisimmät Suomen tuulivoimaloiden lavoista ovat noin 70 metriä. Tuulivoimalan siiven nopeus saattaa olla jopa 250-300 km/h.

TUULIVOIMALOIDEN KONEHUONE
Konehuoneessa sijaitsevat vaihteisto, generaattori, muuntaja sekä säätö- ja ohjausjärjestelmät. Joissakin muuntaja ja ohjauskeskukset voivat sijaita myös tornin alaosassa konehuoneen kokonaispainon pienentämiseksi. Konehuoneen runko valmistetaan yleensä teräksestä ja konehuonetta ympäröivä ja suojaava kuori on lasikuidusta.


VOIMALOIDEN ASENNUSKENTTÄ
Kunkin voimalan juurelle rakennetaan noin hehtaarin kokoinen asennuskenttä, joka toimii voimaloiden noston aikana nostoalustana. Asennuskenttä on yleensä hiekkakenttä. Koko alueen tulee kestää kuljetusten painot ja osa alueesta on erikoisrakenteista, jonka tulee kestää nosturin ja nostettavan kappaleen yhteispaino. Puustosta vapaata kenttäalu-etta pitää olla noin 7,5 ha.


TUULIVOIMALOIDEN KÄYTTÖIKÄ / PURKU
Tuulivoimaloiden taloudellinen käyttöikä on vain 10-15 vuotta, jonka jälkeen voimalan tuotto ja hyötysuhde laskee huo-mattavasti kulumisen ja vikojen vuoksi. Valmistajien mukaan tuulivoimaloiden käyttöikä olisi jopa 20-25 vuotta, mutta esim. Tanskassa nuoremmatkin tornit puretaan. Puolassa on tehty päätös lopettaa kokonaan tuulivoimaloiden raken-taminen maa-alueelle.

Abo Wind Oy:n esitteen kohdassa hankkeen elinkaari mainitaan, että tuulivoimalat puretaan niiden toiminnan lopettami-sen jälkeen, voimalaosat kuljetetaan pois alueelta ja perustusten paikka maisemoidaan.

Tuulivoimalan purkamisesta vastaa viime kädessä maanomistaja ja purkukustannukset tulevat kaatumaan maanomis-tajien vastuulle.

Isojen, yli 200 metriä korkeiden tuulivoimaloiden purkamiseen tarvittava nosturi tulisi olla 600 - 750 tonnia ja pelkästään sen kustannuksen yhden tornin purkamista maantasolle maksaisi n. 300 000 euroa, sen lisäksi työkustannukset sekä kuljetus, maisemointi ja jätteenkäsittelykustannukset ja laskelmien mukaan yhden tornin osalta kustannukset nousisi-vat jopa 600 000 euroon. Kierrätettävän metalliromun myynnillä ei purkuoperaatiota makseta.


TIEYHTEYDET / RAKENNUSTARVIKKEIDEN / TORNIEN KULJETUKSET
Jokaiselle voimalalle pitää olla tieyhteys. Kuljetettavat tuulivoimalakomponentit vaativat hyötyleveydeltään tyypillisesti noin 5-6 metriä leveän tien. Tien pitäisi olla vähintään 9 metrin leveydeltä puustosta vapaa.

Tuulivoimalakomponenttien ja kaikkien rakennustarvikkeiden kuljettamiseen ja nostamiseen tarvitaan vahvaa erikoiska-lustoa sekä pituudeltaan että suuruudeltaan. Jokainen voi yrittää vain kuvitella miten pitkiä kuljetuslavetteja tarvitaan 60-70 metrin siipien tai 23 metrin konehuoneen kuljettamiseen ja nostureita osien nostamiseen.

Pelkästään yhden voimalan kuljettamiseen tarvitaan vähintään 7 kuljetuskertaa (konehuone 1, siivet 3, napa 1 ja muut tarvikkeet 1). Lisäksi betonin, murskeen/hiekan ja kaivuumassojen kuljetuksiin menee vähintään 220 kuljetuskertaa / voimala. Varovaisestikin arvioiden kuljetuskertoja 15 voimalalle tulee ainakin 3500 kertaa. Betoni ja muut raaka-aineet joudutaan tuomaan Karhunrahkaan Tampereelta, Valkeakoskelta ja/tai Forssasta.

Karhunrahkaan liittyvät tieyhteydet ovat pieniä yksityisteitä, eivätkä niiden kantavuus riitä leveydeltään eikä kestoltaan näin suurta ja poikkeuksellisen raskasta liikennemäärää. Tiepohjien ja -ojien korjaaminen, oikaisut ja rakentaminen vaativat äärettömän määrän soraa, mursketta, vahvistuksia ja muita toimenpiteitä. Mainittakoon, että näihin tietoimen-piteisiin tarvitaan erikseen lupa jokaiselta alueen maanomistajalta.

Ei ole luonnonhoidollisesti oikein, että alueelle aletaan rakentaa moottoriteitä, jotta voidaan tuhota elinvoimainen, kasvava metsämaasto.
Maa- ja metsänomistajien kimpussa ollaan, jos muutaman hehtaarin uskaltaa kaataa metsäänsä avohakkuulla, mutta samaiset viherpipertäjät sallivat metsän täydellisen tuhoamisen rakentamalla tuulipuiston betonista, teräksestä, hiili-kuidusta, epoksista ja polyesterista. Tuulipuisto tuhoaa täydellisesti 1900 ha:n (19 km2) Karhunrahkan luontoalueen.

Suomessa maan- ja metsänomistajat hoitavat ja ovat aina hoitaneet vastuullisesti metsiään niin, että puunmyynnin jälkeenkin alueella on tulevaisuutta ja jatkuvuutta. Metsistä saadaan vuosittain polttopuuta, haketta ja myös luonnon monimuotoisuus säilyy. Saamme nauttia puhtaista metsän antimista marjoista ja sienistä, lisäksi metsä antaa suojaa erilaisille eläimille sekä pienille että suurille.

MAANOMISTAJAN VUOKRASOPIMUS
Abo Wind Oy ja maanomistaja tekevät vuokrasopimuksen keskenään tuulivoimalan alle jäävästä maa-alueesta. Saa-mani tiedon mukaan sopimuksessa on kuitenkin kohta, joka sallii tuulivoimayhtiön siirtää vuokrasopimus vapaasti ke-nen tahansa nimiin pelkällä ilmoituksella maanomistajalle.

Tämä mahdollistaa voimaloiden myynnin ja vuokrasopimuksen siirtämisen kenelle tahansa vuokranantajaa kuulematta.


MAANOMISTAJAN VASTUU ONNETTOMUUSTILANTEISSA
Vastuu onnettomuuksien osalta on myös ongelmallinen. Jos tuulimyllyt heittävät vaikka jäätä niiden lähistöllä hiihtävän henkilön päälle ja aiheuttaa pysyvän vamman, niin laki ei määrittele tarkkaan kuka on tällaisessa tapauksessa vastuul-linen.

Tuulivoimayhtiöt eivät ole velvoitettuja ottamaan vastuuvakuutusta, jolloin korvausvelvollisuus voi kaatua lopulta maan-omistajan korvattavaksi. Maanomistajan on hyvä käyttää lakimiehiä apunaan, ennen kuin laatii vuokrasopimuksen voi-malayhtiön kanssa.


TYÖLLISTÄVÄ VAIKUTUS JA VEROTUOTOT
Abo Wind Oy on saksalainen yritys, jonka tavoitteet ovat samat kuin suomalaisillakin yrityksillä – saada liiketoiminnas-taan voittoa. Tuulivoimalapuistoja rakentaessaan yritys tuo kaiken mahdollisen asiaan liittyvän kaluston, työvoiman ja osaamisen tullessaan. Paikallinen työllistäminen ja sitä kautta saatavat verotuotot jäävät minimiin.

Kiinteistöverot ovat ainoa selkeä tulo kunnalle ja sekin alenee vuosittain.

Maa- ja metsätalouden harjoittajat maksavat kiinteistö-, tulo-, perintö- ja arvonlisäveronsa. Tuulivoimala-alueella olevien kiinteistöjen arvot laskevat ja samoin käy kunnan niistä saamien kiinteistöverojen.


ÄÄNI- JA VALOHAITAT / TERVEYDELLISET RISKIT
Karhunrahkan tuulivoimalat suunnitellaan rakennettavaksi poikkeuksellisen korkeiksi. Se taas luonnollisesti lisää ääni- ja valohaittojen määrää. Olemassa olevien tuulivoimaloiden lähellä asuvat ja vapaa-aikaansa viettävät henkilöt ovat valittaneet tuulivoimalan melua, sykkivää ääntä sekä lapojen pyörimisestä johtuvan valon ja varjon välkettä häiritseväk-si.

Pitkäaikaisaltistumista infraäänelle ei ole tutkittu. Tutkimukset ovat olleet yleensä kokeellisia, lyhytaikaisia ja äänitasot voimakkaita ja kuulokynnyksen ylittäviä. Siinä mielessä tutkittavaa vielä riittää. Tutkijoiden mukaan on perusteltua tehdä lisätutkimuksia sekä tiedeyhteisön nykykäsityksen varmistamiseksi että huolten hälventämiseksi.

Infraääni voi aiheuttaa myös värähtelyä rakenteissa, jos se on riittävän voimakasta. Sen voi myös aistia kädellä. Jos infraääni on riittävän voimakas, se voi aiheuttaa sekundäärisiä ääniä, kuten räminää, esimerkiksi ikkunoiden tai huone-kalujen tai muiden ääniä.
Meluherkkyys on biologinen ja ainakin osaksi periytyvä ominaisuus, johon kyseinen henkilö ei voi suuresti vaikuttaa. Melu häiritsee unta ja lisää stressin välityksellä useiden kroonisten sairauksien riskiä ja esiintymistä. Pitkään jatkues-saan melualtistus on yksi verenpainetaudin, sepelvaltimotaudin ja sydäninfarktin riskitekijöistä.

Esimerkiksi Alankomaissa toteutetussa tutkimuksessa tuulivoimaloiden melun raportoitiin johtavan yöllisiin heräämisiin melutasojen ylittäessä 40 dB(A). Uudessa Seelannissa tehty selvitys osoitti, että alle 2 km:n päässä asuvista voima-loista asuvilla henkilöillä elämisen laatu ja erityisesti unen laatu oli huonompi kuin kauempana asuvilla. Yhdysvalloissa tehty vertaileva tutkimus osoitti, että alle 1,4 km:n päässä teollisista tuulivoimaloista asuvilla oli huonompi unen laatu, lisääntynyt päiväaikainen väsymys, ja huonompi tulos mielenterveyttä mittaavalla SF 36-asteikolla kuin yli 1,4 kilomet-rin päässä asuvilla.

Eräät Yhdysvaltain ja Kanadan osavaltioiden paikkakunnat ovat pysäyttäneet suurten tuulivoimaloiden rakentamisen alueelleen, kunnes tuulivoimamelun meluhaittoja on kunnolla tutkittu.


KULTTUURIMAISEMAN TUHO
Lähimmät asuinrakennukset Kurisjärven kylällä ovat reilusti alle kahden kilometrin päässä suunnitelluista tuulivoimaloi-den rakennuspaikoista.

Sotkian, Kurisjärven ja Lontilan pellot on luokiteltu Pirkanmaan seutukaavassa maisemallisesti arvokkaiksi ja Arolan kartano sekä Kurisjärven kulttuurimaisema rakennetun kulttuuriympäristön kannalta arvokkaiksi alueiksi. Kylmäkoskel-la v. 1996 tehdyn arkeologisen kartoituksen perusteella Kurisjärvellä todettiin kaksi kivikautista asuinpaikkaa, Siniän-mäen eteläpuolella ja Hevossaaressa. Kurisjärven kylä löytyy maakirjoista jo vuodelta 1460.

Vetovoimatekijöinä on viihtyisä ympäristö viljely- ja järvimaisemineen, hyvin hoidetut rakennukset ja pihapiirit, luonnon läheisyys ja hyvät ulkoilu sekä harrastusmahdollisuudet.


Abo Wind Oy:n esittämien epämääräisten lupausten ja selvästi haitallisten ympäristövaikutuksien johdosta esitän Akaan kunnalle, että se vetäytyy Karhunrahkan tuulivoimalahankkeesta ja turvaa siten ko. vaikutusalueen kylien elin-olosuhteet Akaassa ja Hämeenlinnassa.


Kaija Lahtola-Kukila

Kaija Lahtola-Kukila (Akaa, 01.08.2019)

#378

Vaadin, että Akaaseen ei rakenneta tuulivoimaa ja että Karhunrahkaan suunniteltu tuulivoimahanke jätetään toteutumatta.

Akaan päättäjillä on nyt elämänsä tilaisuus kuunnella kuntalaisten mielipidettä.

Jukka Kukila (Akaa, 01.08.2019)

#380

Mielestäni tuulivoiman käyttö Suomessa on alunperinkin erikoinen konsepti koska se on pelkkä lisätuotantotapa - tarkoitan sillä sitä että silloin kun energiaa tarvitaan eniten eli kovilla pakkasilla tuulivoima ei tuota mitään. Tämän voi käydä validoimassa Fingridin sivuilta halutessaan. Muutenkin se on vain marginaalinen tapa tuottaa energiaa mutta sillä on pitkäaikaiset vaikutuksen ympäristöön. Olen käynyt Norjassa maailman Euroopan pohjoisimmassa tuulivoimapuistossa ja mieleeni on jäänyt ikävä erittäin matalataajuinen äänisaaste jonka puisto tuotti, puhumattakaan sen negatiivisesta maisemavaikutuksesta. Toivottavasti täällä Akaassa ymmärretään paremmin ja jätetään tällainen vihreän aatteen ajama Suomessa epälooginen tapa tuottaa marginaalinen määrä energiaa siihen aikaan kun teknologia on valmis - eli että sähkö voidaan varastoida johonkin myöhäisempää käyttöä varten. Sitä odotellessa tällainen kannattaa jättää odotuttamaan parempaa ajankohtaa.

Juha Tuominen (Akaa, 02.08.2019)

#386

Adressissa kiteytynee olennainen. Hyödyt vs haitat suhde lienee vielä kerran tarkemman tarkastelun arvoinen

Esa Salo (Akaa, 02.08.2019)

#391

Ei tuulivoimaa Akaaseen.

Jari Kemppainen (Akaa, 05.08.2019)

#392

Terveys ym riski ei missään tapauksessa sllita rakennusta

Minna Ahonen (37630, 05.08.2019)

#393

Ei missään tapauksessa tuulivoimalaa Akaaseen terveyssyistä .

Sirpa Kemppainen (Hämeenlinna, 07.08.2019)



Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…